HRVATSKA U GOSPODARSKOM UZLETU

0

I u HNB-u su odlučili uveličati pobjedu naših športaša na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Francuskoj.

Nakon već „uredno redovnog“ kašnjenja HNB-a, Bilten br. 230. napokon je izišao. Nije mi poznato jesu li gospoda iz HNB-a upoznati s „pogrdnim“ riječima kojima sam ih argumentirano „počastio“ u analizi: HNB – HRVATSKA HOHŠTAPLERSKA BANKA, ali je vidljivo da su ovaj put sve prikazali realno i točno, i bez „izleta“ iskrivljivanja brojeva, opisa situacije i slično (osim nekoliko sitnica koje nisu vrijedne spomena).

To je jedno veliko pozitivno iznenađenje, tako da sam morao razmišljati koji naslov staviti kao glavni.

Jedan od naslova ove analize trebao bi biti: HNB – NA VISINI ZADATKA!

Drugi naslov ove analize trebao bi glasiti:

„Mentalni komunisti i juhosloveni“, dežurni katastrofičari“ i ostali „nevjerne Tome“, javljam vam tužnu vijest: „ Izišao je novi Bilten HNB-a br. 230.“

Obzirom na protekla iskustva ovo je istinsko pozitivno iznenađenje da sam na trenutke stvarno ostao zatečen profesionalnošću HNB-a.

HNB – BRAVO!

Već sam SAŽETAK u prve tri stranice nam govori točno ono što sam predvidio, projicirao, prognozirao, …. još početkom kolovoza 2016., stoga ću navesti samo nekoliko rečenica koje to potvrđuju.
_________________

Krajem 2016. nastavila su se povoljna gospodarska kretanja. Ostvaren je tako snažan rast industrijske proizvodnje i robnog izvoza, a povećani su i realni promet od trgovine na malo te poslovni i potrošački optimizam. ….

Dostupni podaci za drugu polovinu godine pokazuju kako su se u tom razdoblju nastavila povoljna fiskalna kretanja, pa bi manjak opće države na razini cijele 2016. mogao biti znatno niži u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Dug opće države na kraju listopada bio je niži nego krajem 2015. …

U četvrtom tromjesečju 2016. ponovno se ubrzao rast zaposlenosti. Tako je broj zaposlenih u odnosu na prethodno tromjesečje 2016. porastao za 0,5%, pri čemu je zaposlenost rasla u svim djelatnostima. …

Nadalje, nezaposlenost se u istom razdoblju nastavila smanjivati, iako nešto slabijim intenzitetom nego u prvoj polovini 2016. godine. …

Ukupni su se prihodi opće države tako u razdoblju od srpnja do rujna povećali za zamjetljivih 5,5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su se rashodi vidljivo smanjili. …

I najvažnije:

Dug konsolidirane opće države na kraju je listopada bio niži u odnosu na kraj prošle godine (zbog povoljnih fiskalnih kretanja, ali i aprecijacije kune u odnosu na euro), dosegnuvši 287,4 mlrd. Kuna….“

( https://www.hnb.hr/documents/20182/1761476/hbilt230.pdf/514d5b43-130a-497e-868c-3cad9258a1ea )
__________________

Ima još jako lijepih vijesti i informacija kao i Tablica koje potvrđuju sve navedeno s čim sam cijenjeno čitateljstvo odavno „upoznao“, ali ovo izdvojeno osobno smatram najvažnijim i najvažnijom potvrdom svega i svih projekcija i prognoza o kojima sam pisao prošlu 2016. godinu.
Najvažnije podatke i totalnu potvrdu prognoza i projekcija očekujemo u Biltenu br. 232. (ožujak 2017. ) koji će nam dodatno potvrditi da je RH u gospodarskom uzletu i da smo „na krilima“ 2016. ušli u, gospodarskim rječnikom kazano, tzv. „ratnu godinu“ u kojoj je sve dozvoljeno, s najboljim Proračunom i, odgovorno TVRDIM, iz koje će RH izići jača nego li to danas možemo i zamisliti.

Iako još nema praktički nikakvih službenih podataka za 2017. godinu, vaš analitičar uredno i svakodnevno „prati“ zbivanja u RH, kako u gospodarskom okruženju, tako i u mikro i makro  geopolitičkom i geostrateškom okruženju i položaju RH i možebitnim utjecajima na događanja u RH na mnogim razinama.

Najvažnija trenutna situacija događa se ipak u RH i nastavak „zamašnjaka“, „lančane reakcije“, … u gospodarskom uzletu i smislu gledano, „prelio“ se kao što sam i predvidio i u 2017. još jačim pokazateljima nastavka gospodarskog uzleta nego li je to bilo u povijesnoj 2016. godini.

Tako npr., po neslužbenim podatcima HZMO za siječanj 2017. zaključno s 24.01.2017. ukupan broj prijava – odjava osiguranika (zaposlenika po svim osnovama i kategorijama) veći je za 13 948 u odnosu na zadnje službene podatke od 31.12.2016.

Iako je ovo samo neslužbena brojka i ne smije se uzeti kao „zdravo za gotovo“, zoran je pokazatelj da se u RH događa nešto lijepo, veliko, nevjerojatno, ma koliko to tzv. „mainstream mediji“ pokušali umanjiti, iskriviti, manipulirajući nepotpunim podatcima te prikazati potpuno drugačiju sliku u RH.

NE VJERUJTE IM!

Usporedbe radi, u siječnju 2016. bilo je 21 453 osiguranika – zaposlenika više nego u siječnju 2015. i to je već bio početni pokazatelj da će RH iz 2016. izići kao pobjednik, tj. da nam je uslijedio povijesni gospodarski uzlet u 2016.

No, pretpostavimo sad da prije navedeni podatci HZMO, (da je već do 24.01.2017. bilo 13 948 više zaposlenika nego na kraju prosinca 2016.), budu svi izbrisani zadnjeg dana siječnja, (zadnji dan u svakom mjesecu je uvijek najviše izbrisanih, tj. mnogo je veći broj odjava u odnosu na broj prijava), te da broj osiguranika ostane isti kao zadnjeg dana 2016. godine, službena matematika nam kaže da će broj osiguranika – zaposlenika u siječnju 2017. biti veći od broja osiguranika – zaposlenika u odnosu na siječanj 2016. za 31 398. i TO je TO!

To je dodatni dokaz na koji malo tko uopće obraća pozornost, ali je jedan od najjačih pokazatelja da se  „zamašnjak“, „lančana reakcija“ pozitivnih gospodarskih kretanja i događanja iz povijesne 2016. još jače prelila u 2017.

Da, imamo puno pravo biti još optimističniji i radosniji ma koliko nas tzv. „mediji“ pokušavali skrenuti s teme gospodarstva na teme politikanstva  i isprazne ideološke podjele.

To je potpuno očekivano, jer više nemaju nikakvih „aduta“ osim laži, podmetanja, skretanja pozornosti javnosti, …. To je ionako poznato pod imenom Specijalni oblici rata PROTIV Hrvatske i više im ništa nije preostalo nego još jače „propinjanje na stražnje noge“,……

Iako su u Biltenu br. 230. obrađeni podatci do rujna 2016. ( HNB, Tablica i3 – Dug opće države ), oku analitičara portala Kamenjar.com nije promakla informacija da je Javni dug RH u listopadu dodatno smanjen na 287,4 milijarde kuna, prevedeno u postotke znači: Javni dug RH na dan 31.10.2016. iznosi cca 83,8 % BDP-a, što je svojevrstan ŠOK, kako za istinske domoljube tako još i više za „Partiju i njezine satelite“ koji su se godinama zdušno i „udarnički“ trudili potkopati i same temelje RH!

Sama spoznaja da Javni dug RH zabilježi pad sa 86,7 % na kraju 2015. padne na cca 83,8 % već u listopadu 2016., uistinu je ŠOK!

Imao bih još dosta toga napisati, ali i ovo je već dovoljno da barem nekolicini vjernih čitatelja jedne od najslabije čitanih rubrika – Gospodarstvo, uljepšam dan i godinu.

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

( Napomena: Svi podatci su provjereni i provjerljivi na stranicama HNB-a i HZMO. Oni koji ni danas ne vjeruju ovim podatcima, za njih, na žalost, nemam lijeka, stoga molim neka se obrate svom liječniku ili  dežurnom ljekarniku zbog možebitnih tegoba i posljedica, izljeva nekontroliranog bijesa, aritmije srca, tikova, psovki, lupanja glavom o zid i ostalih pojava koje se mogu dogoditi pri čitanju ovog teksta kako Hrvatska ide dalje. Hvala! )

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari