HRVATSKA IDE DALJE – ČUDA SE NASTAVLJAJU

0

Danas, 07.04.2017. DZS je na svojim internetskim stranicama objavio da je broj noćenja turista u komercijalnim smještajnim objektima u RH narastao na ukupno 470 265, odnosno 11,4 % više u odnosu na veljaču 2016.

Povećanje broja noćenja turista u veljači 2017. za 11,4 % i ne bi bio toliko velika vijest da ne znamo da je veljača 2016. bila prijestupna godina s jednim danom „viška“, a što nas upućuje na zaključak da je ovo iznimno pozitivan rezultat jer ako stavimo ove brojke u usporedni odnos s veljačom 2016., onda bi to povećanje bilo na razini cca 15,4 %.

No, ni to ne bi bilo sve jer moram napomenuti da je u broju noćenja bitno povećanje broja noćenja stranih turista u iznosu od 13,6 % i kad bi ih stavili u isti odnos s prijestupnom veljačom 2016. tada bi to povećanje iznosilo 17,6 %.

Navedeno ne znači da su domaći turisti „manje vrijedni“, već je ovo namjerno napisana napomena zbog ukupnog pozitivnog računa izvoza roba i usluga.

Za veljaču 2017., s jednim danom „manjka“ ovo je maleno čudo.

Realno je očekivati da se u ožujku 2017. očekuje više od cca 10 % manje noćenja turista u odnosu na ožujak 2016. iz jednostavnog razloga što je 2016. najveći katolički blagdan, Uskrs bio u ožujku.
Svako odstupanje broja noćenja manje od cca 10,0 % u ožujku 2017. bio bi ravan čudu.

Zbog istog razloga se očekuje „nadoknađivanje“ porasta broja noćenja turista u travnju 2017.

Na porast broja noćenja turista u veljači 2017., između redova, nam je ukazao DZS u jučerašnjoj objavi podataka:

u kojoj je vidljivo da će turizam u veljači 2017. biti izuzetno pozitivan.

No, baš ova slika poviše je i glavna tema ove analize jer se u njoj dogodilo ČUDO!

Ova povijesna veljača 2017. otkriva nam, između ostalog, i da je broj Hrvata koji su napustili Hrvatsku  u veljači 2017. manji za nevjerojatnih 43 000 Hrvata. ČUDO!

( Da! Čudo jer usporedne brojke proteklih godina nam govore da je veljačama bilo i uobičajena razlika od 12 000 – 39 000 „iseljenih“ Hrvata). ( razlika do 8 000, ulazaka – izlazaka Hrvata iz Hrvatske smatram tzv. „uobičajenim migracijama“ iz mnogih razloga (putovanje, posjete, liječenje, školovanje, …..) tj. „normalnim“ migracijama žitelja Hrvatske. ))

Iskreno, najprije sam ostao zatečen (žuto podvučene brojke na slici poviše) prikazanim brojevima da sam na trenutak pomislio da se radi o pogrješci DZS-a. Detaljno sam pregledao kompletnu arhivu svih podataka Ulazak – Izlazak Hrvata i svaku veljaču od 2010. godine.
Uvidom u arhivu i  usporedne brojke došao sam do nevjerojatnih podataka i zaključaka. Nakon obrade i usporedbe svih proteklih godina (veljača) i ponovnom provjerom, jer nisam „na prvu“ vjerovao u rezultat koji je ispred mene, danas mogu donijeti zaključak, tj.:

„Sa 100 % sigurnošću TVRDIM da se trend broja iseljenika iz RH drastično smanjio!“

Ne mogu sa 100 % sigurnošću tvrditi, jer to ne može nitko, da je broj iseljavanja Hrvata „prestao“, ali da je trend smanjivanja iseljavanja drastično u padu, mogu!
Navedeni podatci „poklapaju“ se s podatcima u trenutnoj obradi (HZMO, HZZ, DZS, …) i svakodnevnom praćenju statističkih podataka, a koji će tek biti objavljeni i sigurno će biti potvrđeni u mjesecima koji su pred nama, i u smanjenju broja nezaposlenih i u povećanju broja zaposlenika više nego u povijesnoj i rekordnoj turističkoj 2016. godini.

U potpunosti mi je jasno da će uvijek biti pojedinaca koji ne vjeruju u napisano, stoga ću i ovaj put postaviti pitanja cijenjenim čitateljima:

Jeste li ikad vidjeli da iz Hrvatske odlaze puni autobusi Hrvata, a vraćaju se prazni?

Ja nisam, jeste li VI?!

Ali ni to nije sve. Danas je DZS objavio i podatke:

iz kojih je vidljivo da je pokrivenost uvoza izvozom 67,3 % za razliku s istim razdobljem prošle godine.

Realno je očekivati da će se u ožujku 2017. pokrivenost uvoza izvozom „malo pokvariti“, tj. da će se postotak pokrivenosti uvoza izvozom za nekoliko postotnih bodova smanjiti, ali će i dalje biti bolji rezultat nego u istom razdoblju najuspješnije 2016. godine.

( Jedan od razloga smanjivanja postotka jeste i rekordna prodaja novih vozila u ožujku 2017. )

Za ovu posljednju sliku i podatke iz nje, ne očekujem da će postotak pokrivenosti uvoza izvozom ostati isti u ožujku 2017. jer bi to opet bilo još jedno čudo.

Iz svih navedenih podataka i analiza prije ( http://kamenjar.com/lazu-vam-da-se-cuda-ne-dogadaju-hrvatska-ide/ ), vidljivo je da smo s 14. Vladom RH dobili tzv. „3 u 1“, tj. dobili smo „gospodarsko – političko – sigurnosnu“ stabilnost i to nitko ne može zanijekati ma koliko se trudili.

Naravno, kako ni jedna Vlada RH „nema imunitet“ na argumentirane kritike i (ili) napade, tako nema ni ova. Potrebno ih je, kao i svaku Vladu RH, „držati budnom“, tj. da se „ne opuste“ ili „uljuljkaju“, argumentirano kritizirati  (a dobro bi došla i poneka pohvala) da nastave svojim radom za boljitak  Hrvatske i svih Hrvata svakoga dana i na svakom koraku.

Apsolutna potpora i iskrene čestitke 14. Vladi RH na čelu s g. Andrejom Plenkovićem!

Komu smeta, neka pati jer

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Lažu vam da se čuda ne događaju! Hrvatska ide dalje…

 

 

facebook komentari