Hrvatska je postala država 25. lipnja 1991., a ne tek 08. listopada 1991.

0

Cijelo vrijeme traje proces krivotvorenja istine o nastanku hrvatske države, o Domovinskom ratu. Cijelo vrijeme se pokušava velikosrpska agresija, u kojoj je JNA bila udarna pesnica, pretvoriti u oružani sukob i građanski rat.

25. lipnja 1991.

Mnoge države u svijetu postoje kao države iako nisu međunarodno priznate. Zbog toga je velika pogreška svih onih u Hrvatskoj, uključujući i Vrhovni sud i Ustavni sud koji tvrde da je Hrvatska postala država tek 08. listopada 1991. godine. Toga datuma samo je ukinut moratorij koji je Hrvatska prihvatila odgađajući primjenu odluke Hrvatskog sabora od 25. lipnja 1991. za tri mjeseca.

Hrvatska je bila prisiljena na odgodu primjene tih povijesnih odluka, ali nije prestala postojati kao država niti je postala država tek 08. listopada 1991. godine. Hrvatska je u tom razdoblju od tri mjeseca koje se osporava kao vrijeme postojanja Hrvatske države imala svoga predsjednika, svoj višestranački Sabor, svoju Vladu, svoju policiju, svoju vojsku i druga državna tijela.

Hrvatska se branila od agresije u to vrijeme i zato je, po mom mišljenju, svako osporavanje Hrvatske kao države u razdoblju od 25. lipnja do 08. listopada vrlo opasno sa nesagledivim štetnim posljedicama, a nije ni istinito, u suprotnosti je sa realnošću. Dakle, Hrvatska je postojala kao država i funkcionirala kao država od 25. lipnja 1991. godine, a ne tek od 08.listopada 1991.

25. lipnja ustvari je završen proces formalno – pravnog i ustavnog odvajanja Republike Hrvatske od Jugoslavije. Završen je proces formiranja samostalne i suverene Republike Hrvatske u njenim avnojskim granicama. Taj proces izgradnje hrvatske države bio je mukotrpan i težak, osporavan i izvana i iznutra, to je bio proces koji se pokušao zaustaviti agresijom na Hrvatsku koju su učinili Srbija, Crna Gora i JNA zajedno s pobunjenim Srbima u Hrvatskoj. Važne etape u tom procesu bili su prvi višestranački izbori i konstituiranje prvog hrvatskog demokratskog Sabora i referendum o samostalnosti Republike Hrvatske.

Veliki je problem što su te nepobitne činjenice o nastanku Hrvatske kao suverene i samostalne države osporavaju i na hrvatskim sudovima. Neki županijski sudovi su vodili procese polazeći od neistine da je Hrvatska postala suverena država tek 15. siječnja 1992. godine nakon Međunarodnog priznanja Hrvatske od strane više svjetskih država. Vrhovni sud je poništio neke od tih presuda i ispravno utvrdio da je u doba inkriminiranih djela “već uveliko bio u tijeku međunarodni oružani sukob u svezi s agresijom koja je izvršena na Republiku Hrvatsku”.

U presudi generalu Branimiru Glavašu Vrhovni sud, a onda i Ustavni sud utvrdili su da je pogrešno stajalište da tijekom studenog i prosinca 1991. godine Hrvatska još uvijek nije imala status države, odnosno da je taj status dobila tek međunarodnim priznanjem od većeg broja država 15. siječnja 1992. Međutim, i Vrhovni sud, a kasnije i Ustavni sud, po mom mišljenju, pogrešno utvrđuju da je Republika Hrvatska postala država tek 08. listopada 1991. godine, a ne 25. lipnja 1991. godine.

Vrhovni, a i Ustavni sud svojim odlukama utvrdili su, po mom mišljenju, pogrešno i štetno da je “oružani sukob na području Republike Hrvatske imao međunarodni karakter tek od 08. listopada 1991. godine”, a da do tada nije imao karakter međunarodnog sukoba. Vrhovni sud i Ustavni sud su utvrdili da se na ratne zločine počinjene prije 08. listopada 1991. primjenjuje Dopunski protokol II uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava ne međunarodnih oružanih sukoba, a na one počinjene nakon toga datuma primjenjuje se Dopunski protokol I i uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Ako bi se prihvatilo stajalište Vrhovnog i Ustavnog suda da je Hrvatska nastala kao država tek 08. listopada 1991. godine, to bi značilo u krajnjoj liniji da je višestranački Hrvatski sabor bio ne legitimno i ne legalno tijelo te bi se čak mogli osporiti i povijesne odluke od 25. lipnja 1991 o raskidaju svih veza s Jugoslavijom i konstituiranju samostalne i suverene hrvatske države. Prihvaćanje takvog stajališta da do 08. listopada Hrvatska nije bila država značilo bi da se legalno izabrani predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman lažno predstavljao kao predsjednik Republike. To bi značilo da se može pravno osporiti legalnost djelovanja Vladi demokratskog jedinstva, te ju čak pretvoriti u ne legalno terorističku razbojničku Vladu. Postavlja se i pitanje da li su do 08. listopada postojali hrvatski branitelji, jesu li se oni legalno i legitimno borili protiv agresorke JNA ili su bili teroristi koji su rušili legalnu državu SFRJ. To bi značilo da je JNA legitimno i legalno djelovala kada je ušla tenkovima u Baranju, odnosno da je legalno branila međunarodno priznatu državu SFRJ od pokušaja oružane pobune Hrvata koji su na ne legalan način i s oružjem u ruci ostvarivali secesiju Hrvatske od Jugoslavije. To bi značilo da je u krajnjoj liniji JNA imala puno pravo gušiti oružanu pobunu u Hrvatskoj, odnosno da je Predsjedništvo SRFJ imalo pravo uvesti izvanredno stanje i pohapsiti lažno vodstvo Hrvatske ne samo predsjednika Tuđmana nego i Vladu demokratskog jedinstva. Zbog svega toga mislim da je vrlo opasno isključivo pravno na temelju međunarodnog prava tumačiti kada je nastala Hrvatska država. Teško je zamisliti da smo do 08. listopada bili teroristi koji ruše legalnu državu, da je predsjednik Tuđman bio ilegalni predsjednik države, da je Vlada bila teroristička i razbojnička, a da su naši branitelji rušili legalnu državu SFRJ.

Treba podsjetiti da je prošlo već 23 godine postojanja Republike Hrvatske kao suverene i samostalne države, a da se ona i dalje osporava. Cijelo vrijeme traje proces krivotvorenja istine o nastanku hrvatske države, o Domovinskom ratu. Cijelo vrijeme se pokušava velikosrpska agresija, u kojoj je JNA bila udarna pesnica, pretvoriti u oružani sukob i građanski rat. Takvim krivotvorinama i tezama, po mom mišljenju, doprinose i odluke najviših hrvatskih sudova koji ne vode računa o političkom kontekstu nego formalno- pravno nameću strašnu tezu da je do 08. listopada u Hrvatskoj bjesnila oružana pobuna Hrvata protiv legalne države SFRJ u kojoj je JNA, po Ustavu, imala pravo oružanom silom slomit oružanu pobunu Hrvata i očuvati opstojnost SFRJ.

Ispričat ću jedan detalj koji potvrđuje da su nas tako tretirali i u međunarodnoj zajednici. Kao potpredsjednik Ratne vlade pokušavao sam braniti pravo hrvatskog naroda na vlastitu državu. Dokazivati da je Hrvatska kao država stvorena 25. lipnja 1991. te da smo žrtve agresije Srbije, Crne Gore i JNA. To sam objašnjavao u Vatikanu u rujnu 1991. To sam pokušao objasniti i predsjedniku austrijskog Parlamenta, prije 08. listopada 1991. kada smo se borili da nas se podrži u našoj obrani. Tada mi je predsjednik austrijskog Parlamenta grubo rekao da nismo u pravu odnosno da JNA ima pravo oružjem ugušiti pobunu nas Hrvata koji rušimo legalnu i legitimnu državu SFRJ. Došlo je skoro do fizičkog obračuna jer me je to toliko razbjesnilo, to tim više što je dotični gospodin još uvijek bio predsjednik Parlamentarnog društva prijateljstva Austrije i Jugoslavije. Taj gospodin je kasnije postao i predsjednik Austrije, koja nam je inače bila sklona. Tome treba dodati da smo cijelo vrijeme u haaškom sudu tretirani kao razbojnička banda, kao udruženi zločinački pothvat a ne kao demokratski konstituirana moderna država.

Zato mislim da treba povesti šire rasprave o tome što znače odluke Vrhovnog i Ustavnog suda da je do 08. listopada u Hrvatskoj bio oružani sukob, a tek od 08. listopada međunarodni sukob odnosno što znače odluke da Hrvatska nije nastala 25. lipnja nego tek 08. listopada. Time se dovodi u pitanje Dan državnosti, 25. lipnja, jer ako je Hrvatska kao država nastala tek 08. listopada, a ne 25. lipnja onda i Dan državnosti ne može biti 25. lipnja nego mora biti 08. listopada. Ako je Hrvatska nastala tek 08. listopada onda dolazi i u pitanje status hrvatskih branitelja koji su poginuli i ranjeni prije tog datuma. Jesu li oni bili hrvatski branitelji ili razbojnici i pobunjenici protiv legalne države SFRJ. Želim naglasiti da se radi o vrlo bitnim pitanjima koji zadiru ne samo u našu prošlost nego i u sadašnjost i budućnost.

Uvažavam i Vrhovni i Ustavni sud, ali mislim da nije u njihovoj nadležnosti da poništavaju odluke Hrvatskog sabora odnosno da ne priznaju da smo na Dan državnosti, dakle 25.lipnja kao suvereni narod stvorili svoju hrvatsku državu. U atmosferi šutnje i ne suprotstavljanja pogrešnom tumačenju nastanka hrvatske države prvi se suprotstavio general Praljak, koji je postavio pitanje hrvatskoj državi da mu odgovori, ako je istina da je Hrvatska nastala 08. listopada 1991. godine, kako tvrde Vrhovni i Ustavni sud, da li su on i drugi branitelji bili razbojnici koji su rušili na kriminalan način Jugoslaviju ili su bili hrvatski branitelji koji su branili svoju državu Hrvatsku od agresije. Odnosno da mu odgovore je li se predsjednik Tuđman lažno predstavljao do 08. listopada kao predsjednik Hrvatske ili je istinski bio predsjednik Hrvatske države i prije 08. listopada. O tome su pisali akademik Josip Pečarić i novinar Tihomir Dujmović i Dražen Boroš. Svi ostali šute. U Hrvatskoj je i dalje uspavana javnost i ne sagledavaju se sve političke konsekvence, činjenice da i hrvatski sudovi osporavaju postojanje hrvatske države do 08. listopada 1991. odnosno da osporavaju postojanje hrvatske države od 25. lipnja 1991. godine.

S obzirom, da sam i osobno učestvovao kao potpredsjednik Vlade demokratskoj jedinstva, kako se popularno nazivala Ratna vlada, da sam bio učesnik procesa stvaranja hrvatske države, osobno nikada neću prihvatiti da je hrvatska država nastala tek 08. listopada.

Pitam one koji se usude tvrditi da je Hrvatska država nastala tek 08. listopada hoće li im biti idući korak da će tražiti da se Dan državnosti 25. lipnja prebaci na 08. listopada.
Mislim da nema važnije teme od utvrđivanja istine o nastanku Hrvatske kao samostalne i suverene države i odbacivanju krivotvorina koje su nanijele i koje nanose veliku štetu Hrvatskoj jer se time prihvaća teza da je do 08. listopada u Hrvatskoj bjesnio građanski rat ili čak gore od toga, da se radilo o ne zakonitoj pobuni protiv SFRJ te da je JNA imala ustavno pravo oružanom silom gušiti tu pobunu.

Zbog toga treba pozdraviti inicijativu akademika Davorina Rudolfa koji je sazvao za 20. veljaču širu znanstvenu raspravu na znanstvenom Vijeću za mir i ljudska prav HAZU s ciljem da se raspravi i utvrdi za sva vremena da je Hrvatska nastala kao država 25. lipnja 1991. te da se ukaže na štetnost svih onih koji nameću krivotvorine o nastanku hrvatske države i njenoj pravednoj borbi protiv velikosrpske agresije, agresije JNA i Crne Gore.

[ad id=”40551″]

Autor: Zdravko Tomac

facebook komentari