Pratite nas

BiH

Hrvatska je postala policijska država

Objavljeno

na

U pojedinim sjevernoameričkim saveznim državama odvjetnici i njihovi uredi smiju se reklamirati kao i najnovija vrsta pseće hrane. Tako možete vidjeti spot s hrpom slupanih automobila ispred kojih se pojavljuje odvjetnik u kravati koji poručuje: “Ja mogu riješiti sve vaše probleme!” U Hrvatskoj takva metoda reklamiranja odvjetnika nije potrebna.

policijaU Hrvatskoj su odvjetnici i tako medijske zvijezde. Čedo Prodanović, Severina, Anto Nobilo, Jelena Rozga…, teško je tvrditi tko je prisutniji u medijima, tko je popularniji. Gotovo ne postoji emisija razgovornog tipa u kojoj totalnu zbilju ne tumači neki odvjetnik.

“Sve bi’ ja njih po’apsio!”

Sociolozi, politolozi, filozofi, ekonomisti…, uskoro će postati suvišni. Za analizu zbilje bit će dostatni samo odvjetnici. Ljudima je u ovoj zemlji postalo normalno da nam većinu prostora središnjih informativnih emisija okupiraju razni pravosudni procesi. Sveučilišni profesori, premijeri, ministri, liječnici, nogometaši, branitelji, poduzetnici, policajci…, ne postoji socijalna skupina, osim časnih sestara i novorođenčadi, čiji istaknuti predstavnici sa svojim odvjetnicima ne defiliraju u udarnim terminima Dnevnika. Glasnogovornik policije, Borovec, svojevremeno je bio javno najprepoznatljivije lice u RH.

Broj odvjetnika zadnjih godina toliko je narastao da smo, bar u tome, dostigli sjevernoamerički standard: na svakih tisuću stanovnika u RH dođe po jedan odvjetnik. Kada pak prosječnog Hrvata pitate nešto o političarima, liječnicima, poduzetnicima…, najčešći odgovor je: “Da je meni pet minuta vlasti, sve bi’ ja njih po’apsio!” Tu paranoičnu atmosferu dodatno podgrijava i predsjednik koji stalno govori, u zemlji i inozemstvu, o borbi protiv korupcije i kriminala, o sankcioniranju zločina, ili one štreberske fore – zločin je zločin i sl. Ovih 20 godina državnosti svelo se na žalosnu konstataciju: Hrvatska je postala policijska država. Kako drugačije nazvati državu i vlast koja stalno svojim najvećim dostignućem (i pred EU-om) proglašava hapšenja, a ne, recimo, otvaranje novih radnih mjesta. Postali smo država u kojoj se umnažaju policijski dosjei, a ne radna mjesta, u kojoj je poduzetnik sinonim za varalicu, a sigurnosne službe podivljale, izvan kontrole. Takva država ima pseudoteološki karakter.

Tko ima moć u Hrvatskoj?

Naime, dosjei su nalik platonovskim idejama, oni su jedina prava stvarnost dok je fizičko postojanje pojedinca, građanina, njihov odraz. Zapravo, svi smo krivi, pitanje je samo kada će naša krivnja nekome ustrebati pa će krenuti u potragu za grijehom. Kada ljudski život postane birokratski odraz, kada se moć nalazi negdje, kao u Kafkinim romanima, u birokratskom nadsvijetu koji traži sve veću transparentnost od pojedinca dok sam ostaje opskuran, kao sigurnosne službe, “pravna država” je zabrinjavajuća sintagma. U takvoj atmosferi mnogi će ozbiljni ljudi primijetiti da najveću moć u Hrvatskoj imaju Cvitan i Bajić. U njihovim je rukama “istinska stvarnost”, dočim je sve ostalo, medije uključujući, odraz Bajićev i Cvitanov. Taj odraz se zove Hrvatska, policijska država, u kojoj je svatko tko imalo drži do sebe ili bilo što ozbiljno radi na mjerama i ima bar jednu kaznenu prijavu. U toj paranoičnoj atmosferi nisu sumnjivi samo oni na birou ili djeca u rodilištima.

Ivica Šola/ glas-slavonije.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati