Hrvatska je postala policijska država

28

U pojedinim sjevernoameričkim saveznim državama odvjetnici i njihovi uredi smiju se reklamirati kao i najnovija vrsta pseće hrane. Tako možete vidjeti spot s hrpom slupanih automobila ispred kojih se pojavljuje odvjetnik u kravati koji poručuje: “Ja mogu riješiti sve vaše probleme!” U Hrvatskoj takva metoda reklamiranja odvjetnika nije potrebna.

policijaU Hrvatskoj su odvjetnici i tako medijske zvijezde. Čedo Prodanović, Severina, Anto Nobilo, Jelena Rozga…, teško je tvrditi tko je prisutniji u medijima, tko je popularniji. Gotovo ne postoji emisija razgovornog tipa u kojoj totalnu zbilju ne tumači neki odvjetnik.

“Sve bi’ ja njih po’apsio!”

Sociolozi, politolozi, filozofi, ekonomisti…, uskoro će postati suvišni. Za analizu zbilje bit će dostatni samo odvjetnici. Ljudima je u ovoj zemlji postalo normalno da nam većinu prostora središnjih informativnih emisija okupiraju razni pravosudni procesi. Sveučilišni profesori, premijeri, ministri, liječnici, nogometaši, branitelji, poduzetnici, policajci…, ne postoji socijalna skupina, osim časnih sestara i novorođenčadi, čiji istaknuti predstavnici sa svojim odvjetnicima ne defiliraju u udarnim terminima Dnevnika. Glasnogovornik policije, Borovec, svojevremeno je bio javno najprepoznatljivije lice u RH.

Broj odvjetnika zadnjih godina toliko je narastao da smo, bar u tome, dostigli sjevernoamerički standard: na svakih tisuću stanovnika u RH dođe po jedan odvjetnik. Kada pak prosječnog Hrvata pitate nešto o političarima, liječnicima, poduzetnicima…, najčešći odgovor je: “Da je meni pet minuta vlasti, sve bi’ ja njih po’apsio!” Tu paranoičnu atmosferu dodatno podgrijava i predsjednik koji stalno govori, u zemlji i inozemstvu, o borbi protiv korupcije i kriminala, o sankcioniranju zločina, ili one štreberske fore – zločin je zločin i sl. Ovih 20 godina državnosti svelo se na žalosnu konstataciju: Hrvatska je postala policijska država. Kako drugačije nazvati državu i vlast koja stalno svojim najvećim dostignućem (i pred EU-om) proglašava hapšenja, a ne, recimo, otvaranje novih radnih mjesta. Postali smo država u kojoj se umnažaju policijski dosjei, a ne radna mjesta, u kojoj je poduzetnik sinonim za varalicu, a sigurnosne službe podivljale, izvan kontrole. Takva država ima pseudoteološki karakter.

Tko ima moć u Hrvatskoj?

Naime, dosjei su nalik platonovskim idejama, oni su jedina prava stvarnost dok je fizičko postojanje pojedinca, građanina, njihov odraz. Zapravo, svi smo krivi, pitanje je samo kada će naša krivnja nekome ustrebati pa će krenuti u potragu za grijehom. Kada ljudski život postane birokratski odraz, kada se moć nalazi negdje, kao u Kafkinim romanima, u birokratskom nadsvijetu koji traži sve veću transparentnost od pojedinca dok sam ostaje opskuran, kao sigurnosne službe, “pravna država” je zabrinjavajuća sintagma. U takvoj atmosferi mnogi će ozbiljni ljudi primijetiti da najveću moć u Hrvatskoj imaju Cvitan i Bajić. U njihovim je rukama “istinska stvarnost”, dočim je sve ostalo, medije uključujući, odraz Bajićev i Cvitanov. Taj odraz se zove Hrvatska, policijska država, u kojoj je svatko tko imalo drži do sebe ili bilo što ozbiljno radi na mjerama i ima bar jednu kaznenu prijavu. U toj paranoičnoj atmosferi nisu sumnjivi samo oni na birou ili djeca u rodilištima.

Ivica Šola/ glas-slavonije.hr

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Rankovi ko Rankovićevi

  • EMINƎM

   svi komunisti isti kao RAnKovići, oni su pravi RAK u Hrvata

  • srka

   Zasto vi toliko mrzite hrvatske komuniste?
   Zasto je za Dr.Franja Tudjman-a bivsi i dozivotni predsjednik SFRJ J.B.Tito bio idol?
   Ovo nije provokacija, niti sala….vec pitanje na koje se nadam…da ces odgovoriti korektno.

   by Srka®

   • Ljuta Trava

    Zašto VI muslimani toliko ,,volite,,Srbe ,a Izetbegoviću je idol i uzor bio Slobodan Milošević.

    • srka

     Hahaha…znao sam da mi neces odgovoriti…znaci…nema odogovora…ili sto li?
     Ja ga licno ne volim, niti ga simpatiziram, nema nisto pozitivno u njemu…niti je sto ucinio pozitivno u svom politickom bitisanju.
     To za simpatije od rahmetli Izetbegovica…a prema ratnom zlikovcu i haskom optuzeniku…o tom prvi puta cujem…i to od tebe Dotore.
     by Srka®

     • zdenka

      Čemu ovo gromko HA-HA , to vi kao neupućeni, dobronamjerni. I nevješti. Evo jedna dobra stvar koju je blagopokojni dr.Franjo Tuđman napravio. Prihvatio je izbjeglice iz Bosne. Jel malo?

     • srka

      to je bila humana i lijepa gesta od strane Dr.Tudjmana.
      Ali to opet nije odgovor na moje postavljeno pitanje.
      by Srka®

     • Ljuta Trava

      A što ti se uopće može odgovoriti na tako glupo postavljeno pitanje . Tito je bio i ostao najveći krvnik Hrvata , a Tuđman je utemeljitelj Republike Hrvatske .

     • srka

      Ali minimum polovica Hrvata ne dijeli misljenje ili pak stav sa tobom, a vezano za SFRJ predsjednika.
      I Tito je utemeljitelj RHrvatske…doduse u ono razdoblje SRH.
      by Srka®

     • Ljuta Trava

      Samo polovica , pa ti su bolji podaci od Mislavkinih istraživanja. Mogao si napisati i da 50 % muslimana slavi Ratka Mladića , možda bi ipak bio vjerodostojniji .

     • srka

      by Srka®

    • Guest

     Izetbegoviću su bili uzor majka Tereza i John Lenon. Jer nije imao dovoljno snage da bude Slobo i jer je imao vjeru u sebe i u hrvatske naoružane snage. 🙂

   • Odakle ti to da mu je bio ‘idol’ .. kada je trebalo napravio je odmak, i Tuđman iako je bio genereal u jna, bori se i izborio za Hrvatsku, ali i za cjelovitu BiH!

    • srka

     Puno sam procitao i pogledao video zapisa Dr.Tudjmana…i nigdje nisam naisao na negativnosti prema bivsem SFRJ predsjedniku J.B.Titu.
     by Srka®

   • Daran F.Bašić

    Ko je rekao da je dr.Tuđmanu idol bio Tito. ?
    Pa da mu je idol bio Tito valjda bi se i ponašao po uzoru na njega .
    I koga ti možeš uopće isprovocirati.
    Koga može isprovocurati jedna bitanga poput tebe koja je bošnjak a godiinama želi biti Turčin.

    Koga može isprovocirati bitanga poput tebe nesuvislim upisima koja tbrdi da ima njemačko, hrvatsko bošnjačko državljanstvo ali je i Turčin. ?

    Prvom meni ti služiš za podsmijeh.Nekada naletim na tvoje licemjerne komentare.

    • srka

     Darane…smiri se malo….lijepo stoji gore u mojem upisu…da nije provokacija vec doista ozbiljno pitanje.
     Pa pogledao sam dosta video zapisa, te sve ove godine nikada nisam naisao na negativnost od strane Dr.Tudjmana a na stetu bivseg SFRJ predsjednika J.B.Tita.
     Po mojim promatranjima…i bilo jeuzora i paralela u oponasanju hrvatskoga predsjednika…
     Ja sam Turcin, a to sto ti to ne mozes dokuciti…to je doista tvoj problem!

     I kakve sada imaju veze moja drzavljanstva sa ovom temom???
     PS( Pogreska, malo si pretjerao…nemam Bosanskohercegovacko drzavljanstvo…vec drzavljanstvo RTurske….al eto ti si RBiH izgleda vec zakacio kao 82-gu tursku provinciju)

     by Srka®

   • Daran F.Bašić

    I hajde mi reci bitango jedna .Kakove veze sada imaju dr.Tuđman i Tito sa NEKAŽNJENIM zločinima nad Hrvatima.

    Ne bi ti da se piše o tome kao i svi bošnjaci zar ne.Pa idemo gdje god može okrenuti na priču o ustašama ili pak Tuđmanu ili Hrvatima kao zločincima i genocidnim.

    Pa ćeš shodno tome ako treba i Srbima se uvući duboko u guzicu i reći da je Ante Gotovina zločinac . To kada si gost na njihovom portalu a ako slučajno ima kakav Hrvat koji će se i na srpskom portalu suprostaviti takovom stavu ti ćeš zatražiti zajedno sa braćom Srbima da mu se zabrani pisati jer ima nick Oluja .

    A nick Oluja je po Srbima ali i za Srku uvrijedljiv.

    Koja li si ti samo hinja .

    A sad ću ti ovdje postaviti mail vlasnika portala koji meni piše da će te blokirati i staviti na crnu listu.

    Što misliš licemjeru što sam mu odgovorio. ?

    Pa pogodu licemjeru jedan pogodi.Nastavio si pisati.

    • srka

     Ne nazivaj me bitangom, jer vrlo dobro znas da to ne odgovara istini.
     Ako je J.B.Tito zlikovac…zasto onda nije kaznjen…npr. kao bivsi rumunjski predsjednik???
     Ne kazem i ne tvrdim da nije bilo zlocina i nepravde pod okriljem vlasti J.B.Tita…al to su doista bili oni nesretnici koji su htjeli biti i iznad samog predsjednika!!!
     Lijepo je to nekoc opisano…o Golom Otoku…i tko je pocinio najvece zlocine nad sirotim zatocenicima…pa nije Slovenac ili Albanac…vec Crnogorac-Crnogorcu ili pak Srbin-Srbinu…pocinio je najveci zlocin i patnju!

     Ja nikada i nigdje nisam tvrdio da su Hrvati ili pak Srbi zlikovci!!!
     To ne stoji!!!

     To sa onu stranu Drine…si sam kriv…htio si bojkotiratti Turcina, bez da sam sa tobom i komunicirao…ostalo su samo reakcija…i kolateralna steta…
     Ja sam ti se za nelagodnosti i za nesporazum izvinuo…mada si ti taj koji je prvi trebao napraviti taj iskorak…slab si ti sportas Darane…slab.

     Zasto tvrdis nesto sto uopce ne stima???
     Gdje i KADA sam rekao da je gospon Gotovina i Oluja zlikovacki poduhvat???!
     Sto je…je…rekao sam da se treba strpiti dok se uvazeni medjunarodni sud pravde jasno izjasni…i da je do tada to pod sumnjom i opreznoscu promatrati.

     Hajde da zakopamo ili zaceprkamo ratne nam Tomahawke…te da se lijepo respektiramo kao pravi sportasi…ne moramo se voljeti i biti prijatelji…samo RESPEKT.

     PS ( hvala ti na potpori…sportaskoj…)

     by Srka®

   • Ljuta Trava

    Zašto vi toliko mrzite sve koji nisu muslimani .

    • srka

     Tko to mi???
     meni vjera, odgoj…sredina u kojoj sam odrastao tako nesto ne nalaze….a i da ne nalaze…pa to samo moze bolestan i umno-poremecan…mrzjeti!

     Opet mi nisi odgovorio na postavljeno pitanje?

     by Srka®

     • Ljuta Trava

      Zar si se odrekao Kurana .Atamo ti sve lijepo piše o vašoj uzvišenoj ljubavi prema drugima i drugačijima a u praksi se to vidi i u erdoganovom kalifatu i u onom novo uspostavljenom u Iraku . Toliko ste u svom uzvišenom ludilu pokazali šireći mir i toleranciju dajući im izbor sablja ,metak ili razapinjanje .

     • srka

      Nisto tu ne pise onako kako ti to rezoniras…ljuti…
      To su pogresna tumacenja i interpretacija nase Svete Knjige!

      “Übersetzung eigentlich nicht möglich; Koranübersetzungen sind Interpretationen.”

      “Prijevod Kurana u stvari je nemoguc, Prijevodi Kurana su interpretacije.”

      Interpretacije koje svatk okrene onak kak to njemu odgovara…bilo da se radi o ovim
      nesretnim teroristima ili mrziteljima Islama i muslimana… poput tebe Ljuti!

      Pametnome i vise nego dovoljno!

      A to doista nije lijepo s`tvoje strane…jer budi ubijedjen da ce se netko sramiti u buducnosti zbog svojih besmislenih upisa i tvrdnji.

      by Srka®

     • peppermintt

      nije samo prijevod interpretacija, što je s posve oprečnih tumačenjima kurana od strane vjerskih vođa ovisno kako je komu interes

     • Ljuta Trava

      Pa ti si upravo pljunuo na sve one koji interpretiraju Kuran.Ili ti stvarno ne poznaješ vjeru u kojoj si rođen ili ti je pradjed prekasno prešao na islam pa ti nije znao djedu objasniti knjigu .SAD se i ne čudim što oni po bisnici teško shvaćaju

   • peppermintt

    Hrvatima je puno zla nanijela komunistička partija, ti bi to kao netko tko, sam to veliš, puno čita, morao znati i objektivno rezonirati.
    odakle tebi takav zaključak o Tuđmanu i Titu ?

 • peppermintt

  ipak je stvarna moć u rukama političara, oni određuju koga će se privoditi.

 • Herceg-Bosna

  Milicija trenira strogoću,

 • zdenka

  Ako šutiš, šuti iz ljubavi. Ako govoriš, govori iz ljubavi. Riječi Sv. Augustina.