Pratite nas

Vijesti

Hrvatska neće ‘napustiti’ regiju

Objavljeno

na

Po riječima Stefana Fuelea , pristupanje Hrvatske potvrđuje da je perspektiva evrointegracija otvorena za sve zemlje regiona koje pokažu neophodnu političku volju da provedu političke i ekonomske reforme i dokažu da poštuju evropske vrijednosti, kao što su vladavina prava, demokratski principi i ljudska prava.

BRUXELLES – Europski tajnik za proširenje Stefan Fuele objavio je videoporuku zapadnom Balkanu povodom 1. srpnja kada Hrvatska postaje nova članica Europske unije, naglasivši da ova zemlja “neće napustiti regiju”.

[dropcap]H[/dropcap]rvatska će 1. srpnja postati nova članica Europske unije. Ulazak Hrvatske najsvježiji je dokaz transformativne moći politike proširenja Europske unije: prije samo dva desetljeća ova zemlja je bila pogođena konfliktom, a sada je stabilna demokracija, sposobna da preuzme obaveze koje proizilaze iz članstva u EU i postigne standarde Europske unije. Ovo je moćan signal za sve vas u regiji: i vi to možete postići kada uložite dovoljne napore – naveo je Fuele.

Po njegovim riječima, pristupanje Hrvatske potvrđuje da je perspektiva evrointegracija otvorena za sve zemlje regiona koje pokažu neophodnu političku volju da provedu političke i ekonomske reforme i dokažu da poštuju evropske vrijednosti, kao što su vladavina prava, demokratski principi i ljudska prava.

Prilike su tu, ali napredovanje u procesu pristupanja Europskoj uniji zavisi, na prvom mjestu, od postignutog napretka na terenu u radu na svim ovim pitanjima. Ne postoje prečice ili magične formule koje bi mogle da se iskoriste. Pristupanje Hrvatske pokazuje da Europska unija poštuje svoje obaveze, članstvo postaje realnost kada se ispune uvjeti – kaže Fuele.

[pullquote_left]Kada Hrvatska pristupi Europskoj uniji, naglasio je, to neće značiti da će ona napustiti regiju.[/pullquote_left] Europska unija se približava vama čak i fizički, gotovo sve zemlje zapadnog Balkana će dijeliti granicu s Europskom unijom. Bit ćete bukvalno okruženi jedinstvenim tržištem koje nudi više prilika za ulaganje i trgovinu lokalnim firmama. Iskorištavanje ovih prilika trebalo bi da postane prioritet svih vlada u regiji za dobrobit građana. Europska unija je podignuta na pepelu koji je ostao nakon Drugog svjetskog rata. Pomirenje i suradnja između bivših protivnika postali su osnova za višedesetljetni mir, stabilnost i prosperitet. Ista perspektiva je sada otvorena za cijelu regiju zapadnog Balkana. Povijesno pristupanje Hrvatske približava ovu perspektivu za još jedan korak. Mi smo spremni da nastavimo da vam pružamo podršku u preduzimanju narednih koraka kojima ćete slijediti Hrvatsku – naveo je tajnik Fuele, prenosi portal Radija Slobodna Europa.

hercegbosna.org

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati