Hrvatska je odblokirala Srbiju?

10

Hrvatska je odblokirala, odnosno podigla rezerve oko otvaranja poglavlja 26 koje se tiče obrazovanje i kulture u pregovorima Srbije i EU. Potvrdio je to ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, piše VečernjiList

– Stekli su se uvjeti da možemo podići rezervu oko poglavlja 26 – rekao je Stier. Dodao je da će u okviru poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina, s naglaskom na hrvatsku manjinu.

Deblokada je došla nakon što je Srbija ispunila ono što je Hrvatska tražila. Danas je u Beogradu ministar obrazovanja Republike Srbije potpisao aneks sporazuma kojim se regulira pitanje udžbenika s predstavnicima hrvatske manjine. Hrvatska je dobila i dodatna pojašnjenja od Europske komisije, a povjerenika za proširenje Johannes Hahn zajamčio je  da će osobno nadgledati provođenje sporazuma.

Na ceremoniji potpisivanja aneksa sporazuma bio je hrvatski veleposlanik u Srbiji, ali i veleposlanik Bugarske, države koja je također tražila dodatna jamstva u poglavlju 23, te veleposlanik EU. Aneks ugovora, potpisan danas u 12.30 sati, regulira ne samo prijevod udžbenika sa srpskog na hrvatski, nego i posebni sadržaji za udžbenike za hrvatsku nacionalnu manjinu, za one koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Za učenike hrvatske nacionalnosti koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku osiguran je hrvatski kao izborni jezik te distribucija udžbenika.

– Ovo je dobar dan za hrvatsku manjinu u Srbiji – kazao je Stier.

– Orijentirani smo na rezultate. To je naš pristup od početka i to daje vjerodostojnost procesu. Nismo se u upuštali u ping-pong razmjenu sa Srbijom, već smo rješavali problem. Rezervu smo podigli ne nakon obećanja da će se riješiti problem, već nakon što smo dobili apsolutnu potvrdu da je aneks potpisan – kaže Stier, prenosi Večernji List.

facebook komentari

 • To nije diplomacije nego politički popust, kao i obično…
  http://otporas.com/zadnje-okruzno-p…erala-drinjanina/

  • Amigo

   E Mile Mile, da mi tebe malo blokiramo

   • Amigo, amigo, Mi querido Amigo,
    Mi Les Desco una Feliz Navidad, y un Prospero Ano Nuevo!
    Saludos a tu y tu familia.

    Zar i tebi ISTINA smeta! Ni si sam, nažalost.

    Tvoj Amogo ti želi SRETAN BOŽIĆ, blagoslovljene božićne blagdane, Sretna Nova 2017. Godina, kako tebi tako i svim tvojima, mnogo ZDravlja, sreće, veselja i kućnog zadovoljstva.
    Bog! i uživaj u božićnom veselju i MIRU!

    • Alan B’Stard

     Meksikanci vas ”’zajebavaju”’ i u Texasu! A evo i ovdje su poceli 🙂

 • Tyrex Rex

  Ispunili su srbi uslove za 7 dana. Svaka im čast, Rade svrbi kao Nijemci-
  Sada možemo čitati samo sport i zanimljivosti,.

  • Sivooki

   Možeš misliti…

 • Unuk (Davor Štijer) pukovnika HOS-a NDH Ivana Štira iđe stopama svojeg djeda i služi se, moglo bi se reći djedovim idejama.
  Samo naprijed i GLAVE GORE!

  • srka

   Milane…tebi i tvojim najdrazim …ovom prigodnom… porukom zelim sve najljepše povodom Božića 2016-e godine.
   Ostani u zdravlju…dobrome raspolozenju…barem do 2100-e godine.
   🙂

   by Srka®

   • kostresh

    evo i mene sa istom zeljom! zdravi i veseli bili!

 • kostresh

  jesul dobili cokoladicu za potpis?