Pratite nas

Hrvatska plaća obranu šefa Udbe optuženog za likvidaciju hrvatskog emigranata?

Objavljeno

na

Čini se kako će ipak biti uslišane želje Josipa Perkovića, koji u njemačkom zatvoru čeka početak suđenja za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Perković se, naime, ponadao da će država i njezine institucije stati uz njega i dati mu pomoć koja je u ovim trenucima zaista neophodna. Odnosi se to ponajprije na plaćanje Perkovićeve obrane koja neće biti nimalo jeftina, budući da je sud u Muenchenu predvidio više od 60 ročišta, a obrana najavila 130 novih dokaza.

Pravna pomoć za umirovljene špijune

perkovica-se-njemackoj-tereti-da-je-poslao-ubojice-s-durekovica-slika-1085834Srećom po Perkovića, u Zakonu o sigurno-obavještajnom sustavu u članku 84. stavak 1. navodi se “ako je protiv službenih osoba sigurno-obavještajnih agencija pokrenut kazneni postupak zbog radnji počinjenih u obavljanju poslova sigurnosno-obavještajnih agencija, sigurnosno-obavještajne agencije će službenim osobama osigurati odvjetničku ili drugu pravnu pomoć, osim ako je kazneni postupak pokrenut na temelju kaznene prijave sigurnosno-obavještajnih agencija”, dok se u stavku 2. navodi da će se pravna pomoć službenim osobama osigurati i nakon što im je prestao radni odnos.

Nijemcima se nije svidjela Bajićeva optika?

Kako je Perković u doba ubojstva Đurekovića početkom 80-ih vodio Odjel za neprijateljsku emigraciju Službe državne sigurnosti te je ujedno i utemeljitelj i hrvatskog sigurnosnog aparata, nema sumnje da kvalificira za pravnu pomoć, pošto ga terete po njemačkoj optužbi. Da se naše pitalo, Perković nikakvih problema ne bi imao.

U nas institucionalno priznat čak do mjere da mu sin Saša o sigurnosti savjetuje već dva hrvatska predsjednika, u Muenchenu brani goli život od doživotne robije?! Što li su ti Nijemci našli, a što donedavni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nije našao? Taj je prije godinu dana objavio da je sve pregledao i da nema ništa protiv Perkovića, a sve da i ima, da je nastupila zastara. Danas više nije na dužnosti. Moguće da se Nijemcima nije svidjela Bajićeva optika.

Iznenađenju nema mjesta: Hrvatska plaća obranu šefa Udbe optuženog za likvidaciju hrvatskog emigranata

Predsjednik Josipović smatra da Saša nije ništa kriv i da djeca ne mogu ispaštati za grjehove njihovih otaca. Kakva je to samo floskula. Teško je zaista uvjeriti da je ta linija Perkovićevih na permanentnoj službi u zaštiti najviših nacionalnih interesa, ma kako se država zvala, tek slučaj. Tim više i neće biti neko posebno iznenađenje da država uzvrati i financira obranu Josipu Perkoviću, unatoč tome što će biti podosta šokiranih spoznajom da će Hrvatska plaćati troškove zastupanja bivšeg šefa ozloglašene Udbe optuženog za likvidaciju Hrvata u emigraciji. Govorilo se nekad Udba naša sudba, a Perković je očiti primjer da se zapravo ništa nije izmijenilo.

Pravni kontinuitet

U svakom slučaju, valjalo je nazvati Antu Nobila, odvjetnika Josipa Perkovića. Što on kaže, tko će platiti? Hoće li građani, tj. država?

“Nemam komentara”, bio je kratak Nobilo, ne želeći valjda otkrivati karte prije no što ih spusti na stol. Ipak, kada smo mu spomenuli članak 84. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, kratko se zakačio na temu pa je spomenuo pravni kontinuitet Zakona o unutarnjim poslovima…

Ministarstvo pravosuđa: Nismo prava adresa

Pitali smo i u Ministarstvu pravosuđa. Oni su plaćali za haške obrane generala, pa nam se činilo da bi mogli nešto znati o temi.

Glasnogovornik Sergej Abramov nije baš siguran u to.

“Ne znam doista jesmo li mi prava adresa. Istina je da je Ministarstvo plaćalo za haške obrane, ali to je bilo po Vladinoj odluci. Ministarstvo nije zaprimilo takav zahtjev u odnosu na Josipa Perkovića”, kazao nam je Abramov.

Tražili smo i odgovor u MUP-u, ali nam tijekom jučerašnjeg dana nisu odgovorili. (hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

19. listopada 1991. – Konvoj liječnika bez granica

Objavljeno

na

Objavio

Konvoj humanitarne organizacije „Liječnici bez granica“ tek je 19. listopada 1991. napokon propušten u opkoljeni Vukovar.

Jedan od pokušaja ulaska 11. listopada zaustavljen je zato što je u kolima Hitne pomoći navodno pronađena ručna bomba.

U međuvremenu, 13. listopada zadnji veliki pokušaj proboja prema Vukovaru nije uspio, a hrvatske snage zaustavljene su, uz velike gubitke, na ulasku u Marince.

Unatoč svemu Europska zajednica zatražila je prekid operacija JNA kako bi humanitarni konvoj ušao u grad.

Nakon što su uz brojne prijetnje i opstrukcije ipak uspjeli ući, „Liječnici bez granica“ izvukli su iz vukovarske bolnice 112 ranjenika. No s druge strane ulazak konvoja u Vukovar srpske postrojbe zapravo su iskoristile da poprave i učvrste napadačke položaje, piše HRT

Kada je 19. listopada konvoj oko 11 sati krenuo prema Nuštru preko Bogdanovaca i Marinaca, započela je pucnjava te je  kolona zaustavljena. Do 15 sati konvoj s ranjenicima još uvijek je bio u Bogdanovcima, a napadi teškog topništva JNA na Nuštar nisu prestajali.

Konvoj je stoga nastavio put prema Srbiji, ali je jedan  kamion naletio na minu pri čemu su ranjene dvije medicinske sestre iz Švicarke i Luksemburga.

Konvoj je ipak nastavio prema Šidu, a na povratku, kod Lipovca, preuzeli su ga hrvatski redarstvenici. Tako je, nakon više od 12 sati lutanja, konvoj stigao u sigurne ruke. Zbog svih opasnosti kojima su bili izloženi medicinski djelatnici i ranjenici, odustalo se od daljnjih pokretanja humanitarnih akcija izvlačenja ranjenika.

Mali dio ranjenika nekako je ipak uspio naći put do slobode izvlačeći se početkom studenog. No najveći dio pacijenata vukovarske bolnice, naočigled europskih promatrača, po okupaciji odveden je na Ovčaru i likvidiran, što će ostati upamćeno kao najprimitivniji oblik neljudskosti velikosrpskog agresora.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati