Pratite nas

Komentar

Hrvatska plačljivost

Objavljeno

na

Nadam se da ne ću nikoga uvrijediti, al jednostavno mi ne ide u glavu stalna plačljivost u javnom prostoru kako se ova vlast i vladari odnose prema žrtvama rata, Vukovaru ili braniteljima. Stalno čitam kako nisu došli na ovu ili onu obljetnicu i da toga nema nigdje. Stalno isti hrvatski problem: narativna dijagnoza i natjecanje tko je prvi to utvrdio.

No što bi se dogodilo da vladari i oni koji intimno ne poštuju žrtvu ovoga naroda stvarno dođu na te obljetnice? Dobra reklama i mamac za naivce koji bi rekli: “Pa eto nisu ni tako loši”.

Hrvatski narod i stradalnici očekuju previše i ponašaju se kao ucviljena siročad koja je mislila da ju maćeha voli više nego svoj okot, a ne. Maćeha uvijek više voli svoj nego tuđi okot. Tako je sa ovcom, tako je s kučkom, a bome tako je i sa čovjekom i političarem.

Zar nije vrijeme da se počne razmišljati drugačije? Zar nije vrijeme da se oslobodimo potrebe da nas vole i cijene oni koji sve čine da svoje džepove natrpaju, a našu sudbinu unište?

Pa dajte zauzmite već jednom ponosni gard i otkantajte konkretno sve tipove koji svakim danom pljuju na vaše rane, bez obzira na kojoj razini vlasti ili u kojoj stranci se oni nalazili.

Oni će proći, a Vukovar i narod, država i vjera ostaje.

vukovar-obljetnicaŠta očekujete od vladara koja s braniteljjima ne razgovaraju nego na invalide šalju anarhiste da udaraju po njima? Šta očekujete od vladara koji još brane diktatora i zločinca?

Što očekujete od vladara koji se ne srame u najsiromašnijoj županiji sebi podignuti honorare, na listu staviti osuđene i naručiti ankete koje sugeriraju da je narod protiv onih koji su ih oslobodili?

Što očekujete od onih koji imaju plaće kao sirotinja, a vile i dobra kao feudalci? Što očekujete od onih koji se ne srame ni Boga ni naroda?

Da pokažu pijetet prema vašoj žrtvi i siromaštvu? Da dođu i suosjećaju?

Ne, to su kriva očekivanja i krivi put. Oni vladaju i uništavaju upravo zato jer se njima klanja i očekuje da oni snagom svoje moći koju ste im vi dali dođu i uberu bodove za svoj probitak. Bodove koji im nekada trebaju, a nekada ne trebaju. Oni procjenjujiu kada i u koje vrijeme, a vi plačete ko napušteno štene gladno materine sise. A maćeha nema mlijeka.

A i da dođu što biste dobili vi ili žrtve?

Zadovoljštinu, ponos, čast? Život? Poštivanje?

Ne, i da dođu donijeli bi samo razdor i i tražili za sebe.

Cmizdrite da nije došla ministrica koja sve čini da vašu žrtvu ponizi?

Želite li da dođe i da vam se naknadno ruga?

[ad id=”40551″]

Vinko Vukadin

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Miro Kovač: Ne vjerujem da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića

Objavljeno

na

Objavio

U Studiju 4 gostovao je Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova.

Komentirajući akciju Agrokor, istaknuo je da se zalaže za utvrđivanje političke odgovornosti. To je naša dužnost i prema građanima koje zastupamo, i prema državi. Osobno se zalažem za rasvjetljavanje svega onoga što se događalo kad je riječ o Agrokoru, rekao je Kovač. Istaknuo je kako vjeruje da u Hrvatskoj pravosuđe funkcionira neovisno i ne vjeruje da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića.

Osvrnuo se i na posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Rekao je da očekuje pomak u odnosima između Hrvatske i Rusije.

Očekujem da ćemo najviše jačati dijalog na području gospodarstva jer postoje sankcije Europske Unije prema Rusiji, ali i Rusije prema Europskoj uniji i zbog toga je Hrvatska trpjela štetu na planu gospodarstva. Ali Rusija ima pravo diskrecije i može propustiti neke tvrtke na svoje tržište.

Da bi se to dogodilo važno je imati dobre prijateljske odnose sa Rusijom i mi to želimo, istaknuo je Kovač.

 

facebook komentari

Nastavi čitati