Hrvatska počiva na jamama s kostima komunističkih neistomišljenika koje vape za istinom

12

‘Prolazio sam 1946. i vidio tri masovne grobnice koje su svake noći punili leševima i posipali krečom. Poslije su partizanski zločinci i ovi današnji ‘podrepaši’ koji o tome šute, na njihovim kostima gradili zgrade’, rekao je svjedok komunističkih zločina Mile Krajina

Zemlja koja počiva na kostima nedužnih ne može pronaći mir jednako kao ni duše zaboravljenih žrtava. Trebali bi toga konačno postati svjesni vladajući koji već tradicionalno pokazuju nemar spram traganja za istinom. Da istine nisu uvijek lijepe i ugodne, da se sa istinama bez obzira na sve treba suočiti kako bi se kvalitetno moglo dalje, smatra mladi Slavonac Filip Kuštro, dopredsjednik Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Djeca se po Osijeku igrala kostima!

– Ja sam kao dijete slušao kako su se 60-tih godina klinci po Osijeku znali zaigrati pronađenim kostima. Živio sam i odrastao s činjenicom da po ‘zaboravljenim slučajevima’ niču zgrade i parkovi. Tako se dogodilo da sam našao svjedoka koji mi je ispričao o masovnoj grobnici u kojoj su završili partizanski neprijatelji i neistomišljenici. Mile Krajina se vrlo detaljno prisjetio što je gledao 1946. godine svojim očima, a ja sam to snimio i postavio na YouTube još prije godinu dana. Ne znam postoji li institucija i udruga kojoj taj video zapis nisam poslao u nadi da će se netko pozabaviti svjedokom najbrutalnijeg dijela komunističkog režima. Sjećam se i da sam prilikom okruglog stola čija je tema bila ‘Mirovni rad mladih i suočavanje s prošlošću u BiH, Srbiji i Hrvatskoj gdje sam bio nazočan kao osječki izaslanik, susreo i upoznao jednog mladog predstavnika ‘Documente’. Popričali smo, malo sam ga i kritizirao jer sam mislio da se premalo bave žrtvama bivšeg totalitarnog režima i na kraju dao vizitku u nadi da će se pozabaviti svjedokom postojanja masovnih osječkih grobnica. Nije se javio do danas. Zapravo, nitko se nije javio niti angažirao oko tog vrlo važnog pitanja. – rekao je Kuštro.

Filip Kuštro vijećnik je četvrti u kojoj se nalazi ova jeziva komunistička ostavština. Stoga je na sjednici vijeća predložio da se dio na kojem se nalazi masovna grobnica nazove ‘Trg žrtava totalitarnog režima’. Ovaj prijedlog je naišao na odobravanje tadašnjeg gradonačelnika Krešimira Bubala, ali je pitanje hoće li prema toj ideji biti naklonjen i njegov nasljednik Vrkić. Ipak, ono što najviše boli mladog i vrlo angažiranog Filipa Kuštru je medijska blokada i nezainteresiranost, te činjenica da, unatoč što ih je informirao o ovom svjedoku i nalazištima, nitko nije napisao ništa osim pokojeg portala.

Ono što muči Filipa Kuštru je, tko bi se i kako trebao pozabaviti istraživanjem masovnih grobnica u Hrvatskoj, te zašto toliki neinteres i ravnodušnost prema tisućama pobijenih, bačenih i nikad identificiranih tijela kojima se već više od pola stoljeća ne zna za grob?

Andrija Hebrang: Ukinuli su ured kako se ne bi nikad saznala sva brutalnost komunističkog režima!

Objašnjenje je dao Andrija Hebrang, nekadašnji voditelj Ureda za istraživanje zločina komunizma:

– Takav ured je neophodan. Mi smo ga osnovali i osovili na noge, te sasvim ozbiljno počeli s radom. Ukinuli su nas za tri mjeseca, iako bi ulaskom u EU dobili poticaje jer su bili spremni sufinancirati naše traganje za istinom. Ne morate biti pametni da biste zaključili zašto smo ukinuti. Vrlo brzo dolazili smo do strašnih otkrića, tako da sam ja upoznat s nalazištima grobnica u Osijeku. Nama je poznato 940 lokaliteta od kojih smo uspjeli obraditi dvadesetak gotovo primitivnom metodologijom jer nismo imali sredstava za kvalitetne istrage. Tako smo ispitivali svjedoke i doslovno svrdlom, poput onog za kopanje vinograda, analizirali zemlju i tražili zube i kosti. Od dvadeset lokacija, samo tri su bile negativne. Shvatili smo tada, ako želimo iskopati 940 jama, moramo se organizirati na nivou županija jer je bilo nemoguće da to odrade samo ljudi iz mog ureda. Kad smo sve počeli, naprasito smo ukinuti od onih koji ne žele da se sazna istina. To je njima na dušu…

Andrija Hebrang za naš portal otkrio je kako su građani naše zemlje slabo upoznati sa brojkama žrtava komunističkog režima, ali i s činjenicom da vrlo često hodaju po kostima tih istih žrtava.

– Neistražene jame imate na Savskoj cesti, na nasipu u Kustošiji, Maksimiru, o Gračanima da ne pričam. Zagreb ima oko pedeset lokacija koje valja istražiti. Još devedesete godine Večernji list je izašao s intervjuom medicinskog tehničara koji je imao za zadatak tih 40-tih godina dezinficirati jame. U Gračanima su pronađene tri masovne grobnice, a u jednoj od njih pronađene su kosti srednjoškolaca, svi sa žicama oko ruku i rupom u zatiljku. Pretpostavlja se da je riječ o mladim domobranskim ročnicima. Morate biti svjesni da Hrvatska uistinu počiva na jamama koje vape za istinom. Bojim se da se nakon sramotnog ukidanja Ureda za istraživanje komunističkih zločina pravi interes više neće dogoditi – za portal Dnevno rekao je razočarani Andrija Hebrang.

VIDEO: Poslušajte stravičnu ispovijest svjedoka osječkih masovnih grobnica:

[vsw id=”QRwCjDE6QYs” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

dnevno.hr

facebook komentari

 • srka

  Ne mogu biti pametan, ne mogu vjerovati da se tako nesto moglo skrivati sve ove silne godine…decenije!?!
  I gdje je tu u stvari PRAVA istina?
  by Srka®

  • kvot

   Patkadžijo,
   ljubiš i dalje Bijelo Lice!?
   Mijenjaš stranu naprasno i sada ljubiš pavelića u analni otvor.
   Ako, ako i dedo ti je takav bio…

   • srka

    Mars!
    1:0 za Chelsea!
    Samo si mi ti jos trebao!!!
    by Srka®

    • kvot

     Koristiš poluvrijeme za komentar
     ili pratiš rez preko interneta???
     Čudi me da takav “turčin” ne navija za fenjer ili galatu.
     Napuniće vas Murinjo s još 2-3 komada do kraja.

 • srka

  Ne mogu biti pametan, ne mogu vjerovati da se tako nesto moglo skrivati sve ove silne godine…decenije!?!
  I gdje je tu u stvari PRAVA istina?
  Prokletih nesretnika!
  by Srka®

  • kvot

   Patkadžijo,
   ljubiš i dalje Bijelo Lice!?
   Mijenjaš stranu naprasno i sada ljubiš pavelića u analni otvor.
   Ako, ako i dedo ti je takav bio…

   • srka

    Mars!
    1:0 za Chelsea!
    Samo si mi ti jos trebao!!!
    by Srka®

    • kvot

     Koristiš poluvrijeme za komentar
     ili pratiš rez preko interneta???
     Čudi me da takav “turčin” ne navija za fenjer ili galatu.
     Napuniće vas Murinjo s još 2-3 komada do kraja.

 • majk

  Josip Broz skroz

 • majk

  Josip Broz skroz

 • Herc.Križar