Hrvatska slavi Dan državnosti

14

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, obilježavajući 26. obljetnicu od proglašenja neovisnosti i suverenosti. U povodu obljetnice, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović primila je čestitke od mnogobrojnih stranih državnika upućene svim hrvatskim građankama i građanima.

Osim brojnih čelnika svijeta, čestitku hrvatskom narodu uputio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

“Slaveći Dan državnosti prisjećamo se zahtjevnog i dugog puta Hrvata prema samostalnoj državi. Stoga dugujemo trajno sjećanje i zahvalnost svima koji su obranili samostalnost, suverenost i cjelovitost Hrvatske u vrijeme agresije velikosrpskog Miloševićevog režima, a osobito hrvatskim braniteljima čija je žrtva ugrađena u temelje naše Domovine. Te žrtve i angažman cijelog hrvatskog naroda obavezuju nas da ustrajno gradimo suvremeno demokratsko hrvatsko društvo.”

U povodu Dana državnosti, na budućnost se u svojoj čestitci osvrnula i Predsjednica Republike Hrvatske.

“Svoju smo državu potom časno branili i oslobodili u Domovinskom ratu. Sada je pred nama zadaća da izgradimo moderno i napredno društvo, u kojemu će svatko imati sigurnu budućnost i moći ostvariti svoje težnje i potencijale.”

Dan državnosti slavi se u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”, istaknuo je tom prigodom prvi predsjednik Franjo Tuđman, čiji je govor putem radija i televizije pratilo više milijuna građana.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine.

Hrvatska je u to vrijeme, a još od kolovoza 1990. godine, izložena oružanoj agresiji srpskih ekstremista i JNA. Četvrtina hrvatskog državnog teritorija bila je pod okupacijom pa je hrvatski narod ustao u obranu Domovine koja je pretrpjela teška razaranja i brojne ljudske žrtve.

Najveći dio okupiranoga područja oslobođen je 1995. godine vojno-redarstvenim akcijama “Bljesak” i “Oluja”, a preostalo okupirano područje u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu mirno je reintegrirano u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske 1998. godine.

Od 1. travnja 2009. godine Hrvatska je punopravna članica NATO-saveza, a članicom Europske unije je od 1. srpnja 2013. godine.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, a danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskog sabora.

Državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković u 9 sati će položiti vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju i to kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Potom će nazočiti svetoj misi u Zagrebačkoj katedrali koju predvodi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Obilježavanje 26. obljetnice proglašenja neovisnosti i suverenosti Hrvatske završava svečanim primanjem u Uredu predsjednice Republike u 18 i 30 sati.

Solisti, zbor, baletni ansambl i orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u povodu Dana državnosti izvest će u nedjelju s početkom u 21 sat na otvorenoj pozornici Trga kralja Tomislava, operu Jakova Gotovca “Ero s onoga svijeta” u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Kuća mi je na malom trgu koji uobličava dvadesetak kuća i osim na mojem prozoru ni jedne jedine zastave!!! Za vrijeme juge to nije moglo past na pamet nikome….da ne izvijesi zastavu! Demokracija ne treba biti anarhija!

 • srka

  Doista lijepo…danas je i prvi dan Bajrama.
  Svim hrvatskim braniteljima, Hrvatima , korisnicima portala Kamenjar te štovanom uredništvu…sretna obljetnica proglašenja neovisnosti i suverenosti Republike Hrvatske .
  by Srka®

  • Dusko Besenic

   Čestitam ti tvoj vjerski blagdan i želim ti svako dobro u životu i radu, te obilan ulov sa velikim primjercima riba tako da te ta strast potpuno obuzme! :)))

   • Istina

    Pridružujem se čestitkama.

   • srka

    Hvala lijepa Duško…tebi i tvojima najmilijim, posebno unucima svatko dobro i sreću u zivotu.
    Do mirovine…biti će još i od me ribolovac za omjera :-))
    by Srka®

  • Srka, tebi i tvojoj obitelji sritan Bajram, mir i svako dobro želim 🙂

   • srka

    Od herca hvala Pepy.
    Doista mi je drago vidjeti te nakon toliko godina ponovo na Kamenjaru.
    🙂
    Tebi i tvojim najdrazim svatko dobro i sreću u zivotu zelim.
    by Srka®

   • Zec

    A meni pucas diplu kako eto nisi bila online pa nisi cestitala?😥
    Ok.

  • Želim ti sve najbolje dragi naš hrvatski brate srka. Čestitam ti Bajram, kako tebi tako isto i svim tvojima milim i dragim.
   PoZDrav. Milan.

   • srka

    Bog Milane,
    Hvala lijepa na srdačnim čestitkama.
    PoZDrav tebi i tvojim najdrazim…
    by Srka®

  • wolf

   Srka sretan ti Bajram.

   • srka

    Pozz Wolfi!
    Hvala lijepa…rijetko si aktivist?
    🙂
    by Srka®

 • Istina

  Marko Radoš: Hrvatskim političarima povodom Dana
  državnosti – Zgroženi smo kada navodite tzv. antifašističku borbu kao
  temelj hrvatske države

  https://narod.hr/hrvatska/marko-rados-hrvatskim-politicarima-povodom-dana-drzavnosti-zgrozeni-smo-kada-navodite-tzv-antifasisticku-borbu-kao-temelj-hrvatske-drzave

  • Dusko Besenic

   Hvala na linku! Prava reakcija pravih branitelja (podpuno svejedno gdje su ,,zemljopisno” branili Hrvatsku!) i podpuno je u skladu sa onime što nas par pišemo o političkom vrhu HDZ-a, na čelu sa Plenkovićem, da radi protiv interesa Hrvatske! Izgleda da neće ,,shvatiti” dok ne pukne film braniteljima i ostalim domoljubima?!!