Hrvatska Srbiji: Vratite nam Hitlerov mercedes, partizanske zastave, mačeve…

548

Prilazem ovdje na stranice vašeg portala kamenjar.com vrlo nesto vazno a jos vise za povijest iznesenu istinu da je Srbija u ime “Smrt Fasizmu – Sloboda Narodu!”, u ime “bratstva i jedinstva”, u ime “narodne vlasti” i u ime “ratne odstete”  iznosila iz Hrvatske sve najvrijednije stvari, iz bolinica sve bolinicke tehnicke sprave, iz kazalista sve kazalisne naprave i sprave, iz parkova cak i klupe na kojima bi se prolaznici i umirovljenici odmarali; jednom rijecu SVE STO SRBIJA NIJE IMALA A HRVATSKA IMALA je u ime gore spomenuti drzavnickih prava pripalo Srbije a ne Titinoj Jugoslaviji. Sto je ovdje najtragicnije je to da u ta “blazena” komunisticka vremena, vremena socijalne pravde za koju su se nasi hrvatski, Dalmatinski, Istarski, bosanskohercegovacki partizani/antifasisti borili, nisu mogli imati u svojim hrvatsko/nacionalnim razmisljanjima onu istu “antifasisticku” snagu i “borbenost” i reci SRBIMA u ime istog prava i takozvanog bratstva i jedinstva:  NJET, STO JE NASE, HRVATSKO, OSTAJE NASE, OSTAJE U HRVATSKOJ. Posto nasi PUZAVCI I TAKOJEVICI to nisu rekli i, posto su Srbi pred njihovim ocima opljackali nasu Hrvatsku, (narod ih je vec osudio) povijest ce ih osuditi kao IZDAJICE SVOJEG VLASTITOG NARODA

Hrvatska Srbiji: Vratite nam Hitlerov mercedes, partizanske zastave, mačeve…

Srbijanski muzej skriva brojne eksponate iz hrvatske vojne povijesti, vrijedne desetke milijuna eura, a svjetski raritet je mercedes, Hitlerov dar Paveliću iz 1942.

Beogradski Vojni muzej na Kalemegdanu skriva iznimno vrijedne eksponate iz hrvatske vojne povijesti za koje ugledni europski antikvari i muzeji godinama Srbiji nude desetke milijune eura.
Teško je nabrojiti sve hrvatske predmete koji su izloženi u utvrdi na Kalemegdanu. Posjetitelji Vojnog muzeja i ne znaju da se šetaju ispred topova Dubrovačke Republike, bitnica partizanske ratne mornarice, partizanskih zastava hrvatskih jedinica iz NOB-a, uniforme i odličja Josipa Broza Tita koji tom beogradskome muzeju pravno uopće ne pripadaju.

Svjetski unikat

Hrvatski stručnjaci za sukcesiju stava su kako je riječ o artefaktima koji bez dileme pripadaju Hrvatskoj i potrebno ih je što prije vratiti kući. Pravi hrvatski, ali i svjetski raritet je luksuzna mercedesova limuzina koju je 1942. godine poglavniku NDH Anti Paveliću darovao nacistički vođa Adolf Hitler. Kako se tvrdi, riječ je o crnoj limuzini tipa 770K, dugoj šest metara, teškoj čak četiri tone koja, kako doznajemo, nije ni izložena.

Vrijednost skupocjene Hitlerove limuzine koju je predao Paveliću danas je vrlo teško procijeniti

Drugi vrijedan hrvatski eksponat je svjetski unikat. Riječ je o borbenom zrakoplovu, lovcu fiat G-50bis, koji se nalazio u naoružanju Ratnog zrakoplovstva NDH. Na njemu su još boje i oznake RZ NDH. To je izuzetno važan predmet jer je to jedini sačuvani talijanski lovac iz doba Drugog svjetskog rata, a dar je Italije Pavelićevim zračnim snagama.

Dinko Čutura, načelnik Vojnog muzeja u Zagrebu, najavljuje diplomatsku akciju za povrat tih djelova hrvatske povijesti.

Prema međunarodnim konvencijama, sve što je dio hrvatske povijesti pripada Hrvatskoj. Na popisu predmeta hrvatskog podrijetla još uvijek radimo, o čemu smo obavijestili ministra kulture Božu Biškupića i Ministarstvo vanjskih poslova. Uvjeren sam da ćemo u proljeće krenuti u diplomatsku akciju povrata predmeta. Upoznati smo s Hitlerovom limuzinom, prikupljamo potrebne podatke i dokumentaciju, tako da ćemo apsolutno zatražiti taj predmet. Teško je bez katalogizacije govoriti o vrijednosti automobila, ali zasigurno se radi o više milijuna eura, kaže nam prvi čovjek hrvatskog Vojnog muzeja.

Protuzakonita prodaja

S obzirom na to da je poznato kako Italija nastoji otkupiti borbeni lovac NDH, pitamo načelnika Čuturu postoji li bojazan da nam naši prekojadranski susjedi pred nosom otmu taj čuveni zrakoplov.

Ni slučajno. Prema Zakonu o muzejskoj građi, Srbija ne smije i nema pravo prodati taj zrakoplov koji se trenutačno nalazi u Muzeju zrakoplovstva na Surčinu, kaže nam Čutura. Prema Čuturinim riječima, hrvatske će institucije zatražiti i laki tenk stuart M3 iz 1. oklopne brigade VIII. korpusa NOVH-a, kao i povrat tanketa iz oklopnih jedinica NDH.

– Na popis smo uvrstili i 50-ak topova iz 18. i 19 stoljeća koji potječu iz Dalmacije i Pule. Tu su i različite vrste mačeva iz razdoblja od 14. stoljeća do 18. stoljeća – objasnio je načelnik Čutura.

Što se traži

Lovac NDH, jedini sačuvani talijanski borbeni avion tog tipa

Laki tenk iz 1. oklopne brigade 8. korpusa NOVH-a

Pedesetak topova iz 18. i 19. stoljeća iz Dalmacije i Pule

Mačevi koji potječu iz razdoblja od 14. do 18. stoljeća

Partizanske zastave hrvatskih jedinica iz NOB-a

Tiskarski stroj ‘Slobodne’

U Tehničkome muzeju u Beogradu nalazi se i maleni tiskarski stroj na kojem se za vrijeme Drugog svjetskog rata na Visu tiskali primjerci “Slobodne Dalmacije”. Premda nije potvrđeno, pretpostavlja se da će Ministarstvo kulture RH od Srbije zatražiti i povrat tog vrijednog predmeta.

biatG50Zrakoplov NDH na Visu

Potporučnik Andrija Arapović, zapovjednik jedne zrakoplovne jedinice NDH, 1944. godine prebjegao je fiatom G-50 na Vis, gdje je sletio na saveznički aerodrom. Zrakoplov je obišao maršal Tito te se fotografirao pokraj njega.

M.Boban/Kamenjar.com

facebook komentari

 • Zip

  Партизанске заставе….хахахахахаха.
  Можда оне што је носио Ричард Бартон….
  Овде је неко неозбиљан и прекраја историју и то онако…без пардона…

  • Partizanske Zastave Hrvatskih jedinica iz NOBa.. šta je tu čudno?

   • Zip

    Хрватске партизанске јединице !!!…ти си стварно неозбиљан

    • hahaha… koliko je bilo partizana u Srbiji do 45?

     • Zip

      врло мало…у Србији је био Дража и четници…хвала богу…партизани су и овако били обичне јајаре који скривише покољ у Крагујевцу…

     • peppermintt

      kako ? oli nisu ovi poznati antifašisti ?:)))

     • nakarada

      Jesu.Tihi ,Prle Zlata,Pavle i Mirko i Slavko.:) 🙂

     • Zip

      За Србе увек били и остали !

     • peppermintt

      ko jel četnici
      hehhe je je brzinska prisvlaka obleke, koji su to suncokreti ko ovo naše cviće ovdi :)))

     • Zip

      је ли ти то прићаш о твојим зумбулима?

     • peppermintt

      vaša krv
      vidi se to odma :))

     • Zip

      како знаш да је наша ..опет сте је пуштали…?

     • srka

      Moj zumbule, aj brigo moja
      tugo moja
      Moj zumbule, sto si uvenula…

      by Srka®

     • kvot

      Piši malo o svome dedi pripadniku S Division Prinz Eugen.
      Ajde ne stidi se,
      ovde si među svojim fašistima i nacistima.
      Veže vas istorija,
      k’o onomad kada ste zastave vezali.

      Vidiš da ne možeš bez Nadrkanog Oluje!
      Pratiš svog ljubavnika u stopu.

     • nakarada

      Čekaj malo a te jajare su isto Srbi zar ne ?
      Ti koji su skrivili pokolj u Kragujevcu i Kraljevu ?

     • nakarada

      Satnija hihihihih.Oliti četa jedna mala ali odabrana 🙂 🙂

      Svaki po zastavu nosio jebo pušku .

     • peppermintt

      i bata živojinović :)))

     • nakarada

      Ne bi bio ni Bata da nije bilo Borisa Dvornika .:) 🙂

     • peppermintt

      :))

     • Zip

      Ја теби одговори а ти мени сада да кажеш колико је било усташа у НДХ до 45.?

     • ne znam točan broj trenutno.. Da ti ne lupam cifre, provjerit cu pa ću ti javit!

     • Zip

      Немаш потребе да бројиш…сви сте били …листом…

     • Ono sam ja na slici što je postavi Smuk! 😛

     • nakarada

      Lažeš .Pa ne vrijedi onda takovom ni postavljati 🙂

     • peppermintt

      za Hrvatsku državu, naravno, svi smo bili redom

     • Zip

      А ко вам за то приговара…сви за дом и Павелића…то је сасвим у реду.

     • nakarada

      Samo ista tupasta glupa proservanja .Isti upisi .Jadan bio i ti ćeš pričati o nekakvom suživotu.

      Hahahahahaha nevjerojatno .Što svi za Pavelića .

      Na ovim prostorima vam premca nema u činjenju zločina kroz povijest.Nema .Mogu lagati na drugim portalima da ima .Niti Turci a ni bošnjaci ukupno nisu pobili Hrvata koliko ste ih vi Srbi pobili.Pri tome je najmanje važno jeste li ih pobili kao četnici ili kao partizani.Pobili ste ih kao Srbi pa meni osobno i nije važno je li bila na čelu kokarda ili zvezda petokraka.Obe su bile zlo.

      Naravno počinili su i Turci i bošnjaci u posljednjem ratu zločina.Ali je vaša politika i politika puzavaca koji vam se u dupe uvlače da su bošnjaci pobili više .Takovi idioti zaboravljaju koliko ste vi pobili Hrvata i u Hrvatskoj.Za mene nema razlike kada su zločini u pitanju.

      Moj ti je savjet da ideš na Poskok tamo ćete mnogi podržati i lajkati kada lažeš .Čak i vlasnik Nikola Zirdum on takove obožava i rado se pridruži “pravedničkoj” borbi Srba protiv ustaštva .On je prvoborac u tome čak ni vi ga ne možete nadmašiti.Ako tako i ovdje bude neće dobro biti.Neće za mene .Ali nadam se da ova ekipa nikada neće isto raditi.

     • Zip

      У принципу не разговарам са онима који немају историју па сам овде дошао да мало подјебавам такве успаљене типове као што си ти.
      Твоја кереће -шинтерска историја је свима позната па се поноси..кој ти га брани…

     • HRSmoock

      Mii smo pravili svašta, nemoj poricati.

     • srka

      Iza te bljestave mitoloske bajke skriva se jedna, mozda tesko prihvatljiva, ali neosporiva istina: naime, dvije Jugoslavije, u dva raspada, dakako da su prouzrocile su vise stotina tisuca civilnih zrtava u krvavim ratovima bez ikakvog presedana na vasem teritoriju.

      S`druge strane moja Otomanska Turska, od 1389. do 1884., nije “proizvela” ni priblizno toliko civilnih zrtava, pa ipak o mojoj domovini Turskoj nema ni jednog pozitivnog mita, a o Jugoslaviji ih je mnostvo…
      Ovo ce ti potvrditi svatki njemacki povjesnicar, ljudi neoptereceni i neiskompleksirani…

      Zbog nje je Zijo danima pio
      zbog nje je Salko u vodu skako
      zbog nje je Ibro hapsane ribo
      zbog nje je Bego u mezar lego
      zbog nje su nozi parali srca
      zbog nje se lila momacka krvca

      by Srka®

     • kvot

      Zbog toga ti prodaješ svoje tijelo,
      po cijeni od tričavih 20 evrića.

     • nakarada

      Idi ne valjaj gluposti Srka .Ti o zločinima Turske i genocidu.Kako te nije sramota poturčena nakazo da jadikuješ nad Srebrenicom a na drugoj strani negiraš i opravdavaš genocid.I ti ćeš mi o povijesti a ne znaš ni gdje pripadaš.Sramota te reći da si bošnjak polomi se dokazujući da si Turčin.

     • kvot

      Nemoj svom ljubavnom cvijetu tako da se obraćaš.

     • HRSmoock

      Ja nijesam i zato mi je drago. A ti budi i dalje…pamet ti ne smijeta

     • srka

      pa sto vam Bog da i srica junacka…jel`de Peppermintticu???

      by Srka®

     • kvot

      “junače”
      28.7.2012. godine?

      heheheheheheheheheheheheheheheheheheheeeeeee

     • nakarada

      E sad ćemo da te operemo za te žrtve .

      Pa nosi ovo što ti napišem na Vesti RS.Dobro bi bilo da i ukućanima daš da pročitaju.

      Preuveličavanje broja direktnih ratnih gubitaka za područje Jugoslavije bio je jedan od prvih koraka koje je komunistički vrh svjesno poduzeo u cilju krivotvorenja činjenica, a što je trebalo donijeti stanovite koristi, kako u političkom, tako i u materijalnom pogledu. Ono je izvršeno je na način da su poslije Drugoga svjetskog rata, ovi gubici (na papiru) gotovo udvostručeni (umjesto nešto preko 1 milijun, službeno se pojavljivala brojka od 1,7, pa čak i preko 2 milijuna!). Učinilo se to iz bar dva razloga:

      Prvo, trebalo je ishoditi što veću ratnu odštetu („reparaciju“) od poražene strane i zauzeti bolju poziciju za daljnje korake u smislu političkih i teritorijalnih probitaka, i, drugo, opravdati već ranije iznesene megalomanske tvrdnje, pa i onu koju je Tito iznio u svibnju mjesecu 1945. godine u Ljubljani.

      U okviru toga, maksimizira se i broj srpskih žrtava u Jasenovcu. Ubrzo 700.000 postaje službeno prihvaćeni podatak, a u srpskim nacionalističkim krugovima u opticaju je i ona o 1.000.000 ubijenih Srba (dok ove ionako pretjerane brojke, za potrebe inozemstva, srpski propagandni stroj uvećava do fantastičnih 1,5 ili čak 2 milijuna, pa ispada da su srpske žrtve ponekad i dvostruko veće od ukupnih demografskih gubitaka za cijelu Jugoslaviju!)

      Ovo nečasno licitiranje nesretnim sudbinama žrtava – koje su podjednako tragične i teške, neovisno od toga kojem narodu pripadaju, koliki im je broj i od kojih počinitelja su uzrokovane – od tada pa nadalje je planski korišteno u propagandne svrhe, što je uistinu monstruozno, i neda se ničim opravdati.

      No, nije to, na žalost, bila samo puka „igra brojki“ smišljena radi što veće ratne reparacije, nego je sve poslužilo kao podloga za razvoj megalomanskih teorija o Srbima kao „ostatku zaklanog naroda“, Jasenovcu kao „najvećem srpskom gradu pod zemljom“ i sl., kako bi se u konačnici drugim narodima, poglavito Hrvatima, nametnuo osjećaj povijesne krivnje i proglasilo ih se genocidnom rasom.

      Da bi se ovi planovi mogli provesti, bilo je nužno zaustaviti sva objektivna, nepristrana i znanstveno utemeljena istraživanja, kako ona vezana za istinu o povijesnim procesima i događajima, tako i ona čiji je cilj bio utvrditi pravi broj žrtava.

      Državna komisija koja je bila formirana u tu svrhu, svoj rad je obustavila (voljom političkih moćnika), jer nakon probnih iskapanja na lokalitetu najpoznatijeg ustaškog logora, bilo je sasvim jasno da se megalomanske brojke o 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu ničim ne mogu dokazati. U svome dotadašnjem radu – do 1948. godine – ova Komisija je poimence popisala 59.188* žrtava ubijenih u ustaškom logoru Jasenovac i Stara Gradiška, što je bilo daleko od
      očekivanja i potreba onih koji su ovim istraživanjima namjeravali manipulirati.

      —————————————————-*Ovaj podatak je iznio JEVREJ Slavko Goldstein u Emisiji Nedjeljom u dva i to 01.05 2005 pa ne možeš meni pripisati laganje.Možeš njemu samo a znamo koliko on “voli” Hrvate

      ————————————————–

      Krivotvoritelji koji su započeli i predvodili ovu kampanju preuveličavanja brojki, nakon što su obustavili rad Komisije, stvorili su sebi manevarski prostor za nastavak onoga što su uspješno započeli. Na temelju ovakvih „znanstvenih“ podataka, srpski nacionalisti ustavno i smišljeno, desetljećima su širili mržnju i trovali vlastiti narod, uporno mu dokazujući kako je kroz cijelu svoju povijest izvrgnut genocidu, i nastojeći ga održati u stalnom neprijateljstvu i netrpeljivosti u odnosu na, prije svih, „vekovne neprijatelje“ – Hrvate.

      Stari poriv za naplatu duga u krvi (koji je u ekstremnim srpskim nacionalističkim krugovima nalazio oslonac upravo u takvim krivotvorinama i mitologiziranoj povijesti), dobio je svoje mjesto i u radovima brojnih srpskih „znanstvenika“, „filozofa“ i „povjesničara“, i otvoreno se iznosio mahom u emigrantskim krugovima – gdje se doslovce zagovarala odmazda po principu „oko za oko, zub za zub“, kao što je, recimo, bio slučaj s tezama jednoga od službeno „najvećih srpskih filozofa 20. veka“ Kajice Milanova.

      U Jugoslaviji se to radilo daleko diskretnije, i u uvijenoj formi, ali s istim nakanama i ciljevima, pa čak i nakon što su značajni i kompetentni istraživači (poput Bogoljuba Kočovića i Vladimira Žerjavića) objelodanili svoja istraživanja koja su od stručne javnosti znanstveno prihvaćena kao ispravna i vjerodostojna. U vojnim i civilnim enciklopedijama, školskim udžbenicima, znanstvenoj literaturi i publicistici, ostale su zabilježene kao vjerodostojne, brojke one što ih je (bez ikakvog pokrića i bez ijednog pokušaja relevantnog istraživanja), komunistički vrh obznanio u prvoj godini nakon rata.

      Utvrđeni podaci govore, da je ukupan demografski gubitak na jugoslavenskoj strani (ubijeni na svim stranama, umrli od svih uzroka i posljedica, nestali, nerođeni) za cijelo područje Jugoslavije iznosio 2.022.000, dok su izravni ratni gubici (ubijeni u ratu, neovisno od kojeg uzroka ili počinitelja) bili između 1.014.000 i 1.027.000.

      Usporedo s procesima maksimiziranja vlastitih i minimiziranja ratnih gubitaka na drugim stranama, isticalo se „masovno i odlučujuće sudelovanje Srba u partizanskom pokretu“, njihove „besprimerne žrtve koje su u toj borbi podneli“ i sl., čime se stvarao dojam njihovih posebnih zasluga u slamanju naci-fašizma.

      Auditorij koji je bio izložen ovakvoj propagandi trebao je izvući zaključak da je povlašten položaj koji ovaj narod uživa u novostvorenoj federaciji samo logična i opravdana posljedica upravo tih njegovih „zasluga“, te da su im svi drugi narodi dužnici, koji bi trebali biti trajno zahvalni za slobodu koju su im izborili.

      Ovim tezama nastoji se priskrbiti kakvo-takvo pokriće, pa se pompozno ističu svi (pa makar i sasvim beznačajni, lokalni) događaji koji su naglašavali antifašističku borbu Srba (Kadinjača, Užička republika, tobožnji otpor ilegalaca u Beogradu tijekom okupacije i sl.), a prešućuju, ignoriraju ili relativiziraju zločini četnika, ljotićevaca, nedićevaca, Srpske državne straže i drugih formacija srpskih kolaboracionista u Srbiji, kao i doprinosi zajedničkoj borbi protiv okupatora svih drugih naroda, naročito onih koji su optuženi kao glavni krivci za propast Kraljevine Jugoslavije i „genocid“ nad Srbima.

      Uzdizani i slavljeni epski opusi (poput Stojanke majke Knežpoljke, Kadinjače, Krvave bajke, Neretve, Sutjeske, Bilećanke…) čiji je naglasak na „srpskom mučeništvu“, uz masovnu produkciju sličnih uradaka na svim poljima društveno-političkog i kulturnog života (od literarnih i publicističkih djela, enciklopedijskih izdanja, prilagođenih školskih programa, preko novina i stripova do kazališnih i filmskih predstava), u kojima se na sofisticiran način, sustavno glorificira vodeća i odlučujuća uloga najbrojnijeg jugoslavenskog naroda u „slamanju fašizma“, zauzimaju središnje mjesto u novom soc-realističkom partijskom odgojnom sustavu. Stoga ne treba čuditi, da su ovi desetljećima šireni i agresivno naturani. stereotipi u uvjetima partijske države, jednoumlja i totalitarizma nužno imali bitnoga utjecaja na veliki dio javnoga mnijenja, pa su u bitnoj mjeri utjecali ne samo na političke, nego i društvene procese uopće.

      Posebna pozornost poklanjala se isticanju ratnih zasluga brojnih „ srpskih udarnih divizija i brigada“ (koje su ovakve nazive nosile već u vrijeme rata), pri čemu komunističkom vrhu nije smetao otklon od „internacionalizma“ koji je po logici stvari morao imati negativnog odraza i na proklamirano „bratstvo-jedinstvo“ naroda i narodnosti . Na drugoj strani, bilo je nezamislivo da se bilo koja postrojba spomene kao „hrvatska“ – one su mogle biti „banijske“, „dalmatinske“, „zagorske“, „moslavačke“, „istarske“, „ličke“, ali hrvatske nikako.

      Zbog svega naprijed navedenog, evo kratke elaboracije na temu ratnih gubitaka srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, a na temelju znanstveno utvrđenih podataka.

      U odnosu na ukupan broj stanovnika Jugoslavije (izračunat za 1941. godinu), „uža“ Srbija, odnosno, Srbija van pokrajina ima uvjerljivo najviše stanovnika od svih budućih republika i pokrajina (u apsolutnom broju, to je 4.200.000, ili 26,29% od ukupnog broja stanovnika tadašnje Jugoslavije koji iznosi 15.973.000).

      Iza nje slijede: Hrvatska sa 3.780.000, odnosno, 23,66%; Bosna i Hercegovina sa 2.825.000, odnosno, 17,69%, i t. d.

      U odnosu na ukupno stanovništvo Jugoslavije 1941.godine (4.200.000), poginuli borci iz „uže“ Srbije (njih ukupno 42.000), čine samo 1%.

      Taj broj je:

      kod Crne Gore 3,55% (tj. 15.000 poginulih boraca na ukupno 422.000 stanovnika); kod Bosne i Hercegovine, 2,55% (tj. 72.000 poginulih boraca na ukupno 2.825.000 stanovnika); kod Hrvatske, 1,75% (tj. 66.000 poginulih boraca na ukupno 3.780.000 stanovnika); kod Makedonije, 1,27% (tj. 14.000 poginulih boraca na ukupno 1.105.000 stanovnika).

      Po ovom kriteriju, dakle, Srbija zauzima tek peto mjesto (iza nje je jedino Slovenija sa 0,97%, odnosno, 12.000 poginulih na ukupno 1.230.000 stanovnika).

      Promatramo li strukturu poginulih pripadnika jugoslavenskog partizanskog pokreta u pojedinim republikama u odnosu na ukupan broj poginulih na razini Jugoslavije, zapažamo slijedeće:

      U ukupnom broju (od 237.000) poginulih boraca, „uža“ Srbija sudjeluje sa 42.000, što iznosi 17,7%.

      Usporedbe radi, taj broj je kod Bosne i Hercegovine 72.000, odnosno, 30.38%, a kod Hrvatske 66.000, odnosno, 27,85%. Srbija, dakle, po ovom kriteriju dolazi tek na treće mjesto. (Podaci za izračun uzeti iz: Vladimir Žerjavić, Gubici stanovništva Jugoslavije u drugom svjetskom ratu, Zagreb, 1989., str. 24. – tabela 9. i str.116. – tabela.)

      Bez obzira na stanovita odstupanja u razgraničenjima „uže“ Srbije 1941. godine u odnosu na kasnije razdoblje, nema, dakle, niti govora o kakvoj brojčanoj nadmoći Srba iz tog područja u partizanskom pokretu, a koja bi mogla poslužiti za eventualno stjecanje bilo kakvih posebnih zasluga, a još manje prava u državi koja je uspostavljena 1945. godine. Nešto o ukorijenjenosti i rasprostranjenosti antifašističke ideje u Srbiji, govori uostalom i podatak da je od ukupno 167.000 poginulih osoba iz ove republike, samo jedna četvrtina poginulih registrirana kao „pali borci“. Gdje i na čijoj strani su poginuli ostali (koji čine 3/4 od ukupnog broja poginulih građana), nepoznato je, ali i taj podatak svakako govori o masovnosti sudjelovanja Srba u partizanskom pokretu.

      Pitanje, koliko bi tek bio taj broj, da nije došlo do masovne mobilizacije u Srbiji pred sam kraj rata (nakon abolicije četnika i u fazi pripreme bitke za Beograd), kada je prema srpskim izvorima, u „užoj“ Srbiji mobilizirano oko 300.000 ljudi.

      Pogledaju li se podaci o ukupnim demografskim gubicima po republikama i pokrajinama (izraženo u postotku u donosu na ukupno stanovništvo pojedine republike, odnosno pokrajine), onda je redoslijed slijedeći:

      — Prva je Vojvodina, sa 22,4%, druga je Bosna i Hercegovina, sa 15,1%, treća je Hrvatska, sa 12,4%, četvrta je Crna Gora, sa 11,2%, a „uža“ Srbija je na petom mjestu, sa 8,6%. (Vidi: V. Žerjavić, isto, str.33)

      Uostalom, nije zgorega ponoviti podatak, da je na prostoru cijele (tada okupirane) Jugoslavije, tijekom rata poginulo (na svim stranama), i umrlo (od svih uzroka i posljedica, uključujući i one umrle u logorima, prirodnom smrću, od bolesti ili na neki drugi način, te nestale osobe), ukupno 530.000 Srba. (Vidi: V. Žerjavić, isto, str. 82., Tabela III). Ovaj broj stvarnih gubitaka je već dovoljno veliki i pokazuje kako je srpski narod pretrpio u tom ratu goleme žrtve, te ih stoga doista nije potrebno dodatno i na umjetni način uvećavati.

      E sada je jasno da lažeš.A iz ovoga posta jasno se može isčitati da lažu tvoji povjesničari i mržnjom hrane narod a ti si sigurno dobio preveliku dozu mržnje teško izliječivu.

      Tebi pomoći nema .

     • Zip

      Опет подуже а ниси га штампао на финој хартији.

     • nakarada

      Čuj nema veze čitaš li ti.Ima ljudi koji čitaju.Ima poneko i mlađi koji ne zna na kakove ste vi sve laži spremni.

      A ti si takav pun pogodak ovoga portala .Pogriješio sam ja i ispričavam se moderatorima a i uredništvu .

     • Zip

      Само не плачи опет….. а хоћеш…конвертитска посла…хихихихи

     • nakarada

      Konvertirska posla kaže Srbin čiji su jedni preci bili poturčenjaci a drugi u vrhu SPC-a

      Konvertitska posla kaže Srbin koji se pali na Dušanovo carstvo i Dušana a isti Dušan molio pape da ga proglasi kapetanom križarskih ratova a on bi zauzvrat ujedinio SPC i katoličku Crkvu.

      Stoga i nije proglašen svecem.Jer ubojstva kod vas nisu prepreka da se neko svecem proglasi. 🙂 🙂

      skoro 500 godina vjernog služenja Turcima ostavilo je traga .Drugima spočitavate konvertiranje. hahahaha.

     • hahaha jada od srba :)))

     • HRSmoock

      Ti si jadan

     • lažni smuče 🙂

     • HRSmoock

      K(h)loniran sam. Prestaću da ostavljam djevojkama DNK uzorak. To halapljivo, to guta…

     • srka

      Njemacke arhive, koje su vrlo precizne i ne bitisu na mitoloskim tockama, pokazuju da je u toku okupacije Beograda od
      travnja 1941. do listopada 1944. (kada su sovjetske trupe zapocele zauzimati grad), za sve tri i po godine rata, ubijen samo jedan njemacki vojnik!!!

      A to nisu usamljeni primjeri, naravno…”

      Ah meraka u veceri rane
      sastala se druzba aksamlija
      u sljiviku pod beharli granom
      haj rahatluku nigdje kraja nema
      gdje Fazila mezetluke sprema

      by Srka®

     • kvot

      Zato su ih tvoji ljubavnici ovako dočekali:

    • nakarada

     A gdje su ih nosili.U Srbiji valjda ahahahahahah.

     Koliko ih je bilo satnija jedna .I svi po zastavu .

     Nemoj nemoj da ponavljam postove dopizdilo.

     Čuj antifašizam u Srbiji.Da kada su četnici vidjeli da puše i kada su ušli Rusi i Bugari naglo ste se sjetili da bi i Srbija mogla antigfašiste imati.

     Pa vam je Tito iz BiH poslao Peku Dapćevića .I dao amnestiju četnicima i k tome nasilno mobilizirao djecu većinom po Vojvodini.

     Da ginu na Srijemskom frontu .

     • Zip

      Бежали од усташког ножа…неки у партизане …неки у ћетнике…како се коме заломило…да спасе главу од геноцида…

     • nakarada

      Pa zar je i u Srbiji bilo ustaša ???

      Hahahahahahah

     • Zip

      Bilo u NDH… svi do jednoga….hihihihihihi

     • HRSmoock

      Čekaj, a domobrani? Pa Čerkezi? Pa Riđan, Dimničar i drugovi Jastreb i Ljubo? Bogme je u italijanskoj ok. zoni bilo najviše vojski. Samo Srbi su imali jedno pet, šest…

     • Zip

      Та италијанска зона је била спас за Србе…једино ако ти мислиш да није?

     • nakarada

      Hahahahah .Partizani antifašisti sve Srbi.I sve oslobodili.Tako i od Turčina od Bizanta, Austrougarske

      Hajde ti to prodaji svojima na Vesti RS .

      Sve vam je mit još od Nemanjića .Sve baš.???

      Pušione u povijesti već poslije desetak godina pretvarate u mitološke pobjede.I ne prestajete se hraniti s tim mitovima .Pa evo koji si ti upis ovdje ostavio da si napisao nešto konkretno.

      Ni jedan .Upisi su ti u stilu svi su Hrvati ustaše i genocidni .Srbi su časne patriote sa par izuzetaka .Ali za te izuzetke uvjek nađete ispriku.Ili je izdajnik ili budala itd.

      Pa evo proglasili ste npr Marka Kraljevića junakom koji ore drumove ,cijedi vodu iz drenovine stalno je u ratu sa Turčinom.

      Povijesni izvori, međutim, govore nešto sasvim drugo: nakon što mu je otac postao turski vazal – poslije poraza Srba i njihovih balkanskih saveznika na rijeci Marici (1371.) – Marko uistinu sudjeluje u “kosovskoj bitci”, ali na strani Turaka (!). U jednoj od borbi i gine kao turski vazal. Sedam godina kasnije ( odnosno 1396., u bitci kod Nikopolja), u sastavu turske vojske nalazi se oko 2000 srpskih konjanika, boreći se protiv združenih kršćanskih snaga zapadno-europskih zemalja.

      A na drugoj strani Za poraz u “kosovskoj bitci” optužen je lokalni srpski vlastelin Vuk Branković koji je navodno počinio “izdaju” i pobjegao sa svojim konjanicima u presudnim trenucima sukoba. Od tada do danas, kod Srba je najveća uvreda i kletva ako se nekoga nazove tim imenom. Sindrom “Brankovića” inače je dosta čest u srpskoj literaturi i historiografiji i u većini slučajeva služi kao opravdanje za poraze.

      Pa vi uzroke svojih poraza , nikada ne tražite u vlastitoj slabosti, nadmoći neprijatelja ili objektivnim okolnostima, nego u “izdaji”, što samo svjedoči o nespremnosti za suočavanje s realnošću i istinom.

      Postoje srpski izvori koji, međutim, govore, kako je Vuk Branković (inače, zet cara Lazara), pao u nemilost svoga tasta davno prije kosovske bitke, jer je imao težnju za osamostaljenjem i stvaranjem vlastite države, pa je to bio stvarni uzrok optužbi na njegov račun.

      Inače, zanimljivo je i to da je on jedini srpski vlastelin koji je godinama poslije ‘Kosovskog boja’ nastavio borbu protiv Turaka, a u jednoj od tih bitaka i poginuo. Dakle, zacijelo se nije radilo o kukavici.

      Takovih stvari kod vas se može naći i u 2. svjetskom ratu i devedesetim .Ako ne ostvari vašu politiku do kraja onda je izdao.S Miloševićem je tako bilo.A na kraju ste se vadili kako eto njega niko nije ni podržavao.Pa nije na kraju i poslije poraza vaše politike jer nije uspio u vašim planovima a ne stoga što ste vi poseban narod sa nekakvom čašću i patriotizmom.

     • Zip

      Зар ти мислиш да ја читам овакве будалаштине.
      Следећи пут одштапај на адекватном папиру.

     • nakarada

      Ma teško da ti takav idiot i glupan išta čitaš znam ja to .

     • Zip

      Када би ти стигао до нивоа идиота ти би био успешан човек.

     • nakarada

      Pa to je to to su prave replike da se pokaže ko je ko .

      Govoriš sada o sebi o meni ne sigurno.Kao da ti ne bi odgovorio na drugi način da možeš.

      Ali ne možeš hehehehehehe.

     • srka

      ti si ocigledno ljubomoran…

      by Srka®

     • kvot

      Nemoj pred nama,
      svom ljubavniku,
      da se tim tonom obraćaš.

     • nakarada

      Pa naravno da ćeš okrenuti na zajebanciju kada nemaš što drugo.Tako je najlakše.Zašto malo ne pogledaš negdje gdje ljudi doista pišu omako kako je bilo.

      Meni se baš uvjek ne da tražiti i postavljati.Ali u užoj Srbiji što se tiče borbi su bile sve sitni udari partizana i četnika a ne rat protiv fašista.Nemoj da ti ponovo stavljam koliko je intelektualaca Srbije i ko sve iz SPC-a stao uz Hitlera .

      Govorim o Srbiji točno.A još da postavim točno u procentima u odnosu na brojnost naroda zaprepastio bi se .

     • Zip

      Видим ја да си ти експерт за НДХ, него Швабе дочекасте са цвећем а побегосте пред српским партизанима на таљигама…све до Блајбурга….хихихихихи.

     • nakarada

      A vi ste im se suprostavili je li ???

      Gdje ???

     • peppermintt

      oklen srpskih partizana , što ne rečeš lipo-četnika
      :))

     • Zip

      Како год их називали, нема везе…усташка је истина једина…поготову када напрасно постану партизани…

     • HRSmoock

      Mala ilustracija.

     • nakarada

      Super 🙂 🙂

      A joj čuj posle rata se sklonio ali ga našli i poslali na Sremski front .

      Jebga nisu mu rekli da nije ipak gotovo.:) 🙂

     • HRSmoock

      Skupljali su koga su stigli. Ipak ovi sa “karakteristikom” su imali prednost. Ni dan danas neće da priznaju istinu o tome. Kao u onom filmu “Neprijatelj pred vratima”. Jednom puška, drugom klip sa pet metaka. Znaš kad su zapadnjaci skužili šta je komunizam? Kad su vidjeli sovjetske “jahače” tenkova. Tolika ravnodušnost prema sopstvenim vojnicima ih je prestravila. Sremski front ti je bio uvertira za Bleiburg i mrcvarenje koje je trajalo u nekim krajevima do šesdesetih. I onda mi neko danas priča crveni pasoš, besplatno školovanje i zdravstvo i slična s****a. Ta je dična SFRJ podignuta na krvi i kostima stotina tisuća ljudi. Drugovi komunisti su ubili i unesrećili više ljudi nego Njemci, ustaše, četnici, Italijani i sve ostale vojske zajedno.

     • nakarada

      Čuj imam ja tisuću i nešto stranica samo u jednom materijalu pa i o tome .

      Evo mali dio ali ostavit ću za neki drugi put mislim još po neku kolumnu složiti.Ali na internetu ovo nema .

      Srijemska klaonica

      1.Klaonica zvana „Sremski front“

      U vremenu od 1941-1944. godine, u Srijemu, Bačkoj i Banatu, nema nikakvih ratnih operacija većeg opsega.* Represija okupacijskih snaga (njemačkih u Banatu i mađarskih u Bačkoj), kao i ustaškog režima u Srijemu, bila je usmjerena prije svega prema komunistima i koloniziranim Srbima koji su ova područja naselili poslije 1918. godine,** a obuhvaćala je i akcije odmazde

      ———————————

      *Vidi: Historijski atlas za niže razrede srednjih škola, Zagreb, 1954., str. 29-30.

      **Srpsko stanovništvo koje je od stvaranja Kraljevine SHS sustavno, planski i organizirano naseljavano od strane državnog aparata, bilo je vraćano na prostore s kojih je doseljeno. To je naročito dolazilo do izražaja u Bačkoj koja je bila pod mađarskom upravom, jer su Mađari ovu regiju još uvijek smatrali dijelom svog državnog teritorija koji im je nepravedno oduzet poslije svršetka Prvoga svjetskog rata.

      u slučajevima sabotaža, diverzija i napada na vojsku. U samoj Srbiji, partizanski pokret također nije imao nikakvoga uporišta i svoj slom doživio je već u ranu jesen 1941. godine, poslije neuspjelog pokušaja ostvarivanja saveza s četnicima, koji su se u odsudnom trenutku stavili na stranu okupatora.

      Težište borbe, stoga je prebačeno na područje NDH, gdje su u svim velikim operacijama tijekom Drugoga svjetskog rata sudjelovali i antifašisti svih nacionalnosti s prostora (buduće) pokrajine Vojvodine, organizirani u nekoliko partizanskih postrojbi.

      „ (…) Od pripadnika svih nacionalnosti sa teritorija Vojvodine, formirano je u toku rata 13 (trinaest) vojvođanskih brigada, a u vrijeme oslobođenja Bačke još dve – jedna od pripadnika slovačke, a druga od pripadnika mađarske nacionalnosti.“(Vidi: Sreta Savić, 51. vojvođanska divizija, Beograd, 1974., str.7. )

      E toga ima dosta malo je ovoga sa interneta skupljano je godinama godinama pisalo se u teke na papiriće .Tražilo se po arhivima nije bilo klikni i evo ga .Kužiš.

      Da pojednostavim od Svetosavlja na dalje.Preko Vuka ,Nikole Pašića ,Moljevca Čubrilovića svega ima .Stoga mi je smješno sa Perunom i Zipom se mnogo zajebavati nisu relevantni.

      Valjda me razumiješ.

     • Zip

      Смоки, не изврћи.Тачно се зна ко је колико побио а ту хрвати носе шњур.
      Комунисти су одрадили свој посао у Србији на најгори могући начин јер је ту побијен махом невин свет, ”идеолошки непријатељ”.

     • nakarada

      Hahahahahah .Kako Hrvati nose “šnjur ” .

      Kako su komunisti odradili svoj posao u Srbiji ako ih je Tito na tisuće amnestirao i prekomandovao u partizane.

      Općom amnestijom.

      Kada se točno zna ko je i koliko pobio stave se brojke .Pa stavi .

     • Zip

      700 000- 800 000…мада не бих рекао да је толико јер има и деце…а и 1360 Петра Брзице за један дан нису урачунати…

     • nakarada

      Pa znao sam.E hajde sada mi daj izvor i ko je ovo relevantno izračunao i kako.

      Ti ili .?????

     • Zip

      Нисам ти ја овде професор који ће да даје наслове и изворе неукима као што си ти. То мораш сам да се потрудиш, да учиш и да схваташ…ако си уопште у стању.

     • nakarada

      Pa pogledaj vrijeme .

      1712

      Što to znači.Da ste se zahvaljujući Turcima i širili .

      Ti ovom kartom potvrđiuješ sve ono što sam ja pisao.

      I što si sada ovom kartom dokazao.Imaš kakovu stariju Zipe.Ovo je vrhunski.

      Hahahahah telca čovjeka.Da bi dokazao da su Srbi “oduvek ” u Hrvatskoj on mi našao kartu iz 1712 hahahahahahahah.

     • Zip

      Јок, бре, то само доказује да хрвата ту никада није било до тог времена а и ово мало што их је било је вероватно дошло за Србима.

     • Zip

      све овда лепо пише…никада се за ништа нисте питали јер нисте ни имали државу, увек је неко други мислио за вас….хихихихихи..а и графикон све говори….хихихихихи

     • nakarada

      Za jedan dan .???
      Svake minute Petar Brzica ubio jednoga čovjeka .Vjerojatno srbosjekom .Tu sam vašu laž već čitao.

      I neko sada povjerovati u to valjda ???

     • Zip

      http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%91%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B0
      хихихихихи
      И Википедија је забележила твога великана…

     • nakarada

      Wikipedija hahahahahahahah

      I ti meni pričaš kako ja copy paste komentare.Wikipediju ne otvaram jer na njoj teško mogu nešto relevantno naći.

      Posebice na srpskoj Wikipediji.

     • Zip

      Википедија..на енглеском…чита је цео свет….хихихихихи

     • nakarada

      Valja li se “ceo svet ” “akademiku” Deretiću.Pa pišete li vi da je Ruđer Bošković Srbin hihihihihihihihi

      U čemu je razlika.Pišete li da je Dubrovnik srpski.Gospa da je srpkinja .Isus Srbin.Da ste “pobedili u Termopilskom klancu ”

      I takovu knjigu čita 100 000 Srba .

      Samo mi vi nemojte o lažima.

      Da ponovim Wikipediju ne otvaram nikada skoro.Datum neki samo mogu potražiti.

      Nije mi relevantna ni jedna Wikipedija .

     • moj mardare kakva sam šikaniranja preživio na njihovim portalima, mogao bih knjigu napisat.. imam osjećaj da pojedini srbi žive u nekom paralelnom svemiru.. u šestoj dimenziji.. to je nevjerojatno kakve opstrukcije slažu…

     • Zip

      Ја сам мислио да ти ниси плачичипка…а ти кукаш…а у којем ви свету живите и у којем сте живели…ако ћемо око светова…а…

     • Zip

      Ти си научник који не чита чак ни стрипове….хихихихихихи…А Где то пише да Дубровник није био српаки…хихихихихи…,
      а да мало прочиташ Магнум Кримен, ваш га је писао и оголио вас до коске…хихихихихи….

     • nakarada

      Magnum Krimen da čitam srpski pamfket hahahahahaha.

      Ma znam i previše i njemu sam s nekim ko sa Wikipedie skida stvari zbolja nema smisla raspravljati.

      Nema svrhe .

     • Zip

      Боли истина…чак и када је ваши признају…хихихихихихи

     • nakarada

      Imaš li poojma recimo kada je prva srpska crkva napravljena u Dubrovniku ?

      Nekako mislim da bi bila i ranije da je “oduvek ” srpski grad hahahahahahaha.Ali dobro ti i ne znaš.E pa potraži na VWikipediji .

     • Zip

      Мало ВикторНовак, мало Википедија…па не вадим ја податке из купусних новина као ти…једино ако ниси ушао у ватиканску архиву…мада ту су тек лажови који лажу за вас…хихихихихихи

     • Zip

      Руђер Јосип Бошковић (Дубровник, 18. мај 1711 — Милано, 13. фебруар 1787) је највећи математичар и астроном Дубровника, један од најзначајнијих научника свога времена, увршћен међу 100 најзнаменитијих Срба свих времена. Био је професор универзитета, оснивач Миланске опсерваторије и директор Оптичког института Француске морнарице.

      Био је универзалан стваралац: филозоф, математичар, астроном, физичар, инжењер, педагог, геолог, архитекта, археолог, конструктор, оптичар, дипломата, путописац, професор, исусовац, најбољи песник на латинском језику осамнаестог века и преводилац-полиглота.

      Рођен је 18. маја 1711. године као седмо дете трговца Николе Бошковића (Србина из Орахова код Требиња у Херцеговини) и мајке Павле (италијанског порекла, из породице Бара Бетере, познатог дубровачког песника).
      http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%92%D0%B5%D1%80_%D0%91%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B
      hihihihihihihi

     • peppermintt

      Ruđer Bošković Isusovac

      imaš mahanje hehheh

     • kvot

      Mahni i mojim…… heheheheheheeeee

     • Zip

      Знаш ли шта то значи…исусовац..?

     • nakarada

      Opet wikipedija ahahahahahahaha.

     • Zip

      Отвори је слободно имао о свим вашим великанима ….хихихихиххи…од Павелића до Брзице…на енглеском…хихихихихихи

     • Zip

      Sве је било српско док се злочиначки Ватикан није умешао а ви му помогли…

     • kvot

      Opet se ovaj Nakaradni Srbin buni,
      tc, tc, tc, tc….
      Jest naopak, pravi Srbin…

     • nakarada

      Gdje si posrbljeni Turčine .

      A Srka je poturčeni Srbin hihihihihihihi.Niko više nije konvertirao na svijetu od bošnja i Srba .

     • kvot

      “posrbljeni Turčin”,
      pa ti nisi normalan, ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha……….
      Najobičniji si pokatoličeni Srbin i imaš cvijeće da se zaKITIš s njim.

     • Crnostrig

      posrbljeni turci, pokatoličeni srbi, islamizirani hrvati.. ima li itko čistokrvan?

     • kvot

      Možda oni na Tibetu ili Arktiku.
      Ali su im ga i tamo oni istraživači dali.
      Tako da nema više ni Šerpasa čistokrvnog.

      Zajebavam ja ovog nakaradnog ustašu.
      Da je neki borac bio i poginuo bi.
      Skutra se vukla po pozadini i kuhinji.

     • srka

      Ima.

      by Srka®

     • nakarada

      Je li ti o konvertiranju Kvote baš zato što si ti konvertirao poput Emira Kusturice sada Nemnaje pa se sada nastojiš prikazati većim Srbinom i od onih koji to jesu.Vjerojatno je tako.Što sada tebe razlikuje od Srke baš me zanima ?

      O čemu ti.???

     • kvot

      O tvom ratnom intedantskom putu,
      he he he he he he he he he he he he………
      POZADINAC!!!!!

     • nakarada

      E ovako Kvote napuši se majmune priglupi.I uživaj sa teletom srkom jednaki ste kerovi obojica .Braća .Pederčina ti pederčina on.Našla se braća .

     • kvot

      Pozadinac,
      kako znaš da je Srka derpe!?
      Iz iskustva, je li tako!?
      PRIZNAJ OVDE PRED SVIMA.
      Reci da si trpao Srku.

     • Zip

      Брате Квоте…да нису поделили патку глуваћа?…биће да је то…!

     • nakarada

      Je li papak .Imaju stranice o Posavini zanimljivo javljali se i Srbi.Niko ih nije brisao.Kako to da se jedan “junak ” Posavine poput tebe ne smije ni javiti na tim stranicama .Je li Kvote.Pa mogao bi tamo sa svojim “junaštvom ” svima začepiti “ustaške gubice “.Gdje su ta mjesta na kojima si ti stvarao RS.

      Vi i RS.Pušiona živa u sred Beograda i Banja Luke podignite spomenik MZ i Amerima .Zahvalite im se na RS.

      Jer su vam poklonili RS,ali naravno da su vas disciplinirali kada ste i Kosovo htjeli za sebe proglašavajući ga “kolevkom srpstva “.Kakva “kolevka ” pa na Kosovu nikada niste bili etnička većina .

      Ali da te utješim malo .Niste vi prva generacija koja je bježala sa Kosova .Čitaj malo o Seobama .

      Ali nisu vama Albanci uvjek bili neprijatelji.Vi ste takovi.

      “Kralj Petar I se u proglasu kojim se objavljuje rat Turskoj ( 04.10.1912. godine ), obraća i stanovnicima u staroj Srbiji, gde uz Srbe žive i Arbanasi 1300 godina “deleći s njima sreću i nesreću”. Pašić sutradan daje izjavu da ‘srpska vojska neće ići protiv Arnauta, već protiv Turske, te sve daje zaboravu i oproštaju što je do sada bilo.'”
      (Dragiša Pavlović, Olako obećana brzina, Zagreb, 1988., str. 324.)

      Valjali su i Albanci (Arbanasi ) nisu tada gamad bili.Možeš li mi ovo protumačiti.Ti ili ZIP.

      O “srpskom jeziku” i konvertiranju pa dovoljno je samo citirati “jezikoslovca ” Vuka Karadžića .

      Nakon što je za temeljnu odrednicu nacionalne identifikacije uzeo jezik, sve štokavce na Balkanu (pa i šire) proglasio je Srbima i na tom opredjeljenju ustrajavao, ugrađujući ga u svoja “znanstvena” djela (najpoznatija su: Srbi svi i svuda – spis iz 1836. i Kovčežić za istoriju jezik i običaje Srba sva tri zakona, Beč, 1849.). Ova, kao o mnoga druga djela i spisi, bili su u potpunom suglasju s Garašaninovim “Načertanijem”, samo što je Vuk svoje glavne teze svojatanja drugih naroda i njihovih područja temeljio na jezičkoj ekspanziji.

      Prisvojivši najrasprostranjeniji dijalekt među Slavenima (štokavski) tvrdnjama da je to iskljuĉivo srpski jezični izričaj, on je zastupao tezu da se srpski narod i njegov jezik rasprostiru

      “od Adriatiĉeskoga mora do Timoka i od Crne Gore do Pešte i Sent-Andrie …”

      I sve bi možda i moglo proći da je to sve srpski jezik i da su sve Srbi da sebe Vuk sam ne demantira :

      ” … Svi Slavenski narodi kromje Serbalja vostočnog vjeroispovjedanija imaju svoje Rječnike…Mi ga samo trebamo…Ja sam takovij Rjeĉnik preduzeo i već skupio. On će pomenutim potrebama udovletvoriti. Soderžavaće sve Serbske rječi, koe se nalaze u Rjeĉnicima: (koi e samo imenom Serbskij), Dellabelli, Belostencu, Jambrešiću, Stulliju, Hajmu; imaće jošt’ ednu tretinu pravih serbskih rjeĉi, koe se ni u ednome, ot rečenih Rječnika, ne nalaze.”

      (Sabrana dela Vuka Karadžića, 2. tom, Prosveta, Beograd, 1966. – Objavlenie o serbskome Rječniku)

      Dakle, iz ovoga je jasno vidljivo, da od slavenskih naroda samo Srbi sve do polovice 19-og stoljeća nisu imali svoj Riječnik,Moram dodati da vas je i 90 % do tada bilo nepismenih.

      Jeste li čuli kada za Savu Mrkalja ti i Zip.I kako je završio i zašto je proganjan.

      Uostalom nije jedan Srbin ovo rekao .Evo jednoga od mnogih koji je zorno prikazao vašu mitomaniju o silnim “pobedama .”

      U uvodnoj rječi za memoare patrijarha srpskog dr. Gavrila Doţića (koji su štampani u Parizu 1974. godine), stoji zapisano i sledeće:

      “Srpski narod predstavlja redak – da ne kažemo i jedini primer – gde jedna nacija slavi i veliča svoje poraze. Ovo je siguran danak duboke mudrosti Srba, jer iskustvo nas uči da uspesi često vode greškama, dok tegobe oštre i ĉeliĉe jake karaktere.'”

      Ili da Miloševića citiramo:

      Krajem dvadesetoga stoljeća, Slobodan Milošević ( govoreći kao predsjednik CK SKS u povodu predstojećeg obilježavanja 600- obljetnice kosovske bitke, u obraćanju ĉlanovima SKJ u organizaciji SKS i cijelom srpskom narodu (28.lipanj 1989. godine)

      “Samo je ţilavost i okrenutost ka budućnosti jednog naroda mogla od ratnog poraza kao što je bio onaj na Kosovu, na primer, da napravi blistavu istorijsku kopču koja će spajati sva buduća pokolenja Srba, koja će biti veĉno znamenje njihovog nacionalnog bića.”

      Dovoljno je poraz pretvoriti u pobjedu hehehehehehe.Nema veze što pobjede nije bilo.

     • nakarada

      Znam deklarirao se kao peder ai tebe prozivaju nekoliko njih.Tada nešto i nisi rječit.Pobjegneš.Ma ne srami se ti vidiš da je to in danas.

     • kvot

      Dobro je pozadinski ratniče.
      Kada dođeš pred zid počneš sa niskoprofilnim uvredama.
      Ako ne podnosiš zajebanciju,
      nemoj se ni zajebavati.
      ‘ebo te cvjetić Srka,
      a ti njega.
      Vidim da pratiš modu i znaš šta je kod vas u EU IN, he he he he he he he he he he……

      Sada zaplači moderatoru da obriše moj komentar.
      Slinavko pozadinski……….. 😀

     • nakarada

      Da ti pojasnim Kvote.Sve dok mene ne zanima što si ti i kako se izjašnjavaš na idiotske upise bit će ti i uzvraćeno.Jesi li Srbin jesi.E pa dok ti nisi krenuo sa sranjima o posrbljenosti nisam ti ni spomenuo ni vjeru niti kako se izjašnjavaš.Samo vi lekcije o zločinima nikome ne možete držati više.To ste mogli u zajednicama nekakvim.Nekada bilo sada samo možete patiti.

      Ni jedan upis vi meni niste pobili.Jer ja ne vadim kvazi akademike poput Deretića .Citiram većinom vaše “akademike “.

      Što bi vi da se piše o zločinima u Jasenovcu onako kako ste vi napuhavali brojke.

     • kvot

      Pozadinac,
      mani se matematike,
      glava ima da te boli.

      Evo čeka te Ture.
      Baš ste simpatični gore na fotografiji.

     • Zip

      Како те није срамота да се служиш оваквим речником и да се тако понашаш овде. Ти си зрео за бан, брукаш овде све своје сународнике…погледај Лилита, погледај неке друге па научи да се понашаш…срам те било….цццццц

     • nakarada

      Marš

     • Zip

      Само мирно и нека ти попусте ланац….хихихихихихи

     • nakarada

      Slušaj dripac.Ja ne citiram kvazi naučnike.Većinom sam se i služio baš vašim izvorima kako bi pokatao koliko ste spremni daleko otići i lagati.

      Vatikan ,zavjera ,katolička crkva ,ustaše ,Njemačka .Samo Srbi “nebeski narod” koji je preživio barem petnaest genocida .Što Turskih što ustaških.

      Ok pojasni mi ovo ako možeš.Kako je moguće da ste toliko stradali od Turčina a istovremeno se SPC proširila najviše u Turskom vremenu.Točno do onih granica do kojih je Turčin došao u Hrvatskoj proširila se i SPC.Naravno vjerno služeći Turcima .

     • Trendafil Karanfilov

      U osmanskoj imperiji poslije islama druga zvanična religija je bila pravoslavna

     • Zip

      Их, бре…дрипац…ето чим ти попусте ланац овде а ти се погубиш… није нет за клипане усташке провинијенције…никако…

     • kvot

      Ma šta zna jedan ustaški pozadinac???
      Zna roviti i mješati po kazanu i lajati k’o vezan ker.

     • nakarada

      Pojava ustaša je kratkotrajna,bljesak u odnosu na velikosrpsku ideologiju,ustaše su produkt velikosrpske ideologije,ustaše su opozicija velikosrpskoj ideologiji,oni su revolucija,tako da opet nije isto.
      Ustaška ideologija u sebi za temelj ima pravo naroda na opstojnost,pravo naroda na vlastitu državu,velikosrpska je širenje na račun drugog,na račun Hrvata u Hrvatskoj ,na račun Albanaca na Kosovu ,na račun Makedonaca u Makedoniji.Sa nizom genocida u svojoj povijesti.

      Imate i u devedesetim presude za genocid.A gdje su Mladić i Karadžić moglo bi ih još biti.I vi se usuđujete pričati o zločinima .

     • Zip

      GOVOR NADBISKUPA dr.ANTE BAUERA ODRŽAN U ČERNOMERCU BLIZU ZAGREBA 31.07.1914G.
      Hrvati junaci,ljubljeni naš kralj zove Vas u boj. Vi srčano i oduševljeno polazite,jer se Hrvat nigda nije oglušio glasu svoga kralja.U najtežim vremenima stajali su djedovi Vaši vjerno uz prijestol, pa cete i Vi u staroj vjernosti za kralja dati krv i život svoj.
      Hrvati junaci!Domovina vas zove u boj.Domovina kojoj dušmanin prijeti da je komada.Domovina koja je u pogibelji da može i svoje časno ime i svoju svetu vjeru izgubiti. Domovina Vas zove,a Hrvat je vazda znao ginuti za dom svoj.
      Hrvati junaci!Bog Vas zove u Boj. Bog,Vječna Pravda, zove Vas da u rukama njegovim budete osvetnici onoga nedjela u Sarajevu koje je kralju našemu otelo čvrstu potporu u starim danima, a njegovim vjernim narodima smjeralo izgubiti nadu u veliku budućnost.
      Hrvati junaci! Hrabro pođite u boj i znajte da se u najteže časove Vaše ruke milijuna dižu Gospodu na pobožnu molitvu. Neka pobjeda dade Vama sreću i oružju Vašemu.
      Hrvati junaci ! Podjite junačno i blagoslov božji svuda bio s` Vama !
      Govor je objavljen u “Narodnim Novinama“ 1.08.1914.

     • kvot

      Svaka čast Brate!
      Meni bilo mrsko da ovom POZADINCU pišem s kojim žarom su krenuli na Srbiju 1914. godine.
      A s kojim toplim riječima su dočekali SRPSKU vojsku u Splitu 1918. godine.
      Ne mogu ja starog konja učiti,
      a i poglup je da shvati.
      Najbolje što zna je uzjahati Srđana, HA HA HA HA HA HA HA…..
      Jesi li vido kako saveznici vode ljubav?
      HOHOHOHOHOHOHOHOHOHOHOHOHOHHHHHEEEEEEEEE….

     • nakarada

      Čitaj kako se ušupkava Vatikanu kada treba .

      Izvor :Stanoje Stanojević .Čitaš li ga ikada.Nisi.Pa čitaj valjalo bi ti ne bi takav tupan ostao.

      МИХАИЛО (1050. 1080.)

      После Војиславове смрти завладао је његовом државом његов син Михаило.

      Михаило, је канда, био више политичар и државник него војник. Сав његов рад је на политичком пољу, и ту је он имао велике и трајне успехе.

      Михаило је, противно своме оцу, био стално, за све време своје владе, у добрим односима са Византијом. Он је у почетку своје владе признао византиску врховну власт и добио је од византиског цара титулу протоспатара.

      Првих година своје владе Михаило је, изгледа, имао да савлада мање локалне покрете и отпор неких својих рођака, али је после тога српска држава имала пуних двадесет година мир, редак случај у средњем веку уопште!

      За време тога дугог мира, Михаило је уређивао и организовао државу, и то је радио са много успеха. Први видан и велики успех у спољњој и унутрашњој политици било је оснивање независне црквене организације у његовој држави.

      Да би био потпун господар у својој држави, Михаило је зкао да мора имати слободну и
      независну цркву. Независна црквена организација могла се у то доба добити или из Цариграда или из Рима. Та два хришћанска главна средишта била су у тај мах у сукобу, и тај је сукоб изазвао дефинитивно раздвајање источне и западне цркве. Кад се, ускоро после тога, Михаило, у чијој је држави, особито у Приморју, било у већини становништво које је било пристало уз западну иркву, решио да у својој држави организује независну цркву, јер се без независне цркве није могла замислити државна независност, он се обратио у Рим, са молбом да му се да независна архиепископија,
      уверен да ће тамо лакше добити што жели но у Цариграду.

      У Риму су се радо одазвали Михаиловој молби, јер је Србија, и као држава уопште, и, особито, као истакнута позиција према Византији, у тај мах била веома важна за папску курију.

      Тако је папа Александар II 1067. године основао у Бару независну архиепископију, којој је подложио све цркве у српској држави. Независна барска архиепископија била је важан предуслов за потпуну државну независност.

      Михаило је после десетак година постигао још већи дипломатски успех.

      Велики папа Гргур VII прегао је био да веже за себе све хришћанске владаоце, особито тиме што ће им он из своје руке и од своје воље дати признање њихове власти. Због тога је он многима, особито мањим владаоцима, дао краљевску круну, да тиме обележи како су они власт и признање државне независности добили од представника католичке цркве.

      Тако је папа Гргур, у правцу тих својих идеја, послао краљевску круну и Михаилу и дао га крунисати за краља.

      Добитак краљевске круне од најмеродавнијег фактора у оно доба у Европи и проглас краљевине били су догађају од првостепеног значаја и великих
      последица. Са независном црквом и са краљевском титулом, Србија је први пут стала у ред слободних и независних европских држава.

      За необичну политичку вештину Михаилову говори и сам факт да је он ове велике повластице и концесије добио од папске курије, византиске супарнице, а да при свем том није покварио добре односе са Византијом.

      За те велике тековине, за црквену и државну независност и за краљевину, имао је српски народ у рвом реду да захвали увиђавности, политичком такту и државничкој мудрости Михаиловој.

      И после дуго времена, кад је средиште народног и државног живота било пренесено у другу српску област, у крајеве државе Властимирове и Чаславове,
      још се увек памтило и помињало да је у Зети било “велико краљевсто испрва”.

     • nakarada

      I što je sporno u ovome govoru Bauera.Pa valjda kao i vi i Hrvati su se imali pravo prikloniti onome kome hoće.

     • Zip

      Ništa nije sporno…slatko vam je uvek bilo tuđe dupe ljubiti…hihihihihi
      ****************
      Da bi se izbegli nesporazumi, svako ima pravo na svoj put, a, kako je to verovatno najveći hrvatski književnik Miroslav Krleža već 1926 („Deset krvavih godina“) svojim zemljacima atestirao, to je verovatno i najbolji put za njih:
      „Već hiljadu godina traže Hrvati jednog gospodara, koji bi njima vladao. Od mađarskog Kolomana pa do susreta u Križevu 1526, kada se po prvi put na sceni pojavljuju Habzburgovci a papski izaslanik to hrvatsko ponašanje s pravom naziva ’Trovarsi altro signore’, znači – ‚Traženje drugog gospodara‘, pa do danas…“
      *********************
      hihihihihihi..

     • Zip

      Усташка идеологија:
      Трећину Срба побити
      Трећину иселити
      Трећину покрстити
      Тако си и ти постао папин Србин…и зато сада мораш да оправдаш своје велико домољубље пред правим хрватима…..
      хихихихихихихихи

     • Zip

      Ustaška ideologija:
      Jednu trećinu Srba pobiti
      Jenu trećinu pokrstiti
      Jednu trećinu raseliti…
      I čemu su onda služili koncentracioni logori?
      Kao mesta za izlet?

     • nakarada

      Ti isti Hrvati su vam spašavali glave od Bugara .

      Čemu su služili koncentracioni logori u Srbiji.Čemu su lužili vaši logori i u BiH i u RSK i u Srbiji u devedesetim.

     • Zip

      Колико је Хрвата убијено маљем или кроатокољем…или су бежали на ову страну….хихихихиххи

     • nakarada

      Vidi gdje ste bježali pred Bugarima :

      После покорења Србије, бугарски цар Симеон послао је једну војску против Хрвата, због тога што се тамо било склонило много народа из Србије; али, Хрвати су ту бугарску војску разбили. Због те успешне акције против Бугарске, добио је Томислав од Византије, која је у то доба свуда тражила себи савезнике против Бугара, на управу далматинске градове.

      Stanoje Stanojević

      СВИ СРПСКИ
      ВЛАДАРИ

      Биографије српских (са црногорским и босанским) и преглед хрватских владара

     • Zip

      Ово мора да си провалио у Ватиканску архиву….само тамо има много фалсификата…римокатоличке лажи и подметачине…хихихихихи

     • nakarada

      Hajde pizdek.Daj mi jedan primjer da ste vi Srbi pri,ili Hrvate i čak zaratili radi njih .Možeš li to.Eto su vas Hrvati primili i zaštitili nisu pobili.

      Možeš li to citiraj koga hoćeš.

     • Zip

      Опет ти причаш о сво исподносном органу…или о свом карактеру?…хихихихихихи

     • srka

      povijesna greska u koracima…sultan(i) su u znak zahvalnosti….nekoc su nam pomogli osloboditi stari Konstantinopl…srpski dragovoljci su u datom trenu od velikog znacaja bili…i eto im Joker-a…stoljecima…samo sto Srbi netke povijesne i nepobitne cinjenice i dan-danas pokusavaju kriti poput zmije i nogica…

      😉

      by Srka®

     • nakarada

      Ti o povijesti poturčeni ???

     • srka

      jasta pohrvatljeni nesretnice.

      😉

      by Srka®

     • nakarada

      Možeš li mi pomoći malo ?

      Kako to da Srbi sve do Vuka osim crkvenih zapisa i spisa – poput Žitija svetog Simeuna i sl., te nešto narodnih epskih pjesama lokalnog karaktera i istog takvog dometa , koje su se usmeno, uz gusle pjevale u narodu – Srbi nisu imali nikakvih kulturnih dometa i postignuća koji bi nešto značili u širim, europskim razmjerima.

      Imaš li kakovo značajno djelo da mi skreneš pažnju na njega ???

      Ja sam ovdje već postavljao što je od hrvatskih djela značajno u europskim okvirima .

      Liječeći svoj srpski kompleks inferiornosti na kulturno-književnom polju naravno da ste morali prisvajati tuđe kulturno naslijeđe ponajprije hrvatsko.

      E pa ne odgovori ti meni za Dubrovnik i srpsku crkvu .A zašto.???

      Pa prva pravoslavna crkva u Dubrovniku izgrađena je tek 1877. godine.Znajući koliko vam je vjera značila pa nije li to malo čudno za Srbe ako je Dubrovnik oduvijek bio srpski ???

      Meni

     • Zip

      Пази сад, па ти стварно појма немаш па би да те ја учим….хихихихихи…погледај на википедији…

     • nakarada

      Wikipedija .Da pogledam.Hahahahah nosi te đavo tupasta .Pa da djete sjedne umjesto mene za komp pa da se Wikipedijom služi.Ja citiram njegove “stručnjake” i “historiografe ” on valja gluposti o Vatikanu.I to sa Wikipedije.

     • nakarada

      Ne vjerovat ćemo “akademiku ” Deretiću hahahahah.

      Koji akademik ahahahahah .Pitaj te ga što je doista završio.Ali ne što je pokušavao završiti.

     • nakarada

      Ko je ovo rekao heheheheheheheh:

      “Lagao bih dan i noć, lagao bih kao pas, samo kad bih znao da je to za dobro mog naroda.”

      Pomoći ću ti .Hahahaha Srbin je .Jesi li ti ovu krilaticu usvojio.?Naravno da jesi.

     • Zip

      Hrvati su najhrabriji narod na svetu ne zato sto se nicega ne boje, nego zato sto se nicega ne stide”
      ********
      “Ja nisam video u svome životu, ni čuo za zveri u ljudskom obličiju poput hrvatskih vojnika. Mada su ratovali sa nama i prvenstveno služili za zastrašivanje i represiju nad narodom, ja kao čovek se stidim sto su stajali u našim redovima. U samoj borbi bi napuštali položaje, dok bi veoma vešto izbegavali protivničku vojsku i uvek se kretali ka zbegovima koje su sačinjavali goloruki ljudi, žene i deca. Kada bi ih ponekad i stizali činili su strahote od kojih se i nama dizala kosa na glavi. Oni su pogan svetu i evropskoj kulturi.”
      ***************
      А ко је ово рекао?
      хихихихихихи

     • kvot

      Neko ko je poznavao Nadrkanog Oluju,
      strašnog bojovnika,
      pozadinca iz kuhinje.

      Ej šta je taj krompira ogulio.

     • nakarada

      Pa naći ću ti stotine citata što kažu o vama .Posebice iz devedesetih.

      Vi lekcije bilo kome držati.Pa od Nemanjića na dalje klali ste se među sobom.

      A istovremeno je SPC te Nemanjiće proglašavala svecima nije joj važno bilo što su braću razapinjali.Što su ubojice.

      http://www.youtube.com/watch?v=1FaPuBUY558

     • Zip

      Цар Немања Стефан I. XLIII. 1160,–1195,
      Цар Стефан I.Стефанов Неманић I. (Свевладовић XIVIII) 1195.–1222.
      Цар Радослав IV.Стефанов Неманић II. 1228.–1234.
      Цар Владислав II.Стефанов Неманић III. 123.–1240.
      Цар Урош I.Стефанов Неманић IV. 1240.–1272.
      Цар Драгутин I.Стефанов Неманић V. 1272.–1275.
      Цар Милутин I. Стефанов Неманић VI. 1275.–1321.
      Цар Стефан II. Милутинов Дечански Неманић VII. 1320.–1333.
      Цар Силни Стефан III. Душан I. Стефанов Неманић VIII. 1333.–1356
      Цар Урош II. Душанов Неманић IX. 1356.–1367.
      Краљ Bукашин I. Мрњачевић I. 1367.–1371.
      Цар Лазар I. Грбљановић I.1376.–1389.
      Царица Милица I. Југ-Богданова Грбљановић II. 1389.–1405.
      Деспот Стефан III. Високи Лазарев Грбљановић III. 1405.–1427.
      Деспот Ђурађ II. Вуков Бранковић I. 1427.–1457.
      Деспот Лазар II. Ђурђев Бранковић II. 1457.–1558.
      ++++++++++++++++++++++++
      хихихихихихихих….А где су твоји….чистили ватиканске штале и немачка г…………хихихихихихихи…..

     • kvot

      Vatikanska g.v..
      i švapske, ugarske i iz bliže okoline štale.
      Čak su i oni Alpski Srbi bili iznad njih u svakom pogledu…….
      hehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehe

      Ali njega to ne dotiče,
      on je jedan obični pokatoličeni SRBIN.

     • nakarada

      ТРПИМИР (845. 864.)

      Хрвати су, заједно са Србима и Словенцима, дошли у VII веку у крајеве, где сада станују.

      Главно хрватско племе населило је земље у северном далматинском приморју, и почело је убрзо окупљати око себе околна сродна племена.
      Зачетци државног живота јавили су се код Хрвата под утицајем франачке државе, а основица им је била у аутономним правима и повластицама, што су их имала поједина хрватска племена и поједини крајеви.

      Прави државни живот почео је код Хрвата, као и код Срба, у средини IX века, а први познати хрватски владалац био је Трпимир. Он је оснивач хрватске народне династије.

      О Трпимиру се мало зна. Он је признавао франачку врховну власт; али, имао је свој, по франачком узору уређен, владалачки двор. Од њега има сачувана једна повеља, у којој се први пут помиње хрватско име.

      ДОМАГОЈ (864. 876.)

      Наследник Трпимиров, Домагој, био је снажан и умешан владар. У тешким и компликованим приликама, какве су за његово доба биле, он се добро знао снаћи. У сукобу са Млечићима, који су били ударили на Хрвате, Домагој је попустио, јер је знао
      да није дорастао за неравну борбу.

      У то доба водиле су се велике борбе о власт у Јадранском Мору између Византије, Франака и Сарацена. Домагој је, као франачки поданик, морао узети учешћа у тим борбама. Али, Византија је сматрала Хрвате за своје поданике, и стога је, због њиховог учешћа у франачкој војсци, ударила на хрватско приморје. Ускоро после тога ударили су Сарацени на далматинске крајеве, а против Хрвата се крену и Млечићи, те се Домагој нашао у веома тешком положају.

      Можда се због свега тога јавило и незадовољство у самој земљи; против Домагоја буде
      склопљена завера, али, она не успе.

      Пред крај своје владе Домагој је учинио једно велико дело. Он је подигао устанак против Франака и збацио франачку врховну власт.

      Домагоја је наследио његов син Иљко; али, он је владао само кратко време. Његова је влада обележена закључењем мира са Млечићима.

      ЗДЕСЛАВ (878. 879.)

      36

      Здеслав је збацио Иљка са престола и прогласио се владарем помоћу Византије, која се у то доба, под енергичним царем Василијем I, необично била оснажила и проширила своју власт и свој утицај на све стране. Дошав на престо помоћу Византије.

      Здеслав је признао византиску врховну власт и подложио је хрватску цркву цариградском патријарху. Али, у Хрватској тај поступак изазвао је незадовољс
      тво и отпор. Хрвати су и сувише били везани, и традицијама и својом културом, за запад, те у Хрватској плане буна, у којој Здеслав погине. Са њиме је
      за увек сахрањена идеја о наслањању Хрвата на исток.
      .
      БРАНИМИР (879. 892.)

      Бранимир је дошао на престо у борби против Здеслава и његове византофилске политике, и због тога је он морао из основе променити хрватску политику и поћи сасвим противним путем. Бранимир се окренуо западу и католичкој цркви. У Риму су због тога догађаја били врло радосни и необично задовољни.

      Али, мада је Бранимир пристао уз Рим и запад, он је својом вештом политиком успео да ипак не раскине са Византијом. Он је чак био са њом у врло добрим односима, и цар Василије I наредио је да далматински градови дају хрватском владару извесну суму новца, коју су до тога времена плаћали византиском цару.

      За Бранимирове владе ученици епископа Методија избегли су из Паноније, дошли у Хрватску и донели и завели ту словенску службу. Тај факт био је од пресудног значаја за живот и развитак хрватског народа. Како је у хрватском приморју било врло много латинског живља и тамо се увек осећао снажан утицај латинске културе, противило се
      тамошње становништво и, особито, свештенство завођењу словенске службе. Стога је већ онда почела око тога питања борба, која је после у појединим моментима заузимала цео државни и национални живот Хрвата.

      Већ у то доба осећа се, сем тога, код Хрвата тежња да у једној црквеној организацији окупе цео хрватски народ, тежња, којој су се снажно опирали и папска курија и сви противници Хрвата у Далмацији.

      Под наследником Бранимировим, Мутимиром (892.910.), дошло је онда до сукоба између сплитске и нинске цркве, као представника два разна правца у црквеном питању у хрватским земљама.

      ТОМИСЛАВ (910. 928.)

      Томислав је један од најзнатнијих хрватских владалаца. Он је проширио државне границе, организовао владалачку власт, сузбио нападе Бугара и Мађара, и прогласио се хрватским краљем. Он је први од хрватских владара ушао у велике међународне послове и први је узео учешћа у европској политици.

      За време великих промена, које је изазвао долазак Мађара, Томислав је заузео и придружио својој држави т. зв. Панонску Хрватску, све до Драве. То га је довело у сукоб са новим непријатељем, са којим ће после за векове бити везана судбина хрватског народа.

      После покорења Србије, бугарски цар Симеон послао је једну војску против Хрвата, због тога што се тамо било склонило много народа из Србије; али, Хрвати су ту бугарску војску разбили. Због те успешне акције против Бугарске, добио је Томислав од Византије, која је у то доба свуда тражила себи савезнике против Бугара, на управу далматинске градове.

      37
      После тога Томислав је сматрао да је толико подигао своју државу, да је може прогласити краљевином. Али, задовољство, које је Томислав могао имати због тога, било је помућено црквеним раздором у држави. Због сукоба, који је избио у Хрватској поводом питања око јурисдикције сплитске и нинске цркве и око употребе словенског језика у цркви, и који је био узео озбиљне размере, сазван је у Сплиту црквени сабор, који је требало да их реши.

      Сабор се у већини изјаснио против употребе словенског језика у цркви. Епископ нински Гргур борио се енергично и одважно за употребу народног језика; али, једва је успео да изради дозволу за његову употребу код нижег свештенства.

      Нови црквени сабор, који је сазван после неколико година, укинуо је нинску епископију и подложио је све хрватске земље сплитској цркви. Тако је хрватска црква при крају Томиславове владе изгубила своју најважнију организацију.

      ДРЖИСЛАВ (969. 995.)

      Хрватски владари после Томислава (Трпимир, Кресимир, Мирослав и Кресимир) били су без значаја, и историја је о њима забележила врло мало.

      Хрватска је под њима пала са оне висине на коју је био дигао Томислав. Први знатнији владар после тога био је Држислав. За његове владе доминирала је на Балканском Полуострву македонска држава цара Самуила.

      Вештој политици Држиславовој пошло је за руком да се одржи у тешкој ситуацији, у којој се морао наћи, кад је Самуило покорио све бугарске и све српске земље.

      Под Држиславом се Хрватска опет подигла, и он јој је вратио стари углед и стару славу. Он је био у добрим односима и са Млечићима и са Византијом, од које је опет добио далматинске градове.

      СВЕТОСЛАВ (998. 1000.)

      По старом словенском обичајном праву, требало је да Светослав подели власт са својом браћом. Али, Светослав је хтео сам да влада, и због тога је дошао са браћом у сукоб, који је довео до грађанског рата у Хрватској. Млечићи, међутим, употребе грађански рат у Хрватској и тежак положај, у којем се у тај мах налазила Византија због рата са Самуилом, па добију из Цариграда дозволу да заузму далматинске градове. Тако дужд Петар Орсеоло у чувеном свом походу 1000. године заузме све далматинске градове до Дубровника.

      Губитак Далмације био је тежак удар за Хрвате, који су се поделили у две странке: једна је хтела борбу, а друга погодбу са Млетцима. Светослав је био за борбу; али, противничка странка одржи превагу, те га збаци са престола, а прогласи за кра
      ља његовог брата Кресимира.

      КРЕСИМИР (1000. 1030.)

      Доведен на престо од странке која је хтела да се хрватска ослања на Млетачку Републику, Кресимир је у почетку своје владе био у добрим одно
      сима са Млечићима.

      Али, он је временом дошао до уверења да је утврђење Млетака на јадранској обали опасно по животне интересе хрватске државе, па је ударио на далматинске градове, који су били под Млетцима, и заузео их је, али их није могао задржати у својој власти.

      38

      У то доба Византија је, после победе над царем Самуилом и покорењем његове државе,
      проширила и утврдила своју власт над целим Балканским Полуострвом. Онда је и Кресимир признао византиску врховну власт.

      СТЕВАН (1030. 1058.)

      За владе Стеванове настале су у Византији велике кризе, и држава је дошла у тежак положај. Те прилике употребио је Стеван да поново заузме далматинске градове. Али, он се са разлогом бојао да ће се према Византији тешко одржати, па је настојао да се у том питању на миран начин споразуме са Цариградом. За његову политичку умешност и окретност говори факт да је у томе успео и да је нашао пута и начина да задовољи Византију

      За Стеванове владе одржан је опет у Сплиту црквени сабор, који се бавио питањем уређења свештенства.

      ПЕТАР КРЕСИМИР (1058. 1074.)

      Рођен и васпитан у Млетцима, Петар Кресимир је био присталица и представник западног, управо талијанског, или још боље млетачког утицаја у Хрватској. Кад је дошао на престо, био је зрео, изграђен човек, са формираним погледима на свет и живот.

      Под утицајем погледа, који су у тај мах победили и владали у Риму, сазван је 1060. године у Сплиту црквени сабор, који је донео важне одлуке о уређењу цркве и свештенства. Али, најважнијаје била одлука тога сабора да се у Хрватској не смеју
      посвећивати свештеници који не знају латински, и одлука о забрани словенске службе. На основу те одлуке затворене су онда све цркве у Хрватској, у којима се служило словенски.

     • Zip

      У јеботе….има ли још неки……а да ти ја поставим оне прe Немањића….хихихихихии

     • srka

      srami se svojih rijeci, ja tako nesto primitivno nikada ne bih rekao za tebe…doista lijepo!?!

      by Srka®

     • Trendafil Karanfilov

      Bježi Srky heto Fric-a

     • srka

      nesretnice ja sam ti Turcin à la orrginale!!!

      by Srka®

     • nakarada

      Poturčeni Srka

     • srka

      Yok poturceni.

      Gebürtige.

      *)

      by Srka®

     • Trendafil Karanfilov

      Fric se napalio do yaya, nosi kandžiju i brnjicu

     • Trendafil Karanfilov

      Ljubavi, šo mi Srkiju korpu zavaljuješ :))

     • nakarada

      Slušaj pizdo odjebi s tim ljubavi eto ti Srke .

      A što ja ovdje radim među kloniranim pizdama .Puši papak jedan .

      Marš u pizdu materinu i vi i portal .

     • Trendafil Karanfilov

      Šo si nehurozan ….bubavi

     • kvot

      Promjena vremena!
      Pozadinac se raspizdio………. :))))))
      Sutra kiša 100%

     • Trendafil Karanfilov

      Hoće garant 🙂

     • kvot

      http://www.kamenjar.info/necu-da-budem-magarac/

      Ljubav cvjeta između vas dvojice………. 😀

     • Trendafil Karanfilov

      Ajjjjjjjjjjjj…ko je bili …..D

     • kvot

      Ko će biti?
      Srđan!
      Oluja Nadrkana je alfa mužijak, POZADINAC.

     • Trendafil Karanfilov

      Kak se zove ova scena – voli bližnjeg svog dok ga ne zaboli :))

     • kvot

      Valjda, ha ha ha ha ha ha ha ha ha…..

      U dobru i zlu, Bošnjo mi je tu.
      Cvijetak-zanovijetak. Cvijeće ustaško.

     • Trendafil Karanfilov

      Zumbuli naši :))

     • Trendafil Karanfilov

      U Srđanovom slučaju – sumbuli

     • kvot

      Zlatni smrdljani……. :)))

     • Trendafil Karanfilov

      Pretjerali smo :)) nježne su to dušice 🙁 đe će nam duša

     • kvot

      Nježni jedino na putu za Dženet.

     • Zip

      Папин Србин?…нека њега, мени је баш забаван.

     • HRSmoock

      Svako bez puške je nevina žrtva. A i oni koji bace puške i dignu ruke se ne ubijaju. A tek oni koji nemaju puške. Postoje sudovi…Nije to uopšte ni laka ni prijatna tema da bismo se ovako gađali. Šta kažeš recimo za Dražine oficire koje je Đujić predao Italijanima, ustašama, Njemcima…Neke je i sam ubio. Ili za domobrane koje su ustaše streljale? Ili za partizana koji dođe i ubije rođenog brata ili oca?
      Evo ti jedan slučaj iz moje obitelji. Jednog rođaka su zatvorili 1945. jer nije bio ni na jednoj strani (ni u jedno vojci). Nekako su ga selili iz zatvora u zatvor, dok se nije zadesio čak u Tuzli. Jedan od partizanskih komandanata ga je prepoznao (bio je odvjetnik) i znao je da je školski drug Rodoljuba Čolakovića. Partizanski komandant je obavjestio Čolakovića i ovaj je sredio da odmah zvanično puste mog rođaka. Dočepavši se slobode krenuo je prvim kamionom iz Tuzle. Na pola puta ih je sustigao kurir na motoru, koji ga je pozvao po imenu. Rekao mu je da siđe, izvukao je pištolj i sručio mu dva metka glavu. Šokirani partizanski časnik je izletio iz kabine sa automatom na gotovs. Počeo je da psuje rekavši da je tog čovjeka pustio lično drug Rođko…Kurir je otpljunuo i pružio mu papir. Običan papirić sa rukom ispisanim nalogom. Ispostavilo se da je naša rođaka, tada komunistička zvijezda u usponu zapamtila neku rođakovu izjavu iz 1943. da je AFŽ budalaština i to se njoj nije svidjelo. A kad je već radila u vojnom sudu u Sarajevu…Zbog jedne dosetke.
      Rođaci su mi oboje, nisam ih upoznao, rođaka iz očiglednih razloga, rođaku…Eto, niko je nije volio. Ako je živa vjerojatno je još u Sarajevu.
      Koliko je ljudi ubijeno metkom u glavu, maljem, kamom i na još bezbroj užasnih načina zbog kravate, uniforme, lijepih zubi, kose ili jednostavno zato što se neko svetio, ili mu je zatrebala nečija, njiva, kuća, žena…Tja, a i jedni i drugi se nazivamo krišćanima.
      Ako ustanovimo da su Srbi ubili više Hrvata ili Hrvati ubili više Srba, što ćemo? Da se izravnamo do potrebnog broja. Hoćemo li gledati procentualno, ili biblijski, oko za oko…Ili u metričkim tonama? Možemo li da biramo? Da pošaljemo one koje ne volimo i koje manje volimo ili da organiziramo lutriju? Šta ćemo sa ovim trećim? Kako njih računati?
      Zato treba ustvrditi istinu. Grozno zvuči pričati o ljudima kroz brojke, ali za početak se složiti da su žrtve, upravo to što ime kaže. Ne možemo prešutati nekoga zato što je bio četnik, ustaša, partizan…
      U protivnom…
      Zamisli scenu iz treće priče u filmu “Tri”, sjediš u dvorištu, partizani te drže na nišanu…A gore u sobi, ti drug Lune kuca presudu. Mene bi zveknuo prije toga, onako pored puta. Bez presude.

     • Zip

      ”Ako ustanovimo da su Srbi ubili više Hrvata ili Hrvati ubili više Srba, što ćemo”?
      Lepo si ti ovo smislio i obrazložio.

      Samo si, verovatno, zaboravio na jednu stvar.
      Srbi nikada nisu imali državu u kojoj je državna politika bila:trećinu hrvata iseliti, trećinu pobiti, trećinu unijatiti.
      Srbi nikada nisu imali logor u kome su klali hrvate.
      Srbi nikada nisu oformili logor u kome su ubijali hrvatsku decu.
      Srbi nikada nisu izvršili genocid nad hrvatima.
      Ovo možeš slobodno da pobiješ i da relativizuješ sve do starog Vukašina iz Klepaca i Stepinca.
      I jedan i drugi su hrišćani ali se zna ko je kome iščupao srce ….hrišćanski…kamom..

     • “Srbi nikada nisu izvršili genocid nad hrvatima”.???

     • Zip

      Kada i gde?

     • nakarada

      Pa što kada i gdje.?

      Pa znaš li da u spojenoj optužnici Mladić čak i u devedesetim osim za genocid nad bošnjacima odgovara i za genocid nad Hrvatima Posavine,

      A već sam deset puta napisao gdje ste baš vi genocid napravili.

      Imate li jedini do sada presudu za genocid na ovim prostorima ???

      Imate.Za onaj u Srebrenici.Nije ovo neki vaš portal pa da se ne smije pisati na njemu istina .

     • kvot

      Šta se to desilo u Posavini,
      a da vi niste počeli???

      Ne bambrljaj gluposti.
      Krivi ste za rat,
      krivi ste za genocid nad Srbima i neće vas oprati Dunav, Sava, Neretva, sve laži na Vikipediji i u vašim ustaškim medijima.
      Džaba svojatate Teslu, kada mrzite ćirilicu.
      Vi ste srbomrzci.
      Ludi ste.
      Nenormalni.
      Genetički škartirani.
      Vatikan vas unakazio.

     • nakarada

      Lažeš

     • nakarada

      Među najpoznatije i najkrvoločnije (i one koji se najćešće spominju kao ratni zločinci) svakako spadaju: pop Momčilo Đujić, četnički “vojvoda”, utemeljitelj i vođa zloglasne “Dinarske divizije” (porijeklom iz sela Kovačić kod Knina), njegov suradnik i ideolog pop Nikanor Kalik, kao i pop Savo Boţović, pop Sergije Urukalo, pop Vlado Zečević i drugi.

      O razmjerama sudjelovanja Srpske pravoslavne crkve u potpori fašističko-četničkoj ideologiji, govori i dr.Đuro Đurović, koji je od lipnja do rujna mjeseca 1944. godine bio generalni sekretar četničkog Nacionalnog komiteta. Na vlastitom suđenju, koje je upriličeno u ljeto 1945. godine, on je decidirano izjavio da je “tri četvrtine pravoslavnog sveštenstva bilo privrženo pokretu Draže Mihailovića”

      A ako su četnici za tebe antifašisti za Hrvate su obični koljači ..

     • kvot

      Momčilo Đujić nikada ne bi uzeo pušku,
      da tvoje ustaše nisu klale i palile Srbe po Krajini.
      Sram vas bilo!
      Otpadu ljudske civilizacije.
      Vaš domet je osnovati logor za djecu.

     • nakarada

      Ako se oko treba sramiti to ste vi .Zbog mnogih svojih laži.

     • nakarada

      A sada o genocidu i planovima .

      I to poslijeratnim .

      Novi Čubrilovićev Elaborat (ovoga puta) za komunističku Jugoslaviju

      Elaborat dr. Vase Čubrilovića*, pod nazivom Manjinski problem u novoj Jugoslaviji, koji je on 3. studenoga 1944. godine – odmah poslije oslobođenja Beograda – uputio tadašnjim

      ——————————————

      * Jedna od karizmatičnih ličnosti novije srpske povijesti (rođen u Bosanskoj Gradiški 1897., umro u Beogradu 1990.), najviše zahvaljujući činjenici da je bio pripadnik Mlade Bosne – organizacije koja je izvršila atentat u Sarajevu 28. lipnja 1914., autor više političkih rasprava, studija i znanstvenih radova, otvoreno zagovarao tvrdu velikosrpsku politiku predlažući rasističke i fašističke metode za riješavanje manjinskih pitanja, vrlo cijenjen i uvažavan i u socijalistiĉkoj Jugoslaviji u kojoj u različitim razdobljima pokriva nekoliko ministarskih resora, bio član Srpske akademije nauka i umetnosti, poslije smrti pokopan uz najveće državne počasti , na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.

      ————————————————–

      komunističkim vlastima, također je dokumenat zanimljiv iz više razloga. Evo što (kada su u pitanju fašistiĉko-rasističke ideje i politika etničkog čišćenja, na sebi svojstven način predlaže ova karizmatična ličnost velikosrpske političke teorije i prakse:

      “Mir i napredak Demokratske Federativne Jugoslavije može da obezbedi samo etnička čistoća (…) Nemci, Mađari, Arnauti, Talijani i Rumuni zaslužuju da izgube građanska prava…Moramo etnički da ovladamo Kosovom … Trebaćemo da precizno odredimo koja sela i srezove u Staroj Srbiji i Makedoniji ćemo očistiti. Kosovo i Metohija moraju do temelja da promene svoj sastav ”

      Nakon što konkretno utvrđuje mjere koje je nužno poduzeti u cilju rješavanja manjinskog problema (a koje se, pored ostaloga sastoje od progona, zatvaranja u koncentracione logore, ukidanje građanskih prava i oduzimanje cjelokupne imovine i to na svim područjima koja bi po njemu morala ući u sastav Srbije – Kosova i Metohije, Makedonije, Crne Gore, Vojvodine, i dakako, “uže” Srbije), Čubrilović zakljuĉuje:

      “(…) Možda nikad više nećemo imati takvu priliku da našu državu stvorimo etnički potpuno našom …Ako moj referat bar malo doprinese tom cilju, on je izvršio svoj zadatak.”

      (Citati: Manjinski problem u novoj Jugoslaviji, Arhiv Srbije, dosje Predsjedništva Narodne skupštine Srbije, br.AS-G 16-F1, navedeno u: Posle 52 godine, senzacionalni dokument iz arhivskih tajnih bunkera: Projekat akademika Vase Čubrilovića o proterivanju Nemaca, Mađara, Albanaca i Rumuna sa tla Jugoslavije, Nedeljni telegraf, Beograd, 18. rujna 1996., str.43-45; također: Philip J. Cohen, Tajni rat Srbije. Propaganda i manipuliranje poviješću, Zagreb, 1997., str.169-170. – bilješka; također: Ljubica Štefan, Mitovi i zatajena povijest, Zagreb, 1999., str.127-128.).

      Ovaj dokument je bio nepoznat (i nedostupan javnosti), sve dok ga slovenski omladinski list Mladina nije objavio, 1988. godine. Osam godina kasnije i beogradski Nedeljni telegraf piše o njemu kao o “senzacionalnom dokumentu”, koji je poslije punih 52 godine izvađen iz tajnih komunističkih arhiva.

      Jesu li i u kojoj mjeri komunisti poslušali svoga cijenjenog akademika, najbolje pokazuje slijed događaja. Već 21. studenoga (osamnaest dana nakon Čubrilovićevog prijedloga) AVNOJ* donosi Odluku o oduzimanju cjelokupne pokretne i nepokretne imovine (svim)

      ———————————————

      * Ovim vrhovnim zakonodavnim i izvršnim tijelom tadašnje komunističke vlasti (koje je imalo ulogu “ratne vlade”) predsjedava dr. Ivan Ribar – predsjednik prve Skupštine Kraljevine Jugoslavije i jedna od ključnih političkih osoba u procesu učvršćenja velikosrpske “šestojanuarske diktature” 1929. godine. Kako je Ribar, koji je sudjelujući u progonu i likvidaciji komunista bio jedan od stupova starojugoslavenskog režima kasnije došao na čelnu funkciju AVNOJ-a, nije poznato. Činjenica je, međutim, da su i njegovi sinovi (Lola i Jurica) također zauzimali visoke pozicije u partizanskom pokretu i Komunističkoj partiji.

      Drugi čovjek(sekretar) AVNOJ-a bio je Rodoljub Čolaković (konspirativna “veza«” CK KPJ s Kominternom u Parizu tridesetih godina-većina komunista koji su bili u doticaju s njim u to vrijeme završili u staljinistiĉkim čistkama ); kao osobni Titov povjerenik za istočnu Bosnu, 1. listopada 1941. godine potpisao sporazum s četničkim majorom Jezdimirom Dangićem o ustrojavanju “Komande bosanskih vojnih i partizanskih odreda” (s većinom ĉetniĉkih oficira u sastavu) u cilju zajedniĉke borbe partizana i ĉetnika protiv ustaša na tom podruĉju (o ĉemu pišu njegovi suborci Svetozar Vukmanović Tempo i Milovan Đilas); imao krajnje blagonaklon stav prema ĉetnicima i njihovim prelascima u partizanske postrojbe čak i nakon što su počinili masovne pokolje (primjerice, u Foĉi – pogledati zapis tadašnjeg partizanskog komesara Adila Zulfikarpašića: Put u Foĉu, iz sijeĉnja 1942.); krajem rata držao vatrene govore o jedinstvu srpske nacije u Jugoslaviji; pored visokih političkih položaja, u socijalističkoj Jugoslaviji bio cijenjen i kao “društveno angažirani” književnik.

      —————————————————-

      domaćim Nijemcima i drugim “narodnim neprijateljima” , započinju masovne odmazde: strijeljanja, protjerivanja, zatvaranje u logore, izgladnjivanja i mučenja, a na Kosovu se uvodi teror preko tzv. vojne uprave.

     • kvot

      Userem se od smijeha kada pročitam riječ rasizam.
      Jesi li ti crnac, azijat?
      O kakvom rasizmu pišeš?
      Sposobni ste lagati i trpati ljude-civile u jame.

     • nakarada

      Ne valjaj gluposti Kvote .Sad bi ja trebao na tvoje idiotluke valjda odgovarati.

      Kreni od Puniše Raćiča recimo pa na dalje.Kreni sa osnivanjem četničkih organizacija.

      Samo par dana nakon proglašavanja NDH počinili ste ovdje u Hercegovini zločine i klanja a da Pavelić nije ni ušao u NDH.

      Pa nije logor Jasenovac osnovan odmah.A za četničke zločine se zna .Ubijali ste Hrvate i prije NDH.

      Da ponovim ne odvaljuj idiotluke nisam ti ja polupismeni bošnjo da se s njim natežeš idiotskim upisima .

      Ako ćeš tako onda odjeb Kvote

     • kvot

      Nisi ti polupismeni Bošnjo.
      Ti si polupismeni pokatoličeni Srbin,
      odrastao na ustaškoj mitologiji i tisućeljetnom snu.
      Još si gori od Bošnje,
      podliji ste od njih.

     • nakarada

      Ja zbilja ne znam što držite njega ovdje.Ovo neki hvalevrijedni upisi pa eto valjda možeš normalno komunicirati s njim.

      Ja bih razumio da on napiše nešto navede izvor ili da bilo kakovu normalnu komunikaciju možeš s njim uspostaviti.Ako je do klikova samo meni nije mjesto ovdje .

      Kukat će i likovati na njihovim portalima kako ga eto Hrvati protjeruju.Pa neka kuka ali je besmisleno svakome Hrvatu nešto napisati ovdje ako će mu ovakova spodoba iskakati sa svojim upisima .

      Dobro ne znam za druge ali meni jeste,Ne mislim ja niti voditi portal kako se meni sviđa .

      Ali

      Nema smisla .Barem za mene .

      Jedan je sličan navodno hrvatski portal previše za mene Ne bi bilo dobro da budete isti.

     • Mardar, Nismo fašisti! Tko god ne krši pravila komentiranja ima pravo komentirati i iznijeti mišljenje, ma kakvo ono bilo! Za moderiranje su nadležni moderatori portala i njihova osobna procjena u skladu sa pravilima je hoće li će nekoga udaljiti ili ne! Opusti se 🙂 LP

     • nakarada

      Dobro može bolje tako

     • servi

      :)) pustite ga nek sramoti naciju :))

     • nakarada

      Naravno.Ok ne treba ga tjerati .

      Može 🙂 🙂

     • srka

      Je, nije lijepo proganjati komentatore zbog nacionalnih, ideoloskih, avatarskih itd opredjeljenja…sto je…je

      😉

      by Srka®

     • nakarada

      Malo ćemo mu bukvicu očitati poviješću ne mora on čitati nema veze .

      Samo da pokažem da jadničak nema niti jednog suvislog odgovora i to je to.A ono ustaljeno o ustašama neka ispaljuje.

      Jebote ne može normalna posta sastaviti.Koji mozak i domet.Još samo Perun i slični nedostaju .
      Sad će oni meni doći s onim pavijane

     • Zip

      Логори у НДХ

      Вила Лубурић

      · Даница

      · Ливно

      Доња Градина

      · Ђаково

      Госпић

      · Јадовно

      · Јасеновац

      Јастребарско

      · Керестинец

      · Крушчица

      Лепоглава

      · Лобор

      · Паг

      Сајмиште

      · Стара Градишка

      Ступачиново

      · Тења

      · Цапраг
      +++++++++++++++++++++
      Видим да би ти да ме банују па плачеш админу.
      Што ме толико мрзиш?
      Ти мора да си конвертит па мораш стално да се доказујеш хрватима…цццццц

     • nakarada

      Ne ovo sam ja malo pokazao kako izgleda

      kada vi slinite tamo.

      Hahahaha jadno srpče malo mrzi ga Hrvat.Kme ,kme kme hahahahahahahaha.Pa što onda reći o svim vašim idiotskim upisima na onome portalu.Ovdje isto.Ma svuda ,O Papi ,o Vatikanu ,o Bugarima ,Nijemcima ,Talijanima ,Amerikancima ,Albancima ,Makedoncima ,Bošnjacima itd itd.

      Svi baš oni našli da mrze jedan “nebeski narod” Srbe.

     • Zip

      Од када се конвертити зову хрватима…имаш ли ти неки доказ да ти не пишеш около идиотске написе и одакле их копираш…хихихихихи

     • kvot

      A vas vole:
      Italijani
      Slovenci
      Mađari
      Cigani
      Englezi
      Muslimani
      Srbi…..
      Kako vidiš trn u našem oku,
      a tebi balvan u glavu zabijen i nećeš da ga vidiš.

     • nakarada

      Puši Kvote ponavljam ti Srka je tvoj domet ne ja .Odjeb .:) 🙂

      To ti Srki petljaj a on tebi.:) 🙂

     • kvot

      Turčin je gospodin za tebe.
      Za tebe je Ekrem Jevrić akademik.

     • srka

      sram te bilo, sporediti mene sa umno-poremecenim cetnika koji su omrazeni i medju normalnim i prosjecnim Srbinom?!?

      by Srka®

     • srka

      Sto???

      Perun posjeduje jednu “elektronsku svescicu”, od 2009 godine…Mashalla…podeblja je i ima mlogo umnih upisa….i uvijek i valja…po sto puta…tak da ce prija ili kasnije upaliti…ima tu patki, pataka, guski, itd…

      by Srka®

     • nakarada

      Dobro.OK.Ali prvo brisanje moga upisa a koji nije uvrijedljiv i nema više pisanja .

      Ako nekada i ja uzvratim ma nema brisanja .Onda je ok .

      Može 🙂 🙂

     • kvot

      Ajde ne plači moderatoru na ramenu.
      Ponašaš se k’o ona dva idiota:
      -mišel i
      -don kihot.

     • nakarada

      Pa i ti si isto kmečao što je sada ???

     • nakarada

      Ko kaže da niste

      “Samo si, verovatno, zaboravio na jednu stvar.Srbi nikada nisu imali državu u kojoj je državna politika bila:trećinu hrvata iseliti, trećinu pobiti, trećinu unijatiti.”

      Pa to i jeste vaša politika i to od prije nego što su ustaše uopće postojale.

      Koga ćeš da ti citiram.Moljevca ,Instrukcije Draže Mihailovića ili pak nešto drugo ranije .

      I baš svoje planove pripisali ste eto samo ustašama .

      Pa kome ti to jadan lažeš da te uputim točno gdje ćeš tražiti.

      Niste imali logor klali ste po selima .Recimo u Foči i bošnjake i Hrvate.

      Prvi ubijeni katolički svećenik u Drugom svjetskom ratu na cijelom području bivše Jugoslavije bio je Waldemar Maksimilijan Nestor, svećenik Banjolučke biskupije i župnik u Drvaru.

      Kao župnik Drvara bio je pozvan da 26. srpnja 1941., na blagdan sv. Ane u Kosovu kod Knina, gdje se na taj dan redovito okupljao velik broj vjernika, predvodi Misu i propovijeda te je zajedno s većom skupinom svojih župljana vlakom tamo išao na hodočašće. Nakon što su svečanosti završile, kninski fratri su mu savjetovali da se ne vraća u Drvar jer se čulo da je tamo već bila nastala nekakva pobuna. Međutim, budući da je sutra bila nedjelja, župnik Nestor je želio svakako vratiti se u svoju župu kako bi vjernicima služio Misu koju je bio zakazao. Naime, iako “upozoren na opasnost, svijest dužnosti – da njegovi župljani u nedjelju ne ostanu bez sv. Mise – bila je u njemu jača” i on je ranim jutarnjim vlakom krenuo nazad. Na povratku su srpski pobunjenici presreli njihov jutarnji vlak, zarobili sve putnike katolike, izveli iz vlaka, svezali ih i odveli u mjesto Trubar blizu Drvara te ih sve, zajedno sa župnikom Nestorom, 27. srpnja pobili kod jame Golubnjače i bacili u nju, kako stoji u službenom izvještaju Biskupskog ordinarijata iz Banja Luke.
      Toga 27. srpnja 1941. stradao je, međutim, još jedan svećenik. Naime, isti pobunjenici su poslije nedjeljne Mise uhitili i Jurja Gospodnetića, također svećenika Banjolučke biskupije i župnika u Bosanskom Grahovu, koji je rođen u Postirama na Braču 9. siječnja 1910. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, on je gimnaziju završio u Šibeniku a teološki studij započeo u Splitu i završio u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1938. a za župnika Bosanskoga Grahova imenovan 1939. godine. Nakon što su ga uhvatili, vodali su po Grahovu svezanoga kao medvjeda, jezivo ga izmasakrirali i na kraju ubili te nabili na ražanj i ispekli ali se ne zna za njegov grob.
      A što je posebno zanimljivo, upravo ti pobunjenički prepadi i ubojstva u Drvaru i Bosanskom Grahovu od 27. srpnja 1941. bili su za vrijeme socijalističke Jugoslavije smatrani, kao i danas, početkom antifašističke borbe u BiH pa je zato svaki 27. srpnja bio državni blagdan kojim je obilježavan “Dan ustanka naroda i narodnosti”. A ustvari, na taj datum i na opisani način počinjeni su stravični zločini nad nevinim ljudima u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a da nitko, naravno, nije smio ni spomenuti nedužne hodočasnike sv. Ani ni župnike Drvara i Grahova.

     • nakarada

      I lažovčino jedna čitav vrh SPC-au drugom svjetskom ratu je bio uz okupacione vlasti u Njemačkoj i uz Ljotića .
      Dovoljno je čitati rasističke izjave Nikolaja Velimirovića a o tome sam već ovdje kvotu i pisao i citirao.

      Nisi se javio ni osporio.

      I sada pokušavaš Stepinca zločincem proglasiti a SPC-svecima .

     • nakarada

      U Beogradu je, u ediciji knjižnice Pravoslavlje, kao knjižica br.1, 1935. godine izdana brošura pod nazivom Nacionalizam Svetog Save, koja sadrži predavanje episkopa Srpske pravoslavne crkve Nikolaja Velimirovića, održano iste godine – na Kolarčevom univerzitetu (u Beogradu), u okviru proslave Nedelje pravoslavlja. Evo kratkog citata iz ovog materijala:

      “Savin nacionalizam obuhvata narodnu crkvu, narodnu dinastiju, narodnu drţavu, narodnu prosvetu, narodnu kulturu i narodnu odbranu. Osnovu i centar svega Svetosavskog nacionalizma čini narodna crkva. Ona je duh koji oživljava ceo narodni organizam”

      (Vidi: Ljubica Štefan, Mitovi i zatajena povijest, Zagreb, 1999., str.33.; ).

      Na predavanju u Beogradu (na Kolarčevom univerzitetu, povodom proslave Nedelje pravoslavlja, 1935. godine), episkop Velimirović kaže:

      “Mora se odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo, da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam.

      I evo, u XX veku on je došao na ideju Svetog Save, i kao laik preduzeo je u svome narodu onaj najvaţniji posao, koji priliĉi jednom svetitelju, geniju i heroju. A nama je taj posao svršio Sveti Sava, prvi među prosvetiteljima, prvi među genijima i prvi među herojima u našoj istoriji. Svršio ga je savršeno, svršio ga je bez borbe i bez krvi, i svršio ga je ne juče ili prekjuče, nego prije 700 godina. Otuda je nacionalizam srpski, kao stvarnost, najstariji u Evropi”.

      (Vidi: Episkop Nikolaj Velimirović, Nacionalizam Svetog Save, “Udruženje srpskog pravoslavnog sveštenstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke”, Beograd, 1935., str.27-28.; preuzeto iz: Ljubica Štefan, Srpska pravoslavna crkva i fašizam, Zagreb, 1996., str.222.).

      Isti taj Velimirović, koga srpska intelektualna i crkvena elita i danas smatra jednim od najvećih mučenika i filozofa u nacionalnoj povijesti, na proslavi 550-obljetnice Kosovske bitke, u manastiru Ravanica, četiri godine kasnije (pred sam početak najkrvavijeg ratnog sukoba u povijesti č), ovako podučava svoj puk:

      “…Mi smo deca Božja, ljudi arijevske rase kojoj je sudba dodelila časnu ulogu da bude glavni nosilac hrišćanstva u svetu … da plemena slabije rase i niže vere ne bi… ”

      (Vidi: Ljubica Štefan, Srpska pravoslavna crkva i fašizam, Zagreb, 1996., str.222.).

      Ovako revno isticano i provođeno “duhovno poslanje«” episkopa (i budućeg sveca !) Nikolaja Velimirovića (i drugih srpskih crkvenih velikodostojnika) izazvalo je i pozornost njegovog idola i uzora Adolfa Hitlera, koji mu već 1934. godine dodjeljuje visoko odliĉje Trećeg reicha. Što se tiče njegove pro-fašističke orijentacije u zemlji, dovoljno je napomenuti da je od početka bio djelatnim ĉlanom srbijanske fašistiĉke ekstremne organizacije ‘Zbor’ , koju je predvodio Dimitrije Ljotić, a odgovorna je za smrt desetina tisuća Srba i pripadnika drugih naroda.

      Velimirović, dakako, nije bio “slobodan strijelac”, niti je iznosio samo svoje osobne stavove. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Varnava (Petar Rosić), za njemački list Volkicher Beobachter, 4. siječnja 1937. godine kaže:

      »(…) Furer velikog nemačkog naroda vodi borbu koja sluţi na korist celom ĉoveĉanstvu«. U nastavku, on osuđuje boljševizam koji je “podjarmio ruski narod”, veliĉa borbu vođe Trećeg reicha protiv ove “pošasti” i naglašava kako ta (nacistiĉka) borba potjeĉe iz “idealnih motiva” i nema nikakve veze “sa imperijalistiĉkim ciljevima”. Izjava Varnave završava “sa prijateljskim pozdravima velikom nemačkom narodu”, i uz konstataciju: “smatram, da opravdana borba nemačkog naroda za ravnopravnost zaslužuje poštovanje svih naroda”.

      (Vidi: Glasnik Srpske pravoslavne patrijaršije, 2(15), II. 1937., br.1-2, str.33.-34.; preuzeto iz: Ljubica Štefan, Srpska pravoslavna crkva i fašizam, Zagreb, 1996., str.224.; .)

      Idući stopama svojih prethodnika i povjesnih uzora, i u Drugom svjetskom ratu, mnogi srpski “popovi” imali su značajnu ulogu kada je u pitanju proteţiranje fašističkih i antisemitskih ideja, organiziranje i voĊenje četniĉkih postrojbi, kao i provođenje masovnih klanja i smaknuća svih koji nisu podrţavali velikosrpske, četničke ideje, uključujući i vlastite sunarodnjake.

      Također treba podsjetiti, da su prva tri potpisnika (od ukupno njih 546) Apela srpskom narodu – kojim se srpski narod od strane svojih intelektualaca i uglednika poziva na pokornost okupacijskim vlastima i suradnju s njima – bili visoki duţnosnici Srpske pravoslavne crkve: 1.Episkop niški, dr. Jovan; 2.Episkop zvorničko-tuzlanski, Nektarije; i 3. Episkop budimljanski, Valerijan, vikar Njegove svetosti Patrijarha.To je uzrokovalo da su se i mnogi drugi (poput: Episkopa braničevskog, Venjamina; Episkopa šabačkog, Simeona; Episkopa moravičkog, Arsenija; Episkopa zletovsko-strumičkog, Vikentija; Mitropolita crnogorskog, Joanikija itd.) po logici stvari opredjeljivali na onu stranu na kojoj je bio njihov službeni vrh.

      Što je posebno zanimljivo, neovisno o svome ponašanju u ratu, mnogi od ovih suradnika okupatora,napredovali su u crkvenoj hijerarhiji i u poratnoj, odnosno u komunistiĉkoj Jugoslaviji.

      Tako, primjerice, episkop zletovsko-strumički, Vikentije, nakon smrti prvog čovjeka Srpske pravoslavne crkve Gavrila, naslijeđuje ga i postaje (1950.) srpskim patrijarhom.

     • nakarada

      Sad ćemo naći i o Pribilovcima i Klepcima da baš ništa ne prepustimo slučaju ali ni laganju niti preuveličavanju žrtava.

     • Zip

      Непристојно је упадати у туђ разговор.
      И немој да се палиш. На мој пост Смокију нема одговора, џаба си лупетао покушавајући да лажима оповргнеш само три просте ИСТИНЕ!
      Да нису ИСТИНЕ не би се ти толико узалуд трудио.
      Копи пејст ин-теле-генцијо…хихихихихихи!

     • nakarada

      Copy paste je li hahahahaha.

      Pa čuj ove su stvari pisane i kada nije postojao internet.

      Da si imalo pametan kao što se prikazuješ uzeo bi dio teksta ukucao u Google i lako našao ko je to pisao.Google bi te odveo na tri nicka .Mardar nakarada ili gerilac .

     • Zip

      јеботе…гугулнакарада или гугунакарада …или….говгулигунакарада…или…гуплугунакарада….хихихихихи….хисторички гугулгу…ин-теле-ктуалац…хихахаххаххи…глупглу

    • nakarada

     Naravno nisu smjele imati predznak Hrvatske .

     Pa je bilo dalmatinska brigada ,moslovačka ,itd itd.

     • Zip

      А што, бре?
      Није било Хрвата?…или да се не зову по Србима…

     • nakarada

      Od Srba da se bježalo je li ahahahahah.

      Zahvalite se Baćuškama i Bugarima .Iz Beograda sa nekog balkona bi gledao NDH hihihihihihihi.

    • srka

     koji ste vi bolesnici, to kao samo Srbi bili Partizani???

     by Srka®

     • Zip

      Опет ти о болести…мора да си партизане ујке и партизане турке нашао код тебе на клиници…?

     • srka

      Haj odkako sam sevdah svezo
      nikad rahat nisam bijo
      haj tertli sam ti i suvise
      od sevdaha sve bi pijo
      Haj lutao sam svud po svjetu
      bas ko pcela po cvijetu
      haj vidijo sam svega dosta
      al mi nate merak osta…

      by Srka®

     • Zip

      Види пјесника…

      Ој песниће, песниће
      Са турскијем поносом
      куд год ја одем споради себе,
      ти забоди носом.

     • kvot

      Napokon je čuo da je silovanje peradi bolest.

     • Zip

      Јок, још увек живи у убеђењу да је клоака његов прави избор….клоакаџија…

   • peppermintt

    ma neka im stoje , ionako nemaju svoje ups ma imaju one “prešivene” :)))

   • Serbinum

    Pa ti znas i cirilicu,za razliku od nekih pticica ovde.Svaka cast.

    • bola Serbinume legendo,.. ja sam poliglot… : i znalac znanja

    • kako da ne! Pa to je staro Hrvatsko pismo! a inače sam poliglot i znalac znanja!

    • peppermintt

     Serbi, di su ti kvačice na slovima, nem u dijaspori je li ?:)))

     inače hrvatska ćirilica je naše staro pismo, dio je naše baštine iako nije više u standardnoj uporabi

 • Zip

  Партизанске заставе….хахахахахаха.
  Можда оне што је носио Ричард Бартон….
  Овде је неко неозбиљан и прекраја историју и то онако…без пардона…

  • Partizanske Zastave Hrvatskih jedinica iz NOBa.. šta je tu čudno?

   • Zip

    Хрватске партизанске јединице !!!…ти си стварно неозбиљан…хајде за Павелићев мерцедес у праву сте што га тражите, то вам је имовина оца нације…али заставе које су Срби носили као партизани…е то је већ…крајње неозбиљно….

    • hahaha… koliko je bilo partizana u Srbiji do 45?

     • Zip

      врло мало…у Србији је био Дража и четници…хвала богу…партизани су и овако били обичне јајаре који скривише покољ у Крагујевцу…

     • peppermintt

      kako ? oli nisu ovi poznati antifašisti ?:)))

     • nakarada

      Jesu.Tihi ,Prle Zlata,Pavle i Mirko i Slavko.:) 🙂

     • Zip

      За Србе увек били и остали !

     • peppermintt

      ko jel četnici
      hehhe je je brzinska prisvlaka obleke, koji su to suncokreti ko ovo naše cviće ovdi :)))

     • Zip

      је ли ти то прићаш о твојим зумбулима?

     • peppermintt

      vaša krv
      vidi se to odma :))

     • Zip

      како знаш да је наша ..опет сте је пуштали…?

     • srka

      Moj zumbule, aj brigo moja
      tugo moja
      Moj zumbule, sto si uvenula…

      by Srka®

     • kvot

      Piši malo o svome dedi pripadniku SS Division Prinz Eugen.
      Ajde ne stidi se,
      ovde si među svojim fašistima i nacistima.
      Veže vas istorija,
      k’o onomad kada ste zastave vezali.

      Vidiš da ne možeš bez Nadrkanog Oluje!
      Pratiš svog ljubavnika u stopu.

     • nakarada

      Čekaj malo a te jajare su isto Srbi zar ne ?
      Ti koji su skrivili pokolj u Kragujevcu i Kraljevu ?

     • nakarada

      Satnija hihihihih.Oliti četa jedna mala ali odabrana 🙂 🙂

      Svaki po zastavu nosio jebo pušku .

     • peppermintt

      i bata živojinović :)))

     • nakarada

      Ne bi bio ni Bata da nije bilo Borisa Dvornika .:) 🙂

     • peppermintt

      :))

     • Zip

      Ја теби одговори а ти мени сада да кажеш колико је било усташа у НДХ до 45.?

     • ne znam točan broj trenutno.. Da ti ne lupam cifre, provjerit cu pa ću ti javit!

     • Zip

      Немаш потребе да бројиш…сви сте били …листом…

     • Ono sam ja na slici što je postavi Smuk! 😛

     • nakarada

      Lažeš .Pa ne vrijedi onda takovom ni postavljati 🙂

     • peppermintt

      za Hrvatsku državu, naravno, svi smo bili redom

     • Zip

      А ко вам за то приговара…сви за дом и Павелића…то је сасвим у реду.

     • nakarada

      Samo ista tupasta glupa proservanja .Isti upisi .Jadan bio i ti ćeš pričati o nekakvom suživotu.

      Hahahahahaha nevjerojatno .Što svi za Pavelića .

      Na ovim prostorima vam premca nema u činjenju zločina kroz povijest.Nema .Mogu lagati na drugim portalima da ima .Niti Turci a ni bošnjaci ukupno nisu pobili Hrvata koliko ste ih vi Srbi pobili.Pri tome je najmanje važno jeste li ih pobili kao četnici ili kao partizani.Pobili ste ih kao Srbi pa meni osobno i nije važno je li bila na čelu kokarda ili zvezda petokraka.Obe su bile zlo.

      Naravno počinili su i Turci i bošnjaci u posljednjem ratu zločina.Ali je vaša politika i politika puzavaca koji vam se u dupe uvlače da su bošnjaci pobili više .Takovi idioti zaboravljaju koliko ste vi pobili Hrvata i u Hrvatskoj.Za mene nema razlike kada su zločini u pitanju.

      Moj ti je savjet da ideš na Poskok tamo ćete mnogi podržati i lajkati kada lažeš .Čak i vlasnik Nikola Zirdum on takove obožava i rado se pridruži “pravedničkoj” borbi Srba protiv ustaštva .On je prvoborac u tome čak ni vi ga ne možete nadmašiti.Ako tako i ovdje bude neće dobro biti.Neće za mene .Ali nadam se da ova ekipa nikada neće isto raditi.

     • Zip

      У принципу не разговарам са онима који немају историју па сам овде дошао да мало подјебавам такве успаљене типове као што си ти.
      Твоја кереће -шинтерска историја је свима позната па се поноси..кој ти га брани…

     • srka

      Iza te bljestave mitoloske bajke skriva se jedna, mozda tesko prihvatljiva, ali neosporiva istina: naime, dvije Jugoslavije, u dva raspada, dakako da su prouzrocile su vise stotina tisuca civilnih zrtava u krvavim ratovima bez ikakvog presedana na vasem teritoriju.

      S`druge strane moja Otomanska Turska, od 1389. do 1884., nije “proizvela” ni priblizno toliko civilnih zrtava, pa ipak o mojoj domovini Turskoj nema ni jednog pozitivnog mita, a o Jugoslaviji ih je mnostvo…
      Ovo ce ti potvrditi svatki njemacki povjesnicar, ljudi neoptereceni i neiskompleksirani…

      Zbog nje je Zijo danima pio
      zbog nje je Salko u vodu skako
      zbog nje je Ibro hapsane ribo
      zbog nje je Bego u mezar lego
      zbog nje su nozi parali srca
      zbog nje se lila momacka krvca

      by Srka®

     • kvot

      Zbog toga ti prodaješ svoje tijelo,
      po cijeni od tričavih 20 evrića.

     • nakarada

      Idi ne valjaj gluposti Srka .Ti o zločinima Turske i genocidu.Kako te nije sramota poturčena nakazo da jadikuješ nad Srebrenicom a na drugoj strani negiraš i opravdavaš genocid.I ti ćeš mi o povijesti a ne znaš ni gdje pripadaš.Sramota te reći da si bošnjak polomi se dokazujući da si Turčin.

     • kvot

      Nemoj svom ljubavnom cvijetu tako da se obraćaš.

     • srka

      pa sto vam Bog da i srica junacka…jel`de Peppermintticu???

      by Srka®

     • kvot

      “junače”
      28.7.2012. godine?

      heheheheheheheheheheheheheheheheheheheeeeeee

     • nakarada

      E sad ćemo da te operemo za te žrtve .

      Pa nosi ovo što ti napišem na Vesti RS.Dobro bi bilo da i ukućanima daš da pročitaju.

      Preuveličavanje broja direktnih ratnih gubitaka za područje Jugoslavije bio je jedan od prvih koraka koje je komunistički vrh svjesno poduzeo u cilju krivotvorenja činjenica, a što je trebalo donijeti stanovite koristi, kako u političkom, tako i u materijalnom pogledu. Ono je izvršeno je na način da su poslije Drugoga svjetskog rata, ovi gubici (na papiru) gotovo udvostručeni (umjesto nešto preko 1 milijun, službeno se pojavljivala brojka od 1,7, pa čak i preko 2 milijuna!). Učinilo se to iz bar dva razloga:

      Prvo, trebalo je ishoditi što veću ratnu odštetu („reparaciju“) od poražene strane i zauzeti bolju poziciju za daljnje korake u smislu političkih i teritorijalnih probitaka, i, drugo, opravdati već ranije iznesene megalomanske tvrdnje, pa i onu koju je Tito iznio u svibnju mjesecu 1945. godine u Ljubljani.

      U okviru toga, maksimizira se i broj srpskih žrtava u Jasenovcu. Ubrzo 700.000 postaje službeno prihvaćeni podatak, a u srpskim nacionalističkim krugovima u opticaju je i ona o 1.000.000 ubijenih Srba (dok ove ionako pretjerane brojke, za potrebe inozemstva, srpski propagandni stroj uvećava do fantastičnih 1,5 ili čak 2 milijuna, pa ispada da su srpske žrtve ponekad i dvostruko veće od ukupnih demografskih gubitaka za cijelu Jugoslaviju!)

      Ovo nečasno licitiranje nesretnim sudbinama žrtava – koje su podjednako tragične i teške, neovisno od toga kojem narodu pripadaju, koliki im je broj i od kojih počinitelja su uzrokovane – od tada pa nadalje je planski korišteno u propagandne svrhe, što je uistinu monstruozno, i neda se ničim opravdati.

      No, nije to, na žalost, bila samo puka „igra brojki“ smišljena radi što veće ratne reparacije, nego je sve poslužilo kao podloga za razvoj megalomanskih teorija o Srbima kao „ostatku zaklanog naroda“, Jasenovcu kao „najvećem srpskom gradu pod zemljom“ i sl., kako bi se u konačnici drugim narodima, poglavito Hrvatima, nametnuo osjećaj povijesne krivnje i proglasilo ih se genocidnom rasom.

      Da bi se ovi planovi mogli provesti, bilo je nužno zaustaviti sva objektivna, nepristrana i znanstveno utemeljena istraživanja, kako ona vezana za istinu o povijesnim procesima i događajima, tako i ona čiji je cilj bio utvrditi pravi broj žrtava.

      Državna komisija koja je bila formirana u tu svrhu, svoj rad je obustavila (voljom političkih moćnika), jer nakon probnih iskapanja na lokalitetu najpoznatijeg ustaškog logora, bilo je sasvim jasno da se megalomanske brojke o 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu ničim ne mogu dokazati. U svome dotadašnjem radu – do 1948. godine – ova Komisija je poimence popisala 59.188* žrtava ubijenih u ustaškom logoru Jasenovac i Stara Gradiška, što je bilo daleko od
      očekivanja i potreba onih koji su ovim istraživanjima namjeravali manipulirati.

      —————————————————-*Ovaj podatak je iznio JEVREJ Slavko Goldstein u Emisiji Nedjeljom u dva i to 01.05 2005 pa ne možeš meni pripisati laganje.Možeš njemu samo a znamo koliko on “voli” Hrvate

      ————————————————–

      Krivotvoritelji koji su započeli i predvodili ovu kampanju preuveličavanja brojki, nakon što su obustavili rad Komisije, stvorili su sebi manevarski prostor za nastavak onoga što su uspješno započeli. Na temelju ovakvih „znanstvenih“ podataka, srpski nacionalisti ustavno i smišljeno, desetljećima su širili mržnju i trovali vlastiti narod, uporno mu dokazujući kako je kroz cijelu svoju povijest izvrgnut genocidu, i nastojeći ga održati u stalnom neprijateljstvu i netrpeljivosti u odnosu na, prije svih, „vekovne neprijatelje“ – Hrvate.

      Stari poriv za naplatu duga u krvi (koji je u ekstremnim srpskim nacionalističkim krugovima nalazio oslonac upravo u takvim krivotvorinama i mitologiziranoj povijesti), dobio je svoje mjesto i u radovima brojnih srpskih „znanstvenika“, „filozofa“ i „povjesničara“, i otvoreno se iznosio mahom u emigrantskim krugovima – gdje se doslovce zagovarala odmazda po principu „oko za oko, zub za zub“, kao što je, recimo, bio slučaj s tezama jednoga od službeno „najvećih srpskih filozofa 20. veka“ Kajice Milanova.

      U Jugoslaviji se to radilo daleko diskretnije, i u uvijenoj formi, ali s istim nakanama i ciljevima, pa čak i nakon što su značajni i kompetentni istraživači (poput Bogoljuba Kočovića i Vladimira Žerjavića) objelodanili svoja istraživanja koja su od stručne javnosti znanstveno prihvaćena kao ispravna i vjerodostojna. U vojnim i civilnim enciklopedijama, školskim udžbenicima, znanstvenoj literaturi i publicistici, ostale su zabilježene kao vjerodostojne, brojke one što ih je (bez ikakvog pokrića i bez ijednog pokušaja relevantnog istraživanja), komunistički vrh obznanio u prvoj godini nakon rata.

      Utvrđeni podaci govore, da je ukupan demografski gubitak na jugoslavenskoj strani (ubijeni na svim stranama, umrli od svih uzroka i posljedica, nestali, nerođeni) za cijelo područje Jugoslavije iznosio 2.022.000, dok su izravni ratni gubici (ubijeni u ratu, neovisno od kojeg uzroka ili počinitelja) bili između 1.014.000 i 1.027.000.

      Usporedo s procesima maksimiziranja vlastitih i minimiziranja ratnih gubitaka na drugim stranama, isticalo se „masovno i odlučujuće sudelovanje Srba u partizanskom pokretu“, njihove „besprimerne žrtve koje su u toj borbi podneli“ i sl., čime se stvarao dojam njihovih posebnih zasluga u slamanju naci-fašizma.

      Auditorij koji je bio izložen ovakvoj propagandi trebao je izvući zaključak da je povlašten položaj koji ovaj narod uživa u novostvorenoj federaciji samo logična i opravdana posljedica upravo tih njegovih „zasluga“, te da su im svi drugi narodi dužnici, koji bi trebali biti trajno zahvalni za slobodu koju su im izborili.

      Ovim tezama nastoji se priskrbiti kakvo-takvo pokriće, pa se pompozno ističu svi (pa makar i sasvim beznačajni, lokalni) događaji koji su naglašavali antifašističku borbu Srba (Kadinjača, Užička republika, tobožnji otpor ilegalaca u Beogradu tijekom okupacije i sl.), a prešućuju, ignoriraju ili relativiziraju zločini četnika, ljotićevaca, nedićevaca, Srpske državne straže i drugih formacija srpskih kolaboracionista u Srbiji, kao i doprinosi zajedničkoj borbi protiv okupatora svih drugih naroda, naročito onih koji su optuženi kao glavni krivci za propast Kraljevine Jugoslavije i „genocid“ nad Srbima.

      Uzdizani i slavljeni epski opusi (poput Stojanke majke Knežpoljke, Kadinjače, Krvave bajke, Neretve, Sutjeske, Bilećanke…) čiji je naglasak na „srpskom mučeništvu“, uz masovnu produkciju sličnih uradaka na svim poljima društveno-političkog i kulturnog života (od literarnih i publicističkih djela, enciklopedijskih izdanja, prilagođenih školskih programa, preko novina i stripova do kazališnih i filmskih predstava), u kojima se na sofisticiran način, sustavno glorificira vodeća i odlučujuća uloga najbrojnijeg jugoslavenskog naroda u „slamanju fašizma“, zauzimaju središnje mjesto u novom soc-realističkom partijskom odgojnom sustavu. Stoga ne treba čuditi, da su ovi desetljećima šireni i agresivno naturani. stereotipi u uvjetima partijske države, jednoumlja i totalitarizma nužno imali bitnoga utjecaja na veliki dio javnoga mnijenja, pa su u bitnoj mjeri utjecali ne samo na političke, nego i društvene procese uopće.

      Posebna pozornost poklanjala se isticanju ratnih zasluga brojnih „ srpskih udarnih divizija i brigada“ (koje su ovakve nazive nosile već u vrijeme rata), pri čemu komunističkom vrhu nije smetao otklon od „internacionalizma“ koji je po logici stvari morao imati negativnog odraza i na proklamirano „bratstvo-jedinstvo“ naroda i narodnosti . Na drugoj strani, bilo je nezamislivo da se bilo koja postrojba spomene kao „hrvatska“ – one su mogle biti „banijske“, „dalmatinske“, „zagorske“, „moslavačke“, „istarske“, „ličke“, ali hrvatske nikako.

      Zbog svega naprijed navedenog, evo kratke elaboracije na temu ratnih gubitaka srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, a na temelju znanstveno utvrđenih podataka.

      U odnosu na ukupan broj stanovnika Jugoslavije (izračunat za 1941. godinu), „uža“ Srbija, odnosno, Srbija van pokrajina ima uvjerljivo najviše stanovnika od svih budućih republika i pokrajina (u apsolutnom broju, to je 4.200.000, ili 26,29% od ukupnog broja stanovnika tadašnje Jugoslavije koji iznosi 15.973.000).

      Iza nje slijede: Hrvatska sa 3.780.000, odnosno, 23,66%; Bosna i Hercegovina sa 2.825.000, odnosno, 17,69%, i t. d.

      U odnosu na ukupno stanovništvo Jugoslavije 1941.godine (4.200.000), poginuli borci iz „uže“ Srbije (njih ukupno 42.000), čine samo 1%.

      Taj broj je:

      kod Crne Gore 3,55% (tj. 15.000 poginulih boraca na ukupno 422.000 stanovnika); kod Bosne i Hercegovine, 2,55% (tj. 72.000 poginulih boraca na ukupno 2.825.000 stanovnika); kod Hrvatske, 1,75% (tj. 66.000 poginulih boraca na ukupno 3.780.000 stanovnika); kod Makedonije, 1,27% (tj. 14.000 poginulih boraca na ukupno 1.105.000 stanovnika).

      Po ovom kriteriju, dakle, Srbija zauzima tek peto mjesto (iza nje je jedino Slovenija sa 0,97%, odnosno, 12.000 poginulih na ukupno 1.230.000 stanovnika).

      Promatramo li strukturu poginulih pripadnika jugoslavenskog partizanskog pokreta u pojedinim republikama u odnosu na ukupan broj poginulih na razini Jugoslavije, zapažamo slijedeće:

      U ukupnom broju (od 237.000) poginulih boraca, „uža“ Srbija sudjeluje sa 42.000, što iznosi 17,7%.

      Usporedbe radi, taj broj je kod Bosne i Hercegovine 72.000, odnosno, 30.38%, a kod Hrvatske 66.000, odnosno, 27,85%. Srbija, dakle, po ovom kriteriju dolazi tek na treće mjesto. (Podaci za izračun uzeti iz: Vladimir Žerjavić, Gubici stanovništva Jugoslavije u drugom svjetskom ratu, Zagreb, 1989., str. 24. – tabela 9. i str.116. – tabela.)

      Bez obzira na stanovita odstupanja u razgraničenjima „uže“ Srbije 1941. godine u odnosu na kasnije razdoblje, nema, dakle, niti govora o kakvoj brojčanoj nadmoći Srba iz tog područja u partizanskom pokretu, a koja bi mogla poslužiti za eventualno stjecanje bilo kakvih posebnih zasluga, a još manje prava u državi koja je uspostavljena 1945. godine. Nešto o ukorijenjenosti i rasprostranjenosti antifašističke ideje u Srbiji, govori uostalom i podatak da je od ukupno 167.000 poginulih osoba iz ove republike, samo jedna četvrtina poginulih registrirana kao „pali borci“. Gdje i na čijoj strani su poginuli ostali (koji čine 3/4 od ukupnog broja poginulih građana), nepoznato je, ali i taj podatak svakako govori o masovnosti sudjelovanja Srba u partizanskom pokretu.

      Pitanje, koliko bi tek bio taj broj, da nije došlo do masovne mobilizacije u Srbiji pred sam kraj rata (nakon abolicije četnika i u fazi pripreme bitke za Beograd), kada je prema srpskim izvorima, u „užoj“ Srbiji mobilizirano oko 300.000 ljudi.

      Pogledaju li se podaci o ukupnim demografskim gubicima po republikama i pokrajinama (izraženo u postotku u donosu na ukupno stanovništvo pojedine republike, odnosno pokrajine), onda je redoslijed slijedeći:

      — Prva je Vojvodina, sa 22,4%, druga je Bosna i Hercegovina, sa 15,1%, treća je Hrvatska, sa 12,4%, četvrta je Crna Gora, sa 11,2%, a „uža“ Srbija je na petom mjestu, sa 8,6%. (Vidi: V. Žerjavić, isto, str.33)

      Uostalom, nije zgorega ponoviti podatak, da je na prostoru cijele (tada okupirane) Jugoslavije, tijekom rata poginulo (na svim stranama), i umrlo (od svih uzroka i posljedica, uključujući i one umrle u logorima, prirodnom smrću, od bolesti ili na neki drugi način, te nestale osobe), ukupno 530.000 Srba. (Vidi: V. Žerjavić, isto, str. 82., Tabela III). Ovaj broj stvarnih gubitaka je već dovoljno veliki i pokazuje kako je srpski narod pretrpio u tom ratu goleme žrtve, te ih stoga doista nije potrebno dodatno i na umjetni način uvećavati.

      E sada je jasno da lažeš.A iz ovoga posta jasno se može isčitati da lažu tvoji povjesničari i mržnjom hrane narod a ti si sigurno dobio preveliku dozu mržnje teško izliječivu.

      Tebi pomoći nema .

     • Zip

      Опет подуже а ниси га штампао на финој хартији.

     • nakarada

      Čuj nema veze čitaš li ti.Ima ljudi koji čitaju.Ima poneko i mlađi koji ne zna na kakove ste vi sve laži spremni.

      A ti si takav pun pogodak ovoga portala .Pogriješio sam ja i ispričavam se moderatorima a i uredništvu .

     • Zip

      Само не плачи опет….. а хоћеш…конвертитска посла…хихихихи

     • nakarada

      Konvertirska posla kaže Srbin čiji su jedni preci bili poturčenjaci a drugi u vrhu SPC-a

      Konvertitska posla kaže Srbin koji se pali na Dušanovo carstvo i Dušana a isti Dušan molio pape da ga proglasi kapetanom križarskih ratova a on bi zauzvrat ujedinio SPC i katoličku Crkvu.

      Stoga i nije proglašen svecem.Jer ubojstva kod vas nisu prepreka da se neko svecem proglasi. 🙂 🙂

      skoro 500 godina vjernog služenja Turcima ostavilo je traga .Drugima spočitavate konvertiranje. hahahaha.

     • hahaha jada od srba :)))

     • srka

      Njemacke arhive, koje su vrlo precizne i ne bitisu na mitoloskim tockama, pokazuju da je u toku okupacije Beograda od
      travnja 1941. do listopada 1944. (kada su sovjetske trupe zapocele zauzimati grad), za sve tri i po godine rata, ubijen samo jedan njemacki vojnik!!!

      A to nisu usamljeni primjeri, naravno…”

      Ah meraka u veceri rane
      sastala se druzba aksamlija
      u sljiviku pod beharli granom
      haj rahatluku nigdje kraja nema
      gdje Fazila mezetluke sprema

      by Srka®

     • kvot

      Nije istina,
      taj jedan je umro od tripera koji je dobio od neke buletine.
      Vjerovatno tvoje nene, jer ti je dedo bio u SS-u.
      A hanumu poslao u BGD, da zadovoljava njegove zapovjednike.

      Zato su ih tvoji ljubavnici ovako dočekali:

    • nakarada

     A gdje su ih nosili.U Srbiji valjda ahahahahahah.

     Koliko ih je bilo satnija jedna .I svi po zastavu .

     Nemoj nemoj da ponavljam postove dopizdilo.

     Čuj antifašizam u Srbiji.Da kada su četnici vidjeli da puše i kada su ušli Rusi i Bugari naglo ste se sjetili da bi i Srbija mogla antifašiste imati.

     Pa vam je Tito iz BiH poslao Peku Dapćevića .I dao amnestiju četnicima i k tome nasilno mobilizirao djecu većinom po Vojvodini.

     Da ginu na Srijemskom frontu .

     • Zip

      Бежали од усташког ножа…неки у партизане …неки у ћетнике…како се коме заломило…да спасе главу од геноцида…

     • nakarada

      Pa zar je i u Srbiji bilo ustaša ???

      Hahahahahahah

     • Zip

      Bilo u NDH… svi do jednoga….hihihihihihi

     • HRSmoock

      Čekaj, a domobrani? Pa Čerkezi? Pa Riđan, Dimničar i drugovi Jastreb i Ljubo? Bogme je u italijanskoj ok. zoni bilo najviše vojski. Samo Srbi su imali jedno pet, šest…

     • Zip

      Та италијанска зона је била спас за Србе…једино ако ти мислиш да није…српских војски је било више , хвала Богу…али хрватских није, једна једина…усташка.

     • nakarada

      Hahahahah .Partizani antifašisti sve Srbi.I sve oslobodili.Tako i od Turčina od Bizanta, Austrougarske

      Hajde ti to prodaji svojima na Vesti RS .

      Sve vam je mit još od Nemanjića .Sve baš.???

      Pušione u povijesti već poslije desetak godina pretvarate u mitološke pobjede.I ne prestajete se hraniti s tim mitovima .Pa evo koji si ti upis ovdje ostavio da si napisao nešto konkretno.

      Ni jedan .Upisi su ti u stilu svi su Hrvati ustaše i genocidni .Srbi su časne patriote sa par izuzetaka .Ali za te izuzetke uvjek nađete ispriku.Ili je izdajnik ili budala itd.

      Pa evo proglasili ste npr Marka Kraljevića junakom koji ore drumove ,cijedi vodu iz drenovine stalno je u ratu sa Turčinom.

      Povijesni izvori, međutim, govore nešto sasvim drugo: nakon što mu je otac postao turski vazal – poslije poraza Srba i njihovih balkanskih saveznika na rijeci Marici (1371.) – Marko uistinu sudjeluje u “kosovskoj bitci”, ali na strani Turaka (!). U jednoj od borbi i gine kao turski vazal. Sedam godina kasnije ( odnosno 1396., u bitci kod Nikopolja), u sastavu turske vojske nalazi se oko 2000 srpskih konjanika, boreći se protiv združenih kršćanskih snaga zapadno-europskih zemalja.

      A na drugoj strani Za poraz u “kosovskoj bitci” optužen je lokalni srpski vlastelin Vuk Branković koji je navodno počinio “izdaju” i pobjegao sa svojim konjanicima u presudnim trenucima sukoba. Od tada do danas, kod Srba je najveća uvreda i kletva ako se nekoga nazove tim imenom. Sindrom “Brankovića” inače je dosta čest u srpskoj literaturi i historiografiji i u većini slučajeva služi kao opravdanje za poraze.

      Pa vi uzroke svojih poraza , nikada ne tražite u vlastitoj slabosti, nadmoći neprijatelja ili objektivnim okolnostima, nego u “izdaji”, što samo svjedoči o nespremnosti za suočavanje s realnošću i istinom.

      Postoje srpski izvori koji, međutim, govore, kako je Vuk Branković (inače, zet cara Lazara), pao u nemilost svoga tasta davno prije kosovske bitke, jer je imao težnju za osamostaljenjem i stvaranjem vlastite države, pa je to bio stvarni uzrok optužbi na njegov račun.

      Inače, zanimljivo je i to da je on jedini srpski vlastelin koji je godinama poslije ‘Kosovskog boja’ nastavio borbu protiv Turaka, a u jednoj od tih bitaka i poginuo. Dakle, zacijelo se nije radilo o kukavici.

      Takovih stvari kod vas se može naći i u 2. svjetskom ratu i devedesetim .Ako ne ostvari vašu politiku do kraja onda je izdao.S Miloševićem je tako bilo.A na kraju ste se vadili kako eto njega niko nije ni podržavao.Pa nije na kraju i poslije poraza vaše politike jer nije uspio u vašim planovima a ne stoga što ste vi poseban narod sa nekakvom čašću i patriotizmom.

     • Zip

      Зар ти мислиш да ја читам овакве будалаштине.
      Следећи пут одштапај на адекватном папиру.

     • nakarada

      Ma teško da ti takav idiot i glupan išta čitaš znam ja to .

     • Zip

      Када би ти стигао до нивоа идиота ти би био успешан примат.

     • nakarada

      Pa to je to to su prave replike da se pokaže ko je ko .

      Govoriš sada o sebi o meni ne sigurno.Kao da ti ne bi odgovorio na drugi način da možeš.

      Ali ne možeš hehehehehehe.

     • srka

      ti si ocigledno ljubomoran…

      by Srka®

     • kvot

      Nemoj pred nama,
      svom ljubavniku,
      da se tim tonom obraćaš.

     • nakarada

      Pa naravno da ćeš okrenuti na zajebanciju kada nemaš što drugo.Tako je najlakše.Zašto malo ne pogledaš negdje gdje ljudi doista pišu onako kako je bilo.

      Meni se baš uvjek ne da tražiti i postavljati.Ali u užoj Srbiji što se tiče borbi su bile sve sitni udari partizana i četnika a ne rat protiv fašista.Nemoj da ti ponovo stavljam koliko je intelektualaca Srbije i ko sve iz SPC-a stao uz Hitlera .

      Govorim o Srbiji točno.A još da postavim točno u procentima u odnosu na brojnost naroda zaprepastio bi se .

     • Zip

      Видим ја да си ти експерт за НДХ, него Швабе дочекасте са цвећем а побегосте пред српским партизанима на таљигама…све до Блајбурга….хихихихихи.

     • nakarada

      A vi ste im se suprostavili je li ???

      Gdje ???

     • peppermintt

      oklen srpskih partizana , što ne rečeš lipo-četnika
      :))

     • Zip

      Како год их називали, нема везе…усташка је истина једина…поготову када напрасно постану партизани…

     • HRSmoock

      Mala ilustracija.

     • nakarada

      Super 🙂 🙂

      A joj čuj posle rata se sklonio ali ga našli i poslali na Sremski front .

      Jebga nisu mu rekli da nije ipak gotovo.:) 🙂

     • HRSmoock

      Skupljali su koga su stigli. Ipak ovi sa “karakteristikom” su imali prednost. Ni dan danas neće da priznaju istinu o tome. Kao u onom filmu “Neprijatelj pred vratima”. Jednom puška, drugom klip sa pet metaka. Znaš kad su zapadnjaci skužili šta je komunizam? Kad su vidjeli sovjetske “jahače” tenkova. Tolika ravnodušnost prema sopstvenim vojnicima ih je prestravila. Sremski front ti je bio uvertira za Bleiburg i mrcvarenje koje je trajalo u nekim krajevima do šesdesetih. I onda mi neko danas priča crveni pasoš, besplatno školovanje i zdravstvo i slična s****a. Ta je dična SFRJ podignuta na krvi i kostima stotina tisuća ljudi. Drugovi komunisti su ubili i unesrećili više ljudi nego Njemci, ustaše, četnici, Italijani i sve ostale vojske zajedno.

     • nakarada

      Čuj imam ja tisuću i nešto stranica samo u jednom materijalu pa i o tome .

      Evo mali dio ali ostavit ću za neki drugi put mislim još po neku kolumnu složiti.Ali na internetu ovo nema .

      Srijemska klaonica

      1.Klaonica zvana „Sremski front“

      U vremenu od 1941-1944. godine, u Srijemu, Bačkoj i Banatu, nema nikakvih ratnih operacija većeg opsega.* Represija okupacijskih snaga (njemačkih u Banatu i mađarskih u Bačkoj), kao i ustaškog režima u Srijemu, bila je usmjerena prije svega prema komunistima i koloniziranim Srbima koji su ova područja naselili poslije 1918. godine,** a obuhvaćala je i akcije odmazde

      ———————————

      *Vidi: Historijski atlas za niže razrede srednjih škola, Zagreb, 1954., str. 29-30.

      **Srpsko stanovništvo koje je od stvaranja Kraljevine SHS sustavno, planski i organizirano naseljavano od strane državnog aparata, bilo je vraćano na prostore s kojih je doseljeno. To je naročito dolazilo do izražaja u Bačkoj koja je bila pod mađarskom upravom, jer su Mađari ovu regiju još uvijek smatrali dijelom svog državnog teritorija koji im je nepravedno oduzet poslije svršetka Prvoga svjetskog rata.

      u slučajevima sabotaža, diverzija i napada na vojsku. U samoj Srbiji, partizanski pokret također nije imao nikakvoga uporišta i svoj slom doživio je već u ranu jesen 1941. godine, poslije neuspjelog pokušaja ostvarivanja saveza s četnicima, koji su se u odsudnom trenutku stavili na stranu okupatora.

      Težište borbe, stoga je prebačeno na područje NDH, gdje su u svim velikim operacijama tijekom Drugoga svjetskog rata sudjelovali i antifašisti svih nacionalnosti s prostora (buduće) pokrajine Vojvodine, organizirani u nekoliko partizanskih postrojbi.

      „ (…) Od pripadnika svih nacionalnosti sa teritorija Vojvodine, formirano je u toku rata 13 (trinaest) vojvođanskih brigada, a u vrijeme oslobođenja Bačke još dve – jedna od pripadnika slovačke, a druga od pripadnika mađarske nacionalnosti.“(Vidi: Sreta Savić, 51. vojvođanska divizija, Beograd, 1974., str.7. )

      E toga ima dosta malo je ovoga sa interneta skupljano je godinama godinama pisalo se u teke na papiriće .Tražilo se po arhivima nije bilo klikni i evo ga .Kužiš.

      Da pojednostavim od Svetosavlja na dalje.Preko Vuka ,Nikole Pašića ,Moljevca Čubrilovića svega ima .Stoga mi je smješno sa Perunom i Zipom se mnogo zajebavati nisu relevantni.

      Valjda me razumiješ.

     • Zip

      Смоки, не изврћи.Тачно се зна ко је колико побио а ту хрвати носе шњур.
      Комунисти су одрадили свој посао у Србији на најгори могући начин јер је ту побијен махом невин свет, ”идеолошки непријатељ”.

     • nakarada

      Hahahahahah .Kako Hrvati nose “šnjur ” .

      Kako su komunisti odradili svoj posao u Srbiji ako ih je Tito na tisuće amnestirao i prekomandovao u partizane.

      Općom amnestijom.

      Kada se točno zna ko je i koliko pobio stave se brojke .Pa stavi .

     • Zip

      700 000- 800 000…мада не бих рекао да је толико јер има и деце…а и 1360 Петра Брзице за један дан нису урачунати…

     • nakarada

      Pa znao sam.E hajde sada mi daj izvor i ko je ovo relevantno izračunao i kako.

      Ti ili .?????

     • Zip

      Нисам ти ја овде професор који ће да даје наслове и изворе неукима као што си ти. То мораш сам да се потрудиш, да учиш и да схваташ…ако си уопште у стању.

     • nakarada

      Pa pogledaj vrijeme .

      1712

      Što to znači.Da ste se zahvaljujući Turcima i širili .

      Ti ovom kartom potvrđuješ sve ono što sam ja pisao.

      I što si sada ovom kartom dokazao.Imaš kakovu stariju Zipe.Ovo je vrhunski.

      Hahahahah telca čovjeka.Da bi dokazao da su Srbi “oduvek ” u Hrvatskoj on mi našao kartu iz 1712 hahahahahahahah.

     • nakarada

      Za jedan dan .???
      Svake minute Petar Brzica ubio jednoga čovjeka .Vjerojatno srbosjekom .Tu sam vašu laž već čitao.

      I neko sada povjerovati u to valjda ???

     • Zip

      http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80_%D0%91%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B0
      хихихихихи
      И Википедија је забележила твога великана…

     • nakarada

      Wikipedija hahahahahahahah

      I ti meni pričaš kako ja copy paste komentare.Wikipediju ne otvaram jer na njoj teško mogu nešto relevantno naći.

      Posebice na srpskoj Wikipediji.

     • Zip

      Википедија…српска???..на енглеском…чита је цео свет….хихихихихи
      А је ли онда на хрватској Википедији писало да је Тесла хрват….хихихихихи… и на енглеском…да се цео свет ваљао од смеха…хихихихихи.

     • nakarada

      Valja li se “ceo svet ” “akademiku” Deretiću.Pa pišete li vi da je Ruđer Bošković Srbin hihihihihihihihi

      U čemu je razlika.Pišete li da je Dubrovnik srpski.Gospa da je srpkinja .Isus Srbin.Da ste “pobedili u Termopilskom klancu ”

      I takovu knjigu čita 100 000 Srba .

      Samo mi vi nemojte o lažima.

      Da ponovim Wikipediju ne otvaram nikada skoro.Datum neki samo mogu potražiti.

      Nije mi relevantna ni jedna Wikipedija .

     • moj mardare kakva sam šikaniranja preživio na njihovim portalima, mogao bih knjigu napisat.. imam osjećaj da pojedini srbi žive u nekom paralelnom svemiru.. u šestoj dimenziji.. to je nevjerojatno kakve opstrukcije slažu…

     • Zip

      Ја сам мислио да ти ниси плачичипка…а ти кукаш…а у којем ви свету живите и у којем сте живели…ако ћемо око светова…а…

     • Zip

      Ти си научник који не чита чак ни стрипове….хихихихихихи…А Где то пише да Дубровник није био српски…хихихихихи…,
      а да мало прочиташ Магнум Кримен, ваш га је писао и оголио вас до коске…хихихихихи….

     • nakarada

      Magnum Krimen da čitam srpski pamfket hahahahahaha.

      Ma znam i previše i njemu sam s nekim ko sa Wikipedie skida stvari zbolja nema smisla raspravljati.

      Nema svrhe .

     • Zip

      Боли истина…чак и када је ваши признају…хихихихихихи

     • nakarada

      Imaš li poojma recimo kada je prva srpska crkva napravljena u Dubrovniku ?

      Nekako mislim da bi bila i ranije da je “oduvek ” srpski grad hahahahahahaha.Ali dobro ti i ne znaš.E pa potraži na VWikipediji .

     • Zip

      Руђер Јосип Бошковић (Дубровник, 18. мај 1711 — Милано, 13. фебруар 1787) је највећи математичар и астроном Дубровника, један од најзначајнијих научника свога времена, увршћен међу 100 најзнаменитијих Срба свих времена. Био је професор универзитета, оснивач Миланске опсерваторије и директор Оптичког института Француске морнарице.

      Био је универзалан стваралац: филозоф, математичар, астроном, физичар, инжењер, педагог, геолог, архитекта, археолог, конструктор, оптичар, дипломата, путописац, професор, исусовац, најбољи песник на латинском језику осамнаестог века и преводилац-полиглота.

      Рођен је 18. маја 1711. године као седмо дете трговца Николе Бошковића (Србина из Орахова код Требиња у Херцеговини) и мајке Павле (италијанског порекла, из породице Бара Бетере, познатог дубровачког песника).
      http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%92%D0%B5%D1%80_%D0%91%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B
      hihihihihihihi

     • peppermintt

      Ruđer Bošković Isusovac

      imaš mahanje hehheh

     • Zip

      Знаш ли шта то значи…исусовац..?

     • nakarada

      Opet wikipedija ahahahahahahaha.

     • Zip

      Sве је било српско док се злочиначки Ватикан није умешао а ви му помогли…

     • kvot

      Opet se ovaj Nakaradni Srbin buni,
      tc, tc, tc, tc….
      Jest naopak, pravi Srbin…

     • nakarada

      Gdje si posrbljeni Turčine .

      A Srka je poturčeni Srbin hihihihihihihi.Niko više nije konvertirao na svijetu od bošnja i Srba .

     • kvot

      “posrbljeni Turčin”,
      pa ti nisi normalan, ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha……….
      Najobičniji si pokatoličeni Srbin i imaš cvijeće da se zaKITIš s njim.

     • Laktashenko Shumski Shtrumph

      posrbljeni turci, pokatoličeni srbi, islamizirani hrvati.. ima li itko čistokrvan?

     • kvot

      Možda oni na Tibetu ili Arktiku.
      Ali su im ga i tamo oni istraživači dali.
      Tako da nema više ni Šerpasa čistokrvnog.

      Zajebavam ja ovog nakaradnog ustašu.
      Da je neki borac bio i poginuo bi.
      Skutra se vukla po pozadini i kuhinji.

     • srka

      Ima.

      by Srka®

     • nakarada

      Je li ti o konvertiranju Kvote baš zato što si ti konvertirao poput Emira Kusturice sada Nemnaje pa se sada nastojiš prikazati većim Srbinom i od onih koji to jesu.Vjerojatno je tako.Što sada tebe razlikuje od Srke baš me zanima ?

      O čemu ti.???

     • kvot

      O tvom ratnom intedantskom putu,
      he he he he he he he he he he he he………
      POZADINAC!!!!!

     • nakarada

      E ovako Kvote napuši se majmune priglupi.I uživaj sa teletom srkom jednaki ste kerovi obojica .Braća .Pederčina ti pederčina on.Našla se braća .

     • kvot

      Pozadinac,
      kako znaš da je Srka derpe!?
      Iz iskustva, je li tako!?
      PRIZNAJ OVDE PRED SVIMA.
      Reci da si trpao Srku.

     • nakarada

      Je li papak .Imaju stranice o Posavini zanimljivo javljali se i Srbi.Niko ih nije brisao.Kako to da se jedan “junak ” Posavine poput tebe ne smije ni javiti na tim stranicama .Je li Kvote.Pa mogao bi tamo sa svojim “junaštvom ” svima začepiti “ustaške gubice “.Gdje su ta mjesta na kojima si ti stvarao RS.

      Vi i RS.Pušiona živa u sred Beograda i Banja Luke podignite spomenik MZ i Amerima .Zahvalite im se na RS.

      Jer su vam poklonili RS,ali naravno da su vas disciplinirali kada ste i Kosovo htjeli za sebe proglašavajući ga “kolevkom srpstva “.Kakva “kolevka ” pa na Kosovu nikada niste bili etnička većina .

      Ali da te utješim malo .Niste vi prva generacija koja je bježala sa Kosova .Čitaj malo o Seobama .

      Ali nisu vama Albanci uvjek bili neprijatelji.Vi ste takovi.

      “Kralj Petar I se u proglasu kojim se objavljuje rat Turskoj ( 04.10.1912. godine ), obraća i stanovnicima u staroj Srbiji, gde uz Srbe žive i Arbanasi 1300 godina “deleći s njima sreću i nesreću”. Pašić sutradan daje izjavu da ‘srpska vojska neće ići protiv Arnauta, već protiv Turske, te sve daje zaboravu i oproštaju što je do sada bilo.'”
      (Dragiša Pavlović, Olako obećana brzina, Zagreb, 1988., str. 324.)

      Valjali su i Albanci (Arbanasi ) nisu tada gamad bili.Možeš li mi ovo protumačiti.Ti ili ZIP.

      O “srpskom jeziku” i konvertiranju pa dovoljno je samo citirati “jezikoslovca ” Vuka Karadžića .

      Nakon što je za temeljnu odrednicu nacionalne identifikacije uzeo jezik, sve štokavce na Balkanu (pa i šire) proglasio je Srbima i na tom opredjeljenju ustrajavao, ugrađujući ga u svoja “znanstvena” djela (najpoznatija su: Srbi svi i svuda – spis iz 1836. i Kovčežić za istoriju jezik i običaje Srba sva tri zakona, Beč, 1849.). Ova, kao o mnoga druga djela i spisi, bili su u potpunom suglasju s Garašaninovim “Načertanijem”, samo što je Vuk svoje glavne teze svojatanja drugih naroda i njihovih područja temeljio na jezičkoj ekspanziji.

      Prisvojivši najrasprostranjeniji dijalekt među Slavenima (štokavski) tvrdnjama da je to iskljuĉivo srpski jezični izričaj, on je zastupao tezu da se srpski narod i njegov jezik rasprostiru

      “od Adriatiĉeskoga mora do Timoka i od Crne Gore do Pešte i Sent-Andrie …”

      I sve bi možda i moglo proći da je to sve srpski jezik i da su sve Srbi da sebe Vuk sam ne demantira :

      ” … Svi Slavenski narodi kromje Serbalja vostočnog vjeroispovjedanija imaju svoje Rječnike…Mi ga samo trebamo…Ja sam takovij Rjeĉnik preduzeo i već skupio. On će pomenutim potrebama udovletvoriti. Soderžavaće sve Serbske rječi, koe se nalaze u Rjeĉnicima: (koi e samo imenom Serbskij), Dellabelli, Belostencu, Jambrešiću, Stulliju, Hajmu; imaće jošt’ ednu tretinu pravih serbskih rjeĉi, koe se ni u ednome, ot rečenih Rječnika, ne nalaze.”

      (Sabrana dela Vuka Karadžića, 2. tom, Prosveta, Beograd, 1966. – Objavlenie o serbskome Rječniku)

      Dakle, iz ovoga je jasno vidljivo, da od slavenskih naroda samo Srbi sve do polovice 19-og stoljeća nisu imali svoj Riječnik,Moram dodati da vas je i 90 % do tada bilo nepismenih.

      Jeste li čuli kada za Savu Mrkalja ti i Zip.I kako je završio i zašto je proganjan.

      Uostalom nije jedan Srbin ovo rekao .Evo jednoga od mnogih koji je zorno prikazao vašu mitomaniju o silnim “pobedama .”

      U uvodnoj rječi za memoare patrijarha srpskog dr. Gavrila Doţića (koji su štampani u Parizu 1974. godine), stoji zapisano i sledeće:

      “Srpski narod predstavlja redak – da ne kažemo i jedini primer – gde jedna nacija slavi i veliča svoje poraze. Ovo je siguran danak duboke mudrosti Srba, jer iskustvo nas uči da uspesi često vode greškama, dok tegobe oštre i ĉeliĉe jake karaktere.'”

      Ili da Miloševića citiramo:

      Krajem dvadesetoga stoljeća, Slobodan Milošević ( govoreći kao predsjednik CK SKS u povodu predstojećeg obilježavanja 600- obljetnice kosovske bitke, u obraćanju ĉlanovima SKJ u organizaciji SKS i cijelom srpskom narodu (28.lipanj 1989. godine)

      “Samo je ţilavost i okrenutost ka budućnosti jednog naroda mogla od ratnog poraza kao što je bio onaj na Kosovu, na primer, da napravi blistavu istorijsku kopču koja će spajati sva buduća pokolenja Srba, koja će biti veĉno znamenje njihovog nacionalnog bića.”

      Dovoljno je poraz pretvoriti u pobjedu hehehehehehe.Nema veze što pobjede nije bilo.

     • nakarada

      Znam deklarirao se kao peder ai tebe prozivaju nekoliko njih.Tada nešto i nisi rječit.Pobjegneš.Ma ne srami se ti vidiš da je to in danas.

     • kvot

      Dobro je pozadinski ratniče.
      Kada dođeš pred zid počneš sa niskoprofilnim uvredama.
      Ako ne podnosiš zajebanciju,
      nemoj se ni zajebavati.
      ‘ebo te cvjetić Srka,
      a ti njega.
      Vidim da pratiš modu i znaš šta je kod vas u EU IN, he he he he he he he he he he……

     • nakarada

      Da ti pojasnim Kvote.Sve dok mene ne zanima što si ti i kako se izjašnjavaš na idiotske upise bit će ti i uzvraćeno.Jesi li Srbin jesi.E pa dok ti nisi krenuo sa sranjima o posrbljenosti nisam ti ni spomenuo ni vjeru niti kako se izjašnjavaš.Samo vi lekcije o zločinima nikome ne možete držati više.To ste mogli u zajednicama nekakvim.Nekada bilo sada samo možete patiti.

      Ni jedan upis vi meni niste pobili.Jer ja ne vadim kvazi akademike poput Deretića .Citiram većinom vaše “akademike “.

      Što bi vi da se piše o zločinima u Jasenovcu onako kako ste vi napuhavali brojke.

     • kvot

      Pozadinac,
      mani se matematike,
      glava ima da te boli.

      Evo čeka te Ture.
      Baš ste simpatični gore na fotografiji.

     • srka

      srami se svojih rijeci, ja tako nesto primitivno nikada ne bih rekao za tebe…doista lijepo!?!

      by Srka®

     • Trendafil Karanfilov

      Bježi Srky heto Fric-a

     • srka

      nesretnice ja sam ti Turcin à la orrginale!!!

      by Srka®

     • nakarada

      Poturčeni Srka

     • srka

      Yok poturceni.

      Gebürtige.

      *)

      by Srka®

     • Trendafil Karanfilov

      Fric se napalio do yaya, nosi kandžiju i brnjicu

     • Trendafil Karanfilov

      Ljubavi, šo mi Srkiju korpu zavaljuješ :))

     • nakarada

      Slušaj pizdo odjebi s tim ljubavi eto ti Srke .

      A što ja ovdje radim među kloniranim pizdama .Puši papak jedan .

      Marš u pizdu materinu i vi i portal .

     • Trendafil Karanfilov

      Šo si nehurozan ….bubavi

     • kvot

      Promjena vremena!
      Pozadinac se raspizdio………. :))))))
      Sutra kiša 100%

     • Trendafil Karanfilov

      Hoće garant 🙂

     • kvot

      http://www.kamenjar.info/necu-da-budem-magarac/

      Ljubav cvjeta između vas dvojice………. 😀

     • Trendafil Karanfilov

      Ajjjjjjjjjjjj…ko je bili …..D

     • kvot

      Ko će biti?
      Srđan!
      Oluja Nadrkana je alfa mužijak, POZADINAC.

     • Trendafil Karanfilov

      Kak se zove ova scena – voli bližnjeg svog dok ga ne zaboli :))

     • kvot

      Valjda, ha ha ha ha ha ha ha ha ha…..

      U dobru i zlu, Bošnjo mi je tu.
      Cvijetak-zanovijetak. Cvijeće ustaško.

     • Trendafil Karanfilov

      Zumbuli naši :))

     • Trendafil Karanfilov

      U Srđanovom slučaju – sumbuli

     • kvot

      Zlatni smrdljani……. :)))

     • Trendafil Karanfilov

      Pretjerali smo :)) nježne su to dušice 🙁 đe će nam duša

     • kvot

      Nježni jedino na putu za Dženet.

     • HRSmoock

      Svako bez puške je nevina žrtva. A i oni koji bace puške i dignu ruke se ne ubijaju. A tek oni koji nemaju puške. Postoje sudovi…Nije to uopšte ni laka ni prijatna tema da bismo se ovako gađali. Šta kažeš recimo za Dražine oficire koje je Đujić predao Italijanima, ustašama, Njemcima…Neke je i sam ubio. Ili za domobrane koje su ustaše streljale? Ili za partizana koji dođe i ubije rođenog brata ili oca?
      Evo ti jedan slučaj iz moje obitelji. Jednog rođaka su zatvorili 1945. jer nije bio ni na jednoj strani (ni u jedno vojci). Nekako su ga selili iz zatvora u zatvor, dok se nije zadesio čak u Tuzli. Jedan od partizanskih komandanata ga je prepoznao (bio je odvjetnik) i znao je da je školski drug Rodoljuba Čolakovića. Partizanski komandant je obavjestio Čolakovića i ovaj je sredio da odmah zvanično puste mog rođaka. Dočepavši se slobode krenuo je prvim kamionom iz Tuzle. Na pola puta ih je sustigao kurir na motoru, koji ga je pozvao po imenu. Rekao mu je da siđe, izvukao je pištolj i sručio mu dva metka glavu. Šokirani partizanski časnik je izletio iz kabine sa automatom na gotovs. Počeo je da psuje rekavši da je tog čovjeka pustio lično drug Rođko…Kurir je otpljunuo i pružio mu papir. Običan papirić sa rukom ispisanim nalogom. Ispostavilo se da je naša rođaka, tada komunistička zvijezda u usponu zapamtila neku rođakovu izjavu iz 1943. da je AFŽ budalaština i to se njoj nije svidjelo. A kad je već radila u vojnom sudu u Sarajevu…Zbog jedne dosetke.
      Rođaci su mi oboje, nisam ih upoznao, rođaka iz očiglednih razloga, rođaku…Eto, niko je nije volio. Ako je živa vjerojatno je još u Sarajevu.
      Koliko je ljudi ubijeno metkom u glavu, maljem, kamom i na još bezbroj užasnih načina zbog kravate, uniforme, lijepih zubi, kose ili jednostavno zato što se neko svetio, ili mu je zatrebala nečija, njiva, kuća, žena…Tja, a i jedni i drugi se nazivamo krišćanima.
      Ako ustanovimo da su Srbi ubili više Hrvata ili Hrvati ubili više Srba, što ćemo? Da se izravnamo do potrebnog broja. Hoćemo li gledati procentualno, ili biblijski, oko za oko…Ili u metričkim tonama? Možemo li da biramo? Da pošaljemo one koje ne volimo i koje manje volimo ili da organiziramo lutriju? Šta ćemo sa ovim trećim? Kako njih računati?
      Zato treba ustvrditi istinu. Grozno zvuči pričati o ljudima kroz brojke, ali za početak se složiti da su žrtve, upravo to što ime kaže. Ne možemo prešutati nekoga zato što je bio četnik, ustaša, partizan…
      U protivnom…
      Zamisli scenu iz treće priče u filmu “Tri”, sjediš u dvorištu, partizani te drže na nišanu…A gore u sobi, ti drug Lune kuca presudu. Mene bi zveknuo prije toga, onako pored puta. Bez presude.

     • Zip

      ”Ako ustanovimo da su Srbi ubili više Hrvata ili Hrvati ubili više Srba, što ćemo”?
      Lepo si ti ovo smislio i obrazložio.

      Samo si, verovatno, zaboravio na jednu stvar.
      Srbi nikada nisu imali državu u kojoj je državna politika bila:trećinu hrvata iseliti, trećinu pobiti, trećinu unijatiti.
      Srbi nikada nisu imali logor u kome su klali hrvate.
      Srbi nikada nisu oformili logor u kome su ubijali hrvatsku decu.
      Srbi nikada nisu izvršili genocid nad hrvatima.
      Ovo možeš slobodno da pobiješ i da relativizuješ sve do starog Vukašina iz Klepaca i Stepinca.
      I jedan i drugi su hrišćani ali se zna ko je kome iščupao srce ….hrišćanski…kamom..

     • “Srbi nikada nisu izvršili genocid nad hrvatima”.???

     • Zip

      Kada i gde?

     • nakarada

      Pa što kada i gdje.?

      Pa znaš li da u spojenoj optužnici Mladić čak i u devedesetim osim za genocid nad bošnjacima odgovara i za genocid nad Hrvatima Posavine,

      A već sam deset puta napisao gdje ste baš vi genocid napravili.

      Imate li jedini do sada presudu za genocid na ovim prostorima ???

      Imate.Za onaj u Srebrenici.Nije ovo neki vaš portal pa da se ne smije pisati na njemu istina .

     • kvot

      Šta se to desilo u Posavini,
      a da vi niste počeli???

      Ne bambrljaj gluposti.
      Krivi ste za rat,
      krivi ste za genocid nad Srbima i neće vas oprati Dunav, Sava, Neretva, sve laži na Vikipediji i u vašim ustaškim medijima.
      Džaba svojatate Teslu, kada mrzite ćirilicu.
      Vi ste srbomrzci.
      Ludi ste.
      Nenormalni.
      Genetički škartirani.
      Vatikan vas unakazio.

     • nakarada

      Lažeš

     • nakarada

      Među najpoznatije i najkrvoločnije (i one koji se najćešće spominju kao ratni zločinci) svakako spadaju: pop Momčilo Đujić, četnički “vojvoda”, utemeljitelj i vođa zloglasne “Dinarske divizije” (porijeklom iz sela Kovačić kod Knina), njegov suradnik i ideolog pop Nikanor Kalik, kao i pop Savo Boţović, pop Sergije Urukalo, pop Vlado Zečević i drugi.

      O razmjerama sudjelovanja Srpske pravoslavne crkve u potpori fašističko-četničkoj ideologiji, govori i dr.Đuro Đurović, koji je od lipnja do rujna mjeseca 1944. godine bio generalni sekretar četničkog Nacionalnog komiteta. Na vlastitom suđenju, koje je upriličeno u ljeto 1945. godine, on je decidirano izjavio da je “tri četvrtine pravoslavnog sveštenstva bilo privrženo pokretu Draže Mihailovića”

      A ako su četnici za tebe antifašisti za Hrvate su obični koljači ..

     • kvot

      Momčilo Đujić nikada ne bi uzeo pušku,
      da tvoje ustaše nisu klale i palile Srbe po Krajini.
      Sram vas bilo!
      Otpadu ljudske civilizacije.
      Vaš domet je osnovati logor za djecu.

     • nakarada

      Ako se neko treba sramiti to ste vi .Zbog mnogih svojih laži.

     • nakarada

      A sada o genocidu i planovima .

      I to poslijeratnim .

      Novi Čubrilovićev Elaborat (ovoga puta) za komunističku Jugoslaviju

      Elaborat dr. Vase Čubrilovića*, pod nazivom Manjinski problem u novoj Jugoslaviji, koji je on 3. studenoga 1944. godine – odmah poslije oslobođenja Beograda – uputio tadašnjim

      ——————————————

      * Jedna od karizmatičnih ličnosti novije srpske povijesti (rođen u Bosanskoj Gradiški 1897., umro u Beogradu 1990.), najviše zahvaljujući činjenici da je bio pripadnik Mlade Bosne – organizacije koja je izvršila atentat u Sarajevu 28. lipnja 1914., autor više političkih rasprava, studija i znanstvenih radova, otvoreno zagovarao tvrdu velikosrpsku politiku predlažući rasističke i fašističke metode za riješavanje manjinskih pitanja, vrlo cijenjen i uvažavan i u socijalistiĉkoj Jugoslaviji u kojoj u različitim razdobljima pokriva nekoliko ministarskih resora, bio član Srpske akademije nauka i umetnosti, poslije smrti pokopan uz najveće državne počasti , na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.

      ————————————————–

      komunističkim vlastima, također je dokumenat zanimljiv iz više razloga. Evo što (kada su u pitanju fašistiĉko-rasističke ideje i politika etničkog čišćenja, na sebi svojstven način predlaže ova karizmatična ličnost velikosrpske političke teorije i prakse:

      “Mir i napredak Demokratske Federativne Jugoslavije može da obezbedi samo etnička čistoća (…) Nemci, Mađari, Arnauti, Talijani i Rumuni zaslužuju da izgube građanska prava…Moramo etnički da ovladamo Kosovom … Trebaćemo da precizno odredimo koja sela i srezove u Staroj Srbiji i Makedoniji ćemo očistiti. Kosovo i Metohija moraju do temelja da promene svoj sastav ”

      Nakon što konkretno utvrđuje mjere koje je nužno poduzeti u cilju rješavanja manjinskog problema (a koje se, pored ostaloga sastoje od progona, zatvaranja u koncentracione logore, ukidanje građanskih prava i oduzimanje cjelokupne imovine i to na svim područjima koja bi po njemu morala ući u sastav Srbije – Kosova i Metohije, Makedonije, Crne Gore, Vojvodine, i dakako, “uže” Srbije), Čubrilović zakljuĉuje:

      “(…) Možda nikad više nećemo imati takvu priliku da našu državu stvorimo etnički potpuno našom …Ako moj referat bar malo doprinese tom cilju, on je izvršio svoj zadatak.”

      (Citati: Manjinski problem u novoj Jugoslaviji, Arhiv Srbije, dosje Predsjedništva Narodne skupštine Srbije, br.AS-G 16-F1, navedeno u: Posle 52 godine, senzacionalni dokument iz arhivskih tajnih bunkera: Projekat akademika Vase Čubrilovića o proterivanju Nemaca, Mađara, Albanaca i Rumuna sa tla Jugoslavije, Nedeljni telegraf, Beograd, 18. rujna 1996., str.43-45; također: Philip J. Cohen, Tajni rat Srbije. Propaganda i manipuliranje poviješću, Zagreb, 1997., str.169-170. – bilješka; također: Ljubica Štefan, Mitovi i zatajena povijest, Zagreb, 1999., str.127-128.).

      Ovaj dokument je bio nepoznat (i nedostupan javnosti), sve dok ga slovenski omladinski list Mladina nije objavio, 1988. godine. Osam godina kasnije i beogradski Nedeljni telegraf piše o njemu kao o “senzacionalnom dokumentu”, koji je poslije punih 52 godine izvađen iz tajnih komunističkih arhiva.

      Jesu li i u kojoj mjeri komunisti poslušali svoga cijenjenog akademika, najbolje pokazuje slijed događaja. Već 21. studenoga (osamnaest dana nakon Čubrilovićevog prijedloga) AVNOJ* donosi Odluku o oduzimanju cjelokupne pokretne i nepokretne imovine (svim)

      ———————————————

      * Ovim vrhovnim zakonodavnim i izvršnim tijelom tadašnje komunističke vlasti (koje je imalo ulogu “ratne vlade”) predsjedava dr. Ivan Ribar – predsjednik prve Skupštine Kraljevine Jugoslavije i jedna od ključnih političkih osoba u procesu učvršćenja velikosrpske “šestojanuarske diktature” 1929. godine. Kako je Ribar, koji je sudjelujući u progonu i likvidaciji komunista bio jedan od stupova starojugoslavenskog režima kasnije došao na čelnu funkciju AVNOJ-a, nije poznato. Činjenica je, međutim, da su i njegovi sinovi (Lola i Jurica) također zauzimali visoke pozicije u partizanskom pokretu i Komunističkoj partiji.

      Drugi čovjek(sekretar) AVNOJ-a bio je Rodoljub Čolaković (konspirativna “veza«” CK KPJ s Kominternom u Parizu tridesetih godina-većina komunista koji su bili u doticaju s njim u to vrijeme završili u staljinistiĉkim čistkama ); kao osobni Titov povjerenik za istočnu Bosnu, 1. listopada 1941. godine potpisao sporazum s četničkim majorom Jezdimirom Dangićem o ustrojavanju “Komande bosanskih vojnih i partizanskih odreda” (s većinom ĉetniĉkih oficira u sastavu) u cilju zajedniĉke borbe partizana i ĉetnika protiv ustaša na tom podruĉju (o ĉemu pišu njegovi suborci Svetozar Vukmanović Tempo i Milovan Đilas); imao krajnje blagonaklon stav prema ĉetnicima i njihovim prelascima u partizanske postrojbe čak i nakon što su počinili masovne pokolje (primjerice, u Foĉi – pogledati zapis tadašnjeg partizanskog komesara Adila Zulfikarpašića: Put u Foĉu, iz sijeĉnja 1942.); krajem rata držao vatrene govore o jedinstvu srpske nacije u Jugoslaviji; pored visokih političkih položaja, u socijalističkoj Jugoslaviji bio cijenjen i kao “društveno angažirani” književnik.

      —————————————————-

      domaćim Nijemcima i drugim “narodnim neprijateljima” , započinju masovne odmazde: strijeljanja, protjerivanja, zatvaranje u logore, izgladnjivanja i mučenja, a na Kosovu se uvodi teror preko tzv. vojne uprave.

     • kvot

      Userem se od smijeha kada pročitam riječ rasizam.
      Jesi li ti crnac, azijat?
      O kakvom rasizmu pišeš?
      Sposobni ste lagati i trpati ljude-civile u jame.

     • nakarada

      Ne valjaj gluposti Kvote .Sad bi ja trebao na tvoje idiotluke valjda odgovarati.

      Kreni od Puniše Račića recimo pa na dalje.Kreni sa osnivanjem četničkih organizacija.

      Samo par dana nakon proglašavanja NDH počinili ste ovdje u Hercegovini zločine i klanja a da Pavelić nije ni ušao u NDH.

      Pa nije logor Jasenovac osnovan odmah.A za četničke zločine se zna .Ubijali ste Hrvate i prije NDH.

      Da ponovim ne odvaljuj idiotluke nisam ti ja polupismeni bošnjo da se s njim natežeš idiotskim upisima .

      Ako ćeš tako onda odjeb Kvote

     • kvot

      Nisi ti polupismeni Bošnjo.
      Ti si polupismeni pokatoličeni Srbin,
      odrastao na ustaškoj mitologiji i tisućeljetnom snu.
      Još si gori od Bošnje,
      podliji ste od njih.

     • nakarada

      Ja zbilja ne znam što držite njega ovdje.Ovo neki hvalevrijedni upisi pa eto valjda možeš normalno komunicirati s njim.

      Ja bih razumio da on napiše nešto navede izvor ili da bilo kakovu normalnu komunikaciju možeš s njim uspostaviti.Ako je do klikova samo meni nije mjesto ovdje .

      Kukat će i likovati na njihovim portalima kako ga eto Hrvati protjeruju.Pa neka kuka ali je besmisleno svakome Hrvatu nešto napisati ovdje ako će mu ovakova spodoba iskakati sa svojim upisima .

      Dobro ne znam za druge ali meni jeste,Ne mislim ja niti voditi portal kako se meni sviđa .

      Ali

      Nema smisla .Barem za mene .

      Jedan je sličan navodno hrvatski portal previše za mene Ne bi bilo dobro da budete isti.

     • Mardar, Nismo fašisti! Tko god ne krši pravila komentiranja ima pravo komentirati i iznijeti mišljenje, ma kakvo ono bilo! Za moderiranje su nadležni moderatori portala i njihova osobna procjena u skladu sa pravilima je hoće li će nekoga udaljiti ili ne! Opusti se 🙂 LP

     • nakarada

      Dobro može bolje tako

     • servi

      :)) pustite ga nek sramoti naciju :))

     • nakarada

      Naravno.Ok ne treba ga tjerati .

      Može 🙂 🙂

     • srka

      Je, nije lijepo proganjati komentatore zbog nacionalnih, ideoloskih, avatarskih itd opredjeljenja…sto je…je

      😉

      by Srka®

     • nakarada

      Malo ćemo mu bukvicu očitati poviješću ne mora on čitati nema veze .

      Samo da pokažem da jadničak nema niti jednog suvislog odgovora i to je to.A ono ustaljeno o ustašama neka ispaljuje.

      Jebote ne može normalna posta sastaviti.Koji mozak i domet.Još samo Perun i slični nedostaju .
      Sad će oni meni doći s onim pavijane

     • Zip

      Логори у НДХ

      Вила Лубурић

      · Даница

      · Ливно

      Доња Градина

      · Ђаково

      Госпић

      · Јадовно

      · Јасеновац

      Јастребарско

      · Керестинец

      · Крушчица

      Лепоглава

      · Лобор

      · Паг

      Сајмиште

      · Стара Градишка

      Ступачиново

      · Тења

      · Цапраг
      +++++++++++++++++++++
      Видим да би ти да ме банују па плачеш админу.
      Што ме толико мрзиш?
      Ти мора да си конвертит па мораш стално да се доказујеш хрватима…цццццц

     • nakarada

      Ne ovo sam ja malo pokazao kako izgleda

      kada vi slinite tamo.

      Hahahaha jadno srpče malo mrzi ga Hrvat.Kme ,kme kme hahahahahahahaha.Pa što onda reći o svim vašim idiotskim upisima na onome portalu.Ovdje isto.Ma svuda ,O Papi ,o Vatikanu ,o Bugarima ,Nijemcima ,Talijanima ,Amerikancima ,Albancima ,Makedoncima ,Bošnjacima itd itd.

      Svi baš oni našli da mrze jedan “nebeski narod” Srbe.

     • kvot

      A vas vole:
      Italijani
      Slovenci
      Mađari
      Cigani
      Englezi
      Muslimani
      Srbi…..
      Kako vidiš trn u našem oku,
      a tebi balvan u glavu zabijen i nećeš da ga vidiš.

     • nakarada

      Puši Kvote ponavljam ti Srka je tvoj domet ne ja .Odjeb .:) 🙂

      To ti Srki petljaj a on tebi.:) 🙂

     • kvot

      Turčin je gospodin za tebe.
      Za tebe je Ekrem Jevrić akademik.

     • srka

      sram te bilo, sporediti mene sa umno-poremecenim cetnika koji su omrazeni i medju normalnim i prosjecnim Srbinom?!?

      by Srka®

     • srka

      Sto???

      Perun posjeduje jednu “elektronsku svescicu”, od 2009 godine…Mashalla…podeblja je i ima mlogo umnih upisa….i uvijek i valja…po sto puta…tak da ce prija ili kasnije upaliti…ima tu patki, pataka, guski, itd…

      by Srka®

     • nakarada

      Dobro.OK.Ali prvo brisanje moga upisa a koji nije uvrijedljiv i nema više pisanja .

      Ako nekada i ja uzvratim ma nema brisanja .Onda je ok .

      Može 🙂 🙂

     • kvot

      Ajde ne plači moderatoru na ramenu.
      Ponašaš se k’o ona dva idiota:
      -mišel i
      -don kihot.

     • nakarada

      Pa i ti si isto kmečao što je sada ???

     • nakarada

      Ko kaže da niste

      “Samo si, verovatno, zaboravio na jednu stvar.Srbi nikada nisu imali državu u kojoj je državna politika bila:trećinu hrvata iseliti, trećinu pobiti, trećinu unijatiti.”

      Pa to i jeste vaša politika i to od prije nego što su ustaše uopće postojale.

      Koga ćeš da ti citiram.Moljevca ,Instrukcije Draže Mihailovića ili pak nešto drugo ranije .

      I baš svoje planove pripisali ste eto samo ustašama .

      Pa kome ti to jadan lažeš da te uputim točno gdje ćeš tražiti.

      Niste imali logor klali ste po selima .Recimo u Foči i bošnjake i Hrvate.

      Prvi ubijeni katolički svećenik u Drugom svjetskom ratu na cijelom području bivše Jugoslavije bio je Waldemar Maksimilijan Nestor, svećenik Banjolučke biskupije i župnik u Drvaru.

      Kao župnik Drvara bio je pozvan da 26. srpnja 1941., na blagdan sv. Ane u Kosovu kod Knina, gdje se na taj dan redovito okupljao velik broj vjernika, predvodi Misu i propovijeda te je zajedno s većom skupinom svojih župljana vlakom tamo išao na hodočašće. Nakon što su svečanosti završile, kninski fratri su mu savjetovali da se ne vraća u Drvar jer se čulo da je tamo već bila nastala nekakva pobuna. Međutim, budući da je sutra bila nedjelja, župnik Nestor je želio svakako vratiti se u svoju župu kako bi vjernicima služio Misu koju je bio zakazao. Naime, iako “upozoren na opasnost, svijest dužnosti – da njegovi župljani u nedjelju ne ostanu bez sv. Mise – bila je u njemu jača” i on je ranim jutarnjim vlakom krenuo nazad. Na povratku su srpski pobunjenici presreli njihov jutarnji vlak, zarobili sve putnike katolike, izveli iz vlaka, svezali ih i odveli u mjesto Trubar blizu Drvara te ih sve, zajedno sa župnikom Nestorom, 27. srpnja pobili kod jame Golubnjače i bacili u nju, kako stoji u službenom izvještaju Biskupskog ordinarijata iz Banja Luke.
      Toga 27. srpnja 1941. stradao je, međutim, još jedan svećenik. Naime, isti pobunjenici su poslije nedjeljne Mise uhitili i Jurja Gospodnetića, također svećenika Banjolučke biskupije i župnika u Bosanskom Grahovu, koji je rođen u Postirama na Braču 9. siječnja 1910. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, on je gimnaziju završio u Šibeniku a teološki studij započeo u Splitu i završio u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1938. a za župnika Bosanskoga Grahova imenovan 1939. godine. Nakon što su ga uhvatili, vodali su po Grahovu svezanoga kao medvjeda, jezivo ga izmasakrirali i na kraju ubili te nabili na ražanj i ispekli ali se ne zna za njegov grob.
      A što je posebno zanimljivo, upravo ti pobunjenički prepadi i ubojstva u Drvaru i Bosanskom Grahovu od 27. srpnja 1941. bili su za vrijeme socijalističke Jugoslavije smatrani, kao i danas, početkom antifašističke borbe u BiH pa je zato svaki 27. srpnja bio državni blagdan kojim je obilježavan “Dan ustanka naroda i narodnosti”. A ustvari, na taj datum i na opisani način počinjeni su stravični zločini nad nevinim ljudima u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a da nitko, naravno, nije smio ni spomenuti nedužne hodočasnike sv. Ani ni župnike Drvara i Grahova.

     • nakarada

      I lažovčino jedna čitav vrh SPC-au drugom svjetskom ratu je bio uz okupacione vlasti u Njemačkoj i uz Ljotića .
      Dovoljno je čitati rasističke izjave Nikolaja Velimirovića a o tome sam već ovdje kvotu i pisao i citirao.

      Nisi se javio ni osporio.

      I sada pokušavaš Stepinca zločincem proglasiti a SPC-svecima .

     • nakarada

      U Beogradu je, u ediciji knjižnice Pravoslavlje, kao knjižica br.1, 1935. godine izdana brošura pod nazivom Nacionalizam Svetog Save, koja sadrži predavanje episkopa Srpske pravoslavne crkve Nikolaja Velimirovića, održano iste godine – na Kolarčevom univerzitetu (u Beogradu), u okviru proslave Nedelje pravoslavlja. Evo kratkog citata iz ovog materijala:

      “Savin nacionalizam obuhvata narodnu crkvu, narodnu dinastiju, narodnu drţavu, narodnu prosvetu, narodnu kulturu i narodnu odbranu. Osnovu i centar svega Svetosavskog nacionalizma čini narodna crkva. Ona je duh koji oživljava ceo narodni organizam”

      (Vidi: Ljubica Štefan, Mitovi i zatajena povijest, Zagreb, 1999., str.33.; ).

      Na predavanju u Beogradu (na Kolarčevom univerzitetu, povodom proslave Nedelje pravoslavlja, 1935. godine), episkop Velimirović kaže:

      “Mora se odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo, da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam.

      I evo, u XX veku on je došao na ideju Svetog Save, i kao laik preduzeo je u svome narodu onaj najvaţniji posao, koji priliĉi jednom svetitelju, geniju i heroju. A nama je taj posao svršio Sveti Sava, prvi među prosvetiteljima, prvi među genijima i prvi među herojima u našoj istoriji. Svršio ga je savršeno, svršio ga je bez borbe i bez krvi, i svršio ga je ne juče ili prekjuče, nego prije 700 godina. Otuda je nacionalizam srpski, kao stvarnost, najstariji u Evropi”.

      (Vidi: Episkop Nikolaj Velimirović, Nacionalizam Svetog Save, “Udruženje srpskog pravoslavnog sveštenstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke”, Beograd, 1935., str.27-28.; preuzeto iz: Ljubica Štefan, Srpska pravoslavna crkva i fašizam, Zagreb, 1996., str.222.).

      Isti taj Velimirović, koga srpska intelektualna i crkvena elita i danas smatra jednim od najvećih mučenika i filozofa u nacionalnoj povijesti, na proslavi 550-obljetnice Kosovske bitke, u manastiru Ravanica, četiri godine kasnije (pred sam početak najkrvavijeg ratnog sukoba u povijesti č), ovako podučava svoj puk:

      “…Mi smo deca Božja, ljudi arijevske rase kojoj je sudba dodelila časnu ulogu da bude glavni nosilac hrišćanstva u svetu … da plemena slabije rase i niže vere ne bi… ”

      (Vidi: Ljubica Štefan, Srpska pravoslavna crkva i fašizam, Zagreb, 1996., str.222.).

      Ovako revno isticano i provođeno “duhovno poslanje«” episkopa (i budućeg sveca !) Nikolaja Velimirovića (i drugih srpskih crkvenih velikodostojnika) izazvalo je i pozornost njegovog idola i uzora Adolfa Hitlera, koji mu već 1934. godine dodjeljuje visoko odliĉje Trećeg reicha. Što se tiče njegove pro-fašističke orijentacije u zemlji, dovoljno je napomenuti da je od početka bio djelatnim ĉlanom srbijanske fašistiĉke ekstremne organizacije ‘Zbor’ , koju je predvodio Dimitrije Ljotić, a odgovorna je za smrt desetina tisuća Srba i pripadnika drugih naroda.

      Velimirović, dakako, nije bio “slobodan strijelac”, niti je iznosio samo svoje osobne stavove. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Varnava (Petar Rosić), za njemački list Volkicher Beobachter, 4. siječnja 1937. godine kaže:

      »(…) Furer velikog nemačkog naroda vodi borbu koja sluţi na korist celom ĉoveĉanstvu«. U nastavku, on osuđuje boljševizam koji je “podjarmio ruski narod”, veliĉa borbu vođe Trećeg reicha protiv ove “pošasti” i naglašava kako ta (nacistiĉka) borba potjeĉe iz “idealnih motiva” i nema nikakve veze “sa imperijalistiĉkim ciljevima”. Izjava Varnave završava “sa prijateljskim pozdravima velikom nemačkom narodu”, i uz konstataciju: “smatram, da opravdana borba nemačkog naroda za ravnopravnost zaslužuje poštovanje svih naroda”.

      (Vidi: Glasnik Srpske pravoslavne patrijaršije, 2(15), II. 1937., br.1-2, str.33.-34.; preuzeto iz: Ljubica Štefan, Srpska pravoslavna crkva i fašizam, Zagreb, 1996., str.224.; .)

      Idući stopama svojih prethodnika i povjesnih uzora, i u Drugom svjetskom ratu, mnogi srpski “popovi” imali su značajnu ulogu kada je u pitanju proteţiranje fašističkih i antisemitskih ideja, organiziranje i voĊenje četniĉkih postrojbi, kao i provođenje masovnih klanja i smaknuća svih koji nisu podrţavali velikosrpske, četničke ideje, uključujući i vlastite sunarodnjake.

      Također treba podsjetiti, da su prva tri potpisnika (od ukupno njih 546) Apela srpskom narodu – kojim se srpski narod od strane svojih intelektualaca i uglednika poziva na pokornost okupacijskim vlastima i suradnju s njima – bili visoki duţnosnici Srpske pravoslavne crkve: 1.Episkop niški, dr. Jovan; 2.Episkop zvorničko-tuzlanski, Nektarije; i 3. Episkop budimljanski, Valerijan, vikar Njegove svetosti Patrijarha.To je uzrokovalo da su se i mnogi drugi (poput: Episkopa braničevskog, Venjamina; Episkopa šabačkog, Simeona; Episkopa moravičkog, Arsenija; Episkopa zletovsko-strumičkog, Vikentija; Mitropolita crnogorskog, Joanikija itd.) po logici stvari opredjeljivali na onu stranu na kojoj je bio njihov službeni vrh.

      Što je posebno zanimljivo, neovisno o svome ponašanju u ratu, mnogi od ovih suradnika okupatora,napredovali su u crkvenoj hijerarhiji i u poratnoj, odnosno u komunistiĉkoj Jugoslaviji.

      Tako, primjerice, episkop zletovsko-strumički, Vikentije, nakon smrti prvog čovjeka Srpske pravoslavne crkve Gavrila, naslijeđuje ga i postaje (1950.) srpskim patrijarhom.

     • nakarada

      Sad ćemo naći i o Pribilovcima i Klepcima da baš ništa ne prepustimo slučaju ali ni laganju niti preuveličavanju žrtava.

    • nakarada

     Naravno nisu smjele imati predznak Hrvatske .

     Pa je bilo dalmatinska brigada ,moslovačka ,itd itd.

     • Zip

      А што, бре?
      Није било Хрвата?…или да се не зову по Србима…
      А где завршише ”Хрвати”…у Блајбургу…у бежанији од Срба…цццц

     • nakarada

      Od Srba da se bježalo je li ahahahahah.

      Zahvalite se Baćuškama i Bugarima .Iz Beograda sa nekog balkona bi gledao NDH hihihihihihihi.

    • srka

     koji ste vi bolesnici, to kao samo Srbi bili Partizani???

     by Srka®

     • Zip

      Опет ти о болести…мора да си партизане ујке и партизане турке нашао код тебе на клиници…?

     • srka

      Haj odkako sam sevdah svezo
      nikad rahat nisam bijo
      haj tertli sam ti i suvise
      od sevdaha sve bi pijo
      Haj lutao sam svud po svjetu
      bas ko pcela po cvijetu
      haj vidijo sam svega dosta
      al mi nate merak osta…

      by Srka®

     • Zip

      Види пјесника…

      Ој пјесниће, пјесниће
      Са турскијем поносом
      куд год ја одем споради себе,
      ти забоди носом.

     • kvot

      Napokon je čuo da je silovanje peradi bolest.

     • Zip

      Јок, још увек живи у убеђењу да је клоака његов прави избор….клоакаџија…

   • peppermintt

    ma neka im stoje , ionako nemaju svoje ups ma imaju one “prešivene” :)))

   • Serbinum

    Pa ti znas i cirilicu,za razliku od nekih pticica ovde.Svaka cast.

    • bola Serbinume legendo,.. ja sam poliglot… : i znalac znanja

    • kako da ne! Pa to je staro Hrvatsko pismo! a inače sam poliglot i znalac znanja!

    • peppermintt

     Serbi, di su ti kvačice na slovima, nem u dijaspori je li ?:)))

     inače hrvatska ćirilica je naše staro pismo, dio je naše baštine iako nije više u standardnoj uporabi

 • nakarada

  Da povrat.

  Ali imamo problem.

  “o čemu smo obavijestili ministra kulture Božu Biškupića i Ministarstvo vanjskih poslova.”
  Sada je na vlasti i drugi ministar kulture a i druga ministrica inozemnih poslova .

  Licemjerka Anđelinović Pusić Vesna.A ona oprašta i tuđe zločine i silovanja i razaranja.

  • peppermintt

   ne će ona na svoje

  • HRSmoock

   Ide G/50, ali u Museo Storico di Vigna di Valle :)) Osim ako…Licitacija? Ko da više? :))

   • peppermintt

    is licitacija tuđim lako je to, u vas uvik tako :))))

    • HRSmoock

     Tuđim? Tuđe nećemo, svoje nedamo.Peppiću, postoji račun. Kraljevina je Italijanima 1940. platila u zlatu 10 lovaca Macchi MC-200 (Uz bombardere Savoia Marchetti i Caproni, koji su isporučeni). VVKJ nije dobila MC-200 i rat se završio. NDH je zbog nedostatka zrakoplovnog materijala tražila deset lovaca iz jugoslavenske partije. Italijani su na kraju pristali isporučiti, ali deset Fiata G-50 umjesto Macchija.

     Posjetim ga često u depou muzeja. Da na njemu su oznake Zrakoplovstva NDH, ali su ispod italijanske, a preko svih slojeva boje i oznake Vazduhoplovstva NOVJ (gdje je maleni Fiat i završio karijeru).

     • peppermintt

      iskreno ne razumim se u te stvari, nisam pratila tehniku

     • HRSmoock

      Lako i brzo učiš.

   • peppermintt

    a vidi lipe šahovnice, ki duša 🙂

    • HRSmoock

     Pazi kad ih nisu skinuli. Ošmirglan je, ali oznake stoje. Kad bi tako mogao ljude ošmirglati, ko zna kakvi bi se slojevi pojavili? :))

     Moderne Srbija i Hrvatska treba da se stide, puštaju da im naslijeđe propada. U Hrvatskoj svi tenkovi iz Domovinskog rata idu na rezanje. Zrakoplovi i helikopteri takođe. Mogli su odvojiti jedan Mil-24 za muzej…Prepucavaju se, a ono što imamo trune pored piste ili ide u visoke peći.

     Kad dođeš u Bgd. vodim te da vidiš poljsku tanketicu TKS, prvo oklopno vozilo u NDH.

     • peppermintt

      iss kažem ja samo naše ćopate, oklen u tebe naša tanketica ?
      :)))

     • HRSmoock

      Ne znam da li je primerak iz domobranskog (gorskog) zdruga. Zaplijenjen je od Njemaca. No, ovaj tip tankete je bio prvo vozilo koje su Njemci isporučili NDH iz zaliha tehnike zaplijenjene u Poljskoj 1939. Takve su se tankete koristile kao policijska vozila u okupiranim zemljama. Imam jednu sliku u Lici (kraj 1943.) ali je mutna. Zna se da su isporučene bez strojnica pa su u njih ugrađivali šta su imali.

      Mali dvosijed (takorekuć sportski) taman da se ti i ja provozamo :))

     • Ovakav tenkić je vozao Gruber iz Alo Alo :))

     • HRSmoock

      Ma ono je neka skalamerija, polureplika sdkfz.222. Lažnjak. Zeza. Ovo čudo je mnogo manje. Možda bi Peppi i stala u njega, ja nikako. Zato za tenkiste biraju manje, niže ljude. Jedna tanketa bi trebala biti u Mostaru. Tu je zatečena 1944. Motor je bio u kvaru (Jbg. “Ursus”, to ni onda nije valjalo). Imam fotku iz 1948. na kojoj je u nekoj šupi na aerodromu.Pitam se gdje je završila?

     • naravno da je s gruberom zeza!:) … Tenkiste je, biraju niže ljude..al potrefi, evo recimo ja sam bio na zapovjednom mjestu T84, a visok sam 193! 🙂

     • HRSmoock

      Ja sam 197. Znači u 4 cm je razlika :)) Ja se nagužvah u “osamdesetčetvorci”. Nekoliko mjeseci sam održavao SUV (stalno su se blokirali multifunkcionalni prekidači). A onda sam dobio stari M-18 “Hellcat”. Kakva uživancija. Cabrio :)) Nego pamtiš li još funkcije prekidača? Mi smo M-84 i T-72 koristili samo kao najskuplji uređaj za osmatranje noću :))

     • ja sam za tebe patuljak! …. :)) funkcije.. ubij me ako bih znao uć u njega 🙂

     • nakarada

      Daj Lilith nekada se uozbilji jebo ga ti pa ja 🙂 🙂

     • peppermintt

      ne vozam se s dragovoljnim genocidašima, nek se zna :)))

     • HRSmoock

      Uopće nisam planirao genocid. Osim ako ne ogladnimo. Genocid nad uštipcima sa pilećom džigericom. Pa kajmak, pa paprike punjene pečurkama, pancetom i sirom. Uh, opet sam gladan.

    • HRSmoock

     Našao. Mali teaser.

     • Šmirglate kit?

     • HRSmoock

      Nema kita. Samo slojevi povijesti. Prvobitno je krinkan u italijanske boje sa oznakama. Potom su ucrtane oznake zrakoplovstva NDH i mimetizacija je donekle promjenjena njemačkim i domaćim bojama. Potom su mu po zaplenjivanju ucrtane zvijezde, da bi nakon rata bio “prešmirglam” i iznova bojan u šemi JV sa novim oznakama.

      Nego imam jednu za tebe. Znaš li gdje je ovo?

     • kako ne… Đački Dom na ŠirokaBrigu :))

     • HRSmoock

      Ima toga još. Mislim da sam do danas vidjeo 30, 40 slika. Nego, ‘ajde (deder) ti meni kaži gdje ste ovog skembali i zakopali. Partiđani su ga izvukli iz Splita po kapitulaciji Italije (prije no što su Njemci upali), dovukli ga do Hercegovine i tu mu se gubi svaki trag :))

     • a šta kad bih ti kazao da isad pali iz prve 😉

     • HRSmoock

      Goloroki ustanici 1945. (ne nose rukavice). Mislim da je i ovo Široki.

     • može biti vrlo lako! Postoji mnogo slika iz tog perioda na ovom terenu, sve do pada Širokog!

     • HRSmoock

      Da ne budem jednostran. Istina slika dejstva je sa Kupresa. NDH je uvijek kuburila sa opremom. Između Nedića i Pavelića mrtva trka po šarolikosti opreme i naoružanja.
      Ovo je prvi oklopni samovoz, lokalno izrađen. Još kad bih znao koji kamion je osnova…Ili “Lancia FR” ili “Opel Blitz”. Teško je izmeriti samo na onovu fotki.

     • peppermintt

      ti si neka profi dektiva jelde ?
      jel udba il ozna što sve dozna :))
      pa ja, po zadatku nas levatiš ovdi
      prokužen si elementu :))))

     • HRSmoock

      Kaže se “subverzivni elementu” i naravno, “ubačeni podrivaču”. Ih, da sam svaki put kad sam to čuo dobio banku (novčić)…Gdje bi mi kraj bio. Inače OZNA i UDBA se odavno ne zovu tako. :))

     • Sinovi_Oluje

      Viđen je na Vraniću samo su mu malo brojeve promijenili

     • HRSmoock

      Vrag će ga znati. Tih italijanskih L6 je bilo više. Nekada su napuštani (bez uništenja) zbog banalnih kvarova ili nedostatka goriva. Njemci su nakon pada italije inkorporirali svu dostupnu italijansku tehniku u svoje postrojbe. 7SS je dovukla francuskih krševa, tako da je bilo bezbroj tipova. Ali po Hercegovini, Lici, Dalmaciji su zbog loših cesta prednost imala lakša vozila.
      Slike se i dalje pojavljuju sporadično. Zato redovito pratim aukcije na evil bayu :))

     • prikucan 🙂

     • peppermintt

      di je ovo lilith ??

     • Ovo ti je sad ALU Široki Brijeg 🙂 nadaleko poznata i u svijetu cijenjena Akademija Likovnih Umjestnosti! Inače je Sastavnica Sveučilišta u Mostaru

     • peppermintt

      znam di je ALU al nisamaznala da je to bio učenički dom
      🙂

     • Da.. odnosno Konvikt za smještaj učenika. Izgrađen 1864. i 1865.
      Zanimljivo je naprimjer da je 1889. uveden u školu nastavni
      program po uzoru na klasične gimnazije u Austrougarskoj monarhiji, pa joj je, kao takvoj, 1918. priznato pravo javnosti i održana je prva matura.
      Prva osnovna škola otvorena je 1867. Ona je 1882. prešla u državne ruke i 1902. preseljena je u Široki Brijeg.

      Nad ulazom u školu postojao je natpis:

      NARODNA UČIONICA, UZDIGNUTA OD OTACA
      REDA SV. FRANJE, POD NADSTOJNIŠTVOM
      FRA PILE ČUTURE, GODINE GOSPODNJE 1867..

      Ta će Široki Selendra 🙂

     • peppermintt

      širokobriješka gimnazija je poznata i priznata bila i ostala
      evo i sad na natjecanjima postižu izvrsne rezultate

     • Na prvoj slici 45te su ‘oslobodioci’ uveli ‘centralno grijanje’ .. a na drugoj je današnja obnovljena zgrada Širokobriješke klasične gimnazije koja nosi ime Fra Dominika Mandića…

     • i evo ti još jedan zanimljiv podatak.. Gimnazija kao institucija je krenula sa radom 1844, a kamen temeljac za ovu novu gradu je postavljen na Svetog Franju 4.10.1924. godine Gospodnje 🙂 .. inače se na taj dan slavi i ‘Dan Škole’ ..

     • peppermintt

      to znam, mnogi ugledni profe koji su u Mostaru radili su učenici vaše gimnazije 🙂

     • HRSmoock

      Tu su znači stigli oni tenkovi sa slike.

     • a evo ti i slika iz 1929

     • HRSmoock

      Zato te i pitam, čitao sam članak neki dan o novoj generaciji…E, stari se.

     • kad vidim toge, nostalgija me obuzme

   • nakarada

    Da to sam ja nešto negdje pročitao.

    • HRSmoock

     Nema ništa od toga. Sestra mi je udata za glavnog “rendžera” nacionalnog parka Lago di Bracciano u okviru koga se i nalazi muzej. I Italijani su u krizi i ako ne bude neke spektakularne donacije…G-50 im fali u kolekciji, bili su jednako nemarni poput nas i sve živo su rezali. Srećom su nakon rata prodavali lovce Arapima pa su iz Egipta izvukli G-55 i Macchi MC-205. Sa jednim kolegom sam prije par godina ugovorio da za MiG-21MF dobijemo italijanski F-104S “Starfighter”. Ali tadašnji upravnik muzeja u Bgd. nije mogao da se umontira, umješali su se i idioti iz vojske…I to je propalo. I u Srbiji i u Hrvatskoj je Bog rekao laku noć. Zašto nismo makar malo kao Česi. Narodi koji ne vode računa o svom naslijeđu…Ne prolaze dobro. Video si koliko “stručnjaka” za povijest imamo, najveći Srbi i Hrvati, a kad treba nešto da se uradi…”Koga zanimaju te gluposti, treba gledati u budućnost.” Ili “Nosi mi te zarđale sabljetine i puške iz kuće! Ko normalan još drži minobacač u kući? Šta me briga što je iz Prvog svjetskog rata. Nosi i taj mitraljez! Vidim li još jednom mrlje od ulja i nafte na bilo kom ručniku, skalpiraću te! I onaj krš da izbaciš iz garaže! Zašto ja nemam muža koji se kocka ili ide u kladionicu? Baš sam se morala udati za ovog hrčka koji kući dovuče svako parče željeza koje pronađe!”

     • peppermintt

      to se ti samo kamufliraš tako s željezarijom :))))))
      koji si…..mangup :)))
      nek žena gleda doma krš a ti ko fole uvik vanka ideš to skupljati
      :))))))

     • HRSmoock

      “Ovaj…Zvao je Zoki, mislim moram u klub. Zanimljiv nalaz sa buvljaka u Pančevu. Zatvarač turske “Martini-Henry” i ulanski paradni šljem iz 1910…” Zezam se. Imam punu slobodu da izađem (pod uslovom da se vratim). Vjeruj mi svaka žena poželi da ponekad uživa u miru i tišini. Izbaci muža, djecu, mačke i psa vani, skuha kaficu i uživa u tome kako je kuća čista i sređena. Barem dok se pobrojani ne vrate. Ali da mi treba veća garaža, treba mi. I tavan. I veća radna soba. I neko ko bi pospremao za mnom.

 • nakarada

  Da povrat.

  Ali imamo problem.

  “o čemu smo obavijestili ministra kulture Božu Biškupića i Ministarstvo vanjskih poslova.”
  Sada je na vlasti i drugi ministar kulture a i druga ministrica inozemnih poslova .

  Licemjerka Anđelinović Pusić Vesna.A ona oprašta i tuđe zločine i silovanja i razaranja.

  • peppermintt

   ne će ona na svoje

  • HRSmoock

   Ide G/50, ali u Museo Storico di Vigna di Valle :)) Osim ako…Licitacija? Ko da više? :))

   • peppermintt

    is licitacija tuđim lako je to, u vas uvik tako :))))

    • HRSmoock

     Tuđim? Tuđe nećemo, svoje nedamo.Peppiću, postoji račun. Kraljevina je Italijanima 1940. platila u zlatu 10 lovaca Macchi MC-200 (Uz bombardere Savoia Marchetti i Caproni, koji su isporučeni). VVKJ nije dobila MC-200 i rat se završio. NDH je zbog nedostatka zrakoplovnog materijala tražila deset lovaca iz jugoslavenske partije. Italijani su na kraju pristali isporučiti, ali deset Fiata G-50 umjesto Macchija.

     Posjetim ga često u depou muzeja. Da na njemu su oznake Zrakoplovstva NDH, ali su ispod italijanske, a preko svih slojeva boje i oznake Vazduhoplovstva NOVJ (gdje je maleni Fiat i završio karijeru).

     • peppermintt

      iskreno ne razumim se u te stvari, nisam pratila tehniku

     • HRSmoock

      Lako i brzo učiš.

   • peppermintt

    a vidi lipe šahovnice, ki duša 🙂

    • HRSmoock

     Pazi kad ih nisu skinuli. Ošmirglan je, ali oznake stoje. Kad bi tako mogao ljude ošmirglati, ko zna kakvi bi se slojevi pojavili? :))

     Moderne Srbija i Hrvatska treba da se stide, puštaju da im naslijeđe propada. U Hrvatskoj svi tenkovi iz Domovinskog rata idu na rezanje. Zrakoplovi i helikopteri takođe. Mogli su odvojiti jedan Mil-24 za muzej…Prepucavaju se, a ono što imamo trune pored piste ili ide u visoke peći.

     Kad dođeš u Bgd. vodim te da vidiš poljsku tanketicu TKS, prvo oklopno vozilo u NDH.

     • peppermintt

      iss kažem ja samo naše ćopate, oklen u tebe naša tanketica ?
      :)))

     • HRSmoock

      Ne znam da li je primerak iz domobranskog (gorskog) zdruga. Zaplijenjen je od Njemaca. No, ovaj tip tankete je bio prvo vozilo koje su Njemci isporučili NDH iz zaliha tehnike zaplijenjene u Poljskoj 1939. Takve su se tankete koristile kao policijska vozila u okupiranim zemljama. Imam jednu sliku u Lici (kraj 1943.) ali je mutna. Zna se da su isporučene bez strojnica pa su u njih ugrađivali šta su imali.

      Mali dvosijed (takorekuć sportski) taman da se ti i ja provozamo :))

     • Ovakav tenkić je vozao Gruber iz Alo Alo :))

     • HRSmoock

      Ma ono je neka skalamerija, polureplika sdkfz.222. Lažnjak. Zeza. Ovo čudo je mnogo manje. Možda bi Peppi i stala u njega, ja nikako. Zato za tenkiste biraju manje, niže ljude. Jedna tanketa bi trebala biti u Mostaru. Tu je zatečena 1944. Motor je bio u kvaru (Jbg. “Ursus”, to ni onda nije valjalo). Imam fotku iz 1948. na kojoj je u nekoj šupi na aerodromu.Pitam se gdje je završila?

     • naravno da je s gruberom zeza!:) … Tenkiste je, biraju niže ljude..al potrefi, evo recimo ja sam bio na zapovjednom mjestu T84, a visok sam 193! 🙂

     • HRSmoock

      Ja sam 197. Znači u 4 cm je razlika :)) Ja se nagužvah u “osamdesetčetvorci”. Nekoliko mjeseci sam održavao SUV (stalno su se blokirali multifunkcionalni prekidači). A onda sam dobio stari M-18 “Hellcat”. Kakva uživancija. Cabrio :)) Nego pamtiš li još funkcije prekidača? Mi smo M-84 i T-72 koristili samo kao najskuplji uređaj za osmatranje noću :))

     • ja sam za tebe patuljak! …. :)) funkcije.. ubij me ako bih znao uć u njega 🙂

     • nakarada

      Daj Lilith nekada se uozbilji jebo ga ti pa ja 🙂 🙂

     • peppermintt

      ne vozam se s dragovoljnim genocidašima, nek se zna :)))

     • HRSmoock

      Uopće nisam planirao genocid. Osim ako ne ogladnimo. Genocid nad uštipcima sa pilećom džigericom. Pa kajmak, pa paprike punjene pečurkama, pancetom i sirom. Uh, opet sam gladan.

    • HRSmoock

     Našao. Mali teaser.

     • Šmirglate kit?

     • HRSmoock

      Nema kita. Samo slojevi povijesti. Prvobitno je krinkan u italijanske boje sa oznakama. Potom su ucrtane oznake zrakoplovstva NDH i mimetizacija je donekle promjenjena njemačkim i domaćim bojama. Potom su mu po zaplenjivanju ucrtane zvijezde, da bi nakon rata bio “prešmirglam” i iznova bojan u šemi JV sa novim oznakama.

      Nego imam jednu za tebe. Znaš li gdje je ovo?

     • kako ne… Đački Dom na ŠirokaBrigu :))

     • HRSmoock

      Ima toga još. Mislim da sam do danas vidjeo 30, 40 slika. Nego, ‘ajde (deder) ti meni kaži gdje ste ovog skembali i zakopali. Partiđani su ga izvukli iz Splita po kapitulaciji Italije (prije no što su Njemci upali), dovukli ga do Hercegovine i tu mu se gubi svaki trag :))

     • a šta kad bih ti kazao da isad pali iz prve 😉

     • HRSmoock

      Goloroki ustanici 1945. (ne nose rukavice). Mislim da je i ovo Široki.

     • može biti vrlo lako! Postoji mnogo slika iz tog perioda na ovom terenu, sve do pada Širokog!

     • HRSmoock

      Da ne budem jednostran. Istina slika dejstva je sa Kupresa. NDH je uvijek kuburila sa opremom. Između Nedića i Pavelića mrtva trka po šarolikosti opreme i naoružanja.
      Ovo je prvi oklopni samovoz, lokalno izrađen. Još kad bih znao koji kamion je osnova…Ili “Lancia FR” ili “Opel Blitz”. Teško je izmeriti samo na onovu fotki.

     • peppermintt

      ti si neka profi dektiva jelde ?
      jel udba il ozna što sve dozna :))
      pa ja, po zadatku nas levatiš ovdi
      prokužen si elementu :))))

     • HRSmoock

      Kaže se “subverzivni elementu” i naravno, “ubačeni podrivaču”. Ih, da sam svaki put kad sam to čuo dobio banku (novčić)…Gdje bi mi kraj bio. Inače OZNA i UDBA se odavno ne zovu tako. :))

     • $28092260

      Viđen je na Vraniću samo su mu malo brojeve promijenili

     • HRSmoock

      Vrag će ga znati. Tih italijanskih L6 je bilo više. Nekada su napuštani (bez uništenja) zbog banalnih kvarova ili nedostatka goriva. Njemci su nakon pada italije inkorporirali svu dostupnu italijansku tehniku u svoje postrojbe. 7SS je dovukla francuskih krševa, tako da je bilo bezbroj tipova. Ali po Hercegovini, Lici, Dalmaciji su zbog loših cesta prednost imala lakša vozila.
      Slike se i dalje pojavljuju sporadično. Zato redovito pratim aukcije na evil bayu :))

     • prikucan 🙂

     • peppermintt

      di je ovo lilith ??

     • Ovo ti je sad ALU Široki Brijeg 🙂 nadaleko poznata i u svijetu cijenjena Akademija Likovnih Umjestnosti! Inače je Sastavnica Sveučilišta u Mostaru, jedinog sveučilišta u BiH na Hrvatskom jeziku

     • peppermintt

      znam di je ALU al nisamaznala da je to bio učenički dom
      🙂

     • Da.. odnosno Konvikt za smještaj učenika. Izgrađen 1864. i 1865.
      Zanimljivo je naprimjer da je 1889. uveden u školu nastavni
      program po uzoru na klasične gimnazije u Austrougarskoj monarhiji, pa joj je, kao takvoj, 1918. priznato pravo javnosti i održana je prva matura.
      Prva osnovna škola otvorena je 1867. Ona je 1882. prešla u državne ruke i 1902. preseljena je u Široki Brijeg.

      Nad ulazom u školu postojao je natpis:

      NARODNA UČIONICA, UZDIGNUTA OD OTACA
      REDA SV. FRANJE, POD NADSTOJNIŠTVOM
      FRA PILE ČUTURE, GODINE GOSPODNJE 1867..

      Ta će Široki Selendra 🙂

     • peppermintt

      širokobriješka gimnazija je poznata i priznata bila i ostala
      evo i sad na natjecanjima postižu izvrsne rezultate

     • Na prvoj slici 45te su ‘oslobodioci’ uveli ‘centralno grijanje’ .. a na drugoj je današnja obnovljena zgrada Širokobriješke klasične gimnazije koja nosi ime Fra Dominika Mandića…

     • i evo ti još jedan zanimljiv podatak.. Gimnazija kao institucija je krenula sa radom 1844, a kamen temeljac za ovu novu gradu je postavljen na Svetog Franju 4.10.1924. godine Gospodnje 🙂 .. inače se na taj dan slavi i ‘Dan Škole’ ..

     • peppermintt

      to znam, mnogi ugledni profe koji su u Mostaru radili su učenici vaše gimnazije 🙂

     • HRSmoock

      Tu su znači stigli oni tenkovi sa slike.

     • a evo ti i slika iz 1929

     • HRSmoock

      Zato te i pitam, čitao sam članak neki dan o novoj generaciji…E, stari se.

     • kad vidim toge, nostalgija me obuzme

   • nakarada

    Da to sam ja nešto negdje pročitao.

    • HRSmoock

     Nema ništa od toga. Sestra mi je udata za glavnog “rendžera” nacionalnog parka Lago di Bracciano u okviru koga se i nalazi muzej. I Italijani su u krizi i ako ne bude neke spektakularne donacije…G-50 im fali u kolekciji, bili su jednako nemarni poput nas i sve živo su rezali. Srećom su nakon rata prodavali lovce Arapima pa su iz Egipta izvukli G-55 i Macchi MC-205. Sa jednim kolegom sam prije par godina ugovorio da za MiG-21MF dobijemo italijanski F-104S “Starfighter”. Ali tadašnji upravnik muzeja u Bgd. nije mogao da se umontira, umješali su se i idioti iz vojske…I to je propalo. I u Srbiji i u Hrvatskoj je Bog rekao laku noć. Zašto nismo makar malo kao Česi. Narodi koji ne vode računa o svom naslijeđu…Ne prolaze dobro. Video si koliko “stručnjaka” za povijest imamo, najveći Srbi i Hrvati, a kad treba nešto da se uradi…”Koga zanimaju te gluposti, treba gledati u budućnost.” Ili “Nosi mi te zarđale sabljetine i puške iz kuće! Ko normalan još drži minobacač u kući? Šta me briga što je iz Prvog svjetskog rata. Nosi i taj mitraljez! Vidim li još jednom mrlje od ulja i nafte na bilo kom ručniku, skalpiraću te! I onaj krš da izbaciš iz garaže! Zašto ja nemam muža koji se kocka ili ide u kladionicu? Baš sam se morala udati za ovog hrčka koji kući dovuče svako parče željeza koje pronađe!”

     • peppermintt

      to se ti samo kamufliraš tako s željezarijom :))))))
      koji si…..mangup :)))
      nek žena gleda doma krš a ti ko fole uvik vanka ideš to skupljati
      :))))))

     • HRSmoock

      “Ovaj…Zvao je Zoki, mislim moram u klub. Zanimljiv nalaz sa buvljaka u Pančevu. Zatvarač turske “Martini-Henry” i ulanski paradni šljem iz 1910…” Zezam se. Imam punu slobodu da izađem (pod uslovom da se vratim). Vjeruj mi svaka žena poželi da ponekad uživa u miru i tišini. Izbaci muža, djecu, mačke i psa vani, skuha kaficu i uživa u tome kako je kuća čista i sređena. Barem dok se pobrojani ne vrate. Ali da mi treba veća garaža, treba mi. I tavan. I veća radna soba. I neko ko bi pospremao za mnom.

 • Otporaš

  Meni je Igor Buljan (1935-2009) pričao 1962. godine u Parizu da mu je njegov stric Vice/vicko Buljan, hrvatski partiza i antifašist i uzto i Titin brvoborac, pričao da su Srbi nosili iz Zagreba sve što su htjeli a da mi nismo smjeli u ime “bratstva i jedinstva i partije ni pisnuti. Sada, ovih dana, vlada RH ima priliku u ime tog istog “bratstva i jedinstva” u ime kojeg su Srbi ukrali hrvatske stvare, zatražiti od četnika Nikolića da u ime MIRA Srbija Hrvatima vrati ukradene stvari.

  • peppermintt

   a di je opljačkano blago i umjetnine iz Domovinskog rata, to se više nit ne spomnije

   • HRSmoock

    U suštini radi se na tome, nešto se i vraća, ali kao i sve drugo ide traljavo. Ipak su to državne komisije.

 • Otporaš

  Meni je Igor Buljan (1935-2009) pričao 1962. godine u Parizu da mu je njegov stric Vice/vicko Buljan, hrvatski partiza i antifašist i uzto i Titin brvoborac, pričao da su Srbi nosili iz Zagreba sve što su htjeli a da mi nismo smjeli u ime “bratstva i jedinstva i partije ni pisnuti. Sada, ovih dana, vlada RH ima priliku u ime tog istog “bratstva i jedinstva” u ime kojeg su Srbi ukrali hrvatske stvare, zatražiti od četnika Nikolića da u ime MIRA Srbija Hrvatima vrati ukradene stvari.

  • peppermintt

   a di je opljačkano blago i umjetnine iz Domovinskog rata, to se više nit ne spomnije

   • HRSmoock

    U suštini radi se na tome, nešto se i vraća, ali kao i sve drugo ide traljavo. Ipak su to državne komisije.

 • Trandafil Karanfilov

  Nek’ nam vrate Elvisa,Haseta,Bruce Lee-a. Evo im silikoni,atomska i CIA..

  • peppermintt

   eno Bruca u parku u nas 😉

   • nakarada

    Dok ga opet ne povale.Ja svejedno ne mogu da shvatim jebo ih Bruce Lee

    • Trandafil Karanfilov

     Ko ga jebe kad se ne zna braniti :))

   • Trandafil Karanfilov

    A šta radi tamo na ovom zvizdanu :))…Što ne sleti na Neretvu da se plakne malo;)

    • peppermintt

     sunča se :)))

 • Trandafil Karanfilov

  Nek’ nam vrate Elvisa,Haseta,Bruce Lee-a. Evo im silikoni,atomska i CIA..

  • peppermintt

   eno Bruca u parku u nas 😉

   • nakarada

    Dok ga opet ne povale.Ja svejedno ne mogu da shvatim jebo ih Bruce Lee

    • Trandafil Karanfilov

     Ko ga jebe kad se ne zna braniti :))

   • Trandafil Karanfilov

    A šta radi tamo na ovom zvizdanu :))…Što ne sleti na Neretvu da se plakne malo;)

    • peppermintt

     sunča se :)))

 • Vito Corleone

  Samo da pozdravim ekipu! Nadam se da je sve u redu!?

  • Bollero

   Bezbeli šefe, ljubim ruku ! 🙂

   • Vito Corleone

    Pozdrav Bolleru!

 • Samo da pozdravim ekipu! Nadam se da je sve u redu!?

  • Bollero

   Bezbeli šefe, ljubim ruku ! 🙂

 • Kada bi danas uskrsnuo hrvatski seljački “kralj” matija Gubec, zanimalo bi nas o čemu bi on najviše vilo pričati, ili o čemu bi on pričao. Odgovor je jednostavan: On bi pričao o onima s kojima je surađivao, s kojima se je borio za seljačku pravicu, s onima s kojima je živio; drugim riječima bio bi odraz svojeg vremena i govorio bi o svojem vremenu. Tako i mi dans, koji smo prošli kroz rat NDH i kroz rat NOB o tpme vilomo pričati, jer je odraz našeg vremena u kojem smo rasli, odrasli i živjeli. A što su Srbi ukrali Poglavnikov Mercedes koji je pripadao hrvatskom narodu, je također odraz vremena kada su Srbi mogli krasi Hrvatsku, a da Hrvati nisu smijeli ni pisnuti. zato je i razlog zašto Tito nikada nije htio posjetiti logor Jasenovac. Odgovor je jasan: zato jer bi se tu pronašli kosturi hrvatskih vojnika.

 • Kada bi danas uskrsnuo hrvatski seljački “kralj” matija Gubec, zanimalo bi nas o čemu bi on najviše vilo pričati, ili o čemu bi on pričao. Odgovor je jednostavan: On bi pričao o onima s kojima je surađivao, s kojima se je borio za seljačku pravicu, s onima s kojima je živio; drugim riječima bio bi odraz svojeg vremena i govorio bi o svojem vremenu. Tako i mi dans, koji smo prošli kroz rat NDH i kroz rat NOB o tpme vilomo pričati, jer je odraz našeg vremena u kojem smo rasli, odrasli i živjeli. A što su Srbi ukrali Poglavnikov Mercedes koji je pripadao hrvatskom narodu, je također odraz vremena kada su Srbi mogli krasi Hrvatsku, a da Hrvati nisu smijeli ni pisnuti. zato je i razlog zašto Tito nikada nije htio posjetiti logor Jasenovac. Odgovor je jasan: zato jer bi se tu pronašli kosturi hrvatskih vojnika.