Pratite nas

BiH

Hrvatska traži svog Orbana

Objavljeno

na

[iconheading type=”h1″ style=”glyphicon-thumbs-up” color=”#dd3333″][/iconheading]Zvali su ga Viktator, a Mađarsku Orbanistan. Što je skrivio? Novim Ustavom, koji je, istinabog, prečesto mijenjao, omogućio je lustraciju, koja nije samo političko nego i ekonomsko pitanje. Prvi je pao guverner Središnje mađarske banke Andraš Simor. Ta “stara komunjara” bila je suradnik boljševičkih tajnih službi, da bi devedesetih, toliko puta viđeno u Hrvatskoj, sovjetske gospodare zamijenio europskim, bankarskim. Mađarska je dvije godine prije EU, 2006. godine, zbog Simora i socijalističke vlade, upala u krizu.

“Ciganožder”

20101218_eup001Simor je pogodovao stranim bankama na štetu vlastite zemlje, sudjelovao u drastičnom osiromašenju prosječnog Mađara. Strani gospodari u svim tranzicijskim zemljama vole takve tipove, lako potkupljive, koji u nekoliko sekundi postanu zagovornici neoliberalizma nakon planske privrede, europeizma nakon boljševizma. Razumljivo je da su se Simorove gazde digle ocrnjujući Orbana u EU jer su zahvaljujući korumpiranim Simorima zarađivali na grbači mađarskog šljakera. Eto srži Orbanova “nedemokratskog” i “protueuropskog” grijeha: U pitanju je novac, ekstraprofit, umotan u civilizacijske prijepore, u problem “europskih vrijednosti”, “slobode medija”. Orbana, koji je preuzeo zemlju u katastrofalnom stanju zbog Simora u svim porama vlasti, u dijelu europskih medija nazivalo se i fašistom.

Posebno ga se čerečilo zbog politike prema manjinama, kao “ciganoždera”. No u tim slobodarskim medijima, koji su zbog Roma pofašizirali Orbana, nikako ne možete naći ime Livia Jaroka. Ta je dama postala, zahvaljujući Orbanu, jedina eurozastupnica Romkinja, dočim je Orban kao prioritet svoga predsjedanja EU naveo upravo integraciju Roma. Zamislite da je “fašist” Orban prema Romima primijenio Sarkozyjev model “Cigani lete u nebo”. Avionom, doduše. Od Orbana ne treba praviti novu ikonu desnice. On je mladi političar koji je, čist od totalitarne prošlosti, u iskrenosti prošao put od liberala do konzervativca. Orban prepoznaje procese u EU, procese novog jednoumlja u kojima, ako se zamjerite bankarima i homoseksualcima, začas postajete fašist. Ne provodi Orban ni nekakvu “desničarsku revoluciju”, kako kažu. Orbanov ideal je tragična mađarska 1956. godina za koju je kardinal Mindszenty rekao: “Ovo nije revolucija, ovo je borba za slobodu.”

Vraćen ponos Mađarske

Nakon što je opet premoćno dobio izbore, Mađarska je zemlja kojoj je vraćen ponos, koja bilježi rast među najvećima u EU, u kojoj je “fašist” Orban zaštitio mađarska kućanstva od predatora koji su u Mađarskoj htjeli raditi kako u svojim matičnim zemljama ne bi ni u snu. A što ima Hrvatska? Ima “žestoke” promicatelje interesa Hrvatske, od Vesne Pusić, preko Josipovića do ostalih “europejaca” koji Hrvatsko tretiraju kao nužno zlo, kao sredstvo afirmacije “regiona”, koji zdušno rade za interese bilo Beograda bilo Londona, kojima je Hrvatska nemjesto koje ne smiju otvoreno prezirati jer im je ipak omogućila da negdje budu predsjednici, ministri, premijeri. Ako se i pojavi neki Orban, jao si ga njemu, proglasit će ga veleizdajnikom.

Ivica Šola/glas-slavonije

facebook komentari

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati