Pratite nas

Hrvatska u Haagu: ‘Zastrašujuće je koliko se Srbija očajnički drži za nepravomoćnu presudu Gotovini!’

Objavljeno

na

”Srpski nacionalizam je taj koji je uništio SFRJ i donio rat u Hrvatsku, rat koji Hrvatska nije željela!”

10:50 ”Suprotno tvrdnjama Srbije, nije postojao zločinački plan u “Oluji”. Nije bilo prekomjernog granatiranja. Nije bilo prisilne deportacije. Nije bilo ciljanih napada na Srbe koji su ostali u svojim kućama nakon operacije. I nije bilo politike čiji je cilj sprečavanje povratka srpskih izbjeglica”, kaže Anjolie Sing, članica hrvatskog pravnog tima iz Indije.

10:40 Hrvatska odbacuje optužbu Srbije da je pobuna hrvatskih Srba bila puka reakcija na nacionalistički separatizam predsjednika Franje Tuđmana. – Srpska pobuna u Hrvatskoj seže još u 1989., puno prije nego što je Tuđman izabran za predsjednika. U srpnju 1989. tisuće Srba okupilo se pokraj Knina, noseći slike Slobodana Miloševića i četničku ikonografiju iz II. svjetskog rata. Skandirali su: “Ovo je Srbija!” Slične scene ponavljale su se i na Kosovu, Vojvodini, Crnoj Gori, što je izazvalo tjeskobu kod hrvatskog stanovništva. Zašto su se Srbi bunili 1989. godine, ne samo u Hrvatskoj nego diljem Jugoslavije? Srpski nacionalizam je taj koji je uništio SFRJ i donio rat u Hrvatsku, rat koji Hrvatska nije željela – kaže Vesna Crnić-Grotić. Srpski nacionalizam bio je praćen manipulacijama. Srbija, dodaje zastupnica RH, pokazuje širok obrazac poricanja, izvrtanja i zataškavanja tragične uloge srpskog nacionalizma koji je prouzročio krvavi raspad Jugoslavije.

10:17 Zastupnica RH je kazala: ”Zastrašujuće je koliko se Srbija u ovom predmetu očajnički drži za nepravomoćnu presudu Raspravnog vijeća ICTY-ja u predmetu Gotovina i drugi”.

Hrvatski pravni tim odgovorit će u utorak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu na optužbe Srbije da je u Oluji 1995. počinjen genocid nad hrvatskim Srbima i pred najvišim UN-ovim sudom iznijeti argumente da je Oluja bila legitimna vojna akcija oslobađanja okupiranih hrvatskih područja.

Srbijanski zastupnici optužili su prošloga tjedna Hrvatsku za ubojstvo 1719 i etničko čišćenje između 200 i 250 tisuća krajinskih Srba u kolovozu 1995.

Vojno-policijsku akciju, kojom su pobunjena područja vraćena u okvir međunarodno priznatih granica Hrvatske, nazvali su “genocidnom”, a tadašnji politički i vojni vrh na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom “zločincima”.

U hrvatskom pravnom timu je i američki odvjetnik Luka Mišetić koji je umirovljenog generala Antu Gotovinu 2012. oslobodio krivnje za zločine tijekom i nakon Oluje na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Presudom žalbenog vijeća ICTY-a, kojom je oslobođen i general Mladen Markač, odbačen je zaključak prvostupanjskog vijeća iz 2011. o postojanju udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog Tuđmanom, protiv hrvatskih Srba.

Nakon srbijanskog dokaznog postupka, najviši hrvatski dužnosnici uvjereni su da protutužba Beograda neće uspjeti.

“Znamo da ta tužba neće uspjeti, a što koriste, to je njihova stvar, od toga nema puno koristi”, rekao je predsjednik Ivo Josipović.

“Mi znamo što je istina. To nije istina”, istaknuo je premijer Zoran Milanović tijekom posjeta Novome Zelandu.

HDZ-ov zastupnik Vladimir Šeks smatra i da bi Hrvatska trebala upozoriti Beograd da ne može računati na bezrezervnu podršku Hrvatske ulasku Srbije u EU.

Hrvatskim odgovorom na srbijansku protutužbu nastavlja se usmena rasprava koja je počela 3. ožujka i trajat će do 1. travnja, a očekuje se da 17-člano sudsko vijeće donese presudu u roku godine dana od zaključenja rasprave.

Suđenje u Palači mira, sjedištu ICJ-a, završnica je spora koji je počeo 1999. podnošenjem hrvatske tužbe za genocid nad Hrvatima u Domovinskom ratu i nastavio se ulaganjem srbijanske protutužbe 2010.

Hrvatska tuži Srbiju za smrt 12.500 ljudi, stradanja 7.700 logoraša i uništavanje 1.500 vjerskih objekata u ratu od 1991. do 1995. i od Beograda traži podatke o još 865 nestalih.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati