Connect with us

BiH

Hrvatska u političkoj i gospodarskoj komi

Published

on

Kakvu su nam samo sjajnu budućnost, ulaskom u EU, obećavali hrvatski europolitičari, ali od njihovog obećanja ni traga svijetle zore na hrvatskom  nebu. U zlatnu  zoru  koja Hrvatskoj predstoji ulaskom u EU su vjerovale ne  samo smušene hrvatske političke elite, već i dio zavedenog naroda, ali misleći pojedinci, koji nisu mogli  ni smjeli doći do izražaja, tražili su procjene, argumente, analize, sučeljavanja, ispitivanje komparativnih prednosti, tražili su opću javnu raspravu o toj sudbonosnoj odluci i sl.  dobro znajući da u politici, a poglavito onoj međunarodnoj svaka pravda, svaka istina, svaki moral, svaka vjera, svako poštenje se stavlja pod noge – političkog interesa moćnika.

I ova vladajaća garnitura pred parlamentarne izbore, jednako tako  nam je obećavala i govorila o nastupajućem tsunamiju investicija u hrvatskom gospodarstvu, ukoliko im birači povjere vlast. Ali nema ni najmanjeg traga ni od jedne jedine investicije, a kamo li njihovog tsunamija ni nakon više od dvije i pol godine obnašanja vlasti. Obećanje ludom radovanje, kako glasi često spominjana narodna izreka. Samo, gotovo milijardu eura godišnje članarine za članstvo Hrvatske EU, a da druge gubitke ne spominjemo, postaje teški mlinski kamen Hrvatskoj oko vrata. (To je iznos od kojeg bi se svake godine moglo izgraditi najmanje četiri Pelješka mosta).

Nema ni najmanjeg traga ni od jedne jedine investicije, a kamo li njihovog tsunamija ni nakon više od dvije i pol godine obnašanja vlasti. Obećanje ludom radovanje!

A vjera, da će jedan naš euro uplaćen za članarinu donijeti nam barem još dva ili tri europska eura, pokazalo se kao suluda tlapnja. Stvarnost je pokazala da je vrlo teško, gotovo nemoguće izvući milijune ili milijarde eura iz EU fondova, a k tome još treba dodati i činjenicu da Hrvatska za to još nije bila ni spremna, a da ne govorimo i o generiranoj krizi u samoj EU koja je zahvatila više njenih članica.  Hrvatska je postala kronični gospodarski i politički bolesnik, pala je u komu, postala je teret i Europskoj Uniji, ali još više i sebi samoj. Nesposobna politika, politika koja ne predviđa, već samo trče za stihijskim događajima je glavni i jedini krivac komatoznog stanja naše zemlje.

K tome su politici važnije relikvije bivšeg propalog bezbožnog sustava s kojim je naprosto opsjednuta, nego povlačenje zdravih političkih i gospodarskih poteza koji bi pokrenuli umrtvljeno gospodarsko stanje s mrtve točke i mladim naraštajima otvorila perspektivu življenja u Hrvatskoj. Umjesto pozitivnih trendova, umjesto sveopće radosti naroda zbog prosperiteta, privreda je pala među nekoliko najneuspjelijih gospodarstava u svijetu. Kao gljivice što se javljaju na tijelu mrtvaca, na Hrvatskoj niču negativnosti poput gljiva poslije kiše.

euuMasovno je napuštaju njeni liječnici, medicinske sestre, brojni drugi stručnjaci. Propadaju mljekri, propada poljoprivreda, domaći proizvodi su izgurani s domaćeg tržišta, gdje su zavladali veliki trgovački lanci koji forsiraju uvoznu robu i zastupaju interese stranih proizvođača, a naši domaći proizvodi teško osvajaju veliko petstomilijunsko tržište koje nam je  predstavljeno kao Eldordo, koje će pružiti svima velike mogućnosti. Uništeno je nacionalno bankarstvo i strane banke nemilosrdno  pljačkaju građane kamatama koje su daleko najvisočije u EU.

Rasprodale su se u bescijenje najkvalitetnije tvrtke, zapuštena je željeznička infrastruktura, potkopano je zdravstvo, bezbroj malih tvrtki je blokirano, stečajne uprave rijetko kada uspijevaju spasiti neku tvrtku, broj nezaposlenih se bliži katastrofalnoj cifri od 400.000, i dalo bi se još dugo nabrajati tog negativnog što je to političko, ideološki strano i kriminalno komunističko nasljeđe učinilo našoj Hrvatskoj. Korupcija je zavladala na svakom koraku, predmet pljačke je uglavnom država i njeni fondovi od onog lokalnog, preko županijskog pa sve do izravne krađe iz Državnog proračuna. Svi programi su zaustavljni ili ako još nisu brzo ih čeka ta sudbina. Nove programe nije moguće progurati kroz bezbrojna sitna birokratska vrata i još više kroz činovnički mentalitet gotovo svih dosadašnjih vladajućih garnitura.  

Povijest je pokazala da su neke zemlje postale iseljeničke samo zbog loše uprave, zbog lošeg gospodarstva. Te loše uprave su ili kolonijalne koje su uvijek i beziznimno imale za cilj samo izvući i eksploatirati rudna i sva druga bogatsva u korist vladajuće zemlje

Vlast se odrekla nacionalnih i strateških interesa na svakom planu. Zapostavila je vandomovinske Hrvate, a posebno i one u BiH, okrenula leđa snažnoj hrvatskoj dijaspori, prezire i zatomljuje junačku hrvatsku povijest, branitelje Domovinskog rata kriminalizira na svakom koraku, sve se čini samo da se ugasi ili barem umrtvi nacionalna svijest koja još živi tek u dijelovima šutećeg naroda. Od postojeće vlasti u Hrvatskoj gora je još samo oporba, koja umjesto da bere poene na savakodnevnim pa i strateškim greškama vladajućih, u njenim redovima vlada silentium, ona samo spava snom pravednika…, kao da se sve to događa negdje u Tunguziji, a ne u našoj i njihovoj Lijepoj našoj koja je krenula putem općeg – SUNOVRATA!!

Mladi ljudi, najdragocijeniji nacionalni podmladak, kao  visokoobrazovani više i ne razmišljaju o ostanku u Hrvatskoj, sve kreće prema dalekim prekooceanskim zemljama u nepreglednim valovima iseljenja koja su postala hrvatska sudbina već gotovo dva stoljeća. Ovaj put ne odlazi radnička klasa na tzv “privremeni rad” već odlaze visokobrazovani mladi siromasi trbuhom za kruhom, jer život je samo jedan, i bolje ga je proživjeti u kakvom takvom blagostanju makar i u dalekim prekooceanskim zemljama nego ovdje u gladi i neimaštini, već se slobodno može reći i u političkom teroru.

Povijest je pokazala da su neke zemlje postale iseljeničke samo zbog loše uprave, zbog lošeg gospodarstva. Te loše uprave su ili kolonijalne koje su uvijek i beziznimno imale za cilj samo izvući i eksploatirati rudna i sva druga bogatsva u korist vladajuće zemlje.

Drugi razlog pretvaranja u iseljeničku zemlju je slaba ili nikakava uprava koja nije zainteresirana za prosperitet vlastite zemlje već samo za osobne ambicije i osobno bogaćenje kakav je slučaj u Hrvatskoj.  Hrvatskom vlada opasno komunističko nasljeđe koje nikada od svoje pojave na političkom obzorju početkom dvadesetog stoljeća nije željelo niti voljelo hrvatsku državu ni njen prosperitet. Ono, jednako vlada bez obzira koja je stranka na vlasti, jer su sve veće stranke premrežene takvim karakterom nedomoljubnih ljudi, koji su se organizirali na osnovi projugoslavenske i posebno komunističke ideologije ili počesto kao mafijaške strukture.

Pod njihovom vlašću trpi cijeli  narod, i sve više postaje očito da provode političke ciljeve nekih europskih neokolonijalnih država, a dobrano su se upregnuli i u provođenje velikosrpskog tzv. Memoranduma 2. koji vrijedi za mirnodopsko razdoblje i mirnodopsko razaranje Hrvatske iznutra. (Jedna od stavki u tom memorandumu je i prisilno uvođenje i ćirilice u službenu upotrebu, kao opće podloge za daljnja osvajanja ili podrivanja). Jedan od najvećih osumnjičenika za gospodarski kriminal, bivši predsjednik HGK, izlazeći iz pritvora, nije pokazao nikakvu poniznost, već se ponašao slavodobitno, ponosno, kao da je pokupio sve zlatne medalje na Olimpijskim igrama, ili da je veliki vojni pobjednik, ponašao se kao narodni heroj, preponosan na ono što je učinio…, koje li sramote od pravosuđa.  Pravosuđe je tromo, neefikasno i kao da te visoke političke kriminalne ribe gladi po glavi, indirektno im se prešutno ispričavajući, za kazneni progon.

Ti crimosi su glavne medijske zvijezde, javno se prati svaka njihova izgovorena riječ, njima se otvara prostor u medijima, dok pozitivci, bilo da su vrhunski umjetnici ili znanstvenici i sl. za njih nema niti milimetra prostora u medijima. Po principu sve što je pozitivno nije vijest, a sve što je negativno dobiva udarne termine u elektronskim medijima i naslovne stranice tiskovina. Ovakvim ljudima i ovakvim političkim kadrovima Hrvatska će dugo ostati u tami, sve dotle dok potpuno ne onemoća i više ne bude sposobna za bilo kakav oporavak. Te strukture bi se trebale momentalno povući, i svoje povlačenje ne shvatiti kao osobni poraz, jer bolje je na stotine osobnih poraza nego samo jedan poraz naroda.

Ako su ljudi, ako u sebi imaju iti malo pameti, srca i ljudskosti trebali bi se časno povući i vlast prepustiti ekipama najvećih stručnjaka iz domovine i dijaspore koji jedini mogu izvući našu domovinu iz gospodarske, političke,  demografske i svake druge katastrofe koja je na pomolu..

Mile Prpa/hrsvijet

kamenjar.com

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

BiH

Dragan Čović: Iz ovih krajeva otići će još 100 000 ljudi

Published

on

By

Nezaposlenost mladih od kojih stvaramo izgubljene generacije najveći je od bezbroj problema s kojima se bori Bosna i Hercegovina, a za koje političke elite niti imaju rješenje niti žele raditi na poboljšanju.

Podaci CIA-e za 2017. godinu vrlo su jasno i govore o današnjoj katastrofi BiH – BiH je vodeća po ovom statističkom podatku sa 62,8 posto nezaposlenih mladih.

Isto tako, podaci govore kako je populacija mladih mnogo bliža granici siromaštva nego populacija odraslih te da oni koji nisu nastavili školovanje čine najveći udio u siromašnoj populaciji – njih 57 posto! Naravno, nikoga u takvim okolnostima ne treba čuditi situacija u kojoj iz BiH posljednjih godina mladi i školovani ljudi bježe “glavom bez obzira”.

O tom problemu govorio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović prigodom sastanka s predstavnica vlasti u USŽ-u rekavši kako je taj problem prisutan u svakom dijelu BiH, a u Krajini možda izraženije jer je granica EU pred vratima.

Mladi bježe u inozemstvo

– Kako bi se to promijenilo moramo stvoriti ambijent tim ljudima da vjeruju u svoju državu. Ovo je naša domovina i ovdje treba živjeti, ali ni to neće biti dovoljno. Premoćna je zapadna ponuda koja se nudi, prije svega u Austriji i Njemačkoj. Njima naši ljudi trebaju, oni su dio snažne industrijske i obrazovne kulture, a mi smo dio europske tradicije, kazao je Čović. Isto tako, jasno navodi kako će se negativni trendovi nastaviti ukoliko država nešto ne uradi.

– Što je najgore poticat će ga upravo te zemlje jer njima naprosto treba takva kadrovska struktura. Ukoliko ste pratili plan njemačke kancelarke za iduću godinu, i to uz uvjetovanje novih partnera u vlasti, jeste novih 200 tisuća ljudi izvana. Računamo kako će tu biti bar 100 tisuća iz ovih krajeva. Ako ne napravimo strategiju onda ćemo biti u velikim problemima. To što mladi ljudi odlaze više nije političko pitanje, nije pitanje jednog naroda, jedne politike. Jednostavno, odlaze svi. Čak i investitori koji dolaze iz tih krajeva kod nas ne daju takve uvjete radnicima kakvi su u Švicarskoj ili Austriji, istakao je Čović.

Zapošljavanje mladih

Problem zapošljavanja mladih bio je i tema dvodnevne  međunarodne konferencije “Program garancija za mlade kao prevencija nezaposlenosti mladih” na kojoj se razgovaralo o mogućim rješenjima problema koji muči čitavu regiju.

– Zapošljavanje mladih, kao jedne od ugroženih grupa na tržištu rada, predstavlja izazov za sva regionalna i nacionalna tržišta rada, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Dodaje da zbog toga sve javne službe za zapošljavanje veliki dio svojih aktivnosti usmjeravaju na povećanje zapošljavanja ove populacije jer je to preduvjet za kvalitetan život i napredak mladih u svim zemljama.

Cilj konferencije je razmjena najboljih praksi u zapošljavanju mladih među zemljama članicama Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (VAPES), sa posebnim naglaskom na prenošenje iskustava i praksi u zapošljavanju mladih u EU putem programa “Garancija za mlade”. Konferencija, koju su organizirali Agencija za rad i zapošljavanje i VEPES, prilika je da se usporede raznovrsne mjere, utjecaj koji na definirane mjere imaju politike, odobreni proračuni, sustav obrazovanja, sustav rada službi za zapošljavanje.

Isto tako, tijekom konferencije bit će predstavljeni dosadašnji rezultati i iskustva o provođenju mjera za zapošljavanje mladih, a poseban naglasak bit će na programu “Garancija za mlade” koji se sprovodi u EU.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici službi za zapošljavanje Austrije, Azerbajdžana, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Francuske, Hrvatske, Kine, Mađarske, Slovenije, Švedske, Turske, kao i zavoda za zapošljavanje RS-a, FBiH i Brčko distrikta, te županijskih službi.

BiH na trećem mjestu po nezaposlenosti u svijetu

facebook komentari

Continue Reading

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Published

on

By

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Continue Reading