Pratite nas

Hrvatska

Hrvatska u prosincu dala tri milijuna kuna Documenti, GONG-u, Babama za debilne programe!

Objavljeno

na

Vjerovali ili ne, u trenutku kada je država doslovce pred bankrotom “ministrica stranih poslova u RH” Vesna Pusić samovoljno je dodijelila novce poreznih obveznika za “prevenciju zaraznih bolesti u Tanzaniji”, za “osnaživanje žena poljoprivrednica na poplavljenim područjima u BiH”, za “izgradnju kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava”, te za “promociju Kine kao turističke destinacije Hrvata” i za “osnaživanje azerbajdžansko-hrvatskog prijateljstva”.

Da se to dogodilo poslije nedjeljnih izbora još bi netko kazao kako Vesna Pusić to radi iz inata svima, ljuta što je njen pulen Ivo Josipović izgubio bitku za Pantovčak. Točnije, Ministarstvo vanjskih poslova RH kojem bolje pristaje naziv Ministarstva stranih poslova u Hrvatskoj od kada ga vodi gospođa Vesna Pusić, u prosincu je dodijelilo čak tri milijuna kuna financijske podrške iz Državnog proračuna organizacijama civilnog društva i društvima prijateljstva i to za projekte koji izgledaju kao prava zajeb******. No nažalost nisu.

Dakle, na tzv. natječaju za dodjelu financijske podrške organizacijama civilnog društva u području međunarodne razvojne suradnje iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, a na prijedlog Stručnog povjerenstva Ministarstva vanjskih i europskih poslova pobijedilo je (potpuno slučajno) sedam Pusićkinih udruga kojima je zajedničko to što neskriveno mrze sve što ima hrvatski predznak, ali i jedna “njihova” udruga koja je tu samo da bi se postigla ravnoteža. No slučajno ili ne, svaka od sedam njenih udruga dobila je po 250 tisuća kuna, dok je ona preostala dobila 100 tisuća kuna manje.

Pomoć ženama poljoprivrednicama u BiH

U trenutku kada je hrvatski proračun pred bankrotom “ministrica stranih poslova u RH” Vesna Pusić dodijelila je ukupno 1.884.084,16 kuna slijedećim organizacijama civilnog društva: CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE za projekt pod nazivom “Dva sukoba, dva prostora – zajednička želja za mirom” dobio je 250.000 kuna, UDRUGA „ZDENAC” je dobila 150.017 kuna za “Prevenciju zaraznih bolesti u Tanzaniji”, EUROPSKI EDUKACIJSKI FORUM imao je vrlo “zanimljiv” i za RH “vrlo važan” projekt – “Osnaživanje žena poljoprivrednica na poplavljenim područjima u BiH” za koji je iz hrvatskog Državnog proračuna uzeo 241.266 kuna. “GONG” je pak dobio 250.000 kuna za projekt “Novi BiH trijalog – građansko umrežavanje, dijalog i kritičko praćenje europskih integracija”, DOCUMENTA – CENTAR ZA SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU je podvalila program koji vjerojatno ni Vesna Teršelič ne može ponoviti, a naziv mu je “Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava”. Udruga “ODRAZ – ODRŽIVI RAZVOJ ZAJEDNICE dobila je 250 tisuća kuna za projekt “Žene i održivi razvoj”, CENTAR ZA ŽENE ŽRTVE RATA dobio je 250 tisuća kuna za projekt “Osnaživanje uloge žene u području suzbijanja rodno utemeljenog nasilja, diskriminacije i post-konfliktne demokratske tranzicije i na kraju udruga BaBe je dobila 243 tisuće kuna za projekt “Obrazovanjem ka ravnopravnosti”.
Jasno radi se o marginalnim projektima za hrvatsku državu i društvo, ali tako Vesna Pusić kupuje njihovu lojalnost i onda nije čudno da su sve te udruge zadnjih godina izravno podupirale crvenog predsjednika i crvenu koaliciju.

Koliko Azerbajdžanaca ima u RH?

Osim ovih donacija ministrica Pusić je donijela i odluku o raspodjeli sredstava za financiranje programa/projekata društava prijateljstva kojima se promiče i njeguje suradnja i prijateljstvo između Republike Hrvatske i drugih država. Tako se među 43 društava koje su zajednički podijelile 1,15 milijuna kuna našlo i Hrvatsko-azerbajdžansko društvo prijateljstva (40 tisuća kuna) te Hrvatsko-armensko društvo koje broje zajednički dva člana (i to hrvatske državljane), pa Hrvatsko-srpsko i Hrvatsko-dansko društvo (svako po 40 tisuća kuna), a da cirkus bude potpun ministarstvo Vesne Pusić dalo je Hrvatsko-kineskom društvu prijateljstva 30 tisuća kuna da bi se u Hrvatskoj promoviralo Narodnu Republiku Kinu kao poželjnu turističku destinaciju za Hrvate. Umjesto da oni daju novac za svoju turističku promidžbu mi plaćamo njihovu. Da nije smiješno bilo bi tragično.

Autor: Dražen Boroš/Dnevno.hr

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Umag dobio Obalu dr. Franje Tuđmana – prvu u Istri!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što smo na svibanjskim lokalnim izborima u Istarskoj županiji postigli najbolji rezultat u zadnjih 20 godina i nakon što je predsjednik Županijskog odbora naše stranke dr. Jurica Šiljeg, zahvaljujući rekordnom broju HDZ-ovih mandata, postao predsjednik Gradskog vijeća Umaga, s neskrivenim zadovoljstvom možemo objaviti da je taj grad, kao prvi u Istri, dobio Obalu dr. Franje Tuđmana, javljaju iz HDZ-a.

Avenija grada Vukovara

I ne samo to! Osim što je dosadašnja Nova Obala preimenovana u, vrijedi ponoviti, Obalu dr. Franje Tuđmana, Umag je (umjesto Kolodvorske ulice) dobio i – Aveniju grada Vukovara!

Za promjene naziva glasovalo je 10 od ukupno  17 članova Gradskog vijeća, predvođenih predsjednikom Šiljegom. Ruku „ZA“ digli su vijećnici HDZ-a, SDP- a i Živog zida, dok su IDS-ovci ostali suzdržani.

Umag primjer za cijelu Istru

– Što drugo mogu reći nego da sam – ponosan! Na nužnost da utemeljitelj suvremene hrvatske države i naš prvi predsjednik dr. Tuđman te Grad Heroj dobiju ulice u Umagu apelirao sam još prije nego što smo dogovorili suradnju i formirali većinu u Gradskom vijeću. Zahvaljujem predstavnicima SDP-a i Živog zida što su podržali naš prijedlog. Nadam se da će u ostalim lokalnim jedinicama u Istri slijediti primjer Umaga. Dr. Tuđman i Vukovar to zaslužuju! – za hdz.hr izjavio je dr. Jurica Šiljeg i završio razgovor s geslom istarskih HDZ-ovaca: Ljubimo naš zavičaj Istru – i jedinu nam domovinu Hrvatsku!

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

SAVA STAR 17 – Zajednička vježba hrvatskih i britanskih vojnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Pripadnici Oružanih snaga RH i Britanskih oružanih snaga (British Armed Forces) održali su danas na vojnom poligonu “Crvena Zemlja” kod Knina prezentaciju međunarodne bilateralne vojne vježbe “Sava Star 17” u području medicinskog zbrinjavanja te su prikazali pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih, s različitim vrstama ozljeda.

Vježba “Sava Star 17” provodila se od 11. do 19. rujna i na njoj je sudjelovalo 95 pripadnika britanskih i 65 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a današnjoj su prezentaciji nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović i drugi.

Cilj vježbe je povećanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti na području medicinskog zbrinjavanja kroz obučne ciljeve zbrinjavanja, evakuacije i stabilizacije povrijeđenih. Na završnom prikazu vježbe pripadnici britanske i hrvatske strane prikazali su pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih, s različitim vrstama ozljeda. Ove godine u vježbi prvi put su sudjelovale pričuvne medicinske snage britanskih oružanih snaga i pripadnici Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), Gardijske oklopne mehanizirane brigade (GOMBR) i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s medicinskim osobljem i borbenim oklopnim vozilom Patria SAN.

Dvije su obučne skupine: primarna, koju čini medicinsko osoblje britanskih OS i HKoV-a koje provodi obuku kroz pojedinačne i zajedničke zadaće te seknudarna, koju čini zapovjedno i logističko osoblje britanskih OS iz područja veze, stožernog planiranja, procedura vođenja postrojbe i transporta. Britanska medicinska pukovnija koja sudjeluje u vježbi je utemeljena 1985. u Cambridgeu, pruža medicinsku podršku raznim vojnim jedinicama, a njihove su kompetencije pružanje prve pomoći, spašavanje života, te trijaža.

“Ovo je još jedan dokaz partnerstva i dobre suradnje Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva”, rekao je ministar Krstičević te komentirao vježbu nakon prezentacije. Naglasio je i kako je Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti te dodao da je uvježbavanje i razvoj novih sposobnosti u suradnji s partnerskim oružanim snagama bitno za razvoj OSRH. Veleposlanik Dalgleish je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo vidjeti vojnike iz dvije zemlje zajedno na terenu kako pružaju medicinsku pomoć, a prezentacija je na pravi način pokazala sve aktivnosti na vježbi. “Već imamo vrlo razvijene bilateralne vojne odnose, no s vježbama poput ovih, kad su vojnici zajedno u akciji, te odnose stavljaju na višu razinu i pokazuju njihovu snagu”, zaključio je veleposlanik.

Bilateralna vježba “Sava Star”, u kojoj sudjeluju britanske i hrvatske OS, održava se od 2013., a planirano je održavanje do 2020. Također, u veljači 2017. u Londonu potpisan je Memorandum o razumijevanju s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa u području obrambene i sigurnosne suradnje između MORH-a i Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Riječ je o razmjeni iskustava u području obrambenih reformi, razvoju sigurnosne i obrambene politike, bilateralnih vježbi, obuke i izobrazbe, multinacionalnih vježbi i operacija (uključujući i operacije pod okriljem UN-a), kao i u području vojno-tehničke suradnje.

facebook komentari

Nastavi čitati