Connect with us

BiH

‘Hrvatska već vidje dosta raznih čuda, ali ne nađe štrika za toliko Juda’

Published

on

E, moj druže beogradski, refleksivno se sjetih stihova Jure Stublića I zaista ne znam zašto mi se zbog tih stihova pred očima stvorila “potjernica” Borisa Dežulovića objavljena na pola stranice Jutarnjeg od 19. 03., ovog ljeta Gospodnjeg.

“Hrvatska već vidje dosta raznih čuda, ali ne nađe štrika za toliko Juda!”, davno je to napisao A.G. Matoš.

E, moj druže beogradski, refleksivno se sjetih stihova Jure Stublića I zaista ne znam zašto mi se zbog tih stihova pred očima stvorila “potjernica” Borisa Dežulovića objavljena na pola stranice Jutarnjeg od 19. 03., ovog ljeta Gospodnjeg. Gledam sliku i priliku “druga beogradskog”. Iz očiju mu nadire mržnja. Mržnja koju su povijesni hrvatski “prijatelji” Englezi nagradili pretencioznim europskim Pulitzerom. Sjeo “drug beogradski” za astal i ovako započeo svoju pobjedonosnu kolumnu: “Sveden tek na “mjesto posebnog pijeteta” izpražnjen od svakog oblika života, odlagalište svijeća i vijenaca, Vukovar je, rječnikom teških riječi, “uzalud pao”. Kad je nakon pada Vukovara “drug beogradski” prvi put došao u razrušeni Vukovar, bio je uvjeren kako će iz tih ruševina niknuti novi nadahnuti grad. Grad bratstva i jedinstva gdje će svi biti ponovno sretni i ravnopravni, nadahnuti valjda duhom i idejom majora Šljivančanina. I tada je bio sigurno uvjeren kako Vukovar nije uzalud pao. Što više uvjeren sam da je tada vjerovao kako neće uzalud pasti ni Vinkovci, Osijek, Dubrovnik, Gospić pa i sam Zagreb. I zaje…. se naš “drug beogradski”.

Kad su se “njegovi” u famoznoj traktorijadi povlačili u otadžbinu on i miljunski gledatelji Žikine dinastije “prosto nisu mogli da veruju”. Kad ih je još Sloba proglasio zečevima, odlučili su se za prastaru srpsku taktiku – dobiti u miru ono što su izgubili u ratu. A gubili su, osim Cerske bitke, uglavnom sve ratove kroz povijest.
Jedna od tih pobjeda, nakon što je utakmica već davno završila, izašla je iz glave Dežulovića, objavljena na stranici 12 Jutarnjeg od 19.03. o.g. Uglavnom, pobjedonosna kolumna kipti od sirove mržnje. Oni koji su se sledili pred 20 godina nad onim što su učinili znanci “druga beogradskog”, on naziva “profesionalnim narikačama”. Narikačama nad onim što se desilo na Ovčari, u bolnici, na sajmištu, nad onim što se desilo sjedoj djeci izašloj iz podruma, koja su u najranijoj mladosti doživjela pravi pakao. “Drug beogradski” po narudžbi iz inozemstva napisao je gadariju bez premca. Njega ne zanima zašto se odjednom u Vukovaru formirao stožer za njegovu obranu; ne pita se zašto je danas za cijelu srpsku političku elitu Vukovar srpski grad; grad kojim i danas haraju isti mentalni sklopovi kojima su za to devedesetih služili topovi.

Inače, još uvijek u Splitu traje zanimljiva potjera za “ratnim zločincem”. Uz nadasve revnu policiju, za njim traga i pola Splita koji mu žele čestitati i počastiti ga pićem. Sad mu je olakšan posao ako mu opet padne nešto slično na pamet. Umjesto kante govana, dovoljno je da nekoj budućoj žrtvi saspe na glavu pobjedonosnu kolumnu B. Dežulovića zajedno s europskim Pulitzerom. Nema tih govana koji mogu gore zasmrditi od riječi “Vukovar …. spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini.”

Naravno da je ova jugonostalgičarska kolumna izazvala opće oduševljenje jugo-pete kolone u Hrvata. J. Pavičić prosipa nad kolumnom sladunjave glagole, oduševljavaju ga “Pjesme iz Lore” koje je napisao “drug beogradski”. Pjesmama iz “razrušenog Vukovara” neka se bavi V. Šljivančanin, jedan iz mlađe generacije srpsko-crnogorskih pjesnika. M. Jergović je uvjeren da je “drug beogradski” “posljednji vitez hrvatske pisane kulture”. Jergović se ne služi hiperbolom kad kaže: “da nije njega, iz europske Hrvatske mnogi bi već bili protjerani.”
Meni bi bilo dovoljno da iz Hrvatske nogu dobije bar apologet Drže Mihajlovića! Feralovac Ivica Ivanišević uvukao se svom idolu “drugu beogradskom” s toliko raskošnog talenta da već danas može ponijeti ponosno titulu najvećeg hrvatskog kulturnjačkog poltrona. On misli kako priglupi Hrvati vjeruju da je B. Dežulović pravna osoba registrirana u Splitu koja svakog tjedna kolumnama opslužuje nekoliko desetaka izdavačkih kuća u regionu. “Idi bre da se lečiš!” rekli bi prijatelji “druga beogradskog”. I šećer na kraju – Teofil Pančić! Kaže on: “Ima jedan Boro, drugog takvog više nema!” Ima naš Teofil pravo! Kad bi postojalo više “drugova beogradskih” ne bi trebalo nikog protjerivati iz europske Hrvatske jer bi nastao egzodus. Tko bi onda čitao jugonostalgičarske članke npr: Tomića, Pavičića, Butkovića I Dežulovića? Glorificirajući Boru, iz našeg Teofila navrla je čista destilirana romantika kad kaže: “Jednom smo Boro i ja, među brežuljcima Istre, zajedno pjevali “Zelenu granu s tugom žuta voća”. To se radi jednom i to se ne radi sa svakim”. Svaka čast Teofile! Sad mi je jasno za koga je Teofil glasovao na referendumu o braku. Nažalost, ovaj dio teksta ne mogu završiti s nekom novom mudrom misli već se vraćam na onu staru, već recikliranu: “Hrvatska je premala zemlja za toliko izdajica!”

Napokon nam je krenulo! Hvala Bogu! Borio dobio Pulitzera! Jergoviću u Nišu postao najbolji hrvatski pisac! Svi znamo kako Nišlije prate hrvatsku književnu scenu – pedantno kao i papuansku. Haris Džinović pjeva u Lisinskom! Koncert je počeo s pjesmom koja je dostojna te velebne dvorane “Vetar ružu niz polje teraše….”. Joksimović peva u Spaladium areni, Bajaga u Dubrovniku, Brena na HRT-u, S. Mesić je u istočnom Mostaru proglašen osobom godine u regionu, silne nagrade koje je dobio P. Matvejević, J. Pavičić, O. Frljić. Mani Gotovac pop…. na nezahvalni Split, Igor Mandić na Hrvatsku. Zabezeknuta V. Teršelič piše UN-u da je u Hrvatskoj kažnjeno više srpskih ratnih zločinaca negoli hrvatskih. Ne može to vjerovati I tvrdi da je 45-47 bilo pravednije doba jer su tada nastradali ratni zločinci iz Rusije, Engleske, Amerike, Francuske i NOB-a, a tu I tamo neki Švabo. Više tu nego tamo! I tako, dok nam s istoka stiže glazbeno-pjevački tsunami, dotle Thompson, da bi pjevao u Istri, mora izvaditi lokacijsku I građevinsku dozvolu. Multietnička Istra – skoro k’o Sarajevo!

Jergović se ozbiljno naljutio na Z.M., ma tko to bio! Nesretni Z.M. otišao u posjet Australiji i Novom Zelandu. Jergović misli kako je Z.M. običan političar I da je daleko od državnika kao što je to bio Stipe Mesić. Stipe je u dva mandata proputovao cijeli svijet, a svi smo bili sretni da nije u Hrvatskoj. Znao bi se ponekad nakratko i vratiti u zemlju, ali bi odmah potom osvanuo u nekoj egzzotičnoj zemlji kao npr: Kubi. Međutim, Z.M., nas eto bruka u zemlji klokana! Eto, zašto je Z.M., podsjetio našeg Jergovića na NK Hajduk koji se u lipnju 1990.g., otisnuo na turneju po toj istoj Australiji. Z.M., naivan kakvim ga je Bog stvorio, posjetio dolje atelje “trash dekoratera” Charlesa Billicha. Zastao Z.M., pred slikom Miljenkovog idola J.B. Tita koji je imao petokraku urezanu na čelu, a vampirske zube i lubanje oko vrata. Jergović, koji Titi ne može oprostiti nepravdu prema Draži, dok su drugi Titovi zločini po njemu istorijski uvjetovani, bio je tim posjetom našeg Z.M., iznenađen I uvrijeđen. Kako je j… slikar usuđuje sprdati s “najvećim sinom naših naroda I narodnosti”? Pokušali su ga smiriti argumentom da je Australija premala zemlja da bi imala uvjetnike poput Murtića, Tomića i sličnih koji su uspjeli shvatiti svu dubinu i širinu bravara. Uzalud! Niški slavodobnik uvjerava sve oko sebe da Z.M., čeka zla sudbina Hajduka. Taj se klub, naime, početkom devedesetih otisnuo u Australiju s ponosnom crvenom zvjezdom na čelu i bez vampirskih zubi. Kapetan ekipe Rožić i igrači uglavnom desničari (desni bek, desni half I desno krilo) odlučili su odj… crvenu zvjezdu sa svetog dresa. Piše ogorčeni Miljenko: “Tako je Hajduk putovao u Australiju kao europska povijesna institucija, a vraćao se kao mala folklorna družina.” Prepametni naš Miljenko! Zna on koliko je Hajduk sa zvijezdom na prsima osvojio europskih prvenstava, svjetskih i interkontinentalnih naslova. Onog časa kad je skinuo zvijezdu sa dresa, sve je otišlo k vragu! To što su baš svi klubovi u Hrvatskoj bacili zvijezdu u povijesno smeće, Miljenku je svejedno. Da je bar Hajduk zadržao zvijezdu gdje bi danas bili Bayern, Barcelona i Real?

Eto, misli naš Miljeno da je pivo Heineken, zato jer je zadržalo zvijezdu, danas svjetski poznato. Mislim da je pišući svoju kolumnu “Sunjivo lice” Jergović slistio bar gajbu piva s crvenom zvijezdom. Možda ga je lagano miješao s kubanskim rumom koji također ima crvenu zvijezdu. I tako su dvije crvene zvijezde dovele našeg istaknutog pisca do tremensa. Nešto slično je vjerojatno doživio i Ch. Billich, trash dekorater kad je imao hrabrosti Tita naslikati s crvenom zvijezdom na čelu i vampirskim zubima te lubanjama ljudi oko vrata. Nesretni građanin Z.M., od svega toga je učinio tek to što je posjetio Billicha i tako, po Miljenku, pljucnuo na hrvatsku kulturnu politiku. Misli naš Miljenko, ne glavom već mržnjom na sve što nije juga.

Sjećam se da je svojedobno na listi haških optužbi protiv hrvatskih generala premoćno vodila ona, da su se u oslobađanju zemlje protiv neprijateljskog topništva, koristili topništvom.

Veliki intervju Jutarnjem je dao lord Paddy Ashdown, inače prisni prijatelj Stipe Mesića. Time je njegov portret odmah jasniji. Lord je poznat po tome što je svojedobno “demaskirao” pok. Tuđmana kad je ovaj krenuo u podjelu Bosne salvetom, vilicom i nožem. Da Mesićev prijatelj nije tada odmah dreknuo, bilo bi “zbogom Bosno, odoh u Sarajevo!” Lord smatra kako nije vrijeme za novi Dayton i treći entitet. Kaže kako to nema smisla! Lord nije otkrio zašto to ne bi imalo smisla, ali je to sigurno nacrtao novinaru Jutarnjeg na nekoj salveti!

Nakon glasovite Tuđmanove “salvete” s podjelom Bosne, pojavit će se još bar dvjesto salveta s Tuđmanovom podjelom svih zemalja svijeta!

Zvonimir Hodak/dnevno

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

BiH

Dragan Čović: Iz ovih krajeva otići će još 100 000 ljudi

Published

on

By

Nezaposlenost mladih od kojih stvaramo izgubljene generacije najveći je od bezbroj problema s kojima se bori Bosna i Hercegovina, a za koje političke elite niti imaju rješenje niti žele raditi na poboljšanju.

Podaci CIA-e za 2017. godinu vrlo su jasno i govore o današnjoj katastrofi BiH – BiH je vodeća po ovom statističkom podatku sa 62,8 posto nezaposlenih mladih.

Isto tako, podaci govore kako je populacija mladih mnogo bliža granici siromaštva nego populacija odraslih te da oni koji nisu nastavili školovanje čine najveći udio u siromašnoj populaciji – njih 57 posto! Naravno, nikoga u takvim okolnostima ne treba čuditi situacija u kojoj iz BiH posljednjih godina mladi i školovani ljudi bježe “glavom bez obzira”.

O tom problemu govorio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović prigodom sastanka s predstavnica vlasti u USŽ-u rekavši kako je taj problem prisutan u svakom dijelu BiH, a u Krajini možda izraženije jer je granica EU pred vratima.

Mladi bježe u inozemstvo

– Kako bi se to promijenilo moramo stvoriti ambijent tim ljudima da vjeruju u svoju državu. Ovo je naša domovina i ovdje treba živjeti, ali ni to neće biti dovoljno. Premoćna je zapadna ponuda koja se nudi, prije svega u Austriji i Njemačkoj. Njima naši ljudi trebaju, oni su dio snažne industrijske i obrazovne kulture, a mi smo dio europske tradicije, kazao je Čović. Isto tako, jasno navodi kako će se negativni trendovi nastaviti ukoliko država nešto ne uradi.

– Što je najgore poticat će ga upravo te zemlje jer njima naprosto treba takva kadrovska struktura. Ukoliko ste pratili plan njemačke kancelarke za iduću godinu, i to uz uvjetovanje novih partnera u vlasti, jeste novih 200 tisuća ljudi izvana. Računamo kako će tu biti bar 100 tisuća iz ovih krajeva. Ako ne napravimo strategiju onda ćemo biti u velikim problemima. To što mladi ljudi odlaze više nije političko pitanje, nije pitanje jednog naroda, jedne politike. Jednostavno, odlaze svi. Čak i investitori koji dolaze iz tih krajeva kod nas ne daju takve uvjete radnicima kakvi su u Švicarskoj ili Austriji, istakao je Čović.

Zapošljavanje mladih

Problem zapošljavanja mladih bio je i tema dvodnevne  međunarodne konferencije “Program garancija za mlade kao prevencija nezaposlenosti mladih” na kojoj se razgovaralo o mogućim rješenjima problema koji muči čitavu regiju.

– Zapošljavanje mladih, kao jedne od ugroženih grupa na tržištu rada, predstavlja izazov za sva regionalna i nacionalna tržišta rada, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Dodaje da zbog toga sve javne službe za zapošljavanje veliki dio svojih aktivnosti usmjeravaju na povećanje zapošljavanja ove populacije jer je to preduvjet za kvalitetan život i napredak mladih u svim zemljama.

Cilj konferencije je razmjena najboljih praksi u zapošljavanju mladih među zemljama članicama Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (VAPES), sa posebnim naglaskom na prenošenje iskustava i praksi u zapošljavanju mladih u EU putem programa “Garancija za mlade”. Konferencija, koju su organizirali Agencija za rad i zapošljavanje i VEPES, prilika je da se usporede raznovrsne mjere, utjecaj koji na definirane mjere imaju politike, odobreni proračuni, sustav obrazovanja, sustav rada službi za zapošljavanje.

Isto tako, tijekom konferencije bit će predstavljeni dosadašnji rezultati i iskustva o provođenju mjera za zapošljavanje mladih, a poseban naglasak bit će na programu “Garancija za mlade” koji se sprovodi u EU.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici službi za zapošljavanje Austrije, Azerbajdžana, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Francuske, Hrvatske, Kine, Mađarske, Slovenije, Švedske, Turske, kao i zavoda za zapošljavanje RS-a, FBiH i Brčko distrikta, te županijskih službi.

BiH na trećem mjestu po nezaposlenosti u svijetu

facebook komentari

Continue Reading

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Published

on

By

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Continue Reading