Pratite nas

Vijesti

Hrvatske žrtve silovanja u Domovinskom ratu verbalno je svojim sramotnim istupom iznova ‘silovala’ Vesna Pusić.

Objavljeno

na

Hrvatske žrtve silovanja u Domovinskom ratu verbalno je svojim sramotnim istupom prošlog tjedna iznova silovala Vesna Pusić. U Londonu je govorila više kao ministarka spoljnih poslova tzv. Zapadnog Balkana, negoli kao hrvatska ministrica vanjskih poslova

LONDON_SUMMITNa velikoj Međunarodnoj konferenciji o žrtvama silovanja u ratnim sukobima, koja je na inicijativu britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea i UN-ove humanitarne predstavnice, glumice Angeline Jolie, prošloga tjedna održana u Londonu, hrvatske žrtve silovanja u Domovinskom ratu verbalno je svojim sramotnim istupom ponovno silovala hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Njezin bi se istup u Londonu bez pretjerivanja mogao poistovjetiti s interventom nepostojeće ministarske spoljnih poslova Zapadnog Balkana.

Na Konferenciji na kojoj se prvi put progovorilo o ovom humanitarnom problemu, zabilježenom u svim ratovima, sudjelovao je niz ministara vanjskih poslova, drugih vladinih dužnosnika i predstavnika civilnih udruga. Na njoj je usvojen unaprijed pripremljeni protokol, u kojem se na 146 stranica sveobuhvatno razmatra ovo pitanje. Treba podsjetiti da je uoči Konferencije sličan skup na tu temu održan i u Zagrebu, u suradnji s UN-ovom agencijom. Naime, prema podacima UN-ova programa za razvoj (UNDP-a), oko 2200 osoba u Hrvatskoj žrtve su seksualnog nasilja u ratu, ali je dokumentirano samo 147 slučajeva, pokrenut je postupak u 36 slučajeva, a presuđeno je u samo njih petnaest.

Ban Ki-Moon, glavni tajnik UN-a u videosnimci emitiranoj na tom skupu naglasio je kako je silovanje postalo moćno oružje te da njegovi nalogodavci i počinitelji moraju biti kažnjeni, a žrtve dobiti prava i obeštećenje kako bi obnovile svoj život. Međutim, u svim istupima hrvatskih predstavnika ni jednom riječju nije spomenuto da su se masovna silovanja dogodila u velikosrpskom agresivnom ratu protiv Hrvatske. Da je silovanje korišteno kao moćno oružje stvoreno u glavama glavnih ratnih arhitekata iz srpskih središta moći – od Srpske akademije nauka do Generalštaba JNA.

Sa svojim tragičnim iskustvom iz Domovinskog rata, Hrvatska je trebala dati značajan doprinos Konferenciji, ali tako što očekivati od sastava hrvatskog izaslanstva bilo je više no iluzorno. Vesna Pusić u svom istupu nije ni spomenula da je srpski agresor tijekom ratnog zarobljeništva na hrvatskom tlu ili u koncentracijskim logorima diljem Srbije sustavno silovao hrvatske žene. Pritom, naravno, nije spomenula ni propust hrvatskog pravosuđa u progonu silovatelja, nego je pokušala izjednačiti silovanja u ratu sa silovanjima u miru. Po njezinim riječima, nužno je posramiti aktere zločina nad ljudskim dostojanstvom, dok je kazna očito u drugom planu za ovaj okrutni zločin. Pusićka je stavila naglasak na osnivanje međunarodnog kompenzacijskog fonda za žrtve silovanja i stigmatizaciju počinitelja tih zločina. “U Hrvatskoj upravo traje procedura donošenja zakona za žrtve silovanja i seksualnog nasilja tijekom Domovinskog rata. Želimo povezati kampanje protiv silovanja i za razotkrivanje i strogo kažnjavanje tog zločina u miru, kao i u ratu, jer u situacijama konflikta nema načina da se to spriječi i stigmatizira na taj način da se počinitelj posrami”.

angelina jolie summit london 2014

Po ministarki spoljnih poslova tzv. Zapadnog Balkana, silovanje u miru važnije je od ratnog zločina silovanja u ratu, pa je zato važnije stigmatiziranje tih nasilnika od njihova kazneni progona. Sve u svemu, gore da gore biti ne može, i to iz usta ministrice koju plaćaju hrvatski porezni obveznici, uključujući i silovane žrtve. Ako se, dakle, tko treba sramiti u cijeloj ovoj priči, onda je to upravo Vesna Pusić, koja sustavno, pod dirigentskom palicom svojih inozemnih sponzora, zagovara tezu da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, a ne da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije u kojoj su počinjeni i brojni zločini silovanja.

Stoga u hrvatsko izaslanstvo na tom skupu nije uključila Mariju Slišković, predsjednicu udruge Žene u Domovinskom ratu koja može kompetentno govoriti o problemu silovanih žena. U turizam i lov na slavne face sa sobom je povela branitelja koji to nije, ministra Predraga Matića. On je u Londonu trčao za fotografijom s Bradom Pittom, a interesi žrtava silovanja i interesi Republike Hrvatske bili su mu zadnja rupa na svirali. Inače, simboličan način nastavka silovanja žrtava rata najbolje oslikava Prijedlog zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Skandalozno je i veleizdajnički u članku 4. tog prijedloga izjednačiti pripadnike vojnih ili paravojnih postrojbi, citiramo “neprijateljske vojske” s oružanim i redarstvenim snagama Republike Hrvatske. U Prijedlogu nema nacionalne odrednice neprijateljske vojske, ali se zato izrijekom govori o OSRH, iz čega proizlazi da je Hrvatice silovala vlastita vojska. Još je skandalozniji članak 1. tog predloženog zakona, koji izbjegava spomenuti Srbiju kao agresorsku državu. Taj članak glasi: “Definira se područje na kojem se dogodilo seksualno nasilje kao državno područje RH, te neprijateljski logori i zatvori smješteni izvan državnog područja RH. Potonje iz razloga što je seksualno nasilje bilo počinjeno i prema hrvatskim državljanima koji su s područja RH odvođeni u neprijateljske logore i zatvore u susjedne države”.

Uistinu je nevjerojatan trud predlagatelja zakona da se pod svaku cijenu izbjegne uopće spomenuti Srbiju kao agresora na RH. Treba očekivati da će oporba prilikom rasprave o tom Prijedlogu zakona upotrijebiti svu argumentaciju za njegovu blokadu u tom obliku. Konačno, i što nije manje važno, ministrica vanjskih poslova i ministar branitelja zalažu se za obeštećenje žrtava seksualnog nasilja, ali im ni na kraj pameti ne pada da to obeštećenje treba snositi Srbija, a ne hrvatski porezni obveznici. Ovako se priznaje teorija o vođenju građanskog rata, što je uostalom već izjavio i Zoran Milanović, a ne da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije.

U svakoj bi normalnoj državi nakon ovakvih istupa dvoje visokih državnih dužnosnika, koji u jednom osjetljivom humanitarnom pitanju nastoje relativizirati patnje žrtava silovanja, ustala cjelokupna javnost, ali u Hrvatskoj, sa strogo kontroliranim medijima, to nije slučaj. Treba očekivati da barem HDZ kategorički osudi postupke ministara, Pusićke i Matića.

U usvojenom protokolu koji je dobila i hrvatska vlada ističe se “nulta tolerancija” na seksualno nasilje i potpora žrtvama koje su često i žrtve progona u vlastitoj zajednici. Osobito se naglašava cilj protokola, a to je zaustaviti nekažnjavanje zločinaca uspostavljanjem međunarodnih kriterija za provođenje istraga, čime bi počinitelji bili učinkovitije progonjeni. Velika Britanija i SAD odmah su oslobodili dodatne fondove sa svrhom provedbe zaključaka ove konferencije. Sam državni tajnik SAD-a John Kerry izjavio je da je osobno zainteresiran za tu borbu – i kao ratni veteran i kao otac dvije kćeri.

‘Sva izaslanstva zastupala su svoju zemlju i narod, a naše nikoga’

Hrvatsko izaslanstvo u Londonu bilo na turističkom i photo session putovanju. Od osoba koje su predstavljale RH nije bilo moguće očekivati više, ističe Slišković.

U odnosu na žrtve ratnog zločina silovanja, hrvatska državna delegacija u Londonu se ponašala isto kao i u Hrvatskoj – u potpunosti je ignorirala dimenziju počinjenog ratnog zločina silovanja u vrijeme Domovinskog rata. Svako državno izaslanstvo zastupalo je svoju zemlju i narod, a naše nije zastupalo nikoga. Nemoguće je povjerovati u iskrenu brigu za žrtvu u svijetu, ako se ne pokaže emocija za stradanje vlastitog naroda. Zabrinjavajuće je da su državni dužnosnici brigu i reparaciju za žrtve prebacili na eventualno osnivanje Međunarodnog fonda.

Hrvatski dužnosnici nisu se potrudili predočiti svijetu, a ovo je bila jedinstvena prilika, sve o ratnom stradanju. Nisu čak ni iskazali što je za žrtve učinjeno, posebno u programu osnaživanja koji je financirao UNDP i s kojim su mogli iskazati da je ovaj hrvatski oblik pomoći rješavanju ratne traume vrlo uspješan i da daje izuzetno dobre rezultate. Hrvatska je, zahvaljujući udruzi Žene u Domovinskom ratu, imala što ponuditi kao svoje iskustvo. Naprotiv, očito je učinjeno sve da nitko iz Udruge ne bude pozvan na Konferenciju. Uskraćene su nam spoznaje tko je izabrao i pozvao predstavnike civilnog društva iz Hrvatske koji su trebali govoriti o žrtvama i obliku pomoći koja im se pruža.

7Dnevno 20.lipnja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Građanska inicijativa Ivo Pilar se oglasila priopćenjem koje prenosimo:

HRT, nakon zahtjeva građanske inicijative “Ivo Pilar” i 10 udruga iz Domovinskog rata  otkazao suradnju Anđelu Jurkasu.

U kratkom priopćenju HRTa , bode u oči što vodstvu HRT-a ni danima nakon medijskih napisa o Jurkasovom pljuvanju po hrvatskoj državi, dragovoljcima i braniteljima, te nizu drugih vulgarnih javnih istupa, nije bilo sporno da isti za javnu televiziju HRT radi emisiju za djecu i mlade.

Tek kada je Građanska inicijativa “Ivo Pilar” zajedno s 10 najistaknutijih udruga iz obrambenog Domovinskog rata uputila zahtjev za otkazivanjem suradnje A. Jurkasu, ali i upozoravanjem na ignoriranje od strane HRT-a na njegove neprihvatljive javne istupe, HRT je konačno reagirao.

Iz svega proizlazi kako HRT-ovom vodstvu, ni ravnateljima ni urednicima, nije sporno da osoba koja vulgarno i grubo vrijeđa Ustavom zaštićene vrijednosti, a koje bi upravo HRT trebao štititi i promovirati, radi za HRT – štoviše, za program javne televizije namijenjen djeci i mladima, jer nisu reagirali saznavši za sve ove sablazne informacije, već su reagirali tek kada je zahtjev uputila snažna grupacija 10 najistaknutijih udruga iz obrambenog Domovinskog rata, uz Građansku inicijativu “Ivo Pilar”.

Evo što su priopćili s HRT-a:  – “Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike.”

Platforma Građanske inicijative”Ivo Pilar” i 10 udruga proisteklih iz domovinskog rata pozdravlja poštivanje zakonitosti kroz raskid ugovora o suradnji s Jurkasom, ali traži i pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti urednika i ravnatelja HRT-a zbog angažiranja Anđela Jurkasa, koji je javno grubo vrijeđao hrvatsku državu, dragovoljce i branitelje.

Građanska inicijativa

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati