Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao birače da glasuju za Kolindu

0

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, pozvao je u utorak hrvatske birače u toj zemlji da na izborima za predsjednika Hrvatske u nedjelju glasuju za kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović, dodajući kako od novog predsjednika očekuje da podupire zahtjeve Hrvata iz BiH u pogledu njihove jednakopravnosti.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, predsjednik Čović istaknuo je da zbog dobre suradnje s HDZ-om Hrvatske i potpore HDZ-u BiH te koaliciji stranaka okupljenih oko Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH na posljednjim općim izborima u BiH, hrvatski birači u BiH trebaju dati glas Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a i drugih stranaka u koaliciji ‘Za bolju Hrvatsku’.

Predsjednik HDZ-a BiH pritom je rekao da su predsjednički izbori važni i za bosanskohercegovačke Hrvate, ističući da je Hrvatska i njihova domovina za koju ih “veže hrvatski nacionalni identitet, ali i žrtva mnogih sunarodnjaka iz Bosne i Hercegovine”.

“Hrvati i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini s pravom očekuju da se Republika Hrvatska i njezin predsjednik zauzimaju za legitimna prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i za stvaranje novog, pozitivnijeg ozračja unutar međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini”, navodi se u pozivu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i dodaje da je predsjednik Hrvatske predsjednik svih njezinih državljana, uključujući i Hrvate iz BiH.

U priopćenju se ističe da je djelomično uvažen i zahtjev stranaka HNS-a u BiH da se poveća broj biračkih mjesta kako bi se u nedjelju smanjile gužve u četiri diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH.

Hrvatski državljani u BiH moći će 28. prosinca glasovati na petnaest biračkih mjesta, od kojih će deset biti u Mostaru, po dva u Sarajevu i Tuzli te jedno u Banjoj Luci. Na izborima izvan Hrvatske, uključujući BiH, mogu glasovati oni državljani Hrvatske koji se prije nisu registrirali uz predočenje hrvatske putovnice, nakon čega će im se iz središnjega biračkog popisa biti izdana posebna potvrda za glasovanje.

kolinda i covicZa glasovanje na izborima za predsjednika Hrvatske do roka koji je istekao 17. prosinca prijavilo se 5765 hrvatskih državljana koji žive na području Bosne i Hercegovine.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Pred nama su novi izbori, ovaj put izbori za predsjednika Republike Hrvatske.
Pozivam Vas da u nedjelju, 28. prosinca iskoristite svoje građansko pravo te glasujući na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini sudjelujete u izboru novog hrvatskog Predsjednika.
U prilog vašem izlasku na birališta ide i činjenica da je djelomično uvažen zahtjev Hrvatskog narodnog sabora BiH o povećanju broja biračkih mjesta kako bi se smanjile gužve te većem broju hrvatskih državljana u Bosni i Hercegovini omogućilo da lakše i brže ostvare svoje biračko pravo i ispune svoju građansku obvezu. U nedjelju, na dan izbora mogu glasovati i oni koji se nisu prethodno registrirali uz predočenje hrvatske putovnice.

Kao predsjednik HDZ BiH i Hrvatskoga narodnog sabora BiH osjećam potrebu podsjetiti na značaj ovih izbora posebno za nas, Hrvate u Bosni i Hercegovini. Republika Hrvatska i naša je Domovina za koju nas veže hrvatski nacionalni identitet, ali i žrtva brojnih naših sunarodnjaka iz Bosne i Hercegovine koji su kad je zatrebalo među prvima krenuli u obranu njezine opstojnosti i slobode. Njihova žrtva, zajednička povijest i nacionalne vrijednosti, ali i naša svekolika i svakidašnja povezanost i upućenost jednih na druge, obvezuju nas na aktivno sudjelovanje i u izboru Predsjednika RH  čiji smo i sami državljani. 

Predsjednik Republike Hrvatske predsjednik je svih njezinih državljana, a na poseban način Ustav je regulirao obvezu Države, a samim tim i Predsjednika, da skrbi o Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Hrvati i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini,  s pravom očekuju da se Republika Hrvatska i njezin Predsjednik zalažu za legitimna prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, ali i za stvaranje novog, pozitivnijeg ozračja unutar međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini.
Zbog svega navedenoga, a cijeneći iznimno dobru suradnju s HDZ-om RH i njihovu punu  potporu HDZ-u BiH i Koaliciji stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH na proteklim Općim izborima u BiH, u ime HDZ BiH i stranaka okupljenih u koaliciju Hrvatskog narodnog sabora BiH i u svoje osobno, još jednom Vas pozivam da izađete na izbore za predsjednika Republike Hrvatske, te date svoj glas Kolindi Grabar Kitarović, predsjedničkoj kandidatkinji HDZ i drugih stranaka koje su okupljene u koaliciju  „ZA BOLJU HRVATSKU“.  

Predsjednik  HNS BiH i HDZ BiH
Prof. dr. sc. Dragan Čović

facebook komentari