Pratite nas

Hrvatski građani kršćani ne smiju bježati od svoje odgovornosti za stanje u hrvatskom društvu

Objavljeno

na

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru uskrsnog broja piše da je mnogo razloga da se na svim razinama kršćanstva u Hrvatskoj napravi iskreni, smireni i ponizni ispit savjesti, a glavni je razlog to što hrvatski građani kršćani, osobito katolici, ne smiju bježati od svoje osobne odgovornosti za cjelokupno stanje u suvremenom hrvatskom društvu.

U uredničkom komentaru “Uskrsni ispit savjesti” Ivan Miklenić napominje da su građani vjernici odgovorni za hrvatsko društvo i državu i kao građani i, specifično, kao vjernici, osobito kršćani odnosno katolici.

“Specifičnost odgovornosti kršćana odnosno katolika jest u tome što su kršćani, uz redovitu građansku odgovornost po kojoj su izjednačeni sa svim hrvatskim građanima u obvezama i pravima, dužni očitovati i dodatnu odgovornost u zauzetom služenju općemu dobru cijeloga hrvatskoga društva. Dodatna odgovornost kršćana je samo izvršavanje temeljne Božje zapovijedi ljubavi prema bližnjemu i gledanje na svu stvarnost, osobnu i društvenu, u svjetlu uskrsnuća Isusa Krista. Misterij Isusova uskrsnuća je događaj, povijesni i natpovijesni, koji uspostavlja potpuno novi poredak u čovječanstvu, povijesti i kozmosu te je prekretnica neizrecivih razmjera u cjelokupnoj stvarnosti”, tvrdi komentator.

Upozorava da su suvremeni ljudi već prihvatili kao normalno i neizbježno trajno sukobljavanje interesa na različitim razinama, od osobne, obiteljske, društvene i međunarodne do globalne, te se često mire s time da u tim sukobljavanjima neizbježno pobjeđuju moćniji, pametniji, lukaviji, hrabriji i zločestiji.

“I u Hrvatskoj je vrlo očito da u sukobljavanju osobnih i, osobito, grupnih interesa i općega dobra redovito gubi opće dobro i zato jest takva situacija da mnoge obitelji ovoga Uskrsa oskudijevaju. U Hrvatskoj je, istina je, mnogo toga upropašteno, (ne)svjesno su propuštene brojne dobre prilike i mogućnosti da svima bude bolje, a mnogi, pojedinačno i u skupinama, baš su se izvrsno okoristili takvim stanjem pa ga zato i podržavaju i ne žele ga mijenjati niti dopustiti drugima da ga mijenjaju. Sve to rezultiralo je time da su se mnogi pomirili da se gotovo ništa bitno ne može popraviti ni na političkom ni na gospodarskom planu, osobito ne uskoro”, navodi se u komentaru.

No, s takvim stanjem praktične rezignacije, po komentatorovim riječima, nikako se ne mogu niti smiju pomiriti Isusovi učenici u hrvatskome društvu.

“(Ne)mirenje s aktualnim nezadovoljavajućim stanjem u suvremenom hrvatskom društvu jedan je od bitnih kriterija za provjeru osobne vjere, kršćanskoga identiteta, stupnja osobnoga nasljedovanja Isusa Krista i (ne)vjere u Isusovo uskrsnuće. Oni koji stvarno vjeruju u Isusovo uskrsnuće svjesni su da je i sam Isus sa svojim Božjim projektom spasenja izazvao oštro osporavanje i odbacivanje”, podsjeća komentator. Pritom napominje da Isusovi učenici u suvremenom hrvatskom društvu, u mjeri svoje vjere u Isusovo uskrsnuće, razumiju da su svi oblici zla u Hrvatskoj: gramzljivost, prevrtljivost, vrijeđanja i ocrnjivanja, izdaje, pilatovska pranja ruku, nepravedne osude, ponižavanja i praktična usmrćivanja kao onemogućavanja, samo za određeno vrijeme, da im je propast zajamčena.

“Samo oni u hrvatskome društvu koji sadašnja zla, krizu i nebrojene poteškoće doživljavaju kao privremeno stanje koje i sami mogu i moraju mijenjati pravi su Isusovi učenici”, tvrdi Miklenić.

Po njegovim riječima dalekosežnost Isusova uskrsnuća za prave kršćane očituje se u neizbježnim pobjedama ljubavi, istine, slobode, pravde i svega što je dobro i plemenito, a što sve trebaju očitovati oni koji vjeruju u Isusovo uskrsnuće i koji se smatraju Isusovim učenicima.

“Stoga, činjenica da u hrvatskom narodu ima obilje ljubavi (osobito su to pokazali branitelji koji su položili svoje živote ili žrtvovali svoje zdravlje za opće dobro svoga naroda, kao i svi patnici koji su patnju ugradili u opće dobro), pravednosti, istinoljubivosti, dobrote – u svjetlu vjere u Isusovo uskrsnuće znači da nema mjesta ni za kakve strahove, bjegove i beznađa”, tvrdi, dodajući da su se hrvatski narod, i osobito Isusovi učenici u njemu, u dugoj povijesti suočavali s nametnutom patnjom, no prihvaćanjem ta patnja postala je ne tek neugodno iskustvo, nego žrtva, što je jedan od važnih sinonima za ljubav.

“Svako ostvareno dobro na svim razinama osobnoga, crkvenoga i društvenoga života, kao i svjesno prihvaćena patnja, pretvara se u pobjedu, a njezini plodovi su neuništivi. Uskrs 2014. godine, bitno označene teškom krizom, izazov je i poticaj za sve Isusove učenike u Hrvatskoj na vrlo ozbiljan ispit savjesti”, stoji u zaključku komentara “Glasa Koncila”.

Izvor: glas koncila

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Objavljeno

na

Objavio

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati