Pratite nas

Vijesti

Hrvatski helsinški odbor upozorava hrvatske navijače na posljedice ‘neprimjerenog’ navijanja

Objavljeno

na

HHO ‘upozorava’ navijače u Brazilu: Za dom spremni je isto kao Sieg Heil

Priopćenje HHO-a prenosimo u cijelosti:

cicak hhoHrvatski helsinški odbor (HHO) u sklopu svog mandata, a u okviru projekta „Izravna prevencija navijačkoga nasilja”, pratio je monitorirao utakmice četiri nogometna kluba u prvoj ligi (HNK Hajduk, HNK Rijeka, NK Osijek, GNK Dinamo), kao i natjecanja Hrvatskog nogometnog kupa, bilježeći navijačko nasilje izraženi kroz govor mržnje, rasizam, šovinizam, homofobiju, ksenofobiju, piromaniju kao i druge različite oblike divljaštva koji su preplavili naše nogometne stadione. Uz to, Odbor je pratio i međunarodne utakmice hrvatske reprezentacije i utakmice hrvatskih klubova koji su se plasirali u europska natjecanja.

U dvije nogometne sezone 2012/13 i 2013/14., ukupno je monitorirano 384 utakmice, uključujući u taj broj 13 utakmica hrvatske reprezentacije, te 35 međunarodnih klupskih utakmica. Iz pomnog praćenja događanja na stadionima ali i kazni koje su uslijedile od međunarodnih nogometnih institucija došli smo do nekih zaključaka koje smatramo važnim podijeliti s hrvatskom javnošću prije početka nogometnog prvenstva u Brazilu.
Hrvatska je, temeljem principa pravne države, bila dužna konvencije i druge međunarodne dokumente, kojima se reguliraju odnosi u nogometnom sportu i njegovim krovnim organizacijama (FIFA UEFA), ugraditi svoje zakonodavstvo, ali i u disciplinske pravilnike koji se odnose na nogomet. Posebno ističemo značaj Konvencije Vijeća Europe iz 1985. o sprečavanju nasilja gledatelja i nesportskom ponašanju na sportskim događanjima, naročito na nogometnim utakmicama.

Temeljem svega navedenog, ističemo sljedeće:

FIFA i UEFA objavile su i najavile kodeks ponašanja sportaša i navijača za vrijeme predstojećeg svjetskog prvenstva, proglasivši nultu točku tolerancije prema svakom obliku neciviliziranog ponašanja bilo da je riječ o rasizmu, šovinizmu homofobiji, ili bilo kojem drugom obliku verbalnog iskazivanja netolerancije, kao i prema piromaniji ili izazivanjima fizičkih sukoba. 

HHO ‘upozorava’ navijače u Brazilu: ‘Za dom spremni’ je isto kao ‘Sieg Heil’

Hrvatski nogomet, bez obzira radi li se o Nogometnom savezu, članovima reprezentacije ili navijačima, nužno moraju prihvatiti ta pravila igre. U suprotnom, prijeti nam izbacivanje iz FIFE i UEFE, odnosno natjecanja koja se održavaju pod okriljem te dvije krovne sportske udruge.

Hrvatska sportska javnost treba shvatiti da nije posrijedi hir vodećih ljudi FIFE ili UEFE, nego da je riječ o dugoročnom projektu i opredjeljenju da se sa stadiona, svuda u svijetu, ukloni sve što narušava sportsku atmosferu, a navijanje svede u suvremeni civilizacijski kontekst.

Rasprave o povijesnom pozdravu, o pogrdnom navijanju, o bakljama i sličnim oblicima ponašanja, kao o nečemu što je u nas uobičajeni navijački folklor, izraz domoljublja i podrške sportašima, stoga su potpuno su deplasirane.
Trenutak je da svi zajedno, a posebno mediji, poradimo na razvijanju drugačije navijačke kulture, da se priključimo onoj ideji i poimanju sporta kao ravnopravnog natjecanja u kojem pobjeđuju bolji. Svako drugo ponašanje i primitivizam smjestit će Hrvatsku na one margine, na kojima ona ni povijesno ni civilizacijski, ne bi trebala dospjeti.

Posebno upozoravamo da na sportskim borilištima nema mjesta povicima vezanim uz šovinizam, homofobiju, rasizam ili bilo koji drugi oblik podrške totalitarnim ideologijama i ikonografiji.U svjetlu nedavnog „slučaja Joea Šimunića”, i oštre i rigorozne reakcije FIFE na njegov usklik „Za dom spremni”, smatramo posebno potrebnim upozoriti hrvatske navijače u Brazilu, ali i u domovini i svijetu, na opasnost takvog ili sličnog ponašanja na utakmicama u Brazilu.

U suvremenom svijetu utemeljenom na demokratskim načelima, uključujući i antitotalitarizam najvećeg dijela pobjedničkih snaga Drugog svjetskog rata, izvikivanje i isticanje totalitarnih simbola nije samo anticivilizacijski čin, nego i sjeme mogućih novih pogubnih ideologija i pokreta. 

Pokliču „Za dom spremni”, kao i ostaloj ustaškoj ikonografiji, nema mjesta u hrvatskom društvu, pa ni među navijačima na stadionima. Netočne su i povijesno neutemeljene tvrdnje, na što je HHO u više navrata upozoravao, kako je to „stari hrvatski pozdrav”. Povijesno je dokazano da je uzvik „Za dom spremni” lansirao ustaški poglavnik Ante Pavelić u svojim pismima iz 30-tih godina i isključivo je vezan za ustaški režim i Pavelićevu diktaturu. U ustaškom simboličkom sustavu ovaj je pozdrav ekvivalentan nacističkom „Sieg Heil”, pa je dakle i povijesno kompromitiran. Te činjenice morao bi, prije uporabe ovog pozdrava, biti svjestan svaki građanin Republike Hrvatske, pa i svaki Hrvat izvan domovine.”

Stajalište je HHO-a, da bi u trenutcima šovinističkog skandiranja, proustaške i slične neprihvatljive retorike, kao i radikalne homofobije, političari, ali i predstavnici sportskih institucija, u znak protesta trebali napustiti stadion, a ne svojom daljnjom nazočnošću zapravo legitimirati ovakve pojave. U današnjim okolnostima teško je za očekivati, ali smatramo da bi oni navijači, koji su istinski odani ideji sporta kao natjecanja, a ne rata, i koji zagovaraju standarde demokratske i civilizirane Hrvatske, trebali reagirati i distancirati se od neprimjerenog skandiranja i izvikivanja nesportskih parola, npr. zvižducima, kako je to primjerice učinjeno u Osijeku, na utakmici hrvatske reprezentacije s nogometašima Malija.

Izvršni odbor HHO-a, iz svog iskustva i temeljem dostupnih informacija, upozorava da bi svako iskazivanje verbalnog radikalizma, ili bilo kojeg drugog oblika nesportskog ponašanja u Brazilu od strane hrvatskih navijača, mogao imati pogubne posljedice, ne samo za navijače, nego i za hrvatski nogomet i sport u cjelini.

HHO

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati