Hrvatski križni put tražio ostavku Brune Esih u Udruzi

2

S obzirom na to da se proteklih dana u medijskim izvješćima i analizama udrugu Hrvatski križni put višekratno dovodi u vezu s političkom aktivnošću bivše predsjednice Udruge Brune Esih, Upravni odbor je na izvanrednoj sjednici 25. ožujka odlučio donijeti priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

“Udruga Hrvatski križni put (HKP), sukladno Zakonu o udrugama (NN 74/14) i Statutu Udruge (Članak 6., stavak 1 Statuta), jest nepolitičko i nestranačko udruženje građana.

Posljedično, Udruga se u cjelini ne bavi političkom ili stranačkom aktivnošću niti se bilo koji njezin član pojedinačno smije pozivati na Udrugu tijekom vlastite političke ili stranačke aktivnosti.

Gospođa Bruna Esih obustavila je svaku svoju aktivnost u Udruzi još početkom rujna 2016. godine, nakon što je započela predizbornu kampanju za parlamentarne izbore. Nakon što je izabrana za zastupnicu u Hrvatski sabor, 15. listopada 2016. podnijela je ostavku na dužnost predsjednice Udruge.

Unatoč tome, u hrvatskim medijima se nastavilo povezivati njezino ime i njezina politička aktivnost s udurgom Hrvatski križni put, što Udrugu dovodi u nezavidan položaj sa stajališta statutarnih i društveno-programskih određenja i ciljeva, pa čak i propisanih zakonskih okvira djelovanja.

Posebice stoga što se Udruga u svom, statutarno i programski određenom djelokrugu rada, bavi temama koje imaju nadpolitički i nadstranački nacionalni i društveni interes. Stoga smatramo potpuno neprimjerenim i neodgovornim uspjeh bavljenja tim temama ili sami njihov društveni status i sudbinu vezivati uz uspjeh bilo koje političke stranke, a kamoli pojedinog političkog aktivista.

S obzirom na to da gospođa Bruna Esih nije smatrala potrebnim javno se ograditi od medijskih povezivanja njezina imena i političke aktivnosti s imenom i djelatošću Udruge, članovi Upravnog odbora HKP-a jednoglasno su odlučili i od nje zatražiti podnošenje ostavke na članstvo u Udruzi. Ona je to učinila 14. ožujka 2017. i od toga dana gospođa Esih više nije ni članica naše Udruge”, stoji u priopćenju koje potpisuje Ivan Beljan, predsjednik Udruge Hrvatski križni put.

facebook komentari

  • miro

    Šta je onda vaša zadaća ,Udruga križni put po meni podrazumjeva da se mora i politički boriti za istinu i utvrđivanje zločina komunizma od 45-90 godine.Kakva korist ako samo palite svijeće i odlazite na neistražena masovna stratišta.Ovo što je gospođa Bruna Esih uradila i radi sa doktorom Vukić i gospođa Bjanka Matković , i gospodin Ljeljak na prvom mjestu,svaka im čast tako se promiče istina i najveća tragedija Hrvatskog naroda od komunističkih zlikovaca.

  • Dusko Besenic

    Poštovani prijatelji iz udruge “Križni put”…razumijem da se želite držati zakona,k’o pijan plota, ali vam to izgleda malo glupo kod nas,gdje se zakona najmanje drže oni koji blate i pljuju na Hrvatsku! Ne morate se baviti stranačkom politikom,ali vaša “politika” treba biti BESKOMPROMISNA istina u korist Hrvatske i BORBA za otkrivanje istine komunističkih zločina! Ovako sročenim obavještenjem stvorili ste utisak kao da gospođa Bruna Esih čini nešto neispravno,kao da zloupotrebljava udrugu kojoj je do nedavno bila na čelu i za čiju promociju je uradila više nego vi svi ostali zajedno,upravo zato što je imala jasan i nepomirljiv politički stav protiv veličanja tita i komunizma! Njezino je pravo da kaže u kakvoj udruzi je bila i što je radila, a vi sada ostavljate utisak kao da ste malo zlobni i da je kritizirate?! Nemojte pokvariti utisak i ugled koji je vaša udruga stekla,zahvaljujući i predanom radu Brune,već kao pravi domoljubi JAVNO PODRŽITE donedavnu članicu i predsjednicu udruge,a ne kao neke bojažljive strine kokodačete “strogo” se držeći zakona,nasuprot komunjarama i antifama (koje su “proizvele” sve te žrtve čija grobišta tražite!) koje agresivno krše zakon na svakom koraku! Pamet u glavu,a zlobu u “zapećak” i otvoreno i sa ponosom podržite B.Esih! Lijepi pozdrav uz želju da budete malo agilniji u svome radu i da svaki dan budete prisutni u medijima sa svojim zahtjevima za pokretanjem istraživanja grobišta ubijenih Hrvata!