Pratite nas

BiH

Hrvatski nacionalizam nije imperijalizam

Objavljeno

na

Filozof, profesor matematike i fizičar – zapovjednik Ustaške mladeži – , koja je stvorena s izričitim ciljem-da se spriječi nacistički utjecaj na hrvatsku mladež, i autor mnogih djela – Ivan Oršanić- rođen u Županji 02.07.1904 godine, u svojoj knjizi “Vizija Slobode”, o Imperijalizmu, kao ishodištu fašizma i nacizma, i hrvatskom nacionalizmu piše, kako narodi kao povijesne pojave, u razvijanju svoje nacionalne osobnosti formuliraju dvije faze: nacionalnu i imperijalističku.

Da je u pravu govori tome kompletne povijest europskih, ali i drugih naroda, kao i događaji vezani uz povijest).

Nacionalna faza se iscrpljuje u težnji za osobnom državom, sa svim stributima nezavisnosti na cijelom nacionalnom području, dok se imperijalistička faza izražava u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj, ili pak, vjerskoj dominaciji nad drugim narodima.

Gledajući svijet, vidljivo je da on pripada vladavini imperijalizma, tj. vladavini izraženih ofenzivnih kategorija. Tako je to bilo u prošlosti, a tako je i danas.

Nacionalizam i Imperijalizam nisu isto

Psihološki je protuslovno, i pogrešno smatrati nacionalizam i imperijalizam jednakim “vrijednostima” , i stavljati ih pod istu kapu- svrstavati ih u jednu kategoriju.

Danas, kad se govori o nacionalizmu, treba imati na umu da on, u svakoj svojoj kvalifikaciji, predstavlja inferiornu fazu u manifestiranju osobnosti jedne zajednice. Dok imperijalizam predstavlja superiornu fazu u manifestiranju bilo koje narodne zajednice.
Imperijalizam, kao ofenzivna kategorija, najviše prezire nacionalizam, jer mu je on brana protiv svakog mogućeg dominiranja.

Hrvatski nacionalizam nije imperijalizam

1_sahovnicaGledajući hrvatski nacionalizam, ( vidi tekst “Nacionalizam” na www.dragovoljac.com) za hrvatskog nacionalistu nikako se ne može reći da je imperijalist, što zorno pokazuje naša povijest, ali i naši raskomadani prostori. Također mnoštvo naroda i narodnosti, koji su se smjestili, i ugnjezdili na našim prostorima, govori da se o Hrvatima, kao imperijalistima i rasistima nikako ne može govoriti u tom kontekstu.
Hrvati su, po tom pitanju, na liniji Tunižana i sličnih naroda, dok su na drugoj strani smješteni svi veliki i mali imperiji, ne isključujući tu ni Mađare, Srbe, Talijane, Čehe, Poljake i tako dalje.

Nacionalizmom se, na primjer, ne može smatrati niti talijanski fašizam, niti njemački nacizam. Tu se može govoriti o pravom i izrazitom imperijalizmu, o ofenzivnim kategorijama, u kojima je smetao svaki nacionalizam, pa i naš hrvatski-koji im i danas smeta.
Nacionalizmom se ne može smatrati niti srpski, niti češki, niti poljski, recimo tako, nacionalizam. Naime, raspadom Austro-Ugarske, i formiranjem novih-starih država, ti “nacionalizmi” odmah su izrazili imperijalističku fazu naspram Hrvatima, Bugarima, Slovacima, Ukraincima .

Budućnost današnjeg feudalnog ustroja i imperijalizma

U imperijalističkim željama dolazi, i mora dolaziti, jer im je to u prirodi, do sukoba. U takvim sukobima poneki od imperijalizama propadaju.
Što se tiče današnje imperijalne Europe, također će neizbježno i neminovno, iz tih i takvim razloga, doći do sukoba, jer je očito da postoji više većih i manjih imperijalizama. Tu se radi samo o tome, tko će koga više ujarmiti, iskoristiti, podčiniti…., tko će osvojiti više kolonija. U svem zlu, to je s jedne strane dobro za podjarmljene, podčinjene i kolonizirane, jer će u njihovoj suludoj unakrsnoj borbi svim takvim narodima svanuti sloboda.

Je li buđenje nacionalizma u Europi prijetnja

Jačanje desnih opcija i nacionalizama, u današnjoj feudalnoj i neoliberalnoj Europi, nikako nije prijetnja. Naravno, ako isti nemaju imperijalističkog naboja i imperijalističkih pobuda u sebi.
Stvarna prijetnja bio je i ostao neoliberalno-kapitalističko-feudalni nagon, koji mora biti srušen. Taj sustav smatra da je opasnost i to , i u tome ako su svi ljudi slobodni, i ako su svi narodi slobodni u nacionalnoj i međunarodnoj suživljenosti, što je s gledišta sustava preopako, a s druge strane normalno i prirodno.

Tuđinski imperijalizmi na našem tlu

O tome zapovjednik Ustaške mladeži piše da su ofenzivne kategorije stoljećima pružale svoje imperijalističke akcije na našu zemlju, te da je naša zemlja bila razdijeljena na tri imperijalistička utjecaja, i to: Turski, Austrijski i Mađarski. Ali i na dva nervozna imperijalistička očekivanja, Italije i Srbije, koji još prije prve faze svjetskog rata iskazuju svoja stremljenja. Svršetkom te faze, pod kontrolom engleskog i francuskog imperijalizma, ta stremljenja ulaze “tuto force” u igru.
Za vrijeme drugog rata u igru ulaze još i njemački, te ruski imperijalizam. Danas je ovdje angažirana i Sjeverna Amerika.
Veliki broj imperijalizama ne može biti, a niti je u miru već duže vremena. Osobito ne na našem prostoru, gdje i danas postoji stalna igra najvećih imperija svijeta, ali u jednakom obimu i manjih.
Izdajnička politika, kroz našu povijest, kao što je to i danas, svela je našu, nekad moćnu, i jaku Hrvatsku, na “ostatke ostataka”, i ako se ne pokrenemo ni ostatka neće ostati.

Smjernice i potrebe

Potreba naše nacije nije defenziva ili ofenziva kad to treba tuđem imperijalizmu i njegovim potrebama. Nije to ni slijepo držanje zavaravajuće obveze, koja je proizišla iz “ugovora” s papom Agatonom, a kojom su se Hrvati obvezali da neće osvajati “tuđe” teritorije. Tuđe teritorije, u svakom slučaju, ne treba osvajati, ali se mi danas, nikako, ne možemo pomiriti sa stajalištem izdajnika, i sa činjenicom da su oteti hrvatski teritoriji danas i tuđi teritoriji. Ako se tako nastavi mi više nećemo imati što braniti, jer više niti neće biti hrvatskog teritorija uz ovakvu nesmiljenu ofenzivu, danas opet prisutnih-fašizama i nacizama, na naše prostore, i ne samo naše.

Nem, nem soha

Mi se s time nikako ne smijemo složiti, već, kako bi Mađari rekli “Nem, nem soha”, što na našem jeziku znači, ne, ne nikada, a to se odnosi na mađarsko nacionalističko geslo protiv odredaba trianonskog mirovnog ugovora, koji je, po mišljenju mađarskih “nacionalista”, Mađarskoj oduzeo previše “njezinih” teritorija.( Mađari kao svoje teritorije , iz svojih aspiracija,moraju isključiti i prostore Srijema, Banata i Bačke, jer su to oduvijek bili prostori koji su pripadali Hrvatima).

Nama je potrebna obrana samih sebe, a nikako obrana tuđih, pa niti zapadnih interesa, koji ,tobože, nas uvjeravaju da smo jučer bili predziđe od Turaka, a danas od Srba, a ne vidimo jasno da nas je taj zapad prepustio da iskrvarimo u ratovima s Turcima, a da su Srbi oduvijek, pa tako i danas, prema nama samo istočna strana zapada, koja nas uništava.

Kako Monarhija, tako i danas zapadno- europsko katoličanstvo nije ništa drugo do li uvlačenje Hrvatske, jučer u ofenzivne kategorije Beča i Pešte, i njihove dominacije, a danas u dominacije i ofenzivne kategorije današnjih velikih i malih imperijalizama.

Stoga je Hrvatskoj potrebna ofenzivna ideja. Potrebna joj je hrvatska državna ideja, vlastita nacionalna ideja. Na osnovu prošle i današnje realnosti jedino ispravno je-boriti se i zhalagati za uništenje sadašnje i svake možebitne buduće zajednice, koja ne nosi jednakost i ravnopravnost, ideje slobode i pravde. Povijest je pokazala da čovječanstvo nije u stanju stvoriti takvu zajednicu te je zadaća Hrvatu rušiti svaku državu koja nije njegova.

Naša egzistencija, ako ne želimo vlastitu propast, stoji u takvim idejama. To znači da moramo i trebamo raditi i na propasti europske unije. Raditi na propasti novog, danas neoliberalno-fašističko-nacističkog imperijalizma, i europskog okvira, jer u tom okviru naš narod, ali i mnogi drugi narodi nisu u prirodnom, sretnom i korisnom međunarodno-političkom , i nacionalnom smještaju. Raditi već sada protiv svake ideje eventualnih novih okvira.

Put, istina i život

Zapadna Europa, ili tako zvana ujedinjena Europa, a točno i istinito rečeno fašističko-nacistički okvir, ima za cilj vladanje nad cijelim svijetom. Taj cilj ostvaruje i neoliberalnom ideologijom , a u sprezi s krupnim kapitalom i svjetskim financijskim centrima moći. Kao takva zahtijeva da je mrzimo i preziremo, kao i sav odgoj na čijem su oltaru imperijalno bogovi.
To nisu naši bogovi i taj odgoj nije naš put, naša istina, naš život i naša budućnost.

Sve to je ISUS KRIST. Nikako Cezar, Napoleon ili danas Angela Merkel, J. M. Brozo i slični.

Naše ideje vodilje trebaju biti EUGEN KVATERNIK, Starčević i Radić, a ne Staljin ili Churchill.

Vanjska politika i Vesna Pusić

Za ostvarenje svih ideja i naših ciljeva, uz ostalo, moramo imati ljude koji će našu vanjsku politiku voditi u suradnji s onima i onakvim, recimo, relativno pozitivnim kategorijama, a koje imaju vlastiti interes da budu protiv nama zajedničkim neprijateljskim ofenzivnim kategorijama. S takvim kategorijama surađuje Vesna Pusić ( ministrica vanjskih poslova zapadnog Balkana).
Te kategorije nastale su spregom kapitala i imperijalističke politike.

Nastale su na istovjetan način kako je to bilo i u ne tako davnoj prošlosti prije i za početka drugog svjetskog rata.

Mirko Omrčen/croative

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati