Hrvatski narodni sabor BiH: Bošnjačka rezolucija protiv federalizacije udar na Hrvate i Europski parlament

0

Hrvatske stranke iz bloka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH osudile su u zajedničkom priopćenju preglasavanje hrvatskih zastupnika oko rezolucije o osudi inicijative federalizacije donesene u parlamentu Federacije BiH kojom su, kako kažu, bošnjačke stranke izvršile udar na Hrvate u toj zemlji, Europski parlament i Ustav BiH.

U utorak su na inicijativu pretežito bošnjačkog SDP-a BiH sve bošnjačke stranke poduprle rezoluciju o osudi inicijativa za federalizacijom države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela, koja je bila reakcija na rezoluciju Europskog parlamenta o napretku BiH koji zagovara federalizaciju. Hrvatski zastupnici iz stranaka HNS-a napustiti su zasjedanje u Sarajevu nakon preglasavanja.

„Smatramo kako je to bio udar na demokraciju, udar na Europski parlament, ustav FBiH, na Hrvate“, navodi se u zajedničkom priopćenju stranaka HNS-a BiH koje sudjeluju u radu Parlamenta Federacije BiH HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i HKDU-a BiH.

Pojasnili su kako je rezolucija donesena nadglasavanjem Hrvata suprotna rezoluciji donesenoj u Europskom parlamentu koja poziva na načela decentralizacije, federalizma i legitimnog zastupanja. Dodaje se kako je krajnji cilj rezolucije donesene u Parlamentu Federacije BiH okupljanje Bošnjaka kako bi Hrvatima izabrali nenarodnu vlast.

„Očito ultimatum je to Europi i međunarodnoj zajednici, postavljen s vjerom da će se uz pomoć OHR-a ponoviti Alijansa, iz 2001., smijeniti hrvatskog člana Predsjedništva BiH i postaviti sebi odanog“, dodaje se u priopćenju. No istodobno se izražava sumnja da će međunarodna zajednica i Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) ponoviti pogrešku i dopustiti izbacivanje Hrvata iz vlasti kao u dva navrata 2000. i 2010.

„Jedino što tražimo je da živimo u slobodi, sigurnosti i dostojanstvu, da sami biramo svoje predstavnike“, navodi se u zajedničkom priopćenju stranaka HNS-a BiH i poručuje kako se Hrvati neće niti asimilirati niti emigrirati iz BiH.

facebook komentari