Pratite nas

Hrvatski narodni sabor BiH ili Hrvatsko narodno vijeće BiH

Objavljeno

na

Hrvatski narodni sabor BiH je hrvatska politička institucija u Bosni i Hercegovini koja svojim temeljnim programom želi ostvariti ustavnopravnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH. 

Zastupnički dom Hrvatskog narodnog sabora BiH čine vijećnici i zastupnici koji su na proteklim općim i lokalnim izborima izabrani biračkom voljom hrvatskog naroda s prostora cijele BiH i kao takav predstavlja većinsku biračku volju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

hnsbihHrvatski narodni sabor BiH je, u skladu sa svojim usvojenim aktima, institucija otvorena za sve vijećnike i zastupnike u BiH koji poštuju izbornu volju hrvatskog naroda u BiH i koji su izabrani biračkom voljom hrvatskog naroda u BiH.
Natpolovičnom većinom glasova zastupnika HNS-a BiH izabrano je Predsjedništvo HNS-a BiH, na čelu s dr. Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, te Glavno vijeće HNS-a BiH, na čelu s dr. Božom Ljubićem, sa svojim odjelima koji će svojim radom sagledavati sve segmente u izvršnoj vlasti na svim razinama u BiH i pronalaziti odgovarajuća politička rješenja za sve veće probleme s kojima se hrvatski narod u BiH susreće.

Glavno vijeće HNS-a BiH, političko i operativno tijelo HNS-a BiH, okuplja hrvatske intelektualce, stručnjake i druge ugledne osobe iz braniteljske, društvene, intelektualne, vjerske, kulturne, socijalne, gospodarske i športske sfere iz Domovine i dijaspore, sa svrhom da kroz svoje odjele promišlja, planira, koordinira i provodi moguća rješenja na sve veće društveno-političke probleme s kojima se hrvatski narod u BiH i Bosna i Hercegovina suočavaju.
Stoga, nama, hrvatskim braniteljima u BiH, nije jasno kojem su to hrvatskom intelektualcu i stručnjaku vrata HNS-a BiH zatvorena, izuzev onih koji ne poštuju biračku volju hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatsko narodno vijeće BiH, kojim predsjedava fra Luka Markešić, je institucija, naizgled slična HNS-u BiH, koja pokušava politički zastupati interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, no temeljni problem ove institucije jest to što okuplja pripadnike hrvatskog naroda koji su izabrani isključivo biračkom voljom bošnjačkog naroda, i koji su, kao takvi, konstantno u službi urušavanja konstitutivnosti i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH koja se izražava kroz većinsku biračku volju, te u potpunosti u funkciji građanske unitarističke politike koju provode velikobošnjački politički i intelektualni centri u Bosni i Hercegovini.

Godina 2014. je izborna godina, kada se provode opći izbori od županija do Predsjedništva BiH, stoga nas nimalo ne začuđuje sve veći medijski politički nasrtaj na Hrvatski narodni sabor BiH i njegovo jedinstvo unutar sebe, čime svakodnevno postaje sve vidljivije tko će tražiti biračku potporu hrvatskog naroda, a tko će se staviti na raspolaganje biračkoj volji bošnjačkog naroda.
Izborni inženjering u BiH je u potpunoj funkciji dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH, i samo je Hrvatski narodni sabor BiH u mogućnosti dobiti plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda u BiH, i stoga, mi hrvatski branitelji u BiH, inzistiramo na zajedništvu političkih stranaka u Hrvatskom narodnom saboru BiH i na zajedničkom izlasku u svim izbornim jedinicama na predstojećim općim izborima.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati