Hrvatski narodni sabor će predložiti federalizaciju BiH

7

Na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji će se održati 28. veljače u Mostaru bit će prihvaćena deklaracija kojom se zagovara federalizacija BiH i ističe da sadašnja struktura ne jamči njezin opstanak, rekao je u petak predsjednik HNS-a Dragan Čović.

“U deklaraciji smo se osvrnuli na poziciju Hrvata u BiH i na ono što mislimo da bi se trebalo promijeniti kako bi BiH uopće preživjela kao država”, rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice čelništva HNS-a koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH.

Čović, koji je i hrvatski član BiH Predsjedništva te predsjednik HDZ-a BiH, rekao je da će se deklaracijom predložiti preustroj zemlje umjesto sadašnja dva entiteta kako bi ispunila i očekivanja Hrvata u BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990. i član Predsjedništva HNS-a BiH Martin Raguž rekao je da deklaracija predviđa temeljitu reformu ustava BiH kako bi se osigurala potpuna ravnopravnost hrvatskog naroda.

“Preferira se federalni model uređenja zemlje i ide se na mogućnost održavanja međunarodne konferencije s obzirom na nastanak sadašnjeg ustava u okviru Daytonskog sporazuma, a do tada da se utvrde promjene koje bi omogućile da BiH ide euroatlantskim putem”, rekao je Raguž.

Na zasjedanje HNS-a BiH pozvani su svi Hrvati izabrani izravno na izborima ili pak posredno u tijela izvršne vlasti. Uvjet da sudjeluju na saboru je da prihvate dokumente HNS-a BiH koji su doneseni na ranijim zasjedanjima u kojima se inzistira na uspostavi jednakopravnosti Hrvata u BiH s druga dva naroda, Bošnjacima i Srbima.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Agromentum

  Potpuna ravnopravnost mora biti minimum za nas Hrvate u BiH. Od toga ne smije biti nikakvih odstupanja ili nekakvih “kompromisa”. Posebno su dosad Bošnjaci bili skloni nekakvim “kompromisima” ako bi išlo na štetu hrvatskog naroda.

  • HRSmoock

   Džaba to pričaš. Agro. Svima su puna usta ravnopravnosti, ali entitet za Hrvate ne može jer Bože moj, to je kec u rukavu za dalji tok partije. Samo četiri kralja su jača od dva keca na astalu i onog u rukavu…

   • Agromentum

    Ne mislin da pričam džabe. A koje bi to rješenje bilo osim jednakosti? Zašto bi se mi pomirili s bilo kojom drugom “solucijom”? Ajde, daj nam neki pametan prijedlog. He…..

    • HRSmoock

     Srbi i Bošnjaci, muslimani su na potezu. Jer ne možeš neprestano vraćati na prošlost i očekivati neka posjebna prava zbog svojih žrtava. Kao da drugi nisu imali žrtve. Nije stvar nesebičnosti, ili “velikodušnosti”…Radi se o elementarnoj pristojnosti. Kao postoje tri naroda, ali…I onda slijedi gomila glupih razloga zašto nije dobro “dati” treči entitet, Po meni je to jedino prirodno. Ali nemoj mene da gledaš i slušaš, ja sam i 1991. mislio da je prirodan raspad SFRJ. Nažalost, stvari su sada u neku ruku još gore…

     • Agromentum

      Ne znam stvarno šta bi htio reć’. Pa ajde reci nam koje mogućnosti imamo i koje “džokere” imamo u rukama – a da svima bude dobro.

     • HRSmoock

      Ma pre ovih glupih platformaša sam razmišljao ne o prosvijedima već o skupovima koji bi se održavali jednom sedmično…Ali to je sad passe. Tri entiteta i mirna Bosna. A opet…Znaš kakvi smo mi, opet bi se posvadili oko jednog sela ili vinograda. Možda bi prvi korak bio deklaracija koja bi vratila HB. Zaista ne vidim ništa sporno u nazivu. A onda granice, jer kantoni već postoje.
      Ko ne vidi da Bosna i Hercegovina može opstati samo u fer podjeli na tri entiteta…Ima neke gadne planove. Gdje vodi unitarizam? To je očigledno propao projekat.
      Nego se nešto ne nadam pomoći Hr i Sr. I jedni i drugi se prave Englezi i polako počinjem da vjerujem da je to jedan od uzroka. Gdje piše da RS i HB moraju negdje da odu?

  • Mir narode

   Tako je.Potpunu ravnopravnost i federalizaciju treba sprovesti u BiH,Hrvatskoj i Srbiji.Ne može se manjina ugrožavati u 21 stoljeću.
   U BiH su hrvati ugroženi.
   U Hrvatskoj Srbi
   A u Srbiji Hrvati i Bošnjaci.

   Federalizacja svima.