Pratite nas

Naši u svijetu

Hrvatski nogometni klub u San Franciscu osnovao je politički emigrant Mile Boban.

Objavljeno

na

Hrvatski nogometni klub u San Franciscu osnovao je politički emigrant Mile Boban. 

Nakon napuštanja Pariza i odlaska u Ameriku, Boban je krenuo u okupljanje tamošnjih Hrvata.

Kada je uspio uvjeriti neke svoje prijatelje u važnost takve ideje, 1970. godine održana je osnivačka skupština.

Za prvog predsjednika izabran je Jakov Bašić, Rafael Boban bio je tajnik, Jerko Boban rizničar, a Vlado Obak imenovan je trenerom.

Osnivanje kluba pozdravili su naših ljudi, što potvrđuje podatak da je Croatia veoma brzo imala preko stotinu članova.

Debitirala je 24. rujna 1970. u Golden Gate Parku protiv United Mexica i pobijedila s rezultatom 7:1.

Nakon svake odigrane utakmice bio je organiziran ručak za igrače, upravu i simpatizere kluba. Tako se razvijalo prijateljstvo i osjećaj zajedništva u hrvatskoj zajednici.

Godine 1972. godine na prvoj sjednici nakon osnutka izabrana je nova uprava. 

Počasnim predsjednikom imenovan je Jakov Bašić, predsjednik kluba postaje Rafael Boban, tajnik Mile Boban, rizničar Marko Perković, a trener Nikola Hrga.

Sveto ime Croatia

Zanimljiva je jedna utakmica iz tog vremena kada je sudac tražio da se ponovi jedanaesterac koji je Mile Boban u prvom pokušaju obranio.

Njemu je to teško palo pa je sucu opalio šamar, zbog čega je dobio doživotnu zabranu nastupa.

Na samom početku Croatia je igrala u petoj ligi, da bi već 1973. ušla u treću. 

Nakon prvotnih uspjeha klub ulazi u manju krizu i brzo se vraća tamo gdje je počeo 1970. godine.

Međutim, zahvaljujući velikom angažmanu novoizabrane uprave na čelu s predsjednikom Milan Cvitanovićem, tajnikom Rafaelom Bobanom i istim ljudima kao iz prethodnih mandata, Croatia se brzo oporavlja tako da već 1975. igra u najkvalitetnijoj, prvoj ligi San Francisca.

Piše: Marin Sopta

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati