Hrvatski nogometni klub u San Franciscu osnovao je politički emigrant Mile Boban.

2

Hrvatski nogometni klub u San Franciscu osnovao je politički emigrant Mile Boban. 

Nakon napuštanja Pariza i odlaska u Ameriku, Boban je krenuo u okupljanje tamošnjih Hrvata.

Kada je uspio uvjeriti neke svoje prijatelje u važnost takve ideje, 1970. godine održana je osnivačka skupština.

Za prvog predsjednika izabran je Jakov Bašić, Rafael Boban bio je tajnik, Jerko Boban rizničar, a Vlado Obak imenovan je trenerom.

Osnivanje kluba pozdravili su naših ljudi, što potvrđuje podatak da je Croatia veoma brzo imala preko stotinu članova.

Debitirala je 24. rujna 1970. u Golden Gate Parku protiv United Mexica i pobijedila s rezultatom 7:1.

Nakon svake odigrane utakmice bio je organiziran ručak za igrače, upravu i simpatizere kluba. Tako se razvijalo prijateljstvo i osjećaj zajedništva u hrvatskoj zajednici.

Godine 1972. godine na prvoj sjednici nakon osnutka izabrana je nova uprava. 

Počasnim predsjednikom imenovan je Jakov Bašić, predsjednik kluba postaje Rafael Boban, tajnik Mile Boban, rizničar Marko Perković, a trener Nikola Hrga.

Sveto ime Croatia

Zanimljiva je jedna utakmica iz tog vremena kada je sudac tražio da se ponovi jedanaesterac koji je Mile Boban u prvom pokušaju obranio.

Njemu je to teško palo pa je sucu opalio šamar, zbog čega je dobio doživotnu zabranu nastupa.

Na samom početku Croatia je igrala u petoj ligi, da bi već 1973. ušla u treću. 

Nakon prvotnih uspjeha klub ulazi u manju krizu i brzo se vraća tamo gdje je počeo 1970. godine.

Međutim, zahvaljujući velikom angažmanu novoizabrane uprave na čelu s predsjednikom Milan Cvitanovićem, tajnikom Rafaelom Bobanom i istim ljudima kao iz prethodnih mandata, Croatia se brzo oporavlja tako da već 1975. igra u najkvalitetnijoj, prvoj ligi San Francisca.

Piše: Marin Sopta

facebook komentari

 • damirphr

  bravo Mile!

 • Vjerovali ili ne ja sam bio taj koji je taj Hrvatski Nogometni Klub u San Francisku osnovao 1970. Vjerovali ili ne ja sam bio taj koji je zadarskom pleskom ošamario sudca koji je dosudio ponovno jedanesterac, jer sam prvi obranio.
  Vjerovali ili ne ja sam bio taj kojeg je FIFA doživotno izbacila iz FIFE.
  Vjerovali ili ne ja sam bio taj koji je 2005 godine na Tioga ulici u San Francisku popravljao jednu kuću. Preko puta čovjek je farbao svoju kuću i od mene zatražio pomoć da mu pomognem uzdignuti preko deset (10) metara skale kako bi mogao dohvatiti somić, vrh kuće.
  Vjerovali ili ne kada sam mu se predstavio, (jer niti je on mene niti jsam a njega prepoznao) zagledao se u mene i zamišljeno me upitao da li sam ja ikada igrao nogomet u Golde Gate Parku. kada sam mu potvrdio, dvojstruko se zagledao u mene i začuđeno reče: pa mi se poznamo. Ja ba priupitah od kuda i kako? Reči mi da je on taj sudac bio kojeg sam ja plekom udario, ali da je on to meni odmah oprostio. Tada smo se ispričali do mile volje, pozvao me u svoju kući, ponudio i ićem i pićem i tako, u zajedničkom razgovoru smo se složili da je to bio tada odraz tog vremena.
  Mile Boban, Otporaš.