Pratite nas

Pregled

Hrvatski platformaši gotovo nestali s političke scene

Objavljeno

na

Stranke s hrvatskim predznakom, ili stranke čiji su predsjednici Hrvati, koje su sudjelovale u majorizaciji svojih sunarodnjaka netom održani izbori su gotovo pomeli s političke scene, piše Hrvatski Medijski Servis.

hsp-bih-jurisic-budimirNezakonito izabranom predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru  u predizbornoj kampanji nije pomoglo ni zagovaranje unitarne BiH, bez entiteta, ni stvaranje koalicije sa šest bošnjačkih stranaka, ni obećanje o otvaranju 80.000 radnih mjesta. Budimir je “imao strategiju” kako osvojiti 150.000 bošnjačkih glasova i postati novi Željko Komšić u stolici Hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a osvojio je tek 10.000 glasova, dok njegov SPP nije prešao izborni prag ni u jednoj županiji.

Lijanovićeva stranka “Radom za boljitak”, koja je kupovinom glasova  ušla u projekat majorizacije Hrvata, postal je dijelom federalne platformaške vlasti i vladajuće koalicije u većinski bošnjačkim kantonima, nakon što je u prethodnom mandatu financijski poharala Zapadno-hercegovačku županiju. Nakon nedjeljnih izbora i ona je doživjela fijasnko nije ušla ni u Federalni ni u bh parlament.

Lijanovići i su prijeći izborni prag samo u Zapadnohercegovačkoj županiji osvojivši 4,9 , Hercegbosanskoj gdje su dobili 6,9 i Tuzlanskoj županiji gdje su osvojili 4 posto glasova birača.

Prije isteka mandata “mazak operacije” kako je Slavo Lijanović nazvao svog brata Jerku završio je u pritvoru zbog višemilijunske porezne utaje s još trojicom svoje braće svojim ministrom Miloradom Bahiljom i ostalim pomagačima.

HSP Zvonke Jurišića raspao se na nekoliko frakcija, a dužnosnici ove stranke koji su imenovani kao kandidati HSP-a na ministraske i direktorske funkcije otkazali su poslušnost stanci, već nakon dvije godine sudjelovanja u projektu majorizacije Hrvata.

Na nedjeljnim općim izborima uspjeli su prijeći izborni prag u Zapadnohercegovačkoj županiji gdje su osvojili 6, 3 posto glasova birača, u koaliciji s HSS Stjepan Radić HSP je u Hercegbosanskoj županiji dobio 5,7 posto glasova birača i u Posavskoj županiji su umalo prešli izborni prag osvojivši 3,2 posto glasova birača.

Podsjetimo nakon prošlih izbora HSP je imao dva zastupnika u federalnom i jednog u Parlamentu BiH.

Podsjetimo “Prvaši”, prije nego što su prihvatili projekt majorizacije Hrvata bili su na vlast s “Devedesetkom i Lijanovićima u Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Herceg-bosanskoj županiji”.


 

Prof. Lasić: Martin je imao peh, što je dobro za njega!

mile

Nezakonitu uspostavu Platformaške vlasti u Federaciji 17.ožujka 2011. prof. dr Mile Lasić nazvao je “puzajućim državnim udarom”. Nakon što su birači na nedjeljnim izborima srušili vlast u Federaciji BiH čijom uspostavom su majorizirani Hrvati, prof Lasić, komentirao je rezultate izbora, sretne okolnosti zbog kojih hrvatski član Predsjedništva nije izabran bošnjačkim glasovima, analizirao koje bi stranke mogle biti dio nove vladajuće koalicije u F Bih, te osvrnuo se na sintagmu čiji je tvorac.

-Puzajući državni udar, je bila dobra sintagma jer je stvarno on dopuzao. Vidjeli ste, pri kraju, da se ta neprirodna koalicija, skupljena s koca i konopca, kako bi se zaobišla legitimna volja hrvatskog naroda, zapravo razbila i postala je predmet međusobnih optužbi. Neki od sudionika, koji nikad nisu trebali biti tamo, uhićenii su od strane onih kojima su izabrani da im služe kao pokriće, dakle, kao ček bez pokrića, izjavio je prof. Lasić za mostarski RDV.

Lasić je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, kazao kako mu nije jasno zašto, ali kako je apsurdno nakon silnih razbojništva koja je počinila “Platforma”, da samo Lijanovići sjede u zatvoru.

-Dakle i taj puzajući državni udar je dopuzao u smislu da je doveo Federaciju do rasula da je politički sustav krahirao da je došlo do totalnog neodgovornog odnosa između izvršne parlamentarne vlasti i u tom smislu je sreća što su ovi izbori tu i što postoji šansa za jednu novu vrstu koalicije mnogo prirodniju ako se bude imalo pameti i ako akteri koji uvijek određuju izvana ne budu se opet na pogrešan način umješali u postizborno koaliranje, smatra prof Lasić.

Nerazumjevanje suštine BiH

On vjeruje kako u BiH kod postoji dvostruki problem s razumjevanjem suštine ove zemlje.

– Prvi je, problem, što mi sami ne razumijemo svoju zemlju kao višenacionalnu, dakle, zemlju formniranih identiteta i da ne treba vršiti nasilje s tzv. građanskim opcijama koji negiraju identitete, nego treba zapravo uraditi mnogo toga da se od etnosa napravi prvo demos unutar hrvatskog naroda i s druge strane i da se u suradnji s drugima pravi politička zajednica, smatra prof. Lasić.

Boji se, međutim, kako “baš ništa ili vrlo malo” akteri i to oni najmoćniji izvana ne razumiju o BiH.

-Moram biti posve otvoren. Jonathan Moore (novi šef misije OSSE-a u BiH, op. hms) je napravio jednu strašnu egzibiciju tumačeći Dayton kako se on se ne smije tumačiti,te poručujući da nigdje ne stoji da se u vlast trebaju birati oni koji imaju legimitet bh naroda. Svatko tko bude išao tim putem da zaobiđe legitimne političke volje kod bh naroda, ja ne govorim sada samo o Hrvatima, nego o svima, duboko griješi. I, u tom smislu, ja se nadam da se neće ponoviti greške iz prethodnih postizbornih noći. Dakle, da će se poštivati ono što se ima poštivati. Dakle građani su glasali, dobili smo što smo dobili, sastavite prirodnu koaliciju, ako nije moguće uključite nekoga tko ima legalitet i legimitet.

Idealna koalicije SDA- HDZ- SBB

Prof.Ladsić smatra kako bi idealno bilo da treći partner SDA i HDZ-u bude Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića. – Ali nisam u to posve siguran zbog krvno zavađenih Izetbegovića i Radončića, nekada prijatelja, tako da je treći u ovom nizu ili srazu zapravo Željko Komšić i njegova stranka, smatra Lasić.

On je komentirao i činjenicu da se dvojica glavnih kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović i Martin Raguž uopće nisu sučeljavali, čak ni spominjali jedan drugog u kampanji. Prof Lasić kaže kako Čović ništa nije morao raditi kad je odlučeno da se kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Čoviću sve išlo na ruku

-Sve mu je ovaj put išlo na ruku. Dakle, najprije bezobrazluk koji je napravljen prije 4 godine stvorio je klimu u kojoj njegov, izbor kad se već odlučilo da će biti kandidiran, to se moglo znati neće biti upitan. Martinu nisu mogli pomoći ni bošnjački glasovi. A povrh svega imao je peh pa nije postao novi Komšić, što je opet dobro za njega, jer poznajem čovjeka. Dakle, nije mogao ovaj put računati na dovoljan broj bošnjačkikh glasova jer ovi su se zaokupili sobom. Dakle, kad je riječ o hrvatskom članu Predsjedništva BiH nije bilo toliko velikoga uplitanja sa strane, mada ne smijemo zaboraviti sjajnu gospođu iz Bihaća koja je rekla kako će svih 21 tisuća njezinih članova glasati za Raguža. Ona pritome misli da je dobar patriota, dobar političar i da nešto dobro čini ovoj zemlji. Zato sam rekao kako se ništa nije promjenilo glede političke kulture. No, ovaj put, srećom, nije bilo toliko napetosti i toliko podvala, zapravo manje smo podvala učinili jedni drugima, kazao je prof Lasić RDV-u, te precizirao:.

-Dakle, da je na bošnjačkoj političkoj sceni bilo manje protukandidata i da je bitka bila unaprijed jasna da se nisu ti glasovi disperzirali na petoricu kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, mi bismo sada imali novoga Komšića. Gospodin Raguž bi bio legalno izabran u vlast, ali ne bi imao legitimet, kazao je prof. Lasić

Ponovio je kako ne trebamo u ovakvoj zemlji podeljenoj, postratnoj, neuspjeljih tranzicija birati jedni drugima. -Dakle nije se dogodilo najgore, a moglo se dogoditi samo da je bila drugačija konstilacija.

HMS.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
6 kom.

6 Comments

 1. peppermintt

  14/10/2014 at 20:36

  Lasić je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, kazao kako mu nije
  jasno zašto, ali kako je apsurdno nakon silnih razbojništva koja je
  počinila “Platforma”, da samo Lijanovići sjede u zatvoru.”

  i mene to zanima ???

 2. peppermintt

  14/10/2014 at 20:38

  “Dakle, kad je riječ o hrvatskom članu Predsjedništva BiH nije bilo
  toliko velikoga uplitanja sa strane, mada ne smijemo zaboraviti sjajnu
  gospođu iz Bihaća koja je rekla kako će svih 21 tisuća njezinih članova
  glasati za Raguža. Ona pritome misli da je dobar patriota, dobar
  političar i da nešto dobro čini ovoj zemlji. Zato sam rekao kako se
  ništa nije promjenilo glede političke kulture.”

 3. cleuna

  14/10/2014 at 21:52

  Bili jednom jedan Živko i jedan Zvonko.

 4. peppermintt

  14/10/2014 at 22:01

  počivali u nemiru ..

 5. Lilith

  14/10/2014 at 22:36

  Dakle, da je na bošnjačkoj političkoj sceni bilo manje protukandidata i
  da je bitka bila unaprijed jasna da se nisu ti glasovi disperzirali na
  petoricu kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, mi bismo sada
  imali novoga Komšića. Gospodin Raguž bi bio legalno izabran u vlast,
  ali ne bi imao legitimet.. ovo navedeno bi se sigurno dogodilo, i realno smo se svi pribojavali ovakvog scenarija..

 6. cleuna

  14/10/2014 at 23:07

  Amen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Pregled

Putin iznenadio: “Mogu otkriti malu tajnu razgovora s hrvatskom predsjednicom…”

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je na susretu sa sudionicima svjetskog susreta studentske mladeži u Sočiju rekao da je Rusija spremna sudjelovati u plinofikaciji hrvatskih regija, čime bi se poboljšala kvaliteta zraka.

Kako izvještavaju ruski portali, Putin je odgovarajući na neformalnom susretu na pitanje jednoga hrvatskog studenta o sadržaju razgovora s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, odgovorio kako može otkriti “malu tajnu razgovora”, o kojoj nije službeno izvještavano.

“Kada smo načeli temu o lošoj ekološkoj situaciji u pojedinim hrvatskim regijama, rekao sam predsjednici da Rusija može plinoficirati kompletne hrvatske regije, naravno ako je Hrvatska za to zainteresirana”, rekao je Putin.

Ruski je čelnik, izvještavaju portali, dodao da radi pročišćavanja zraka Rusija može kreditirati program plinofikacije ili isporučiti dodatne količine plina.

Kako je objasnio, to bi oslobodilo neke regije Hrvatske od prekomjerne potrošnje ugljena, što šteti ekologiji.

Ruski utjecaj na kvalitetu zraka u Hrvatskoj uglavnom se veže uz emisije štetnih plinova iz rafinerije nafte u Brodu u Bosni i Hercegovini, u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta, zbog čega trpe stanovnici Slavonskog Broda i okolice.

Vlada je u listopadu prihvatila protokol kojim se predviđa priključenje te rafinerije na plinsko-transportni sustav Republike Hrvatske, čijom bi realizacjiom kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu i okolici trebala biti znatno bolja, a zdravstveni rizici smanjeni.

Plin za pogon rafinerije dopremio bi se iz Hrvatske, prenamjenom sadašnjeg produktovoda Slobodnica-Brod u izravni plinovod.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Glasnović: Doprinos hrvatske dijaspore je ogroman, no Hrvati izvan domovine potpuno su izolirani

Objavljeno

na

Objavio

Sabor raspravlja o Godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine u kojem se, među ostalim, navodi i da je Hrvatska lani financirala s više od 40 milijuna kuna brojne infrastrukturne, obrazovne, kulturne i druge važne projekte hrvatskih institucija i udruga u cijelom svijetu.

Saborska sjednica počela je stankom. Zatražili su je Željko Glasnović zbog hrvatske dijaspore, Ivan Lovrinović koji želi govoriti pretvaranju građana u dužničke robove, a Mislav Šimić iz Mosta tražio je stanku na temu aktualne političke situacije, jednako kao i HDZ

Željko Glasnović rekao je da je doprinos hrvatske dijaspore ogroman, no da su Hrvati izvan domovine potpouno izolirani.

Iz iseljeništva u Hrvatsku stiže oko 16 milijardi kuna i milijardu eura, što je velik dio BDP-a. No, hrvatski iseljenici i dalje se susreću s preprekama kad se žele vratiti u Hrvatsku.

Imate socijalističku birokraciju, treba tri godine za državljanstvo, dvije godine za domovnicu, svakih šest mjeseci dizati rodni list.

To je namjerna sabotaža od nekih kadrova, možda su oni u MUP-u. Zadnji stop je Črnomerec.

Nema dopisnog glasovanja. Ti ljudi imaju formalno pravo glasa, ali ustvari on mora letjeti šest sati iz Vancouvera da glasuje tamo u Torontu, Ottawi.

U isto vrijeme vraćamo četnike u Hrvatsku koji su vršili agresiju. Ima 31.000 zahtjeva za povratak ljudi koji su tu bili kad je vršena agresija na Hrvatsku. A ovi naši vani, koji daju lovu, koji doprinose, su isključeni iz društvenog i ekonomskog razvoja.

Začuđujuće, 20 godina nakon rata mi još nemamo cenzus i točnu sliku, statistički okvir koliko ljudi imamo vani.

Koje su njihove sposobnosti, kako su podijeljeni, kako se osjećaju. Ima skoro tri milijuna ljudi vani, minimum tri milijuna. A nema konzulata u Novom Zelandu i tako dalje – rekao je Glasnović.

Kako kaže, zna za ljude iz Južne Amerike koji bi se vratili u Hrvatsku, ali njihovi ‘dosjei stoje u ladicama godinama’.

Imate 5000 dosjea koji nisu procesuirani. I to je, ja bih rekao, rak rana hrvatske države, ta hrvatska diplomacija,  gdje sjede bivši kadrovi Udbe, Partije, čiji jedini interes je njihova stražnjica.

Glasnović je poručio da se ljudi neće vratiti dok se u Hrvatskoj ne popravi ta ‘pravna kaljuža’ te kako smatra da iseljenici ovdje nisu poželjni, a ‘doći će 200 sirijskih izbjeglica’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori