Pratite nas

Kolumne

Hrvatski predsjednici – srpski doušnici

Objavljeno

na

U Tel Avivu, Beogradu, Kijevu, Bratislavi ili Ankari već slijedećeg dana po spoznaji da je njihov predsjednik otkriveni doušnik, protestirali bi milijunigrađana, i ne bi se razilazili sve dok pravda ne bi bila zadovoljena

Još se ne nazire kraj „aferi Josipović“ u kojoj je hrvatski predsjednik otkriven kao doušnik Republike Srbije, jer je preko dojučerašnjeg srbijanskog veleposlanika Radivoja Cvetićanina dostavio na stotine, a vjerojatno i tisuće, povjerljivih hrvatskih dokumenata i državnih tajni. Svatko normalan mora se zapitati da li se ikada u povijesti dogodilo da u nekoj državi otkriju predsjednika kao doušnika do jučer neprijateljske zemlje. Može li se zamisliti da izraelski predsjednik Rivlin snabdijeva Palestince izraelskim državnim tajnama? Ili srbijanski predsjednik Nikolić tajno dostavlja Albaniji optužujuće dokumente pogubne po njegovu domovinu? Ili da ukrajinski predsjednik Porošenko postane doušnik Putinove Rusije? Ili da slovački čelnik Kiska šalje tajne dokumente mađarskom kolegi Orbanu? Ili da turski predsjednik Erdogan preko grčkog veleposlanika šalje kompromitirajuće spise mrskom susjedu?! Ili, ili…

Naravno nigdje to nije moguće jer i u Tel Avivu, Beogradu, Kijevu, Bratislavi ili Ankari već slijedećeg dana po spoznaji da je njihov predsjednik otkriveni doušnik, protestirali bi milijuni Izraelaca, Srba, Ukrajinaca, Slovaka ili Turaka. I ne bi se razilazili sve dok pravda ne bi bila zadovoljena. Kod nas u Hrvatskoj toga nema niti može biti jer smo navikli da nas vode klimavci, lopovi, hohštapleri, pa i doušnici. Mnogi se pitaju gdje su danas naše dragovoljačke udruge koje su ovom aferom najviše i oštećene, jer Josipović je Cvetićaninu predao povjerljive dokumente iz Domovinskog rata. Uz pomoć tih papira Srbi mogu na svojim granicama uhititi mnoge kao što su ekspresno uhitili i na više godišnju robiju osudili zlosretnog Veljka Marića. Marićeva sudbina Josipovićevo je djelo.

Josipović se može tako ponašati jer zna da je i njegov prethodnik Stipe Mesić imao sličnu „doušničku rolu“ i nije mu se ništa dogodilo iako ga je na vezi za dojave držao nitko drugi do šef jugoslavenske vojne obavještajne službe (KOS-a) general Aleksandar Vasiljević. Doušnički put Stipe Mesića zaista je dug i po hrvatske nacionalne interese višestruko katastrofalan. Naime, već 58 godina neraskidivo je vezan preko srpskih naredbodavaca s UDB-om i KOS-om. U njegovom udbaškom kartonu piše da je „kao saradnik zavrbovan 12.9.1956. godine od strane Vučković Dušana, šefa ureda za pasošku službu kotara Našice. Zavrbovan je na patriotskoj bazi a na saradnju je pristao dobrovoljno, bez ikakvog ustezanja, sa puno volje“. Poslije nekoliko godina, kao perspektivnog doušnika preuzima ga udbaški šef Miloš Lukač, a dvadesetak godina kasnije o njegovoj doušničkoj karijeri brine udbaški šef, također Srbin, Dmitar Šijan. Njega Mesić uredno informira o tadašnjim hrvatskim disidentima Franji Tuđmanu, Marku Veselici, Savki Dabčević Kučar, Miki Tripalu, Janku Bobetku, Ivanu Šiblu…

Uz sam osvit Domovinskog rata, 1990.godine, doušničke podatke uredno predaje srpskom generalu KOS-a Aleksandru Vasiljeviću koji o tome svjedoči u Haagu na suđenju Slobodanu Miloševiću: „Kasnije (1990. godine) smo ipak uspjeli uspostaviti odnos s Mesićem kojeg smo čak jednim dijelom pridobili za ideju suradnje s JNA. S Mesićem sam, kao glavni čovjek KOS-a, imao dvadesetak sastanaka na kojima smo razmjenjivali informacije i podatke jer smo mislili da možemo spriječiti sukobe i ekstremizam. Mnogo smo, upravo od Mesića, doznali o ustrojavanju paravojnih jedinica u Hrvatskoj, naoružavanju HDZ-ovaca. Mesić nam je poslužio kao HDZ-ovski insajder i informator. Mnogo su nam koristile tih dana informacije i podaci koje smo dobivali od Mesića. U jednom našem razgovoru Mesić je rekao kako bi tolerirao hapšenja svih funkcionara MUP-a i Ministarstva obrane Hrvatske, osim Špegelja i Boljkovca. Inzistirao je na njihovoj zaštiti. Složili smo se oko toga. Razmjena informacija i podataka s Mesićem ipak nam je bila mnogo važnija i nismo htjeli upropastiti te kanale.“

Knjige se mogu napisati o brojnim aferama Stipe Mesića, jer skoro da nema ni jedne u posljednjih 25 godinau kojoj on nije bio „vegeta“. Javnosti znani državni odvjednik Radovan Ortinsky 2002. godine napravio je za hrvatski državni vrh piramidu kriminala u državi i na čelo stavio Stipu Mesića, zaštitnika i kompanjona brojnih kriminalaca. Ortinsky je ubrzo smijenjen, Mesić nesmetano nastavio gdje je stao… I, 2009. godine na predsjedničkoj dužnosti naslijedio ga je Ivo Josipović. Čudne li analogije – i Mesićev otac Josip i Josipovićev Ante proslavili su se u partizanima po zločinima nad Hrvatima civilima, te po većoj odanosti Beogradu nego Zagrebu. Obojicu su odgojile Srpkinje – Mesića pomajka Mileva, Josipovića majka Milica. Obojica su oženili Srpkinje – Mesić Milku, Josipović Tatjanu. Obojica bezbožnici, Mesić je čak kršten u pravoslavnoj crkvi sv. Nikole u Orahovici, Josipović bio i ostao nekrst.

U svom burnom životu, pored desetak velikih afera čija se vrijednost procjenjuje na desetine milijuna eura, Ivo Josipović ima i dvije usko vezane za njegov prisan odnos sa Srbijom. Tako je 1990., poslije raspada Jugoslavije, on u ime Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) pregovarao o sukcesiji sa Savezom kompozitora Jugoslavije. Kao namirenje, s njihovog računa dobiva dva milijuna njemačkih maraka koje su hrvatski autori i tekstopisci zaradili emitiranjem svojih pjesama u Srbiji. Taj novac nikada nije isporučen HDS-u i ZAMP-u, odnosno hrvatskim izvođačima. Desetak godina kasnije, 2002. godine Josipović je, na prijedlog tadašnjeg predsjednika Mesića, postao glavni hrvatski pregovarač sa Službom državne bezbednosti Srbije o puštanju na slobodu trojice naših otkrivenih i osuđenih obavještajaca u Srbiji. Internetom je kružila priča kako je Josipović našima prenio da za puštanje naših obavještajaca Srbi traže milijun eura. Taj iznos Mesiću je donio jedan poznati zagorski biznismen, Josipović s punom torbom otputovao u Beograd i vratio se s našim obavještajcima. Srbi su kasnije tvrdili da nikakav novac nisu uzeli u toj razmjeni nego su naše pustili zbog nekih drugih ustupaka. Gdje je nestalo milijun eura nikada nije utvrđeno, ostaje nagađati jesu li ga Mesić i Josipović „bratski podijelili“.

Ostaje pitanje zašto su Aleksandar Vasiljević i Radivoj Cvetićanin objelodanili doušničke epizode Mesića i Josipovića, jer je posve neuobičajeno u svijetu da se bez prijeke potrebe razotkrivaju doušničke mreže, pogotovo kada su u pitanju tako visoki dužnosnici. Vjerojatno se odgovor krije u činjenici da samo šalju upozorenja Mesiću i Josipoviću o daljnjoj odanosti Srbiji, jer će u protivnom objaviti druge, mnogo krupnije afere u kojima su sudjelovali na štetu Hrvatske. Ako je sigurno, a sigurno je, da je Josipović dostavio Srbiji na stotine državnih tajni onda nije isključeno da je on u državnu komisiju za tužbu protiv Srbije za agresiju i genocid i ušao kako bi se domogao važnijih dokumenata koje će kasnije isporučiti agresorskoj strani – Srbiji.

Kada sve ovo znamo o „tajnoj vezi“ Ive Josipovića i naših istočnih susjeda, nikoga više ne treba čuditi zbog čega se on tako javno snishodljivo postavlja prema njima i zašto, dok je on predsjednik, nećemo izaći na svoje prave istočne granice, nećemo dobiti naše opljačkano i odnijeto kulturno blago, nikada nam dok nam on predsjednikuje neće reći cijelu istinu o našim najmilijim, ubijenim i nestalim u Domovinskom ratu, nikada Hrvati u Srbiji neće imati potpunu političku i materijalnu zaštitu… U ni jednoj normalnoj, demokratskoj i pravednoj zemlji takvo što nije zamislivo. Za očekivati je da će i Hrvatska, kao posljednja u Europskoj uniji uskoro postati normalna, demokratska i pravedna. Tek tada ćemo doživjeti da se Andrija Jarak javi u izravnim TV prijenosima ispred kuća Stipe Mesića i Ive Josipovića.

Autor: Tomislav Marčinko/ Direktno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Josip Jović: Nekad je bio Goli otok

Objavljeno

na

Objavio

Jedna ljudska sudbina bolje objašnjava prilike i klimu nekog vremena od suhoparnih, brojkama nabijenim povijesnih analiza.

Jedna od takvih sudbina zapisana je u upravo na Pravnom fakultetu u Splitu, pred prepunom velikom dvoranom, promoviranoj knjizi Jakoslava Davida Rojnice “Ja sam 6387”, u kojoj on u trećem licu piše o svom suđenju i zatvaranju na zloglasnom Golom otoku.

Ne, nije, ako ste pomislili, Rojnica informbiroovac. On je rođen 1956., iste godine kad je progon “staljinista” Staljinovim metodama bio završen, a Tito otoplio odnose sa SSSR-om. No, osuđenici su tamo i dalje pristizali sve do 1988. godine. Neki zbog kriminala, a neki zbog delikta mišljenja, piše Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Rojnica je optužen i osuđen (zajedno s Mirkom Rajčićem, Markom Juranovićem i Fabijanom Dumančićem) na tri godine zatvora zbog navodnog podrivanja sistema, rušenja Jugoslavije i odvajanja Hrvatske, a jedini dokazi za tu urotničku djelatnost bilo je posjedovanje lista “Nova Hrvatska” i još neke nezgodne literature.

Imao je samo dvadeset dvije godine, u istrazi je proveo šest mjeseci, podvrgavali su ga elektrošokovima, doveli ga na rub smrti kad mu je postalo svejedno hoće li živjeti ili umrijeti. Trajno mu je uništen dio života, one možda najbolje godine. Prekinuo je studij prava, koji nikada neće nastaviti.

U zatvoru se našao u društvu okorjelih kriminalaca, koji ga nisu maltretirali kao što oni znaju raditi, i to samo zato što je bio pismen pa im je pisao molbe i žalbe.

Kaže kako su mu molitva, vjera u Boga, majčini i sestrini posjeti bili jedina pomoć, utjeha i nada. Danas je pun opraštanja i razumijevanja, miran i bez imalo osvetničkoga u sebi. Pod inicijalima je čak sakrio i imena onih koji su ga teretili da bi spasili sebe.

“Ja sam 6387”, kao i brojne druge knjige, zapisi, sjećanja itd., snažan je odgovor učestaloj tezi kako smo živjeli u socijalizmu s ljudskim likom i u pravednoj državi, kako je čak nekada bilo bolje, kako su priče o progonima samo propagandne nacionalističke bajke.

Nekad je, međutim, bio Goli otok. Na promociji je povjesničar Josip Jurčević temeljem vlastitih istraživanja iznio podatak kako je od 1945. do 1950. bilo trideset tisuća političkih procesa te kako je sto tisuća ljudi osuđeno iz političkih razloga. Sve je bilo po zakonu, samo što su zakoni bili u službi režima, u službi ideologije i jedine partije.

Posljednji politički zatvorenik na Golom otoku, spomenuo je Rojnica, došao je tamo 1983. i ostao sve do 1988. godine, a njegov krimen bila je parola “Živjela Hrvatska”, koju je napisao na nekom zidu. Takva kazna, ako je vjerovati nekim najavama novog kaznenog zakona, čeka onoga tko napiše ili uzvikne “Za dom spremni”!

Moderni tzv. antifašisti priznat će eufemistički kako je Goli otok bio “greška”, ali im Bleiburg nije bio niti greška. Jer, valjda, na otoku su stradali njihovi.

Foto Vojko Bašić / HANZA MEDIA, Reuters

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Hitrec: Mutikaša J. Pavičić vrijeđa sve i svakoga, a Stepinca naziva politički insuficijentnim jadnikom

Objavljeno

na

Objavio

Magle, dugotrajne magle sve do podne. Lako se u njima izgubiti, ne samo guskama. I priča o Agrokoru zamagljuje se s mnogih strana, premda su Kulmerovi dvori na uzvišenom položaju gdje sunce dopire puno ranije nego u prigorskim nizinama. Ondje su s prvim tracima zore, praktički još po mraku, ušli policajci i novinari koje je DORH prve obavijestio, po već ustaljenom običaju da se velike predstave uhićenja odvijaju pred okom kamere i očima televizijskih gledatelja. Kulmerovce nisu pronašli, ali su negdje blizu u Šestinama zgrabili oberšefa svih Todorićevih novčanih vragolija, koji ima dragocjene podatke i s njima u džepu može se lahko nagoditi, jer sloboda nema cijenu.

Odluka je očito donesena u suradnji duboke i plitke države, jer obje imaju prste u pekmezu i sada bi vrlo rado da proces bude vođen tako da se ne otkriju ključni igrači koji su godinama žmirili ili pogodovali maestralnom carstvu usred Republike, velikom gospodarskom feudalcu koji je imao u džepu hrvatske političare i utjecajne javne djelatnike, pri čemu je zapošljavanje njihove djece samo manji, izvanjski i poznati način humanoga korumpiranja elite, gdje svjetonazori i ine pripadnosti nisu imale bitnu ulogu.

Todorić uvijek može reći, i istina je, da je zapošljavao i obične, tzv. male ljude, njih stotinu tisuća ako se računaju i obitelji, i da je unatoč bijednim plaćama koje im je davao, taj posao bio za ljude spas u krizi koja je drmala Hrvatsku, i ne samo Hrvatsku. No, krčag ide na vodu dok se ne razbije, pa je na kraju veliki latifundist ugrozio ionako krhko hrvatsko gospodarstvo, pretvorio se u blogera, a državne institucije koje su trebale nadzirati odmetnutu paradržavu vrište jedna na drugu i prave se blesavima.

Ivica Todorić

A kako velikim magnatima služe revizorske kuće, valjda je i vrapcima poznato. U jednom zagrebačkom kazalištu upravo se priprema, dok ovo pišem, predstava Gogoljeva „Revizora“ koja, ne samo po naslovu nego i atmosferi iz ruske provincije Gogoljeva doba sjajno odgovara današnjem hrvatskom trenutku, to jest trenutku europske provincije Hrvatske koja je izložena unutarnjim rastakanjima i vanjskim smicalicama na koje ne zna odgovore ili se panično dovija s vjerom u naš talent za improvizaciju.

Uhićenja agrokorovaca vjerojatno su dar koji državni odvjetnik Cvitan nosi u Rusiju, u sastavu ili nezavisno od sastava delegacije predsjednice RH koja ima vrlo tešku zadaću da šarmira Putina i rusku vrhušku, u okolnostima koje nadilaze gospodarsku i financijsku temu, to jest već su odavno poprimile golu i nimalo bezopasnu političku dimenziju. Štošta je tu na stolu i ispod stola od trenutka kada se veleposlanik Azimov navukao svečanu vojnu odoru i progovorio o Agrokoru, dok hrvatski veleposlanik u Moskvi nije rekao ni riječi, a nije ni mogao jer ga nije bilo. Dvije godine nismo imali veleposlanika u Rusiji, što je gotovo nevjerojatno, a mnogo, mnogo više godina odnose s Rusijom temeljito smo zanemarivali – baš u vrijeme kada je definitivno opet postala supersilom.

Kako izgleda sada taj koloplet nesretnoga zaborava i što je sve u loncu? Je li Todorićevo zaduživanje kod ruske Putin2državne banke samo neoprezan potez ili je povučen uz savjetnike koji su imali zlu namjeru – znajući stanje u Agrokoru – učiniti Hrvatsku barem (za početak) malo zavisnom od Rusije i otvoriti ruskom medvjedu prostor u koji još nije ušao, za razliku od „regiona“ gdje se dobro plasirao i praktički ima pod nadzorom lijep dio teritorija. Izjava da je hrvatska država dužna ruskoj državi, jer je navodno Hrvatska nacionalizirala Agrokor, bjelodano govori o razini na koju je podignuta afera i svakako je ruski as iz rukava kojemu će biti teško doskočiti, premda je riječ o smicalici. Usporedno, u Poljsku je otišao hrvatski kontingent pod vodstvom SAD, noseći sa sobom bitnicu višecijevnih lansera raketa, a ni hrvatska potpora (podržavam) mirnoj reintegraciji okupiranih područja u Ukrajini ili barem potpora sporazumu iz Minska (nije šija nego vrat) svakako nije laka točka u posjetu predsjednice Rusiji – posjetu koji je Putin tako demonstrativno osobno najavio, u čemu pozorni analitičar prepoznaje nervozno kuckanje prstima po stolu i želju za cjenkanjem. Kako god bilo, dobro je da su s Rusijom opet uspostavljeni diplomatski odnosi, makar u složenom trenutku, kao što je dobro da se opet uspostavljaju kulturne veze koje ne bi trebale ostati na razini gostovanja zbora Crvene armije u Zagrebu, to jest trebale bi biti posve drukčije. U Rusiju (staru) treba poslati Ivicu Buljana, šefa drame u zgb. HNK koji je u trenutku skidanja Titove ploče divljao pod sovjetskim i jugoslavenskim zastavama.

Tito – konačni pad

Kad smo već kod Tita: u subotu je u zagrebačkom Studentskom centru pred krcatom dvoranom prikazan pedesetminutni dokumentarni film o konačnom padu i Tita i njegove ploče, koja je na užas i sramotu samostalne hrvatske države nježno održavana dvadeset i šest godina, nakon što je u komunističkoj Jugoslaviji stajala ondje od 1946. Premda i sam imam prste u nastajanju toga filma, ili baš zato, moram posve subjektivno i objektivno reći da je Sedlarov film odličan, sveobuhvatan i odgovoran prema povijesti: naime, trebalo je poradi potomaka zabilježiti kamerom tko je sve sudjelovao u prekidu dugogodišnje farse, pa je snimljena i sjednica povjerenstva za imenovanje trgova i ulica pod predsjedanjem Zlatka Hasanbegovića, i sjednica Gradske skupštine koja je donijela odluku, podsjetilo se na one koji su još u devedesetima nastojali maknuti tu blasfemiju, kao i na jedanaest godina duge napore Kruga za trg (Maja Runje, Zdravka Bušić, Ante Beljo…), u kameru su govorili Čičak, Budiša, Banac itd., utkane su snimke protuprosvjeda crvenih u režiji Pusića i sličnih, ali je dan i povijesni prikaz Titovih monstruoznih zločina koji su ga uvrstili na visoko mjesto masovnih zločinaca u dvadesetolm stoljeću (i šire).

Koliko znam, film će biti prikazan na Bujici, a trebao bi biti, da nije kako jest, i na svim televizijama, ali i u srednjim školama. Doista, tek skidanjem ploče maršala završena je jedna epoha. Što ne znači da ostatci ostataka titoljubaca nisu ostali i izviruju ispod kamena, u što sam se i sam uvjerio nakon projekcije filma kada su mi prišla tri inicijativna mlada čovjeka, vrlo srdita, i govorili u smislu „da su tada , u Titovo doba, radile tvornice“ i slično. Bilo mi ih je žao, tko zna gdje su i kako indoktrinirani, a barem su u filmu mogli vidjeti one druge tvornice, tvornice smrti u kojima je zaglavilo pola milijuna ljudi, uglavnom Hrvata… Nego, tri su bila, kako rekoh. Eto se opet formiraju trojke po starim komunističkom receptu.

Povijesna istina

Ima podosta rezona u onome što je napisala skupina intelektualaca, to jest da je cenzura mišljenja o (nedavnoj) povijesti štetna i neprihvatljiva. No, crveni kolumnisti odmah su pokušali okrenuti na svoju stranu, vrlo lukavo plasirajući da se slažu s potpisnicima, pa se odmah bacili na Deklaraciju o domovinskom ratu koja je valjda samo jedno „mišljenje“ o bliskoj povijesti, što nije drugo do pokušaj negiranja istine o agresoru (agresorima) na Hrvatsku. I to u dnevne svrhe, budući da su Vučić i Pupovac svaki iz svojega rova, odnosno zajedničkog, udarili po prijedlogu Zakona o braniteljima koji se uvodno poziva upravo na spomenutu Deklaraciju, naravno. Tako crveni „analitičari“ – osim toga u strahu da i njihovi voljeni simboli budu zabranjeni kao i ostali totalitarni-naoko pristajući uz spomenuti tekst intelektualaca – mute vodu i odvode ju u svoju septičku jamu. Zato treba biti posve jasan: postoji povijesna istina i ona se zasniva na dokumentima koji se ne mogu drukčije tumačiti. Nedavna povijest posve sigurno nema više istina, a ako u dalekoj povijesti zbog nedostatka dokumenata može ponegdje biti spora – o ovoj bliskoj nema sumnje. Nije tu riječ o „propisivanju istine“, nego je (kao u pitanju Deklaracije o domovinskom ratu) riječ o zapisivanju istine kako klatež ne bi protokom vremena krivotvorila povijest, što i danas čini i što joj je zadaća.

Jurica Pavcic

Elem, jedan od tih mutikaša je svakako Jurica Pavičić koji (iz rečenih razloga) poziva da se poništi Deklaracija jer je valjda „stranačko“ ili kakvo drugo mišljenje. Možda braniteljsko. Zatim vrijeđajući sve i svakoga, kao što je običaj, prelazi na Stepinca i proziva medije da previše podržavaju kanonizaciju čovjeka koji je osuđen na komunističkom prijekom sudu iste 1946. godine kada je na zagrebački trg prikucana ploča s imenom maršala. U ime prosvjeda protiv „propisivanja istine“ poziva na pobunu protiv „ izvještavanja na javnoj TV u kojem se beatifikacija (?) tog politički insuficijentnog jadnika pretvara u glavnu temu državničkog posjeta Vatikanu.“ Tako se i nadalje u novinama koje izlaze u Hrvatskoj, bez obzira na promjenu vlasnika, velik prostor daje onima koji, cementirani u boljševičkom bolesnom paklu pljuju po svim vrijednostima i njihovim nositeljima. Podsjećam da je isti „autor“ ne tako davno nazvao književnika Slobodana Novaka kretenom. Veliki je pisac u međuvremenu umro, a u HAZU su prije nekoliko dana na (ponešto zakašnjeloj) komemoraciji govorili ugledni ljudi o neupitnim vrlinama Novakova književnog opusa.

Hrvoje Hitrec/HKV

facebook komentari

Nastavi čitati