Hrvatski suci manjina u Sudu u Čitluku, traži se preispitivanje novih imenovanja

6

Ovih dana s radom treba početi Općinski sud u Čitluku. Lobiranje i pregovori o početku rada ove institucije traju cijelo desetljeće.

I cijeli proces je tekao u skladu očekivanjima do ovotjednog imenovanja sudaca ovoga suda od Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH. Prema toj odluci, Vijeće je imenovalo četiri sutkinje, od kojih je jedna Hrvatica, jedna Srpkinja, a dvije su Bošnjakinje.

Nepoštivanje zakona

Slobodni smo vas podsjetiti na nekoliko činjenica s kojima ste vi sigurno upoznati bolje od nas. Naime, članak 41. Zakona o VSTV-u, stavak 2.,članak 82. Ustava Hercegovačko-neretvanske županije i članak 74., stavak 3., Zakona o sudovima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jasno govore o potrebi da sastav suda treba odražavati nacionalnu strukturu pučanstva u općini, piše Večernji list

Pitamo vas, ali i cjelokupnu javnost u BiH, koja je odredba ovih zakona ili Ustava vaše uporište za donošenje ove odluke…, stoji u pismu koje je na adresu odgovornih za ovu odluku uputio načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Podsjećanja radi, po popisu stanovništva iz 2013. godine u Čitluku živi 18140 stanovnika,od čega 17900 Hrvata, 29 Bošnjaka i 15 Srba. Stoga ostaje nejasno zašto je VSTV donio ovakvu odluku i još više izazvao nepovjerenje prema domaćem pravosuđu. Da bi cijela priča bila još nelogičnija, jedna od sutkinja dolazi iz Zenice, a druga iz Gradiške.

Preispitati odluku

Budući da ste s naprijed navedenim odredbama Ustava i Zakona o sudovima u HNŽ-u sigurno upoznati do najsitnijih detalja, ne možemo se oteti dojmu da iza ovih imenovanja stoje neki drugi razlozi… Stoga vas pozivamo da, zbog svega navedenoga, ali i zbog izgradnje daljnjeg povjerenja u institucije, ovu vašu odluku o imenovanju sudaca u skladu s člankom 44. , stavak 1. , točka 2. Zakona o VSTV-u BiH preispitate i poništite, te tako hrvatskom narodu barem dijelom vratite vjeru u njegovu državu, navodi se u pismu načelnika općine Čitluk.

Nakon “spektakularnih”, ali i potpuno nepotrebnih uhićenja časnika HVO-a u Posavini, koja su izazvala ogorčenje i namir kod hrvatskog naroda u BiH, događaji u Čitluku ponovno povlače pitanje što se događa s pravosuđem u BiH i zašto se hrvatski kadrovi konstantno izbacuju iz pravosudnih tijela.

facebook komentari

 • Agromentum

  Za vrime komunizma su slali kojekakve učitelje i nastavnike iz Srbije i CG u hrvatska mjesta. A sad se opet radi po sličnoj “mustri”.

  • cleuna892

   U mome selu,koje je 100% Hrvatsko,učitelj i šumar su uvijek bili Srbi.

   • pepy

    evo bošnje najbolji učenici i čuvari tradicije Srba :))))

  • pepy

   ovo moji erani slabo uče za suce 😛
   bez šale a što neće kad im može biti. nedavno je bila izmjena zakona kojima se predmeti s sudova u istoj županiji mogu premještati u druga navodno “manje opterećena mjesta”, iz iskustva znamo kako nemaju jednak pristup suci iz Jablanice ili iz Neuma sve je više nego jasno. al nisam nigdi pročitala da su “naši ” reagirali. I sad im lipo ovako smiste.
   ma znaš što ću reć -e neka

   • Agromentum

    A čim li se ti baviš, mogla si ti za to učit’. Imaš smisla za pravdanje, pardon, pravdu. 🙂

    • pepy

     znaš i imam 😀 iako se ti samo šališ :), ali nisam pravnik. šalim se ja, imamo mi najviše tog kadra na zavodu, mislim oko 350 , ali rijetki se odlučuju za polaganje pravosudnoga ispita