Hrvatski vitez Duraković Bećir – prva hrvatska žrtva Bleiburške tragedije

0

Bećir Duraković (1902. Trebinje – 1945. Bleiburg) bio je časnik Hrvatskih oružanih snaga u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, te prvi poginuli Hrvat pri pokušaju proboja s Bleiburškog polja.

Bećir Duraković je rođen 2. travnja 1902. u mjestu Lastva u blizini Trebinja u jugoistočnoj Hercegovini. Bio je po zanimanju profesionalni vojnik, točnije, satnik. Tijekom života služio je u vojsci Kraljevine SHS, te tijekom uspostave Nezavisne Države Hrvatske priključuje se redovima Hrvatskih oružanih snaga, gdje je bio na poziciji časnika, zapovijedajući pješadijom i tenkovskim jedinicama (otprilike 5 000 vojnika pod zapovjedništvom).

Za vrijeme djelovanja u Stocu upoznaje svoju buduću ženu Remzu Festić. Osnovavši obitelj u Stocu, dobiva troje sinova: Senadina, Asafa i Zijada. Bio je pozicioniran na mnogim drugim hrvatskim utvrdama kao što je Prijedor (gdje mu je rođen najmlađi sin), te konačno u Zagrebu.

Dok je bio u zarobljeništvu od strane partizana i engleske vojske na Bleiburškome polju zajedno s većinom hrvatske vojske i mnogim civilima, Duraković se odbio predati. Pokušao se probiti u tenku, bez ikakvog dvoumljenja znajući za kobni ishod svog poteza. Poginuo je od engleske granate u gorućemu tenku, čime je ostao zapamćen kao prva žrtva Bleiburškog masakra kojoj se znade ime i prezime.

(Željko Stanić)

facebook komentari