Pratite nas

BiH

Hrvatski zastupici u Europskom parlamentu pozivaju na institucionalne reforme i jednakopravnost naroda u BiH

Objavljeno

na

Hrvatski zastupici u Europskom parlamentu podnijeli su niz amandmana na izvješće o napretku Bosne i Hercegovine, kojima pozivaju na institucionalne reforme koje bi osigurale ravnopravnost konstitutivnih naroda i da se pri tome slijede načela federalizma.

Na izvješće o napretku koje je sastavio parlamentarni izvijestitelj za Bosnu i Hercegovinu, rumunjski zastupnik Cristian Dan Preda, 14 amandmana podnijeli su zastupnici HDZ-a i HSS-a, sedam amandmana podnio je Tonino Picula te 14 amadmana skupina liberalnih zastupnika, među njima Jozo Radoš i Ivan Jakovčić.

U amandmanu koji potpisuju zastupnici EPP-a Andrej Plenković, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier, Dubravka Šuica (svi iz HDZ-a) i Marijana Petir (HSS) izražava se nada da će “bosanskohercegovački čelnici pokrenuti i ubrzati institucionalne, ekonomske i socijalne reforme kako bi se omogućio napredak na putu prema članstvu u EU i osigurao jednakopravan status sva tri konstitutivna naroda i ostalih”.

Hrvatski zastupnici ne spominju u svojim amandmanima da misle na Hrvate u BiH, ali su ranije opeatovano tražili uspostavljanje jednakopravnosti Hrvata sa Srbima i Bošnjacima u BiH.

U prethodnoj rezoluciji Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, prihvaćenoj u veljače 2014. istaknuto da je važno slijediti “načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put BiH-a u EU” što su pozdravili bosanskohercegovački Hrvati koji traže ravnopravnost s druga dva naroda. To načelo nije spomenuto u nacrtu koje je pripremio izvijestitelj Preda, ali je zastupnik Tonino Picula podnio amandman u kojem se “pozivaju novi čelnici da slijede načela federalizma”. Picula u svom amandmanu predlaže da se u tekst izvješća uvrsti rečenica da Bosna i Hercegovina “neće biti uspješan kandidat za članstvo u EU-u dok ne upostavi odgovarajuće institucionalne uvjete za potpunu jednakost svih građana i konstitivnih naroda naroda”.

Hrvatski zastupnici iz skupine EPP-a u jednom amandmanu naglašavaju da je sadašnja organizacija zemlje neefikasna, “uključujući posebice asimitrične proračunske alokacije između kantona u Federaciji BiH”. Oni također traže da se u tekst uvrsti i potreba da se osigura medijski pluralizam i radiotelevizijski servis na jezicima svih konstitutvnih naroda. Također pozivaju čelnike zemlje da promiču “uključiv i nediskriminatoran obrazovni sustav, koji će jamčiti svim konstitutivnim narodima obrazovanje na njihovom jeziku te da potiču suradnju preko kulturnih, vjerskih i etničkih crta”.

Sličan prijedlog vezan uz pravo svih konstituvnih naroda na pristup javnom radio-televizijskom servisu na svim službenim jezicima podnio je i zastupnik Picula. Picula u svom amandmanu naglašava da je “ustavna reforma preduvjet da bi BiH postala u potpunosti funkcionalna i uključiva zemlja” te poziva na pojednostavljenje institucionalne strukture, kako bi se osigurao uravnoteženije predstavljanje svih konstitutivnih naroda i građana, eliminirala etnička diskriminacija, racionalnizirali troškovi i država učinila funcionalnijom.

U jednom amandmanu Picula predlaže da se u tekstu izrazi zabrinutost zbog izvješća o “rastućoj radikalizaciji među mladim ljudima u BiH, koji se u relativno velikom broju pridružuju terorističkim borcima ISIL-a”.

 I hrvatski zastupnici iz EPP-a i Picula te skupina liberalnih zastupnika predlažu da se čelnici BiH pozovu da iskoriste novi pristup EU-a prema njihovoj zemlji kako bi dovršili postupak stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Privremenog sporazuma, uzimajući pri tom u obzir ulazak Hrvatske u EU i načelo zadržavanja tradiconalnog opsega trgovine. Liberalni zastupnici traže da se ukine smrtna kazna koja je još uvijek na snazi u Republici Srpskoj. Oni također pozivaju sve razine vlasti, posebice vlasti srpskog entiteta da ubrzaju proces potvratka prognanika i izbjeglica. Liberali u jednom amandmanu izražavaju zabrinutost zbog “segregacije djece u javnim školama na temelju etničke pripadnosti” i traže od vlasti da primjene uključiva obrazovna načela u pogledu djece s posebnim potrebama te da bez odgode donesu nove zakone o uključivom obrazovnom sustavu kako bi se na taj “okončala ta antidemokratska praksa u oba entiteta i u distriktu Brčko”.

Rasprava o amandmanima predviđena je na sastanku Odbora za vanjsku politiku 13. travnja, a nakon izglasavanja na Odboru, izvješće se kao prijedlog rezolucije upućuje na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta koji će o tom glasovati krajem travnja.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati