Hrvatsko iseljeništvo odigralo je ključnu ulogu u stvaranju Republike Hrvatske

8

Drage Hrvatice i Hrvati, Boj za jedinstveno Hrvatsko biće u Domovini, pradomovini Bosni i Hercegovini i izvandomovinskoj Hrvatskoj još traje. On se je preselio na drugo bojno polje i vodi se drugim sredstvima.

Hrvatsko iseljeništvo odigralo je ključnu ulogu u stvaranju Republike Hrvatske, prije svega u Domovinskom ratu. Šest pripadnika dijaspore postali su generali u Hrvatskoj Vojsci. Dijaspora još daje veliki doprinos u izgradnji Domovine. Po registriranim mirovinama u Hrvatskoj godišnje ulazi 1.3 milijarde eura. Po neregistriranom priljevu od iseljenika koji pomažu svojim obiteljima ili ulažu u razne poslove u Hrvatskoj pritječe još najmanje 1.3 milijarde eura.

Na žalost, Hrvati izvan Domovine su i dan danas marginalizirani i skoro u potpunosti isključeni iz ekonomskog i društvenog razvoja Republike Hrvatske. Dok manjine imaju osam predstavnika u Hrvatskom Državnom Saboru, Hrvati u 11. izbornoj jedinici, koja optimalno broji nekoliko milijuna glasaća, imaju samo tri predstavnika. Također, tim glasaćima nije dopušteno dopisno glasovanje.

Korupcija i socijalistička birokracija spriječavaju povratak Hrvata u Domovinu.
Šokantna je činjenica da Hrvatu rođen izvan Domovine treba i do tri godine da dobije Hrvatsko državljanstvo. Sirijske izbjeglice u Kanadi uživaju veća prava od iseljenika u Domovini. Zakonski propis o oporezivanju inozemnih mirovina usvojen 2012. prisiljava i one iseljenike koji su se vratili da razmisle hoće li ostati u Hrvatskoj, a spriječava druge umirovljenike da se vrate u Domovinu.

Trojanski konj sastavljen od političkih Jugoslavena, i mentalni sklop taložen u vrijeme komunizma su najveće prepreke na putu da Hrvatska postane moderna i u potpunosti funkcionalna država. Hrvatska i Slovenija ostaju jedine post-komunističke zemlje u Europskoj Uniji koje nisu provele lustracijske zakone. Platili smo preveliku cijenu da nam niži činovnici drugih zemalja i djeca recikliranih komunista, koje danas vode nevladine udruge u Hrvatskoj, dijele lekcije o našoj prošlosti.

Pred nama su novi izazovi. Lakše je stvoriti državu nego nju očuvati. Treba nam nova odlučnost i jasna vizija. Jedan filozof je rekao „Čovjek koji dobrovoljno postane ovca uvijek će naći jednoga vuka koji će ga pojesti.“ U ovo vrijeme svi moramo biti vukovi. Hrvati izvan Domovine moraju postati nova politička snaga. Političke elite koje stoje na putu te misije ne mogu pretendirati na vlast.

Čestitam vam 05 Lipnja, Dan Iseljenika i želim vama i vašim obiteljima zdravlje i sreću. Bog i Hrvati.

Saborski zastupnik, Željko Glasnović

facebook komentari

 • rođeni

  vjerujem da će vas podržati generale, hdz je u dijaspori sve kredite prokockao svojom partizanštinom, jugoslavenstvom, kriminalom i četničarenjem

  • Maks

   Zamjenio si sa svojim SDPjom , neko ti je dobro pobrkao lonce.

   • rođeni

    inače za probleme tvoje vrste koristim raid i ne bavim se detaljima, ali humanist kakav jesam brinem za sva stvorenja
    u duhu te brige dužnost mi je upozoriti te na opasnost naglog ulaska prdoljaka u koaliciju s plenkijem, pri čemu bi stanovnici briselkovog organa za primanje koalicijskih partnera mogli biti uznemireni
    no s druge strane, navikli ste na česte upade troprstaša pa vam prdoljakov ulazak u koaliciju bude ugodno iskustvo
    over&out

    • Maks

     Znam te jos od predsjednicke kampanje “hdzsdp” samo da bi pomogao Josipovicu. Skinuli smo lignju, Milanovica , udbasku cupriju ide se korak po korak, bit cemo i nakon iducih izbora korak dalje,,ti i tvoji gubite.

     • rođeni

      jedino što ti znaš je ono što ti ti ludi glasovi u glavi kažu, a jedino oni i razumiju tvoje baljezganje
      ajd se ti druži s tim glasovima, ionako te nitko drugi ne doživljava i uživaj u triper koaliciji

     • Maks

      Da nebi s tobom protiv hrvatske opcije , tvoji ludi glasovi u glavi , nisu moji niti imam kakve. Promjenio si tri cetiri nika Maminjo “otac domovine”, neki nik s Krizem, sad rodjeni ostalo “sdphdz”, Karamarko “udba , uzmi Frljic, Stazic bolje ti pristaje.

 • Dusko Besenic

  Bravo gen.Glasnoviću…nadam se da radite na formiranju prave Hrvatske domoljubne stranke zajedno sa Esih i Hasanbegovićem,pa da imamo za koga glasovati,a ne za ovu udbašiju,na čelu sa Plenkovićem,koja je javno okupirala HDZ i samo ih još notorne budale doživljavaju kao “pravi HDZ” (ne radi se o običnom članstvu ni o rijetkim izuzetcima u vrhu!)!!!

 • KOMENTAR Damir Galu,
  Čitaj Damire i upoznaj se kako su Hrvati u iseljeništvu promicali hrvatsko ime među strancima i na zelenom polju, dok Hrvati u to doba nisu smijeli ni pisnuti o hrvatstvu u svojoj Domovini Hrvatskoj. Znam da si dobar čovjek i još bolji Hrvat pa ćeš znati razumijeti i tvojeg susjeda iz Bobanove Drage, sela Sovića. Uživaj u čitanju pa se opet javi. Nemoj živjeti u neznanju!
  Bog! i velik poZDrav.
  ZA DOM SPREMNI!

  Hrvatski nogometni klub u San Franciscu osnovao je politički …
  kamenjar.com/hrvatski-nogometni-klub-u-san-franciscu