Pratite nas

Hrvatska

Hrvatsko nebo bez obrane – turski avion preletio sve do Italije

Objavljeno

na

Je li i jedan MIG 21 u operativnom stanju – pitaju se stručnjaci nakon što je turski avion bez dozvole preletio preko cijele Hrvatske

Prije tjedan dana, u četvrtak 28. siječnja u zračnom se prostoru Republike Hrvatske dogodio incident koji upozorava da je stanje našeg ratnog zrakoplovstva puno lošije nego što se to pokušava prikazati javnosti. Naime, kako piše Večernji list, u južni je dio Hrvatske iz pravca mostara doletio neprijavljen i nenajavljen mlazni avion tipa Embraerer Phenom 300, koji je poletio iz Bodruma u Turskoj.

Iako je u takvim situacijama logično da nepoznati zrakoplov presretne i ispita dežurni par borbenih zrakoplova – naši se Mig 21 nisu niti podigli u zrak. Tako je Phenom 300 preletio sve do Italije, gdje su ga presreli F16 naših zapadnih susjeda.

Stručnjaci misle da ovaj žalosni incident pokazuje kako je hrvatsko nebo zapravo – nebranjeno, jer se zbog lošeg stanja naših Mig-ova nakon katastrofalnog remonta u Ukrajini na njihovo borbenu spremnost uopće ne može računati.

Podsjetimo, nakon remonta u Odessi naši su se ratni zrakoplovi vratili u Hrvatsku u dijelovima, jer nisu bili spremni za prelet do Zagreba, a eskadrila je dopunjena kupnjom aviona koji su, kako je MORH priznao u odgovoru na upit našeg portala, godinama stajali na otvorenom, po svim vremenskim uvjetima, na pisti ukrajinskog dobavljača – navodno zato jer ih je zbog lošeg stanja odbila preuzeti vojska Jemena.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Suđenje za mito pri remontu MIG-ova zatvoreno za javnost

Objavljeno

na

Objavio

Isključenje javnosti na početku suđenja zatražili su predstavnici Uskoka, a s prijedlogom su se složili i odvjetnici okrivljenika koji tijekom cijelog postupka odbacuju krivnju.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je počelo suđenje Josipu Čoviću kojega Uskok tereti da je kao načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) tražio 50 tisuća eura mita od Ivice Josipovića, predstavnika ukrajinske tvrtke koja je napravila remont hrvatskih MIG-ova, no suđenje je zbog zaštite državne sigurnosti zatvoreno za javnost.

Isključenje javnosti na početku suđenja zatražili su predstavnici Uskoka, a s prijedlogom su se složili i odvjetnici okrivljenika koji tijekom cijelog postupka odbacuju krivnju, javila je Hina.

Optužnicom podignutom krajem prošle godine, a potvrđenom u ožujku, Uskok Čovića tereti da je uoči odluke o javnoj nabavi od zastupnika dvaju inozemnih tvrtki “zatražio novčanu nagradu” kako bi zauzvrat, kao član MORH-ovog povjerenstava, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u remontu i nabavi dodatnih aviona MiG-21.

Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili Čovićev zahtjev da mu za pogodovanje isplate 50 tisuća eura, dok je suoptuženi zastupnik druge tvrtke taj zahtjev prihvatio i Čoviću obećao isplatu zatraženog iznosa, stoji u optužnici.

Uskok je još u ožujku prošle godine potvrdio da provodi kriminalističko istraživanje remonta i nabave borbenih zrakoplova MiG-21, nakon napisa u medijima su od 12 zrakoplova koji su u srpnju 2015. došli s remonta u Ukrajini samo tri u funkciji.

Mediji su tvrdili i da su na MIG-ovima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine “prekucani” serijski brojevi jer ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova ni brojevima koji su navedeni u ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji.

VELIKA ISTRAGA U UKRAJINI: Istražitelji ušli u tvrtku koja je radila remont hrvatskih MIG-ova

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

U svečanom mimohodu 52. Vinkovačkih jeseni oko 4.000 čuvara tradicijske baštine (foto Galerija)

Objavljeno

na

Objavio

This slideshow requires JavaScript.

U sklopu 52. Vinkovačkih jeseni u nedjelju je ulicama toga slavonskog grada u svečanom mimohodu prošlo oko četiri tisuće članova iz 80-tak folkornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koje njeguju hrvatski izvorni folklor, a pored desetaka tisuća posjetitelja, nastupe je s pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića promatrala i visoka pokroviteljica te manifestacije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U govoru, prije nego je dala dozvolu da mimohod krene ulicama Vinkovaca, Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da su Vinkovačke jeseni iznimna kulturna svečanost koja je dugi niz godina čuvala hrvatski jezik, kulturu i narodne običaje i u vremenima kada to nije bilo lako, kada je “bilo onih koji su pokušali zatrti i našu pjesmu i našu riječ, a ponekad i naše samo ime”.

“I zato držim da upravo osmišljenom državnom politikom moramo i dalje nastaviti podržavati kako Vinkovačke jeseni tako i druge kulturne manifestacije koje čuvaju hrvatsko folklorno i nacionalno naslijeđe”, poručila je hrvatska predsjednica.

Govorio je i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić istaknuvši da su Vinkovačke jeseni oduvijek bile čuvarica tradicije te će to i ostati.

Ulicama i trgovima Vinkovaca iz pjesmu i ples u svečanom mimohodu prošli su članovi 80-tak folklornih skupina koje su sve do stadiona HNK Cibalije, na kojem su sudionici zapleasli veliko šokačko kolo, pratilo je i pljeskom pozdravljalo na desetke tisuća posjetitelja pristiglih u Vinkovce iz svih krajeva Hrvatske te iz inozemstva.

U svečanom mimohodu prošle su i 32 svečano ukrašene svatovske konjske zaprege te tridesetak jahača, a svečanost je završila šokačkim kolom na pozornici u kojem je zaplesala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

52. Vinkovačke jeseni danas i završavaju posljednjim dijelom Državne smotre hrvatskoga izvornog folklora.

facebook komentari

Nastavi čitati