Hrvatskoj nužne reforme i zaokreti ili će uskoro završiti u bankrotu

1

Novinare je zanimalo želi li Božo Petrov, on osobno i drugi iz Mosta biti prisutni u izvršnoj vlasti, da prisile dvije velike stranke na reforme, Lovrinović je rekao da oni ne vide da je drugačije moguće

Profesor Ekonomskog fakulteta i član Mosta Ivan Lovrinović izjavio je u petak u Opatiji kako Hrvatska ima samo 2016. da provede značajne reforme te da je Most stabilan i inzistirat će na pet ključnih reformi jer je gospodarstvo, nacija i država.

[ad id=”68099″]

Hrvatska ima još 2016. godinu da napravi značajne zaokrete u ekonomskoj politici i radikalne zaokrete u reformama pojedinih cjelina, jer ako tu godinu ne iskoristimo, a postoji prijetnja određenih vanjskih šokova, kao što je porast kamatnih stopa na inozemnim tržištima, Hrvatska za godinu ili godinu i pol može doći u situaciju bankrota, upozorio je Lovrinović sa savjetovanja ekonomista u Opatiji. Poručio je kako želi da takva poruka ode svima koji će participirati u upravljanju  državom.

Odgovarajući na pitanja novinara je li moguće da političke elite usvoje reformske procese, a monetarna politika napravi zaokret, Lovrinović je ponovio kako Hrvatska ima samo 2016. da provede značajne reforme te da se za te reforme zalažem i on osobno i Most.  “Zbog toga smo se okupili i to je najvažniji dio onoga što hoćemo i tražimo, inače postojanje Mosta nema nikakvog smisla”, naglasio je.
Poručio je kako će Most inzistirati na pet ključnih reformi – monetarnog sustava, pravosuđa, poreznog sustava, javne uprave i javnih poduzeća, te da ako se one ne provedu, postoje najbolji izgledi da u 2017. hrvatska država bankrotira, posebno ako se kamatne stope u Americi podignu, za što postoje određeni signali.
Ovo je poruka svima, ne građanima jer ih ne želim strašiti, nego svim političkim strankama i ljudima koji će participirati – da moraju shvatiti da je ugroženo gospodarstvo, nacija i država i zato mi iz Mosta zvonimo na uzbunu. Dodao je da je o tome davno govorio, da se to nije uvažavalo te da se iz protesta i bunta odlučio reći, da se ne može ovako, da moraju doći u poziciju da participiraju u političkoj moći i vlasti i da će to tražiti.
Na pitanje o pregovorima, tj. je li se otvorio prostor za provedbu i na kojoj strani, Lovrinović je rekao da je prvi razgovor bio samo kontakti, više razgovor i naznake nekih stvari, te da će o tome moći reći u drugom krugu razgovora. O sadržaju i o potrebi reformi ćemo razgovarati u drugom krugu, rekao je.
Na upit o osobnim preferencama s obzirom na sastavljanje političke platforme prema lijevom ili desnom bloku, rekao je da ih zanimaju reforme. “Za nas su SDP i HDZ što se tiče ekonomije potupno isti, oni su 20 godina provodili isti model ekonomske poltike, to je kao jaje jajatu i zato ih treba prisiliti, a to može netko treći, to je Most.”
Novinare je zanimalo želi li Božo Petrov, on osobno i drugi iz Mosta biti prisutni u izvršnoj vlasti, da prisile dvije velike stranke na reforme, Lovrinović je rekao da oni ne vide da je drugačije moguće. “Ne možemo nekome dati popis što treba napravii, mi ćemo ići sjesti u Sabor, a vi budite dobri, pa ovo provedite, to su dječje priče.”
Lovrinović o stanju u Mostu nije želio govoriti, kazavši da će sutra biti sjednica Mosta te da je Most stabilan. Rekao je tek da problem nije u Mostu, da on sigurno neće kočiti, da je su njihovi najvažniji koalicijski partneri građani, koji su im dali potporu i kojima su odgovorni te da će s njima svaki dan komunicirati.
Na upit o vladi nacionalnog jedinstva, rekao je da je takav prijedlog bio, da će sutra biti sjednica Mosta i da će se tada vidjeti dalje, a na pitanje o novim izborima odgovorio da je “sve moguće.”

facebook komentari

  • prepri43

    Da se razumijemo gospodine Lovrinoviću u onom najvažnijem što ste istaknili, a to je vlada narodnog jedinstva u kojoj ćete vi iz mosta prisiliti one dvije velike stranke na reforme?! E pa što bi njima dvjema trebao netko treći u koaliciji, da ih prisiljava na nešto što ne želi ni jedna ni druga?! Toliko ste stari, a ne vidite da ste kao treći nepotrebni, ako se ove dvije nađu u prisilnoj koaliciji?! Pridružiti se gubitnicima izbora SDP-u je izdaja narodne volje prema elementarnoj ljudskoj logici. I nikada ne izgubite iz vida da nitko na izborima nije dobio apsplutnu većinu i s time legitimnost odlućivanja! Koalicije HDZ odnosno SDP su dobile tek oko 25% glasova ukupnog biračkog tijela što ih ne čine legitimnim predstavnicima narodove volje. Tek zajedničkim sudjelovanjem možete kazati da ipak za silu predstavljate legitiman izraz narodove volje pa se u skladu s tim morate i ponašati! Kod reformi u kojima će te sudjelovati morate paziti da se ne zamjerite tandemu Rockenfeller&Rotschild, jer će te tek tada vidjeti da kamate mogu narasti i do 16% kao u vremenu kad ste študirali ekonomiju!Isto tako ćete morati izgladiti nepotreban sukob s njihovim bankama “unukama”, jer su oni posebice osjetljivi kad netko drugi osim njih krade tuđi novac!