Pratite nas

Politika

Hrvatskoj nužne reforme i zaokreti ili će uskoro završiti u bankrotu

Objavljeno

na

Novinare je zanimalo želi li Božo Petrov, on osobno i drugi iz Mosta biti prisutni u izvršnoj vlasti, da prisile dvije velike stranke na reforme, Lovrinović je rekao da oni ne vide da je drugačije moguće

Profesor Ekonomskog fakulteta i član Mosta Ivan Lovrinović izjavio je u petak u Opatiji kako Hrvatska ima samo 2016. da provede značajne reforme te da je Most stabilan i inzistirat će na pet ključnih reformi jer je gospodarstvo, nacija i država.

[ad id=”68099″]

Hrvatska ima još 2016. godinu da napravi značajne zaokrete u ekonomskoj politici i radikalne zaokrete u reformama pojedinih cjelina, jer ako tu godinu ne iskoristimo, a postoji prijetnja određenih vanjskih šokova, kao što je porast kamatnih stopa na inozemnim tržištima, Hrvatska za godinu ili godinu i pol može doći u situaciju bankrota, upozorio je Lovrinović sa savjetovanja ekonomista u Opatiji. Poručio je kako želi da takva poruka ode svima koji će participirati u upravljanju  državom.

Odgovarajući na pitanja novinara je li moguće da političke elite usvoje reformske procese, a monetarna politika napravi zaokret, Lovrinović je ponovio kako Hrvatska ima samo 2016. da provede značajne reforme te da se za te reforme zalažem i on osobno i Most.  “Zbog toga smo se okupili i to je najvažniji dio onoga što hoćemo i tražimo, inače postojanje Mosta nema nikakvog smisla”, naglasio je.
Poručio je kako će Most inzistirati na pet ključnih reformi – monetarnog sustava, pravosuđa, poreznog sustava, javne uprave i javnih poduzeća, te da ako se one ne provedu, postoje najbolji izgledi da u 2017. hrvatska država bankrotira, posebno ako se kamatne stope u Americi podignu, za što postoje određeni signali.
Ovo je poruka svima, ne građanima jer ih ne želim strašiti, nego svim političkim strankama i ljudima koji će participirati – da moraju shvatiti da je ugroženo gospodarstvo, nacija i država i zato mi iz Mosta zvonimo na uzbunu. Dodao je da je o tome davno govorio, da se to nije uvažavalo te da se iz protesta i bunta odlučio reći, da se ne može ovako, da moraju doći u poziciju da participiraju u političkoj moći i vlasti i da će to tražiti.
Na pitanje o pregovorima, tj. je li se otvorio prostor za provedbu i na kojoj strani, Lovrinović je rekao da je prvi razgovor bio samo kontakti, više razgovor i naznake nekih stvari, te da će o tome moći reći u drugom krugu razgovora. O sadržaju i o potrebi reformi ćemo razgovarati u drugom krugu, rekao je.
Na upit o osobnim preferencama s obzirom na sastavljanje političke platforme prema lijevom ili desnom bloku, rekao je da ih zanimaju reforme. “Za nas su SDP i HDZ što se tiče ekonomije potupno isti, oni su 20 godina provodili isti model ekonomske poltike, to je kao jaje jajatu i zato ih treba prisiliti, a to može netko treći, to je Most.”
Novinare je zanimalo želi li Božo Petrov, on osobno i drugi iz Mosta biti prisutni u izvršnoj vlasti, da prisile dvije velike stranke na reforme, Lovrinović je rekao da oni ne vide da je drugačije moguće. “Ne možemo nekome dati popis što treba napravii, mi ćemo ići sjesti u Sabor, a vi budite dobri, pa ovo provedite, to su dječje priče.”
Lovrinović o stanju u Mostu nije želio govoriti, kazavši da će sutra biti sjednica Mosta te da je Most stabilan. Rekao je tek da problem nije u Mostu, da on sigurno neće kočiti, da je su njihovi najvažniji koalicijski partneri građani, koji su im dali potporu i kojima su odgovorni te da će s njima svaki dan komunicirati.
Na upit o vladi nacionalnog jedinstva, rekao je da je takav prijedlog bio, da će sutra biti sjednica Mosta i da će se tada vidjeti dalje, a na pitanje o novim izborima odgovorio da je “sve moguće.”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati