Hrvatskoj treba liderica koja je snažna i odlučna, a ne tek fikus

1

Kao Sinčić
 – možda ne metode, ali ciljevi su mi potpuno isti kao i Sinčićevi

Kolinda Grabar-Kitarović kreće u drugi krug bitke za Pantovčak širokom akcijom pridobivanja potpore novih birača i glasova koji joj trebaju za pobjedu nad Ivom Josipovićem.

Otkriva dijelom i na čemu temelji svoju taktiku.

Ivo Josipović čudi se što ste slavili rezultate izbora, kaže da ste upriličili “maskenbal”, a izgubili ste?

Jučer je Hrvatska poslala snažnu poruku političkom vrhu na čelu s Ivom Josipovićem. Birači žele snažan zaokret. Izjava koju citirate neprimjerena je retorika za političara koji je time pokazao koliko (ne) cijeni birače koji su velikom većinom rekli “ne” njegovoj politici šutnje i nečinjenja. Hrvatska želi izlaz iz duboke socijalne i gospodarske krize u koju nas je dovela nesposobna i bezidejna vlast predvođena Milanovićem uz svesrdnu pomoć Ive Josipovića. Milanović i Josipović dva su lica iste devalvirane novčanice.

Sada sve kreće ispočetka, a vama treba još poprilično glasova da uspijete, nisu vam dovoljni oni koji će se preliti od Kujundžićevih birača?

Uvijek sam govorila i ponavljam da želim biti predsjednica svih građana. Ne želim ljude dijeliti na lijeve i desne. Kad budem predsjednica, neće biti “naših” i “njihovih”. Zdušno ću raditi na okupljanju i spajanju jer previše smo podijeljeni. Da bismo zemlju izvukli iz krize i poveli je u bolji život, moramo se okupiti oko ključnih ciljeva koji će pokrenuti gospodarstvo i omogućiti život dostojan čovjeka u Hrvatskoj.

Birači g. Sinčića većinom su mlade osobe koje su “isključene” iz društva, bilo da nemaju posla, bilo izgleda za bolji život. S obzirom na to da su to protestni glasači protiv SDP-a i HDZ-a, na temelju čega želite njihovu potporu u 2. krugu?

Naravno da su izgubili svaku vjeru u državnu vlast jer pogledajte kamo nas je dovelo sadašnje vodstvo. Mladi danas moraju napuštati Hrvatsku da bi osigurali egzistenciju, stoga je razumljivo da je gospodin Sinčić svojom retorikom uspio pokrenuti taj dio biračkog tijela. G. Sinčić i ja možda se ne slažemo sasvim u metodama, ali ciljevi su nam potpuno isti – a to su ostanak mladih u Hrvatskoj i njihova egzistencija i uključenost u društvo, politiku i gospodarstvo. Moramo za njih stvarati mogućnosti zapošljavanja te zasnivanja obitelji. Moramo im osigurati predvidljivost, da znaju što mogu očekivati sutra. Interes svakoga od njih moramo staviti ispred vlastitih interesa. Govorit ću, radit ću i neću šutjeti. Neću se brinuti o vlastitom rejtingu nego o rejtingu države, koja mora biti pravedna domovina za sve.

Vaš protukandidat, a naročito premijer Milanović, prilično su grubim rječnikom reagirali na vaš rezultat. De facto su krenuli plašiti birače i upozoravati ih da bi dolazak “desnice” na Pantovčak bio katastrofa. Imaju li građani razloga za strah?

Njihova retorika – to je već viđeno. Već potrošeno. U nedostatku ideja i programa, u nedostatku rada, nedostatku vizije, jedino što znaju jest plašiti ljude utvarama koje ne postoje. Povijest je dokazala da su to prazne priče, a da mi znamo raditi i zemlju izvesti iz krize. Uostalom, prestanimo ljude dijeliti na “ljevicu” i “desnicu”. Bit ću predsjednica svih građana. Hrvatska je moj program i moja prva stranka.

Analitičari sada očekuju negativniju kampanju. Vi joj niste skloni, kakva će biti vaša izborna taktika u drugom krugu?

Prljavim kampanjama ne služim se nikada jer mi nije cilj pošto-poto doći na vlast. U sve sam ovo ušla radi naroda i države i njima želim ponuditi program izlaska iz krize i bolji život u boljoj Hrvatskoj. U svemu tome želim zadržati svoj integritet i ostati dosljedna sebi. To je sve što me zanima. Neću ići na osobu nego na rezultate i ponuđena rješenja i njih ću žestoko kritizirati, ali ću uz to jednako žestoko nuditi svoja rješenja. Hrvatskoj na čelu države ne treba fikus, već snažan i odlučan lider, odnosno liderica.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Čini se da ćete potencirati novo zajedništvo, s tezom da je većina birača za promjene. No i predsjednik Josipović tvrdi da je za promjene. Zašto ste pozvali i njegove birače da radije glasaju za vas?

Kako osoba koja je već pet godina na vlasti može odjednom tvrditi da nam trebaju promjene i ići toliko daleko i tvrditi da je on taj koji će promijeniti društvo? To znači da i sam kritizira i dovodi u pitanje vlastitih pet godina na vlasti. Ponaša se kao da je izazivač, a ne netko tko je već pet godina na čelu države i sad bi trebao položiti račune o tome što je zapravo učinio. Očito je da nije učinio ništa, a mogao je učiniti mnogo. Sad se odjednom prenuo i opet želi nekom novom ideologijom, kozmetičkim promjenama i ustavnim opsjenama zamagljivati stvarnost, a ta je stvarnost da smo u dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi. Mnogi su danas u Hrvatskoj gladni, siromašni, blokiranih računa, opterećeni kreditima koje ne mogu vraćati, grcaju u dugovima, zemlja je u apatiji. Za sve to je sukrivac Josipović. Njegove ustavne promjene neće nahraniti ljude niti će otvoriti nova radna mjesta. Neće promijeniti gotovo ništa osim slova na papiru. Nudim konkretna rješenja za izlazak iz svega ovoga. Vjerujem u ovu zemlju i ove ljude. Tvrdim da možemo i moramo bolje. Dakle, promjene jesu neophodne, a ključni preduvjet za njihovo provođenje je promjena ovakvog predsjednika.

Jedno od vaših obećanja bit će i nulta stopa tolerancije prema korupciji?

Organizirat ću i poticati borbu protiv korupcije osnivanjem ureda za zviždače u sastavu Ureda predsjednika. Zviždači moraju biti ne samo zaštićeni nego i nagrađeni za svoju građansku hrabrost, a ne progonjeni i otpuštani kao dosad. Zviždači će biti “branitelji u miru” za Hrvatsku i narod.

Autor:Davor Ivanković/VL

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    Predalžem novoj predsjednici RH “LIEPOJ PLAVKI” Kolindi Grabar Kitarović da u svojem uredu, sa ulazni vrata na zidu ipred sebe i pozdi sebe stavi velikim brojkama 1,726 (JEDNU TISUĆU SEDAM STOTINA I DVADESET ŠEST DANA MOJEG RADA KAO PREDSJEDNICA R.H., te da svaki dan označi što joj je učiniti taj dan za hrvatski narod i Hrvatsku Državu. Jedino na taj način će moći kontrolirati sadašnja obećanja narodu, a kako god koji dan prođe, neka stavi postotak koliko je na taj dan izvršila svojeg obećanja. U protivnom, u drugom mandatu niti će biti LIEPE PLAVKE niti Kolinde Grabar Kitarović. To ti je savijet od zaljubljenika u Hrvatsku prije nego si se ti rodila i Hrvata koji je iz stranih zatvora svijedčio za Hrvatsku. Otporaš.