Pratite nas

Intervju

Hrvatskoj treba liderica koja je snažna i odlučna, a ne tek fikus

Objavljeno

na

Kao Sinčić
 – možda ne metode, ali ciljevi su mi potpuno isti kao i Sinčićevi

Kolinda Grabar-Kitarović kreće u drugi krug bitke za Pantovčak širokom akcijom pridobivanja potpore novih birača i glasova koji joj trebaju za pobjedu nad Ivom Josipovićem.

Otkriva dijelom i na čemu temelji svoju taktiku.

Ivo Josipović čudi se što ste slavili rezultate izbora, kaže da ste upriličili “maskenbal”, a izgubili ste?

Jučer je Hrvatska poslala snažnu poruku političkom vrhu na čelu s Ivom Josipovićem. Birači žele snažan zaokret. Izjava koju citirate neprimjerena je retorika za političara koji je time pokazao koliko (ne) cijeni birače koji su velikom većinom rekli “ne” njegovoj politici šutnje i nečinjenja. Hrvatska želi izlaz iz duboke socijalne i gospodarske krize u koju nas je dovela nesposobna i bezidejna vlast predvođena Milanovićem uz svesrdnu pomoć Ive Josipovića. Milanović i Josipović dva su lica iste devalvirane novčanice.

Sada sve kreće ispočetka, a vama treba još poprilično glasova da uspijete, nisu vam dovoljni oni koji će se preliti od Kujundžićevih birača?

Uvijek sam govorila i ponavljam da želim biti predsjednica svih građana. Ne želim ljude dijeliti na lijeve i desne. Kad budem predsjednica, neće biti “naših” i “njihovih”. Zdušno ću raditi na okupljanju i spajanju jer previše smo podijeljeni. Da bismo zemlju izvukli iz krize i poveli je u bolji život, moramo se okupiti oko ključnih ciljeva koji će pokrenuti gospodarstvo i omogućiti život dostojan čovjeka u Hrvatskoj.

Birači g. Sinčića većinom su mlade osobe koje su “isključene” iz društva, bilo da nemaju posla, bilo izgleda za bolji život. S obzirom na to da su to protestni glasači protiv SDP-a i HDZ-a, na temelju čega želite njihovu potporu u 2. krugu?

Naravno da su izgubili svaku vjeru u državnu vlast jer pogledajte kamo nas je dovelo sadašnje vodstvo. Mladi danas moraju napuštati Hrvatsku da bi osigurali egzistenciju, stoga je razumljivo da je gospodin Sinčić svojom retorikom uspio pokrenuti taj dio biračkog tijela. G. Sinčić i ja možda se ne slažemo sasvim u metodama, ali ciljevi su nam potpuno isti – a to su ostanak mladih u Hrvatskoj i njihova egzistencija i uključenost u društvo, politiku i gospodarstvo. Moramo za njih stvarati mogućnosti zapošljavanja te zasnivanja obitelji. Moramo im osigurati predvidljivost, da znaju što mogu očekivati sutra. Interes svakoga od njih moramo staviti ispred vlastitih interesa. Govorit ću, radit ću i neću šutjeti. Neću se brinuti o vlastitom rejtingu nego o rejtingu države, koja mora biti pravedna domovina za sve.

Vaš protukandidat, a naročito premijer Milanović, prilično su grubim rječnikom reagirali na vaš rezultat. De facto su krenuli plašiti birače i upozoravati ih da bi dolazak “desnice” na Pantovčak bio katastrofa. Imaju li građani razloga za strah?

Njihova retorika – to je već viđeno. Već potrošeno. U nedostatku ideja i programa, u nedostatku rada, nedostatku vizije, jedino što znaju jest plašiti ljude utvarama koje ne postoje. Povijest je dokazala da su to prazne priče, a da mi znamo raditi i zemlju izvesti iz krize. Uostalom, prestanimo ljude dijeliti na “ljevicu” i “desnicu”. Bit ću predsjednica svih građana. Hrvatska je moj program i moja prva stranka.

Analitičari sada očekuju negativniju kampanju. Vi joj niste skloni, kakva će biti vaša izborna taktika u drugom krugu?

Prljavim kampanjama ne služim se nikada jer mi nije cilj pošto-poto doći na vlast. U sve sam ovo ušla radi naroda i države i njima želim ponuditi program izlaska iz krize i bolji život u boljoj Hrvatskoj. U svemu tome želim zadržati svoj integritet i ostati dosljedna sebi. To je sve što me zanima. Neću ići na osobu nego na rezultate i ponuđena rješenja i njih ću žestoko kritizirati, ali ću uz to jednako žestoko nuditi svoja rješenja. Hrvatskoj na čelu države ne treba fikus, već snažan i odlučan lider, odnosno liderica.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Čini se da ćete potencirati novo zajedništvo, s tezom da je većina birača za promjene. No i predsjednik Josipović tvrdi da je za promjene. Zašto ste pozvali i njegove birače da radije glasaju za vas?

Kako osoba koja je već pet godina na vlasti može odjednom tvrditi da nam trebaju promjene i ići toliko daleko i tvrditi da je on taj koji će promijeniti društvo? To znači da i sam kritizira i dovodi u pitanje vlastitih pet godina na vlasti. Ponaša se kao da je izazivač, a ne netko tko je već pet godina na čelu države i sad bi trebao položiti račune o tome što je zapravo učinio. Očito je da nije učinio ništa, a mogao je učiniti mnogo. Sad se odjednom prenuo i opet želi nekom novom ideologijom, kozmetičkim promjenama i ustavnim opsjenama zamagljivati stvarnost, a ta je stvarnost da smo u dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi. Mnogi su danas u Hrvatskoj gladni, siromašni, blokiranih računa, opterećeni kreditima koje ne mogu vraćati, grcaju u dugovima, zemlja je u apatiji. Za sve to je sukrivac Josipović. Njegove ustavne promjene neće nahraniti ljude niti će otvoriti nova radna mjesta. Neće promijeniti gotovo ništa osim slova na papiru. Nudim konkretna rješenja za izlazak iz svega ovoga. Vjerujem u ovu zemlju i ove ljude. Tvrdim da možemo i moramo bolje. Dakle, promjene jesu neophodne, a ključni preduvjet za njihovo provođenje je promjena ovakvog predsjednika.

Jedno od vaših obećanja bit će i nulta stopa tolerancije prema korupciji?

Organizirat ću i poticati borbu protiv korupcije osnivanjem ureda za zviždače u sastavu Ureda predsjednika. Zviždači moraju biti ne samo zaštićeni nego i nagrađeni za svoju građansku hrabrost, a ne progonjeni i otpuštani kao dosad. Zviždači će biti “branitelji u miru” za Hrvatsku i narod.

Autor:Davor Ivanković/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Intervju

Todorićev prvi intervju nakon sloma Agrokora

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić dao je intervju agenciji Bloomberg, kazavši kako vlada sada vodi tvrtku u krivom smjeru.

Ambiciozno širenje Agrokora imalo je smisla gledno iz poslovne perspektive, ustvrdio je Ivica Todorić u intervjuu za Bloomberg, prvom otkad je morao otići sa čela koncerna te poručuje da hrvatska Vlada danas vodi prehrambeni koncern u pogrešnom smjeru.

Todorić ne priznaje bilo kakve strateške greške izuzev nedovoljne komunikacije, ističe Bloomberg. Intervju je vođen elektronskom poštom i naknadnim telefonskim razgovorom.

Todorić tvrdi da bi Agrokorovi planovi, uključujući i najveću akviziciju, onu slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora, polučili željene rezultate da je dobio dovoljno vremena da ih provede u djelo.

“Imali smo jasan plan i strategiju”, tvrdi Todorić, osnivač i još uvijek vlasnik prehrambenog koncerna. “No, Vlada nam nije dozvolila da ga provedemo u djelo.”

Agrokor zapošljava 57 tisuća radnika, a njegov portfelj uključuje, između ostalog, proizvođače hrane i energije i softverske kompanije na čitavom području Balkana.

Todorić je izgradio grupu tijekom desetljeća tranzicije Jugoslavije u tržišno gospodarstvo da bi potom prepustio kontrolu nad kompanijom izvanrednoj upravi koju je imenovala hrvatska Vlada kako bi se provelo restrukturiranje i izbjegao potencijalni slom koji bi uzdrmao gospodarstvo cijele regije, piše Bloomberg.

Nekada je bio najbogatiji građanin Hrvatske a danas spočitava sam sebi da nije pravodobno javno reagirao na bojazni investitora.

Vrijednost Agrokorovih obveznica snažno je pala od siječnja jer kreditori nisu bili sigurni kako će konglomerat riješiti problem sedam milijardi dolara duga, nagomilanog radi financiranja poslovnog širenja.

“Moja je najveća odgovornost što nisam bio prisutan u medijima, nisam komentirao ni opovrgavao određene priče koje su objavljivane ili se o njima pričalo”, kaže Todorić. “Nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što radimo”, dodaje.

S dolaskom izvanredne uprave, Todorić je formalno ostao vlasnik koncerna, ali ne može sudjelovati u odlučivanju o njegovu restrukturiranju niti o poslovnoj strategiji.

Tvrdi da zbivanja nakon njegova odlaska odražavaju “nekompetentnost i bezakonje”. Kaže da razmišlja o tome kako da se suprotstavi Vladi u pitanju ‘lex Agrokora’, posebnog zakona koji je Hrvatska usvojila kako bi stvorila pravni okvir za preuzimanje njegove kompanije.

Mercator je, po njegovim riječima, bio “logična akvizicija gledano iz poslovne perspektive”.

“Rezultat je bilo drugi po veličini maloprodajni lanac u jugoistočnoj Europi, s prihodima od šest milijardi eura i 2.000 trgovina. Morate razumjesti da tako komplicirani i krupni procesi traju”, ističe Todorić.

Iako su početne istrage u travnju razotkrile “moguće nepravilnosti” u Agrokorovim poslovnim knjigama, Todorić je njihove rezultate otklonio kao nastojanja Vlade da “upotrijebi revizore za svoje političke ciljeve”. “Nema sumnje da sam griješio, svatko tko radi griješi, a ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor”, napominje.

“Teško je izdvojiti jednu stvar ali u cjelini gledano, postigli smo nevjerojatan uspjeh. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom dijelu Europe”, zaključuje Todorić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Miroslav Tuđman: Koga je Turska pitala da po Bosporu diže mostove!?

Objavljeno

na

Objavio

Prof. dr.sc Miroslav Tuđman, znanstvenik, sveučilišni profesor  i saborski zastupnik HDZ-a, predstavio je u Mostaru monografiju „Druga strana rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića“.

O monografiji, otvorenom hrvatskom nacionalnom pitanju u BiH, budućnosti BiH, te načinima za rješavanje jednakopravnosti Hrvata u BiH prof.dr.sc Miroslav Tuđman govori u intervjuu za portal politika24.net.

Možete li nam ukratko objasniti o čemu govori Vaša nova knjiga „Druga strana rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića“?

Teško je ukratko objasniti u par rečenica sadržaj ove knjige, jer je to pregled političke strategije Alije Izetbegovća  koja se onda reflektira na njegovu unutarnju i vanjsku politiku, odnosno međunarodnu, koja se potom referira na sve koncepte međunarodne zajednice koja je nudila planove za mirno rješavanje rata i sukoba u Bosni i Hercegovini, a ta se politika onda modificirala odnosno određivala prema svim tim planovima.  Ono što je presudno za razumjevanje te politike jeste da Alija Izetbegović nije poštivao elementarnu činjenicu da je Bosna i Hercegovina tronacionalna država, da u njoj žive tri ravnopravna suverena naroda, već je smatrao da su Muslimani prvenstveno vjerska zajednica,a ne nacija, ( pritom ne smatram da su svi Muslimani- Bošnjaci tog stajališta ), već govorim o Aliji Izetbegoviću i njegovoj službenoj politici  Izetbegović je negirao i srpske i hrvatske nacionalne interese smatrajući da su ti interesi nelegitimni u BiH. To je bilo devedesetih godina, a mislim da je to u velikoj mjeri i danas prisutno u djelu bošnjačke politike.

Rezolucija Europskoga parlamenta jasno je definirala da BiH mora biti uređena po načelima federalizma i jednakosti. Ali, Bošnjaci su izričito protiv?

Doktrina politike Alije Izetbegovića je suprotna demokratizaciji međunarodnog poretka i onoga što se zbivalo devedesetih godina kada je nastalo petnaest novih država na tlu Europe, ali i onoga što smo ovih dana svjedoci. Imate slučaj Katalonaca koji traže autonomiju u Španjolskoj, u Siriji Kurdi jednako tako traže autonomiju. Prema tome svaki narod traži svoje mjesto u međunarodnome poretku i u svijetu, a u Bosni i Hercegovini se ne pristaje, odnosno ne dozvoljava se da Hrvati budu jednakopravnni sa ostala dva naroda.

Kako rješiti otvoreno hrvatsko nacionalno pitanje u BiH?

Za rješavanje hrvatskog nacionalog pitanja u BiH poznato je da bez konsitutivnosti i ravnopravnosti sva tri naroda jednostavno nema sigurne i stabilne Bosne i Hercegovine. Za očekivati je da ako će službena politika Bošnjaka i Srba biti za proces europskih integracija Bosne i Hercegovine, bilo da je riječ o NATO –u ili Europskoj Uniji, da će  morati pristati na federalizaciju i pronalaženje najboljeg oblika suživota sva tri naroda.

Kakav je Vaš stav o Pelješkom mostu? Bošnjački političari se i u ovom slučaju protive

Pelješki most je budućnost, od njega Hrvatska ne može odustati. S druge strane nema nikakvih osnova da se to može osporiti. Možemo navesti primjer Turske. Koga je Turska pitala da po Bosporu diže mostove, a Pelješki most koristi gabarite, kao i tamošnji mostovi. Prema tome to su neozbiljne i da tako kažem zločeste prmjedbe.

Kako vidite BiH u bliskoj budućnosti?

Budućnost BiH u velikoj mjeri ovisi o tome kako će Bošnjačka elita definirati identitet svoga naroda; da li će se oni prikloniti tome da budu nacija- u tom slučaju biti će puno lakše doći do usklađivanja nacionalih interesa triju naroda, a ako će inzistirati na vjerskoj komponenti ( pritom ne smatram da vjersku komponentnu treba zanemariti i odbaciti, govorim o tome što je primarno u identifikaciji ) u tom slučaju će taj dogovor o budućnosti BiH biti daleko teži.

( politika24.net )

facebook komentari

Nastavi čitati