Hrvatsku se htjelo prevariti, zbog čega je i izišla iz tog postupka poštujući međunarodno pravo

5

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u četvrtak da je Slovenija svojim postupanjem povrijedila arbitražni sporazum, istaknuvši da se Hrvatsku htjelo prevariti, zbog čega je i izišla iz tog postupka poštujući međunarodno pravo.

“Htjelo se varati, prevariti Hrvatsku i utjecati na rad suda i sudaca. Hrvatska tu nije više imala što tražiti i izašla je iz tog postupka poštujući međunarodno pravo”, kazao je Kovač novinarima u Hrvatskom saboru nakon objave Arbitražnog suda. Dodao je i da je sadašnja hrvatska vlada, kao i prošle, postupala po zaključku Hrvatskog sabora koji ju je obvezao na izlazak iz arbitraže, jer je Slovenija svojim postupanjem povrijedila postupak.

“Hrvatska je tu čista kao suza. Napravili smo sve što smo trebali i mogli napraviti. Nismo smjeli pristati da nas netko vara”, naglasio je. Podsjetio je i da je bivša HDZ-ova vlada Sloveniji nudila bilateralne pregovore o graničnom sporu te su pokušali riješiti slučaj na međunarodnom sudu temeljem međunarodnog prava, što Slovenija nije željela.

Upitan o priopćenju njemačkog veleposlanstva u Zagrebu koje je poručilo da se arbitraža mora poštivati, Kovač je rekao kako Njemačka, koja je naša partnerica u EU i NATO-u, ima pravo na svoje stajalište, ali da ona nije strana u postupku. “Radi se o bilateralnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije. Slovenija je povrijedila sam sporazum, a mi smo iz njega izašli. Njemačka nije strana u postupku, a nije niti Europska komisija. Mi primamo na znanje njihovo mišljenje”, kazao je.

Kovač je podsjetio je da je on kao ministar vanjskih i europskih poslova kolegama u Njemačkoj vrlo jasno rekao kako želi da se spor između Hrvatske i Slovenije riješi isto kao što su ga rješavale Njemačka i Nizozemska te Rusija i Norveška, bilateralno.

“Ako mogu Nizozemci i Nijemci bilateralno riješiti spor u zaljevu u Sjevernom moru, ako to mogu Rusi i Norvežani, onda to sigurno mogu i Hrvati i Slovenci”, istaknuo je.

Na novinarski upit o kritici predsjednika SDP-a da HDZ, koji je član obitelji Europske pučke stranke kojoj pripada i njemačka kancelarka Angela Merkel, nije dobro izlobirao da se poštuje pravo Hrvatske na izlazak iz kompromitiranog procesa, odgovorio je kako nije vrijeme za raščlambe tko je što trebao raditi ili tko je što parafirao. “Sada je vrijeme za to da budemo jedinstveni, jer smo ispali žrtva. Bio je pokušaj prevare Hrvatske i na to smo morali reagirati izlaskom iz arbitraže”, kazao je.

Miro Kovač: Mi ne histeriziramo oko granice na moru kao neki

facebook komentari

 • bubnjar

  Protiv Srba nismo nikad ratovali do 20. stoljeća.
  Štoviše, “prijateljstvo” je bilo toliko da su nas naši književnici usosili za sva vremena odričući se vlastitog jezika i gradeći novi, koji je puno bliži srpskom.
  A onda je, naravno, u 20. stoljeću ta “ljubav” napokon u potpunosti pukla.
  Slovenci bi se morali duboko zamisliti.
  Ovo što oni intenzivno rade proteklih desetljeća ide nepovratno u smjeru onoga što sam opisao gore.

  • EMINƎM

   srbijanci i zlovenci jedu kiflu već dugo, gristi će toliko dugo dok joj “kifla” bude dopuštala ,

   • Istina

    Problem je taj što je “kifla” filovana otrovom koji truje “kiflu”, a hrani one koji je grizu.

 • Istina

  Pustimo mi Slovence. Neće se valjda Slovenci zalagati za hrvatske interese. Najveći problem je u domaćim izdajnicima. Pogledajmo našu povijest i uvjerimo se da su najviše štete hrvatskom narodu počinili izrodi hrvatskog naroda.

  • Dusko Besenic

   Povijest potpuno potvrđuje ovo što si napisao, bez obzira koliko nas je sram zbog toga, iako mnogi od nas nemaju nikakve krivice za to. Ili možda ipak ima dio krivice na nama?? Sada se ponovo odvija jedna takva situacija u Hrvatskoj, ali većina to, na žalost, ne vidi i čak zdušno podržava nositelje antihrvatske politike! I tko nam je kriv??