Pratite nas

BiH

HSP BiH odlučio dati podršku Draganu Čoviću

Objavljeno

na

HSP BiH će na općim izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH podršku dati kandidatu HNS-a Draganu Čoviću. “Ovih dana smo imali dosta razgovora o toj temi i s nekim političarima iz RH, kao i drugim zanimljivim sugovornicima koji uvidom u njihove analize i ankete o mogućem izglednom pobjedniku daju podršku za člana Predsjedništva kandidatu HNS-a pa nemamo ni mi nikakvih predrasuda podržati kandidata HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva”, kazao je predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić na predizbornom skupu održanom u Širokom Brijegu.

Jurišić se osvrnuo na stanje u ZH županiji te istaknuo kako je uvjeren da će HSP BiH u njoj biti dio nove vlasti

Jurišić je svoje izlaganje započeo trenutačnim stanjem u HNS-u rekavši da je HSP BiH član HNS-a i da nije nikad ni napuštao krovnu ‘političku’ organizaciju hrvatskog naroda u BiH. “Mi smo naše primjedbe na rad HNS-a više puta jasno iznijeli i on doista mora postati nositelj nacionalne strategije zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH, a ne političke promidžbe jedne ili dvije stranke. U takvom HNS-u je svakako i naše mjesto i iskreno se nadam da će hrvatski političari nakon izbora imati dovoljno mudrosti da HNS pretvore u krovnu nacionalnu instituciju”, kazao je Jurišić.
On je dodao da je HSP BiH samim tim što nije kandidirao svojeg člana za Predsjedništvo učinio mnogo na nepotrebnom rasipanju hrvatskih glasova. Na samom kraju Jurišić je pozvao glasače da daju potporu HSP-u BiH. Naš program i naši ljudi na listama jamče dosljednost u borbi za bolje sutra i u županiji, kao i bolji položaj cjelokupnog hrvatskog naroda u BiH, mi smo bili vlast u ovoj županiji, radili smo dobro i uvjeren sam da se vraćamo.
Vjerujemo da ćemo biti dio nove vlasti – završio je predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić uz gromoglasan pljesak simpatizera HSP-a BiH.
(MMB/VL)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati