HSP PREDLAŽE IZJAŠNJAVANJE (GLASOVANJE) GRAĐANA PUTEM PROJEKTA E-GRAĐANI

  0

  Prijedlog Peđe Grbina o izmjena Zakona o referendumu posljedica su vladanja SDP – stranke  kojoj je demokracija bila parola dok su bili oporba. Sad kad su na vlasti niti  demokracije niti socijaldemokracije.

  pedja grbinDemokraciju guše promjenama zakona pa i najnoviji prijedlog Peđe Grbina ne treba iznenaditi hrvatsku javnost.  Prema najavama tog prijedloga skupljanje potpisa za referendum premješta se s trgova i ulica  u urede Državne uprave, uz objašnjenje, kako bi se tim načinom istovremeno vršila kontrola ispravnosti potpisa. Stvarni cilj je sprečavanje građanskih inicijativa za prikupljanje potpisa za referendum.

  Sjetimo se kako je HDZ-ova garnitura na vlasti uz pomoć sadašnjih mjenjala  Ustav kako bi se osigurao da referendum za EU prođe sa 43,67% građana Hrvatske. Gdje je ostatak od 4 milijuna. Isto to se događa i sada.

  Strah od referenduma i  referendumskih inicijativa posljedica je uspješnih referendumskih inicijativa  i referenduma „U ime obitelji“  kao i referendumske  inicijative  Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Znamo kako je izigran referendum „U ime obitelji“,  kao što znamo i koju je odluku Ustavni sud donio u svezi inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovra.

  Strah od izravne demokracije postaje sve veći i to je razlog zašto vladajući idu u izmjenu Zakona o referendumu.

  Hrvatska stranka prava smatra da rješenje nije u uredima Državne uprave jer   isti  nisu dostupni svim građanima, te predlaže da se prikupljanje potpisa referendumskih inicijativa, izjašnjavanje na referendumu te glasovanje na svim izborima provodi putem sustava e-građanin.  Taj sustav uveden je zbog građana i radi građana pa se može i mora prilagoditi potrebama izjašnjavanja građana.

  Obzirom da je uvođenjem projekta  e-građani prema tvrdnjama Ministarstva uprave građanima taj projekt „osigurava bržu, učinkovitiju i pregledniju komunikaciju građana s tijelima državne uprave-te je tim projektom omogućena “brža, učinkovitija i preglednija komunikacija građana s tijelima državne uprave pri čemu bi se smanjio broj odlazaka na šaltere i u konačnici prvi korak realizacije smanjenja trenutačne papirologije“  smatramo da bi projekt e-građani  mogao omogućiti  građanima  glasovanje.  Uvođenjem glasovanja preko projekta e-građani –  takav sustav glasovanja bio bi razvoj demokratskih procesa, nasuprot  gušenju  demokracije  u proteklih dvadeset godina.

  Glasovanjem  preko projekta e-građani, jednim  klikom na računalu,  osigurao bi se  veći broj glasača koji bi pristupili glasovanju.  Omogućavanjem  svim   građanima  da  izraze svoj stav putem projekta  e-građani  osiguralo bi se da u Hrvatskoj,  za razliku od dosadašnje prakse, većina odlučuje u demokratskim procesima odlučivanja i da smo na putu istinskoj demokraciji.

  SDP kao socijaldemokratska stranka trebala bi konzumirati članak 2. svog Statuta ili mjenjati naziv Stranke.

  Daniel Srb

  facebook komentari