Pratite nas

BiH

HSPF: Pomažu li „kaplani“ urušavanju BiH?

Objavljeno

na

Sedmi lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, od njenog osamostaljenja, nisu ništa posebniji od drugih, jer incidentne situacije koje graniče s objavom rata na lokalnoj razini ponovno su nuspojava kampanje koja za cilj nije imala program, smjernice razvoja lokalne samouprave, već novo zastrašivanje. Prebrojavanje glasova i proglašavanje izbornih pobjednika, negdje važnije – gubitnika, u velikoj većini općina i gradova proteklo je mirno, u duhu demokratske Bosne i Hercegovine, onakve kakvu od 1995. poznajemo. Ipak, u nekim sredinama situacija nije jasna. Naime, u općini Srebrenica, koja se nalazi u Republici Srpskoj, reagirala je Jedinica za podršku MUP-a RS, te zauzela zgradu općinske administracije u kojoj se također nalazi izborni materijal, s jasnim zadatkom da zaustavi „krađu izbornog materijala“.

Osim Srebrenice, situacija je kulminirala i u općini Stolac, gdje su izbori prekinuti. Osobe koje svoj identitet skrivaju pod maskama, članovi „Inicijative za Stolac“, primjenom sile su otuđili izborni materijal s deset izbornih mjesta. Njihov pokrovitelj – Stranka demokratske akcije (SDA), čija je moć u Stocu koncentrirana u liku i djelu Salmira Kaplana, kandidata za načelničku poziciju u općini Stolac, podržala je napad. Salmir Kaplan fizički je nasrnuo na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, te njegovog kolegu. Ivan Perić i Mario Raguž hospitalizirani su u SKB Mostar, potonji na jedinici za intenzivno liječenje.

Ovaj gnusni čin povrede demokracije i napada na instituciju pokazatelj je moralnih i drugih vrijednosti koje su duboko internalizirane u g. Kaplanu. Smatramo kako nadležne pravosudne institucije trebaju pokrenuti kazneni postupak protiv g. Kaplana. Pozivamo Središnje izborno povjerenstvo BiH da otkloni nezakonitosti, ukoliko su one primijećene, u radu Općinskog izbornog povjerenstva i biračkih odbora u općini Stolac, te da se otkloni svaka sumnja u izborni proces – na demokratski i civilizirani način, kako Hrvati samo i znaju. Stranka demokratske akcije (SDA), kao stranka koja njeguje europske vrijednosti i teži vladavini prava i poštivanju temeljnih ljudskih sloboda, treba se ograditi od ovog čina, te osuditi fizički napad Salmira Kaplana na Ivana Perića i Marija Raguža. Jasno da nitko ne vjeruje da će se to uistinu dogoditi, no oči međunarodne zajednice uprte su u Sarajevo, koje se ponovno ponaša kao da nije glavni grad baš cijele Bosne i Hercegovine.

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) najoštrije osuđuje ovaj nehumani i anticivilizacijski, možemo reći i barbarski čin. Ukoliko naše društvo prihvati ovakve malignosti kao normalnu pojavnost, svi oni rušitelji pravnog sustava ove zemlje će imati, vođeni Kaplanovim primjerom, temelja za to. Stoga se s pravom pitamo, pomažu li razni „kaplani“ Bosni i Hercegovini da se uruši?  stoji u priopćenju HSPF-a.

GV HNS BiH: Događaji u Stocu dio opasnog plana velikobošnjačkih političkih i medijskih elita

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati