Željeli se zahvaliti “komšiji” pa ga odali za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima

0

Nisu ni slutili da će svojom zahvalnicom potvrditi da je njihov “komšija” počinio zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Mrkonjić Gradu tokom posljednje agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

mrkonjic grad zlociniMještani sela Trijebovo željeli su se zahvaliti mrkonjićkom ljekaru Luki Čuliću što im je tokom agresije na BiH u selo doveo vodu, pa su mu u to ime podigli i spomen pluču kod pravoslavne crkve u selu, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

No, kako u arhivima logoraša BiH od ranije postoji dokumentacija da su 15 kilometara dug kanal za vodu od mjesta Rogolj do Trijebova kopali bošnjački i hrvatski zarobljenici, spomen ploča u Trijebovu otkrila je da je za ove zločine odgovoran upravo mrkonjićki ljekar Luka Čulić.

„Stanovnici sela Trijebovo, zahvaljujući inicijativi i osobnom zalaganju dr. Luke Čulića u periodu od 1991. do 1996. izgradiše vodovod „Rogolji – Trijebovo“ u dužini od 15 km i dovedoše „živu“ vodu u svoje domove.“, stoji na spomen ploči u ovom selu.

Mrkonjićki novinar Ibrahim Halilović upozorio je na to da ako Čulić ima zasluge za izgradnju vodovoda Rogolji – Trijebovo on mora imati i odgovornost za sve moblizirane Bošnjake i Hrvate koje je koristio kao besplatnu radnu snagu. No, Čulić se još uvijek nalazi na slobodi.

Čulić je početkom krvavih sukoba u BiH bio predsjednik SDS-a u Mrkonjić Gradu, gdje je sprovodio politiku haškog optuženika i prvog predsjednika RS Radovana Karadžića. Prema izjavama preživjelih Bošnjaka i Hrvata, tokom agresije na BiH bio je gospodar života i smrti u ovom mjestu na zapadu Bosne. Odgovoran je za smrt velikog broja nesrpskih civila kao i za odvođenje i prisilan rad Bošnjaka i Hrvata, gdje je i ubijen veliki broj zaroboljenika.

Suad Lepir, bivši zarobljenik vojske RS u svojom logoraškom dnevniku opisuje i kako je dovedana voda do Trijebova.

– Bila nam je određena trasa i dužina koliko je dnevno ko trebao iskopati. Svaki od nas je morao iskopati osammetara kanala, iskopati zemlju i kamenje u dubini metar i dvadeset centi, širine kanala oko pola metra….

facebook komentari