HTV Debata: Hrvatskoj trebaju promjene, a potrošeni predsjednik nema snage

13

debata

“Došao je trenutak istine”, rekao je Ivo Josipović u svom završnom obraćanju, već sasvim umoran i iscrpljen od gotovo dvosatnog sučeljavanja. Prvi put se Josipović našao i pod udarom voditelja – pitanja koje je postavljao šareni HTV-ov tim nisu štedjela niti njega, niti Kolindu. Svejedno, mnogi su gledatelji primjetili da je Ivo tijekom postavljanja pitanja uporno gledao svoje zabilješke – iz čega su neki zaključili da je znao pitanja i imao unaprijed pripremljene odgovore.

Je li ih imao ili ne, to znaju samo on i HTV-ovi insideri, ali kako god – ništa mu nije pomoglo da djeluje uvjerljivo, djelovao je umorno i od situacije u kojoj se našao i od mandata. Tijekom prvih razmjena, pokazivao je određenu živost, upadao u riječ, mahao rukama, u dva je navrata pokušao biti na svoj način bezobrazan, ali kako je sučeljavanje išlo dalje, gubio je snagu, energiju, a pod kraj – kao izgleda – i interes za apsurdni HTV-ov format koji je vjerojatno zamorio sve koji su ga pratili, a kako ne bi i one koji su u njemu sudjelovali.

Tvrdoglavo je inzistirao upravo na onim svojim osobinama koje su mu priskrbile nadimak – a to je odbijanje konkretnog izjašnjavanja. Tako je tri puta odbio odgovor na sasvim konkretno pitanje o putu Vesne Pusić u Ankaru. Je li riječ samo o lojalnosti HNS-ovim donatorima i stranci koja nakon parlamentarnih izbora sasvim sigurno odlazi u povijest – teško je reći, ali je sigurno da je Josipović u završnom sučeljavanju dodirnuo sve glavne točke svoje retorike: zastrašivanje državnog aparata neizvjesnom budućnošću (poput onog Kadijevićevog ‘ako dođe Tuđman, visićemo po banderama’), te potpuno ignoriranje stvarnosti u kojoj Vlada, kojoj je politički pokrovitelj, pet godina nije napravila apsolutno ništa – piše glavni urednik Direktno.hr, Vladimir Milinović.

Sada riječ ima narod, sve je u njegovim rukama

Posljednje televizijsko sučeljavanje prije nedjeljnih izbora moglo je samo utvrditi dosadašnje dojmove kod svih gledatelja i birača. I nije donijelo gotovo ništa novoga – piše Neven Pavelić, zamjenik glavnog urednika Direktno.hr protala.

“Riječ je o dva potpuno različita svijeta, jednom prijetvornom, koji se nakon godina šutnje i antipatriotskih poteza sada, u očuvanju stranačkog rejtinga i osobne pozicije, odlučio za napadačku retoriku i potpuno neiskrenu komunikaciju i drugom koji otvoreno i argumentirano raspravlja o svim postavljenim pitanjima. Kolinda Grabar Kitarović pokazala je da suvereno vlada u svim poljima predsjedničke ingerencije, čak i u tematici tajnih službi iako nema, zbog dosadašnje pozicije, sve potrebne informacije.

Vanjska politika joj je uža specijalnost, jasno je definirala sadašnju vanjskopolitičku poziciju Hrvatske – ta je pozicija nedefinirana i to treba mijenjati. Narušeni odnosi s Njemačkom, poglavito zbog lex Perkovića, svakako su, osim uništavanja gospodarske diplomacije, jedna od vanjskopolitičkih i gospodarskih krucijalnih grešaka vladajućih. Iskustvo HDZ-ove kandidatkinje u vojnom sektoru, ali i državničko razmišljanje, rezultiralo je boljim dojmom, jer s druge strane stoji protukandidat koji se jednostavno pet godina nije bavio svojim poslom. Naime, Hrvatskoj je u posljednjih nekoliko godina nuđena vojna proizvodnja u offset programu, koji je kao bitnu polugu pokretanja gospodarstva večeras istaknula Grabar Kitarović.

Riječ je o međunarodnom ugovoru, koji se potpisuje u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju, a veže uglavnom kupovinu visokosofisticiranih proizvoda vojne industrije. Ti se proizvodi otplaćuju kroz druge poslove (proizvode ili usluge), koje u državi kupcu sufinanciraju i u potpunosti ili djelomično otkupljuju prodavatelji tih skupocjenih vojnih proizvoda. Hrvatskoj je u posljednjih dvije godine u više navrata nuđen takav program iz europskih zemalja, no Ivo Josipović, kao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nisu htjeli investitore ni primiti. Nisu im odgovorili ni e-mailom.

I umjesto da su podigli gospodarstvo i podigli industrijsku proizvodnju za milijarde kuna – zaposlili stotine ljudi, željezaru u Sisku i hrvatsku vojnu industriju, što bi platili stranci upravo offset programom u zamjenu za kupnju njihovih modernih vojnih zrakoplova, Josipović i društvo su dali novac za sumnjivi remont MiG-ova u Ukrajini. I nisu zaposlili nikoga u Hrvatskoj, osim službi koje čiste teren nakon pada zrakoplova. To je pravi put.

Pobjednikom prvog i jedinog TV-sučeljavanja kancelarskih kandidata uoči parlamentarnih izbora 22. rujna 2013. godine, njemački mediji i demografski instituti proglasili su socijaldemokratskoga kandidata Peera Steinbrücka (SPD). Čak je i 60 posto gledatelja reklo da je SPD-ov kandidat bio bolji. I, kao što vidimo, Angela Merkel je kancelarka, a analitičari su ocijenili jednoglasno – ništa se nije promijenilo jer narod nije bio spreman na promjene.

Jedno od osnovnih politoloških pitanja u kampanji je – koliko se glasova može dobiti sučeljavanjem . Na izborne rezultate zasigurno velik utjecaj ima i pristranost pojedinih velikih hrvatskih medija. Pri tome su ti mediji, slaže se većina ozbiljnih hrvatskih analitičara, otvoreno stali na stranu Ive Josipovića. No, zadnju riječ ima narod, ako narod želi promjene na vlasti – izabrat će ih.” – siguran je Neven Pavelić. (direktno.hr)

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Hrt ne bio bio to što je da ne napravi kakav propust , pa su izgleda zaboravili i godinu . Cijelo vrijeme im je na ekranu pisalo .Predsjednička debata 2014 —-valjda im nije još bila Nova Godina .

  Kraj sučeljavanja je označio Yusipovićev poziv : Recite Da Boljoj Hrvatskoj .

  • tvigi

   I on za Kolindu 🙂

  • Ida Galić

   Pa još nije bila pravoslavna Nova godina! Za njih vrijedi još 2014! Tako su možda i nehotice intimno, pokazali kojoj vjeri i kulturi naginju! Svi ti razni likovi iz “mešanih” brakova izgleda da slave Božić 7.1. a Novu godinu 13 1. i to je racionalno objašnjenje takvog njihovog ponašanja!

   • Agromentum

    Je, po principu, odakle ti je žena, odatle si i ti. :))

   • Lilith

    Jesu li svi novinari koji su vodili debatu srbi!?

    • Ljuta Trava

     Jedan je sumnjiv on je pola pola

    • Ida Galić

     Jesu, bilo da su srbi po rođenju i porijeklu, tj. etnički Srbi ili su samo “politički Srbi” Razlike među njima nema!

     • Lilith

      Nije li nevjerojatno da u Hrvatskoj na javnoj televiziji od pet voditelja svih pet budu srbi!:) kako to potrefi jesi vidila tz tz

  • Agromentum

   Oni bi volili da ostane sve po starom, pa i godina.

 • Otporaš

  Na jednom pašnjaku krava svaki dan pasla i nikud dalje od tog pašnjaka nije išla, dakle ništa dalje nije vidjela ni znala. Ova krava je svaki dan vidjela druge krave kako se veselo šetaju pa ih ova zapita: kako to daste vi tako versele i raspoložene, našto te krave odgovoriše: mi smo vesele zato što svaki dan iđemo na drugi pašnjak i uvijek vidimo druge stvari. Ova nezadovoljna krava njima odgovori: Blago vama kad imate priliku mijenjati pašnjak. Ja sam osuđena uvijek biti na istome pašnjaku, ništa drugo ne vidjeti, i to je upravo to što me ubi i čini nezadovoljnom.

  Pametnome dosta da ovo razumi te u nedjelju iziđe na izbore i glasa ZA PREDSJEDNICU KOLINDU GRABAR KITAROVIĆ!

 • VikAr

  Sučeljavanje natiecatelja za priedsiednika Republike Hrvatske

  Današnja Radmanova podvala za pranje mozgova pod nehrvatskim imenom “de
  bata” i nehrvatskim voditeljima, tkoji su strogo i jako očito
  zaobilazili sklizka pitanja svomu precedniku, je bila dosadna, a uz to i
  odvaratna jer smo gledali precednika kako nas “profesorski” gleda u oči
  i sere. Dokazao se je kao pravi i odrastal yugopolitičar nakon pet
  godina zločinačkoga pljačkanja Hrvatske i hrvatskoga naroda.

 • Herceg-Bosna

  ja mislim da yusuf više nije ni sposoban spavat sa onom debelom krmačom od žene
  i kako onda da vodi državu prema boljem
  nema šanse,,,

 • Ljuta Trava

  Ne želim nikada više vidjeti ,,debatu,, na Hrvatskoj televiziji već sučeljavanje .
  Žekim televiziju onakvu kako joj i sam nazuv kaže : Hrvatsku i sa viditeljima Hrvatima