Pratite nas

Politika

HTV Debata: Hrvatskoj trebaju promjene, a potrošeni predsjednik nema snage

Objavljeno

na

debata

“Došao je trenutak istine”, rekao je Ivo Josipović u svom završnom obraćanju, već sasvim umoran i iscrpljen od gotovo dvosatnog sučeljavanja. Prvi put se Josipović našao i pod udarom voditelja – pitanja koje je postavljao šareni HTV-ov tim nisu štedjela niti njega, niti Kolindu. Svejedno, mnogi su gledatelji primjetili da je Ivo tijekom postavljanja pitanja uporno gledao svoje zabilješke – iz čega su neki zaključili da je znao pitanja i imao unaprijed pripremljene odgovore.

Je li ih imao ili ne, to znaju samo on i HTV-ovi insideri, ali kako god – ništa mu nije pomoglo da djeluje uvjerljivo, djelovao je umorno i od situacije u kojoj se našao i od mandata. Tijekom prvih razmjena, pokazivao je određenu živost, upadao u riječ, mahao rukama, u dva je navrata pokušao biti na svoj način bezobrazan, ali kako je sučeljavanje išlo dalje, gubio je snagu, energiju, a pod kraj – kao izgleda – i interes za apsurdni HTV-ov format koji je vjerojatno zamorio sve koji su ga pratili, a kako ne bi i one koji su u njemu sudjelovali.

Tvrdoglavo je inzistirao upravo na onim svojim osobinama koje su mu priskrbile nadimak – a to je odbijanje konkretnog izjašnjavanja. Tako je tri puta odbio odgovor na sasvim konkretno pitanje o putu Vesne Pusić u Ankaru. Je li riječ samo o lojalnosti HNS-ovim donatorima i stranci koja nakon parlamentarnih izbora sasvim sigurno odlazi u povijest – teško je reći, ali je sigurno da je Josipović u završnom sučeljavanju dodirnuo sve glavne točke svoje retorike: zastrašivanje državnog aparata neizvjesnom budućnošću (poput onog Kadijevićevog ‘ako dođe Tuđman, visićemo po banderama’), te potpuno ignoriranje stvarnosti u kojoj Vlada, kojoj je politički pokrovitelj, pet godina nije napravila apsolutno ništa – piše glavni urednik Direktno.hr, Vladimir Milinović.

Sada riječ ima narod, sve je u njegovim rukama

Posljednje televizijsko sučeljavanje prije nedjeljnih izbora moglo je samo utvrditi dosadašnje dojmove kod svih gledatelja i birača. I nije donijelo gotovo ništa novoga – piše Neven Pavelić, zamjenik glavnog urednika Direktno.hr protala.

“Riječ je o dva potpuno različita svijeta, jednom prijetvornom, koji se nakon godina šutnje i antipatriotskih poteza sada, u očuvanju stranačkog rejtinga i osobne pozicije, odlučio za napadačku retoriku i potpuno neiskrenu komunikaciju i drugom koji otvoreno i argumentirano raspravlja o svim postavljenim pitanjima. Kolinda Grabar Kitarović pokazala je da suvereno vlada u svim poljima predsjedničke ingerencije, čak i u tematici tajnih službi iako nema, zbog dosadašnje pozicije, sve potrebne informacije.

Vanjska politika joj je uža specijalnost, jasno je definirala sadašnju vanjskopolitičku poziciju Hrvatske – ta je pozicija nedefinirana i to treba mijenjati. Narušeni odnosi s Njemačkom, poglavito zbog lex Perkovića, svakako su, osim uništavanja gospodarske diplomacije, jedna od vanjskopolitičkih i gospodarskih krucijalnih grešaka vladajućih. Iskustvo HDZ-ove kandidatkinje u vojnom sektoru, ali i državničko razmišljanje, rezultiralo je boljim dojmom, jer s druge strane stoji protukandidat koji se jednostavno pet godina nije bavio svojim poslom. Naime, Hrvatskoj je u posljednjih nekoliko godina nuđena vojna proizvodnja u offset programu, koji je kao bitnu polugu pokretanja gospodarstva večeras istaknula Grabar Kitarović.

Riječ je o međunarodnom ugovoru, koji se potpisuje u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju, a veže uglavnom kupovinu visokosofisticiranih proizvoda vojne industrije. Ti se proizvodi otplaćuju kroz druge poslove (proizvode ili usluge), koje u državi kupcu sufinanciraju i u potpunosti ili djelomično otkupljuju prodavatelji tih skupocjenih vojnih proizvoda. Hrvatskoj je u posljednjih dvije godine u više navrata nuđen takav program iz europskih zemalja, no Ivo Josipović, kao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nisu htjeli investitore ni primiti. Nisu im odgovorili ni e-mailom.

I umjesto da su podigli gospodarstvo i podigli industrijsku proizvodnju za milijarde kuna – zaposlili stotine ljudi, željezaru u Sisku i hrvatsku vojnu industriju, što bi platili stranci upravo offset programom u zamjenu za kupnju njihovih modernih vojnih zrakoplova, Josipović i društvo su dali novac za sumnjivi remont MiG-ova u Ukrajini. I nisu zaposlili nikoga u Hrvatskoj, osim službi koje čiste teren nakon pada zrakoplova. To je pravi put.

Pobjednikom prvog i jedinog TV-sučeljavanja kancelarskih kandidata uoči parlamentarnih izbora 22. rujna 2013. godine, njemački mediji i demografski instituti proglasili su socijaldemokratskoga kandidata Peera Steinbrücka (SPD). Čak je i 60 posto gledatelja reklo da je SPD-ov kandidat bio bolji. I, kao što vidimo, Angela Merkel je kancelarka, a analitičari su ocijenili jednoglasno – ništa se nije promijenilo jer narod nije bio spreman na promjene.

Jedno od osnovnih politoloških pitanja u kampanji je – koliko se glasova može dobiti sučeljavanjem . Na izborne rezultate zasigurno velik utjecaj ima i pristranost pojedinih velikih hrvatskih medija. Pri tome su ti mediji, slaže se većina ozbiljnih hrvatskih analitičara, otvoreno stali na stranu Ive Josipovića. No, zadnju riječ ima narod, ako narod želi promjene na vlasti – izabrat će ih.” – siguran je Neven Pavelić. (direktno.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Marija Pejčinović Burić: Arbitraža je slijed ucjene u pregovorima RH o ulasku u EU

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je jučer u New Yorku kako je granična arbitraža sa Slovenijom bila posljedica ucjene, a da nakon što ju je Slovenija kompromitirala Hrvatska u okviru međunarodnog pravosuđa bi trebala tražiti rješenja pred stalnim međunarodnim sudovima.

Upitana kako će nakon što se Hrvatska opekla na arbitraži sa Slovenijom rješavati granična pitanja s ostalim susjedima, Pejčinović Burić je rekla novinarima da je hrvatsko načelno stajalište u tom pogledu međunarodni sud.

“Pitanje arbitraže je došlo kao slijed jedne ucjene koju je Hrvatska imala tijekom pregovora o ulasku u Europsku uniju, a ovo iskustvo koje smo imali, kompromitiranja arbitraže, nikako ne pomaže našim budućim razgovorima o takvom mogućem rješenju tako da mislim da za nas nakon ovakvog lošeg iskustva kada govorimo o međunarodnom pravu, onda mislimo na stalne međunarodne sudove”, istaknula je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova.

Govoreći o otkazivanju posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je rekao da je Hrvatska istupila iz arbitraže jer ju je Slovenija kompromitirala ne poštujući međunarodno pravo, rekla je kako je Hrvatskoj žao što je do toga došlo jer i program i posjet su pomno pripremani, te kako su na stolu trebala biti sva otvorena pitanja, ne samo ono granično.

“Nažalost, otkazivanje tako pripremljenog sastanka ne pomaže rješenju, ali mi vjerujemo da je dijalog jedini mogući način da se dođe do rješenja i nadam se da ćemo se opet vratiti dijalogu”, rekla je Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić završila je u petak višednevni boravak u New Yorku gdje je sudjelovala na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Obilježili su ga mnogobrojni bilateralni susreti, među kojima i s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom s kojim je razgovarala o mađarskoj blokadi hrvatskog ulaska u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

Kako je rekla, iznenađena je mađarskom reakcijom jer postoji zajedničko stajalište i odluka Europske unije iz 2007. da će sve članice podupirati one koji još nisu u OECD-u, te pritom izrazila nadu da će ipak promijeniti mišljenje.

“Ja sam ga na to podsjetila, oni to znaju i nadamo se da će Mađarska u budućnosti promijeniti svoj stav. Mi o tome želimo razgovarati na načelnoj osnovi i s Europskom unijom, prvenstveno (visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku) Federicom Mogherini jer mislimo da je to pitanje načela obzirom da postoji zajednički stav koje će se ako se ovako nastavi od strane Slovenije i Mađarske kompromitirati. Mislim da to nije dobar pristup, bio bi to ako se tako nastavi još jedan pokazatelj da neke članice EU se ne drže međunarodnih dogovora, a takav je taj dogovor iz 2007.”, rekla je Pejčinović Burić.

Tijekom boravka u New Yorku, hrvatska je ministrica sudjelovala i na sastanku posvećenom reformama UN-a, na trilaterali Hrvatska-Turska-BiH, te na sastanku zemalja Američko-jadranske povelje.

Pogačnik: Arbitraža je ništavna, Slovenija prekšila kogentna pravila međunarodnog prava

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Željko Glasnović: Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor u petak raspravlja o Vladinu prijedlogu da se potvrdi Protokol o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja koje proizlazi iz istraživanja i iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i morskog podzemlja.

Potvrđivanje Protokola od interesa je za Hrvatsku, imajući u vidu postojeću eksploataciju ugljikovodika iz podmorja sjevernog Jadrana.

Trenutno na sjevernom dijelu Jadrana, Hrvatska ima 18 plinskih eksploatacijskih platformi i jednu kompresorsku platformu na koje je spojena 51 eksploatacijska bušotina unutar tri eksploatacijska polja ugljikovodika, iz kojih se godišnje u prosjeku dobije oko 1,2 milijarde metara kubnih plina.

U prošlosti je na cijelom hrvatskom dijelu Jadranskog mora izgrađeno 128 istražnih i 51 eksploatacijska bušotina.

Primjenom Protokola osigurava se poduzimanje svih preventivnih mjera radi sprječavanja onečišćenja mora s odobalnih postrojenja, planiranje mjera zaštite od onečišćenja i iznenadnih događaja te suradnja mediteranskih država u tim aktivnostima.

Sabor će, prema tjednom planu rada, raspraviti i konačan prijedlog izmjena Kaznenog zakona, a trebao bi i glasovati o raspravljenim aktima.

Na početku današnje sjednice zastupnik Klisović je u ime SDP-a zatražio stanku zbog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Marija Puh je u ime HNS-a zatražila stanku zbog crne statistike koja se tiče nasilja nad ženama.

Željko Glasnović tražio je stanku zbog stanja u pravosuđu.

“Kaos vlada u pravosuđu. Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi. Što se događa ženama? Ima jedan vic: Nedavno u Zagrebu održana je konferencija ‘Pošteni suci u Hrvatskoj’. Obojica su se pojavila. Tako vam je to, a kada ljudi vide ovakvo pravosuđe, nitko ne želi investirati.

Došao mi je čovjek koji je 1991. godine ostao bez imovine koju su mu oteli. Pita što učiniti jer je on nemoćan? Ovo je ovdje divlji zapad, a glumimo demokraciju ovdje u Saboru. Mišić je govorio jučer o socijalističkoj birokraciji i upravo to imamo. Bio sam nedavno u Pisarovini. Tamo se pljačka, imate nelegalna odlagališta, krade se drvo… Kada govorimo o nasilju od ženama, ovi redizajnirani komunisti su se o tome raspričali…Mi u Hrvatskoj imamo selektivni moral. To je čista dimna zavjesa.

Profesionalizirati treba policiju i druge službe. Pa tko će za pet tisuća kuna ići u kuću gdje je nasilje u obitelji i staviti život na kocku? Ne plaćaju se alimentacije, neki imaju deset ljubavnica, nekoliko djece, a ne žele plaćati. Seks i lova, to je skliska banana, to znaju neki ovdje u Saboru.

U Kanadi rade sudovi i noću, sve se melje, a ovdje je totalni kaos. Kod nas ništa. Hvalio mi se sudac iz bivšeg sustava, jedan crveni kmer, da uopće nije riješio niti jedan slučaj. Ja bih njega streljao, ali ne mogu”.

“Lustracija mora početi u pravosuđu. Dok se ne riješimo pravne ostavštine SFRJ od toga nemamo ništa”, rekao  je Željko Glasnović.

Željko Glasnović: Vodi se specijalni rat protiv Hrvata izvan domovine (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati