Pratite nas

Reagiranja

HTV pokušao posramiti Kolindu, Nova TV uspjela posramiti HTV

Objavljeno

na

Nova TV je oduševila praćenjem Kolindine šetnje gradom, dok je u kameru HTV-a govorio srbijanski premijer. A unatoč molbi u Uspinjači, HTV je minuciozno, u maniri Big Brothera, ostavio uključene i sliku i ton

Činjenica da je komercijalna televizija Nova TV ponovno uspjela nadmašiti javnu konkurenticu očekivana je, ali ipak i tužna. Nova je prijenos inauguracije držala na razini u većini vremena, uz sitne iznimke. Nije bilo sramotnih pokušaja ponižavanja izabrane predsjednice kao na HTV-u. Ključna razlika i glavna prednost prijenosa na Novoj bilo je praćenje Kolindine šetnje kamerom po gradu, uoči dolaska na Markov Trg.

Dok je Nova TV otprilike 20 minuta u stopu pratila buduću predsjednicu zagrebačkim ulicama, javna televizija je dio tog istog vremenskog prostora uoči svečanog čina dala srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću. ”Morali” su ga baš tada pitati o budućnosti hrvatsko-srpskih odnosa pod Kolindinom vladavinom. Ovo je za mnoge pretplatnike vjerojatno bila kap koja je prelila čašu i natjerala ih da se trajno prebace na Novu ili RTL. Jer HTV je s iritiranjem gledatelja počeo još u 11 sati. Komentarima voditeljica Elizabete Gojan, Tatjane Munižabe i Katarine Periše Čakarun kako ”danas sja sunce, ali su one u hladu pa i im je hladno”.

Uši je zaparala i opaska urednice Gojan, kako je ova inauguracija europska svečanost s balkanskim štihom i kako gledatelji ”nisu htjeli ići na inauguraciju pa su odlučili ostati vjerni Hrvatskoj radioteleviziji”. Čovjek bi pomislio da oni koji su htjeli ići na inauguraciju stvarno nisu normalni…

Kako se podne bližilo, Nova TV je sve više kamerom pratila Kolindino kretanje kroz grad, a HTV je ”kaskao”,  i to iz nevjerojatnog razloga. Da bi uzeli izjavu Aleksandra Vučića. OK, ekskluziva je neupitna, ali tajming itekako upitan. U Kolindinu šetnju HTV se tako uključio tek nekoliko minuta prije ulaska u Uspinjaču u Tomićevoj. Ipak, i oni su uspjeli uhvatiti šarmantni trenutak u Ilici, kad je Kolinda srela maškare i udijelila im nešto novca.

A onda je uslijedio jedini trenutak u kojem su se stvarno trebali povući, pa makar tonom… No oni su ostavili uključene i mikrofon i kameru… Moment u uspinjači, kad je Kolinda zamolila za malo privatnosti dok obriše cipele. Nastupa HTV-ov pokušaj poniženja do krajnjih granica. Nova TV je nezgodnu situaciju ”riješila” gašenjem tona i komentiranjem iz vanjskog studija. A HTV minuciozno, u maniri Big Brothera, ostavio uključene i sliku i ton. Strpljivoj Kolindi, uzdižući se ZET-ovim vozilom do vidikovca, nije preostalo ništa drugo nego sačuvati živce i s Jakovom prokomentirati ”kako je Zagreb stvarno prekrasan grad”.

9461ab049398f232443e4737c5c70c4b_gallery_single_view

Kamere koje su joj u Uspinjači visile doslovno nad glavom nisu je smele. Izašla je kod Lotrščaka, stala pred okupljeno mnoštvo i vidno presretna rekla.

”Sunce nema oblačka na nebu. Hrvatskoj se smiješi novi dan.”

Kao da je čula zlobne komentare iz ”hladovine” HTV-a.

Krenula je pjesma Zovi, samo zovi. Puknuo je top, zazvonila crkvena zvona. Nova TV uključila je u svoj prijenos još jednu ”user-friendly” dimenziju – lajsne u podnožju ekrana, s kratkim informacijama o protokolu koji se odvija trenutno te o onom koji slijedi.

Jedinu kritiku voditelji Ivana Petrović i Mislav Bago zaslužili su ”gaženjem” prekrasne izvedbe pjesme Dej mi Bože Renate Sabljak. Pozvali su gosta Matu Granića da tijekom izvođenja ove (prve) pjesme na inauguraciji komentira prvi dio protokola. Upropastili su tako trenutak prepun emocije u kojem je kamera prikazivala vidno uzbuđenu Kolindu dok pažljivo sluša svaku notu ove narodne popijevke. Ovaj su trenutak ”netaknutim” ostavili i HTV i RTL, što je i primjereno.

No zato su se na Novoj ”iskupili” opaskama o suzama nove predsjednice, koje su, očigledno, osvojile i kolege Petrović i Bagu. Petrović nije mogla skriti oduševljenje činjenicom da su glavne protagonistice ove inauguracije dvije žene. Tako je ganuto komentirala i zagrljaj Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec.

”Pogledajte ovaj zagrljaj jedinstven u povijesti. Prvi put dvije žene…”

Pohvale kameri Nove TV što je uhvatila trenutak u kojem Zoran Milanović jedini plješće Kolindi.

Bilo je to u trenutku kad je ona zahvalila bivšim predsjednicima Mesiću i Josipoviću. Dok je okupljena masa zviždala i negodovala, Milanović je aplaudirao, dobacivši nešto Mesiću koji mu je sjedio slijeva.

Zaključak – Nova TV je uspjela zorno gledateljima kod kuće prikazati atmosferu u gradu i na Markovom trgu. Voditelji i režiser su se suzdržali od ciničnih komentara i neugodnih kadrova i tako pokazali da, što god mislili privatno o novoj predsjednici, poštuju volju hrvatskih građana.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: “Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom”

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

“Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi”, rekao je Ostojić, javlja Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast”, kazao je Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

“Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija”, smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Ipak se odgađa Noć kazališta

Objavljeno

na

Nakon apela Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) da se Međunarodna manifestacija Noć kazališta ne održi 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, organizator, NS Dubrava, je samo dan nakon toga,  i na svojim službenim stranicama objavio novi datum.

Dakle, ova manifestacija se odgađa i bit će održana 25. studenoga, bez obzira što će se u drugim državama održati onako kako su pravovremeno obavijestili.

To je svakako dobro došao potez organizatora, jer nikako ne bi imalo smisla da se „poklope“ kazališne predstave i sjećanje na dane ponosa i slave!

Međutim, pojedini hrvatski (?) portali su vrlo zločesto reagirali na apel branitelja, zalažući se da se manifestacija ipak održi 18. studenog, samo da se toga dana  što više skrene pozornost s održavanja skupova u Vukovaru i Škabrnji.

To im, srećom,  ovog puta, nije uspjelo.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati