Pratite nas

HVO traži da vlast u RH Heleza proglasi nepoželjnom osobom

Objavljeno

na

Nakon što im je Vlada FBiH, po naputku njihova ministra za pitanja branitelja i invalida rata Zukan Heleza, obustavila isplatu novčanih naknada, Udruga branitelja HVO-a Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) pozvala je predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku i hrvatskog premijera Zorana Milanovića da ih na temelju ustavnih ovlasti o zaštiti Hrvata izvan granica RH zaštite od ovakvog čina federalnih vlasti. Zbog njegova postupka, traže od hrvatskih vlasti da ministra Zukana Heleza proglase u RH nepoželjnom osobom.

Traže zaštitu od RH

“Obraćamo se da izrazimo svoje ogorčenje najnovijim postupcima federalnog ministra Zukana Heleza i Vlade FBiH u cjelini…, ovo nije samo obraćanje javnosti, već i upozorenje da se konačno počne raditi na zaštiti hrvatskih branitelja i hrvatskoga naroda u cjelini, zaštiti od vidljivoga harača i progona određenih struktura u federalnoj Vladi. Ovo je poruka i hrvatskim predstavnicima u vlasti da se prestanu ponašati kao da se to njih ne tiče i kao da nemaju odgovornosti za ovo što se događa i što se ima dogoditi”, stoji u pismu branitelja HVO-a ZHŽ-a. Pitaju predstavnike vlasti u RH što je za njih nacionalni interes i u kojim slučajevima se poteže pitanje vitalnoga nacionalnog interesa ako to nije progon i obespravljivanje čitave braniteljske populacije. “Ako netko protuzakonito obustavi isplatu naknada za više od 4000 korisnika bez vidljivoga i zakonom priznatoga prava, zar to nije ugrožavanje nacionalnog interesa, ili smo mi branitelji možda postali nebitni za hrvatske predstavnike u vlasti. Govorimo o 4000 branitelja kojima je obustavljena isplata naknada, a tu su još i tisuće koji su na osnovi paušalnih ocjena uglavnom jednonacionalnih povjerenstava već izvedeni iz prava, i to bez prava na žalbu. Poručujemo vam da ćemo mi branitelji ako se ne počne zakonski raditi na sređivanju ovih problema, i ako se nastavi šutnja ‘naših’ političara biti prisiljeni braniti svoja prava svime pa i najradikalnijim sredstvima”, stoji u pismu branitelja HVO-a.

Kriminaliziranje Hrvata

U pismu vlastima Hrvatske ističu kako su najnovija događanja u vezi obustave isplate naknada braniteljima u ZHŽ-u samo još jedan u nizu udaraca bošnjačke elite na čelu s tzv. ministrom za braniteljska pitanja kojemu su se u zadnjoj odluci Vlade FBiH pridružili i ostali na čelu s premijerom Nikšićem, da do kraja obezvrijede i kriminaliziraju hrvatske branitelje, HVO i majoriziraju hrvatski narod u FBiH. “Ne znamo jeste li uopće svjesni da hrvatskih glasova u bh. politici više nigdje nema niti što znače, medijski smo u apsolutnoj blokadi i mraku. Na Federalnoj i ostalim televizijama gostuju samo bošnjački predstavnici koji se ponašaju kao u svojoj kući. Hrvate se iz državnih službi istjeruje na najbizarniji način s radnih mjesta. Jednostavno im se zamijene brave na vratima ureda preko noći”, poručuju braniteljske udruge HVO-a iz Zapadnohercegovačke županije..

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Miro Kovač: Ne vjerujem da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića

Objavljeno

na

Objavio

U Studiju 4 gostovao je Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova.

Komentirajući akciju Agrokor, istaknuo je da se zalaže za utvrđivanje političke odgovornosti. To je naša dužnost i prema građanima koje zastupamo, i prema državi. Osobno se zalažem za rasvjetljavanje svega onoga što se događalo kad je riječ o Agrokoru, rekao je Kovač. Istaknuo je kako vjeruje da u Hrvatskoj pravosuđe funkcionira neovisno i ne vjeruje da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića.

Osvrnuo se i na posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Rekao je da očekuje pomak u odnosima između Hrvatske i Rusije.

Očekujem da ćemo najviše jačati dijalog na području gospodarstva jer postoje sankcije Europske Unije prema Rusiji, ali i Rusije prema Europskoj uniji i zbog toga je Hrvatska trpjela štetu na planu gospodarstva. Ali Rusija ima pravo diskrecije i može propustiti neke tvrtke na svoje tržište.

Da bi se to dogodilo važno je imati dobre prijateljske odnose sa Rusijom i mi to želimo, istaknuo je Kovač.

 

facebook komentari

Nastavi čitati