I to smo dočekali: Rada Borić osudila komunizam kao totalitarni režim!

2

Izlaženje Stipe Mesića iz ormara potaknulo je neke od najvrdokornijih ‘antifašista’ organiziranih u stranku Nova ljevica da priznaju istinu o Jugoslaviji.

Rada Borić (Nova ljevica) jučer je u emisiji “Peti dan”, govoreći o odnosu Hrvatske i Europe prema holokaustu, napomenula kako “dok god mi revizionistički govorimo o dvama ili trima totalitarizmima”, da smo tada “na skliskome terenu”, te da “ne možemo stalno uspoređivati totalitarizme”, jer će tada “kolateralna žrtva biti Anna Frank i preko 20 000 djece koja su stradala u Jasenovcu”.

Marija Selak s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upitala ju je tada misli li da je postojao samo jedan totalitarizam, budući da tvrdi da je govor o dvama totalitarizmima “revizionistički”. “Postoje li onda”, nastavila je Selak, “jedan ili dva totalitarizma?”

Rada Borić je odgovorila kako “postoje i tri totalitarizma, a ne samo dva”, obrazlažući to ovako: “Govorimo o totalitarizmu fašističkome, pa govorimo o komunističkome, pa govorimo o demokratskom totalitarizmu. Znači, možemo govoriti o totalitarizmima. Zašto se svaki puta kada se govori o jednom totalitarizmu oni odmah uspoređuju?”

Marija Selak je na to primijetila: “Ako pogledamo Hannu Arendt, koja je udarila temelje filozofskom promišljanju totalitarizma, ona odmah naznačuje kako se, kada govori o totalitarizmu, to odnosi na dva totalitarizma, i to su upravo ovaj komunistički i nacistički. Dakle, u čemu je problem?”

“Mi danas govorimo o holokaustu”, rekla je na kraju Rada Borić. “Mi danas ne govorimo o komunističkom totalitarizmu!”

 

facebook komentari

  • kvaternik

    ako osudi komunizam kao totalitarizam, osudila bi samu sebe!
    a to se ne isplati!

  • Agromentum

    Totalitarnih sustava je mnogo bilo, a ima ih i danas. Međutim, razlika prema nekim drugim je da je komunizam bio i zločinački režim. Kad se već spominje holokaust, samo za usporedbu: u roku od jedne godine (1932/33) je stradalo oko 6 milijuna Ukrajinaca. Oni nikad nisu postali simbol stradanja. A da se ne govori o preko 60 milijuna Kineza…