Pratite nas

BiH

Iako nemaju posla čak, 60% građana BiH osjeća se sretno

Objavljeno

na

Građani BiH su veliki domoljubi, pokazalo je posljednje istraživanje koje je proveo MIB Sarajevo. Zanimljivo je spomenuti da bi se čak 55% ispitanika borilo za Bosnu i Hercegovinu u slučaju da ovu državu zahvati rat.

39 posto ispitanika odgovorilo je kako ne bi sudjelovalo u ratu, dok sedam posto njih ne zna što bi napravilo u tom slučaju. Zanimljivo je spomenuti kako se građani BiH osjećaju sretnima bez obzira na lošu situaciju u državi i očekivanje ekonomskih poteškoća, pokazalo je ovo istraživanje, naglašavaju njegovi autori.

“Generalno, šest od 10 ispitanika osjeća se sretnima”, navode iz “Mareco Index Bosnia”. Broj sretnih građana u BiH, barem prema ovom istraživanju, raste iz godine u godinu te je tako 2011. sretno bilo 53 posto, a 2014. čak 60 posto građana. Nesretnima se smatra 10 posto građana Bosne i Hercegovine, a ni sretnima ni nesretnima čak 30 posto građana.

Građani su odgovarali i na pitanje što očekuju od godine koja je pred nama. Najveći optimizam kako će sljedeća godina biti bolja od tekuće godine trajao je u postratnom razdoblju 1996. – 2000. godine. Poslije tog razdoblja bio je u padu, s manjim rastom optimizma 2004., da bi se tek 2006. vratio na postotak iz 1997. godine. Nakon 2006. godine, optimizam građana je u stalnom padu, da bi u 2012. i 2013. godini bio na minimalnih 14%. U tim godinama jedan od 10 građana BiH vjerovao je da će godina koja slijedi biti bolja od one koja prolazi. Istraživanje provedeno pred kraj 2014. godine bilježi blagi porast optimizma i vjeru da će 2015. godina biti bolja od 2014., ali tako da se tome nada samo dvoje od 10 građana BiH, navode iz MIB-a.Optimizam da će godina koja dolazi biti godina ekonomskog prosperiteta, bilježi se samo u razdoblju od 1997. do 2000. i 2006. do 2008, javlja Večernji.hr.

Tada su se u prosjeku tri od 10 ispitanika nadali ekonomskom prosperitetu. Očaj i očekivanja ekonomskih poteškoća kulminirali su 2011. i 2012. godine (13% i 8%). Nadu da će 2015. biti godina ekonomskog prosperiteta ima samo 16% građana, a ekonomske poteškoće očekuje 48% građana BiH. Generalno, tri od 10 ispitanika ili 34% očekuje da će 2015. biti ista kao 2014. Uzimajući u obzir da je prošla godina bila godina ekonomskih poteškoća, onda su agonija i očaj građana BiH mnogo veći.

Globalno, 42% stanovnika misli kako će 2015. godina biti godina ekonomskog prosperiteta.Takvog mišljenja je najviše među stanovnicima afričkih država (70%), a najmanje u državama zapadne Europe (12%). 2015. godinu, kao godinu ekonomskog prosperiteta, vidi 22% stanovnika u državama istočne Europe. pogled.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati