Iako nemaju posla čak, 60% građana BiH osjeća se sretno

13
Građani BiH su veliki domoljubi, pokazalo je posljednje istraživanje koje je proveo MIB Sarajevo. Zanimljivo je spomenuti da bi se čak 55% ispitanika borilo za Bosnu i Hercegovinu u slučaju da ovu državu zahvati rat.

39 posto ispitanika odgovorilo je kako ne bi sudjelovalo u ratu, dok sedam posto njih ne zna što bi napravilo u tom slučaju. Zanimljivo je spomenuti kako se građani BiH osjećaju sretnima bez obzira na lošu situaciju u državi i očekivanje ekonomskih poteškoća, pokazalo je ovo istraživanje, naglašavaju njegovi autori.

“Generalno, šest od 10 ispitanika osjeća se sretnima”, navode iz “Mareco Index Bosnia”. Broj sretnih građana u BiH, barem prema ovom istraživanju, raste iz godine u godinu te je tako 2011. sretno bilo 53 posto, a 2014. čak 60 posto građana. Nesretnima se smatra 10 posto građana Bosne i Hercegovine, a ni sretnima ni nesretnima čak 30 posto građana.

Građani su odgovarali i na pitanje što očekuju od godine koja je pred nama. Najveći optimizam kako će sljedeća godina biti bolja od tekuće godine trajao je u postratnom razdoblju 1996. – 2000. godine. Poslije tog razdoblja bio je u padu, s manjim rastom optimizma 2004., da bi se tek 2006. vratio na postotak iz 1997. godine. Nakon 2006. godine, optimizam građana je u stalnom padu, da bi u 2012. i 2013. godini bio na minimalnih 14%. U tim godinama jedan od 10 građana BiH vjerovao je da će godina koja slijedi biti bolja od one koja prolazi. Istraživanje provedeno pred kraj 2014. godine bilježi blagi porast optimizma i vjeru da će 2015. godina biti bolja od 2014., ali tako da se tome nada samo dvoje od 10 građana BiH, navode iz MIB-a.Optimizam da će godina koja dolazi biti godina ekonomskog prosperiteta, bilježi se samo u razdoblju od 1997. do 2000. i 2006. do 2008, javlja Večernji.hr.

Tada su se u prosjeku tri od 10 ispitanika nadali ekonomskom prosperitetu. Očaj i očekivanja ekonomskih poteškoća kulminirali su 2011. i 2012. godine (13% i 8%). Nadu da će 2015. biti godina ekonomskog prosperiteta ima samo 16% građana, a ekonomske poteškoće očekuje 48% građana BiH. Generalno, tri od 10 ispitanika ili 34% očekuje da će 2015. biti ista kao 2014. Uzimajući u obzir da je prošla godina bila godina ekonomskih poteškoća, onda su agonija i očaj građana BiH mnogo veći.

Globalno, 42% stanovnika misli kako će 2015. godina biti godina ekonomskog prosperiteta.Takvog mišljenja je najviše među stanovnicima afričkih država (70%), a najmanje u državama zapadne Europe (12%). 2015. godinu, kao godinu ekonomskog prosperiteta, vidi 22% stanovnika u državama istočne Europe. pogled.ba

facebook komentari

 • Gost

  Kod Mostarca nema krize,bar što se tiče gostiju kafića,vazdan na jedonoj kavi,u ovom slučaju na glavi je jedino ugostiteljstvo,,:)))

 • diablo

  ‘Molim vas čašu vode i novine, kavu sam s maaajkom popio’. :))

  • srka

   Hahahahaha…dobra ti ova.
   🙂
   Samo…gore u tekstu stoji “gradjani” a seljaki i seljačine tko šiša!
   No sportaški!
   😀
   by Srka®

  • Gost

   toči se voda na veliko,srića neće Neretva presušit:)

   • peppermintt

    mi iz Radobolje pijemo vodu

    • Lilith

     zar to nije Čović pregradio? 🙂

     • peppermintt

      ma nije pregradio nego ogradio.Ali to je njegovo imanje je i ranije bilo tako da je Radobolja prolazila 🙂 On je kupio imanje od Efice i uredio korito.
      Isto tako je naviše uzvodno poodavno napravio Dika Slezak , ogradio napravio voćnjak, restoran, ma zapravo prave “matanove dvore “

     • diablo

      Neka prave, pravio je i Ante Jelavić pa gdje je sada?

     • peppermintt

      u lijepoj našoj 🙂
      a dobro digla se vika oko čovine kuće, aj bar znaš oklen je on ima al oklen onima drugima iss viletina, imanja koliko hoćeš za odabranu elitu
      i stvarno bezze je reć da je pregradio Radobolju jer nije, on je kupio imanje kakvo je i bilo i uređuje po svom, naime jednim dijelom teče Radobolja. To je bilo imanje muslimana

  • peppermintt

   zato u nas konobare zovu -kanaderi :)))

 • peppermintt

  jah u nas vele -ni brige ni pameti 😀
  nego lipa ova fotka di svi side u fensi kafeu

  ali nažalost i ruševine u centru grada bilježe sve veću redovitu posjećenost

  • Lilith

   jeli i gore Kakvu piju? 🙂

   • peppermintt

    a brlju kakvu neće li se ugrijat..