Iako se boji letenja, Perković “leti” u Njemačku. Odbor za doček je već spreman

10

“Odbor za doček” Josipa Perkovića je već spreman. Nakon što ga djelatnici njemačkog Bundeskriminalamta preuzmu u Zagrebu od hrvatskog MUP-a, Perković će zrakoplovom biti prebačen u Muenchen. Po izlasku iz zrakoplova bivši šef tajnih službi dobit’ će lisice na ruke i specijalnim vozilom biti će prebačen u okružni zatvor “Stadelain” pokraj Muenchena. Tamo će ostati cijelo vrijeme dok traje istraga.

Josip Perković bi mogao otputovati u Njemačku i prije nego se očekuje. Naime, kako ekskluzivno doznaje portal Dnevno, njemački Bundeskriminalamt je već uputio četiri svoja službenika u Zagreb. Pretpostavlja se kako bi Perković mogao biti preuzet već u petak, a najkasnije u ponedjeljak u Zračnoj luci Zagreb.

Da je njemačka policija već stupila u kontakt s hrvatskim kolegama potvrđuje i današnja izjava hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je kazao “kako se izručenje Josipa Perkovića može riješiti u svakom trenutku”.

Sama procedura izručenja je već dobro poznata. Hrvatski sud je odmah po dobivanju presude Vrhovnog suda obavijestio njemačku stranu. Ona je nakon toga predala zahtjev hrvatskim vlastima za obavljanje “primopredaje” tražene osobe. Inače, cijeli postupak mora biti napravljen u roku 10 dana, što u konkretnom slučaju znači da je krajnji rok za Perkovićevu predaju njemačkim vlastima ponedjeljak 27.siječanj. Jasno ukoliko bi nastupile posebne okolnosti poput bolesti, može doći do privremene odgode izručenja, no ona ne bi mogla trajati dulje od nekoliko dana.

Prema informacijama iz Njemačke, koje smo dobili od poznatog hrvatskog emigranta i bivšeg djelatnika hrvatske Sigurnosno obavještajne službe Petra Penave, “odbor za doček” Josipa Perkovića je već spreman.

Nakon što ga djelatnici njemačkog Bundeskriminalamta preuzmu u Zagrebu od hrvatskog MUP-a, Perković će zrakoplovom biti prebačen u Muenchen. Po izlasku iz zrakoplova bivši šef tajnih službi dobit’ će lisice na ruke i specijalnim vozilom biti će prebačen u okružni zatvor “Stadelain” pokraj Muenchena. Tamo će ostati cijelo vrijeme dok traje istraga.

Već drugi dan nakon dolaska, Perković će izaći pred istražnog suca i tom će se prilikom očitovati o svim navodima iz optužnice. Za sada se ne zna hoće li ga u Njemačku pratiti i njegov hrvatski odvjetnik Anto Nobilo ili će se za to prvo izlaženje pred suca angažirati neko poznato njemačko odvjentičko ime. Ukoliko pak ne bi imao branitelja, Perković će dobiti odvjetnika po službenoj dužnosti.

Prema njemačkim zakonima istraga mora završiti najdulje za šest mjeseci, nakon čega će najvjerojatnije biti podignuta optužnica. Kada bi moglo započeti suđenje za sada je neizvjesno, no u svakom slučaju sudsko vijeće od tri suca i dva suca porotnika, kako nam tvrdi Penava, sigurno neće osuditi nevinog čovjeka kako tvrdi Perkovićeva obrana jer je u Njemačkoj tako nešto nemoguće.

Očajnički potez Nobila: ‘Perković ima strah od letenja’

Umišljenim ili stvarnim strahom od letenja praktički nemoguć postaje transfer zračnim putem, dok transfer cestovnim ili željezničkim putem komplicira stvari jer zahtjeva dogovore s policijama tranzitnih zemalja Slovenije i Austrije. Odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo podnio je ustavnu tužbu na odluku Vrhovnog suda kojim se potvrđuje izručenje bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Njemačkoj.
Kako Josip Perković ima strah od letenja rekao je Anto Nobilo, prenosi Dnevnik.hr.

Umišljenim ili stvarnim strahom od letenja praktički nemoguć postaje transfer zračnim putem, dok transfer cestovnim ili željezničkim putem komplicira stvari jer zahtjeva dogovore s policijama tranzitnih zemalja Slovenije i Austrije.

Time bi Perković na vremenu dobio više dodatnih dana, što bi bilo dovoljno Ustavnom sudu da se očituje o tužbi.

dnevno.hr/dnevnik.hr

facebook komentari

 • a ta će, prepo se jadan

  • EMINƎM

   čiko nema potrebe da se straši samo treba dokazati svoju “nevinost”

   • pa da .. čega se plaši… letjet će njemačkom Lufthansom, u pratnji njemačkih obavještajaca i ide na njemački sud… i ja bi tako!

    • EMINƎM

     letjeti i to besplatno, 😉

   • peppermintt

    nek drži Mustaća i Nobila za…. ručicu..bit će im lakše
    :)))

 • a ta će, prepo se jadan

  • EMINƎM

   čiko nema potrebe da se straši samo treba dokazati svoju “nevinost”

   • pa da .. čega se plaši… letjet će njemačkom Lufthansom, u pratnji njemačkih obavještajaca i ide na njemački sud… i ja bi tako!

    • EMINƎM

     letjeti i to besplatno, 😉

   • peppermintt

    nek drži Mustaća i Nobila za…. ručicu..bit će im lakše
    :)))