ICTY privremeno pustio na slobodu Vojislava Šešelja

17

Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odlučilo je u četvrtak vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, čije se zdravstveno stanje pogoršalo, privremeno pustiti na slobodu kako bi mogao dobiti zdravstvenu skrb u primjerenijem okruženju.

Srbijanski mediji prenijeli su da Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je metastazirao u jetra.

Sudsko vijeće “smatra da hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu okrivljenog (…) da su ispunjeni uvjeti da okrivljeni bude privremeno pušten na slobodu u Republiku Srbiju”, stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti.

“Vijeće je odlučilo da bi privremeno puštanje na slobodu omogućilo okrivljenom da dobije skrb u najprimjerenijem okruženju i pri tome osigura sigurnost svjedoka i cjelokupni sudski proces”, stojiu u odluci sudskog vijeća.

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini i nad vojvođanskim Hrvatima.

Sutkinja Flavia Lattanzi i Antonetti glasali su za privremeno oslobađanje, a tomu se usprotivio sudac Mandiaye Niang, navodi se u tekstu.

Šešelj u pritvoru Haškoga suda čeka izricanje prvostupanjske presude koja se trebala objaviti u listopadu prošle godine, što je odgođeno zbog toga što je iz sudskoga vijeća u međuvremenu isključen jedan sudac pa se njegova zamjena treba upoznati s čitavim predmetom.

Suci su dobili jamstva srbijanske vlade da Šešelj neće biti u kontaktu ni s jednom od svojih žrtava ili svjedoka koji svjedoče u postupku koji se protiv njega vodi.

Odvjetnici i stručnjaci kritizirali su ranije ICTY što nije i ranije izrekao mjeru privremenog oslobođenja s obzirom na Šešeljevo teško zdravstveno stanje i s obzirom da se 2003. dobrovoljno predao sudu.

facebook komentari

 • peppermintt

  vidiš Šešelju sve dođe na svoje, ti mislio radit ćeš drugimaa o glavi i na miru “uživat ” u “plodovima”
  a pisano je možeš kako hoćeš a ne možeš dokle hoćeš, nek ti Bog prašta od nas oprosta nemaš.

  • Otići će i ovaj papak bez kazne i osude! Siguran sam da će ga ako ništa otrovat u Srbiji. krepat će ‘nevin’!

   • peppermintt

    eh to se samo tako čini, ali vidi di je proveo posljednjih 12 godina?
    njegova suluda ideologija njegov narod je posve razmontirala, sve prednosti što su imali izgubili su, stigma ratnih zločinaca i surovih divljih zvijeri pratit će ih kroz budućnost, naški rečeno pali su nekoj stvari za uši, tako da budućim generacijama Srba Šešelj će biti ne heroj nego što i jest -zločinac

    • cleuna

     Evo,prije pet minuta gledam kasne vijesti na Novoj tv.
     Prilog iz Vukovara i pitaju prolaznike što misle o Šešeljevu puštanju na privremenu slobodu.
     Jedan (35-40 god.) kaže “dugo je bio tamo i drago mi je što dolazi i što je istero pravdu”.
     Zamisli,sve to u kamere jedne Hrvatske TV postaje i sa smješkom iz grada koji za nekoliko dana obilježava godišnjicu stradanja u kojima je upravo ovaj zlikovac učestvovao.
     Možeš li zamisliti situaciju da jedan vijvođanski Hrvat tako nešto kaže u kamere srbijanske TV po pitanju Gotovine i Markača.Mislim da bi mu odmah nakon emitiranja priloga kuća letjela u zrak i on zajedno s njom.

     • peppermintt

      nenormalno cleuna , više i to nazovi “milosrđe ” prešlo davno u grotesku
      Minimum što je naša politika tribala napravit je bit protiv puštanja Šešelja i oglasiti se priopćenjem Ali neš ti to dočekat nikad od tih mazohista.

    • srka

     Teško su naslijedje ostavili četnici…oni nisu ni svjesni tog…a kako bi bili svjesni kada velika većina misli da zive u srednjem stoljeću!
     by Srka®

     • peppermintt

      jesu i to svojoj djeci.

     • srka

      Upravo tako!
      by Srka®

   • Gabro Vuskic

    Kao i Simo Bubajić. Otišao je a na svojoj savijesti odnio trideset (30) tisuća života Hrvatica i Hrvata, djece, staraca. Kada se bude temeljito i pravedno pisala hrvatska povijest, za sigurno će podjednako okriviti i one hrvatske antifašiste koji su zabranili procesuiranje ratnih zločinaca poput Srbina Sime Dubajića. Tko zloći skriva i brani, sukrivac je zločinu. Tako, u te sukrivce za zložine Sime Dubajića možemo mirne duše ubrojiti izdajnika Mesića i njegova nasljednika Ivu YUsipovića i njihove pajdaše.

 • 1diablo

  Kavlovac,Kavlobag,Vilovitica,Oguvlin…

  • wolf

   Oce li plvo na glanicu.

   • srka

    Plvo u Split…na mole!
    Da opele malo nogice.
    by Srka®

  • Alan B’Stard

   Hahaha

 • cleuna

  Voja poput slona.
  Osetio da mu se bliži kraj pa došao krepati.
  Isprika svim pravim slonovima.

  • srka

   Hahahaaaa…dobar si…za desetku!
   Dobra ova sa slonovima.
   🙂
   by Srka®

 • Karanfilov

  Tito; Čestitam doktore!
  Šešelj; Hvala majstore!
  Budaletina Bursać se tivra doma!
  Povratak sina razbludnog!
  Kerina bio i ostao!
  Lajavac!

  • peppermintt

   zločinac