Identificiran ubojica koji je odrubio glavu američkom novinaru!

0

Britanske tajne službe identificirale su muškarca koji je nedavno kao pripadnik Islamske države (IS) pogubio američkog novinara Jamesa Foleya, objavio je u nedjelju list Sunday Times.

james-foley
James Foley

Foleyev ubojica je 23-godišnjak iz Londona, prenosi Sunday Times informacije obavještajnih službi.

On je prije godinu dana napustio svoju obitelj u Londonu i priključio se pripadnicima Islamske države u Siriji i Iraku.

Nedavno je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj drži odrubljenu ljudsku glavu, dodaje se u informaciji. List piše kako su to sve informacije koje je dobio od obavještajnih izvora.

ubojica
Abdul Majeed Abdul Bari

IS je Foleya pogubio u znak odmazde zbog američkih zračnih napada, a video s prikazom glavosijeka objavljen je u utorak na internetu. Počinitelj na snimci ima engleski naglasak, a jezični stručnjaci procjenjuju da potječe iz istočnog Londona.

List Guardian izvijestio je u četvrtak da je Foleyev ubojica Britanac koji sebe naziva “Jihadi John” i da pripada jednoj skupini britanskih islamista. List se pri tome poziva na iskaz jednog bivšeg taoca te skupine, prenosi Dnevnik.hr.

Foleyev ubojica je muškarac koji je prije nekoliko mjeseci vodio pregovore o oslobađanju jedne španjolske novinarke. Ona je Guardianu izjavila da je riječ o inteligentnom, obrazovanom i vrlo religioznom muškarcu.

Skupinu islamista iz Velike Britanije taoci zovu “Beatles“.

Britanske tajne službe objavile su identitet ubojice koji je prošli utorak odrubio glavu američkom novinaru Jamesu Foleyu. Riječ je o 23-godišnjem Abdul Majeed Abdul Bariju.

 „Osvetit ćemo se nevjernicima na Zapadu. Nećemo se smiriti dok Islam ne pobijedi i dok se džihadska zastava ne zavijori u svim zemljama“, zadnje je što je na svojoj twitter stranici, prije nego što ju je zatvorio i otišao na sirijsko ratište početkom 2013., napisao Abdul Majeed Abdul Bari, inače britanski državljanin egipatskog podrijetla.     

Abdul Majeed Abdul Bari je član brigade britanskih militanata u ISIL-u koja je naziv „The Beatles“ dobila upravo po njemu. Naime, prije nego što se pridružio snagama ISIL-a Abdul Majeed Abdul Bari je bio poznati Londonski reper s umjetničkim imenom “L Jinny” koji se rodio u Londonu i završio osnovnu i srednju te muzičku školu. Bio je izuzetno talentiran glazbenik i nitko osim njega ne zna zašto je krenuo putem radikalizma.

Veliku pažnju privukao je video dekapitiranja Jamesa Foleya kojeg je objavio ISIL. Američki novinar James Foleyj nestao je u Siriji prije dvije godine.

facebook komentari