Idućeg tjedna mandatar Vijeća ministara BiH?

0

Hoće li proces uspostave izvršne vlasti na državnoj i federalnoj razini konačno započeti idući tjedan, kako govore čelni ljudi najsnažnijih stranaka, i dalje je upitno, budući da imenovanje mandatara za Vijeće ministara ovisi o istodobnom izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, a njihov, pak, izbor ovisi o popunjavanju klubova naroda u federalnom Domu naroda.
Iako bošnjački i hrvatski klubovi mnogo bolje stoje po pitanju popunjavanja, problem je nastao zbog nedostatka srpskih kao i izaslanika iz reda “ostalih”, zbog čega će se vjerojatno morati uvesti i treći krug, odnosno Središnje izborno povjerenstvo morat će preraspodjelom mandata izvršiti izbor nedostajućih izaslanika, a kako stvari stoje, neće biti moguće izabrati čak četvoricu od ukupno 17 Srba. Iako poslovnik govori jedno, zakon je, smatraju u SIP-u, iznad te jasno propisuje kako nema konstituiranja Doma naroda Parlamenta FBiH dok se ne izvrši izbor svih izaslanika u svih deset županija. Stoga je preporuka SIP-a da se ne ide u zakazivanje sjednice dok se ne popune svi klubovi.

Neki idu u ždrijeb

Posljednje informacije s terena su kako je Sarajevska županija izvršila izbor izaslanika te je time, nakon Bosansko-podrinjske županije, završen prvi krug izbora za Dom naroda. Kada je u pitanju Klub Bošnjaka, jučer su izabrani Goran Akšamija i Amor Mašović, Hrvate će predstavljati Ana Babić, dok u Klub srpskog naroda idu Predrag Kojović i Slaviša Šućur. U Klub ostalih, pak, ide  Edin Forto. No, time nije okončan proces budući da je predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanja Sarajevske županije Elmedin Konaković pojasnio kako će Srna Bajramović i Sejo Bukva iz Kluba ostalih ići na ždrijeb, jer imaju isti broj glasova, kao i Dževad Rađo i Muhamed Kozadra iz Kluba Bošnjaka. S obzirom da Sarajevska županija bira 11 izaslanika u Dom naroda, SIP će ipak morati, baš kao što se i najavljivalo,  izabrati tri kandidata iz Kluba Srba iz ostalih županija, jer ih u Sarajevskoj imaju samo dva.

Radi se paralelno

Unatoč nedostajućim izaslanicima, srpski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović najavili su kako je vrlo moguće da će se idući tjedan imenovati mandatar Vijeća ministara BiH, potvrdivši kako je imenovanje mandatara povezano s uspostavom izvršne vlasti u Federaciji BiH što opet ovisi o izboru zastupnika za Dom naroda federalnog Parlamenta koji treba biti dovršen do kraja ovog tjedna.
Podsjećamo, SDA je za poziciju predsjedatelja Vijeća ministara kandidirala Denisa Zvizdića, pri čemu je Ivanić poručio kako o tomu nema nikakva prijepora u državnom vrhu pa je samo potrebno provesti zakonom predviđeni postupak provjera i potvrde u državnom Parlamentu.
– Mislim da ćemo tijekom ovog tjedna mi poslati prvo kandidata, budući da oko njega nema spora, na provjeru – kazao je Ivanić, navodeći da kandidat prvo mora proći provjeru SIPA-e i SIP-a BiH. S druge strane, Izetbegović je, najavivši kako je idući tjedan vrijeme za imenovanje mandatara, objasnio kako je na inzistiranje HDZ-a BiH postignut dogovor da se istodobno predloži i novi premijer Vlade Federacije BiH, odnosno, radit će paralelno. Odgovarajući, pak, na pitanje novinara o imenu novog mandatara federalne Vlade, Izetbegović je kazao kako će u SDA utvrditi ime kandidata za mandatara ili krajem ovog ili početkom idućeg tjedna te kako nije dobro izlaziti s imenima u javnost dok se sve ne potvrdi.

Dodik ponovno u svom stilu

Srpski član Predsjedništva BiH nije želio komentirati izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika u vezi s tekstom zajedničke izjave koju je usuglasilo Predsjedništvo BiH, a za koju je Dodik rekao da je “zloporaba Predsjedništva, jer ono nema te nadležnosti”. “To postaje neozbiljno. Sebe smatram ozbiljnim političarom i neozbiljne izjave nemam namjeru komentirati. Mislim raditi svoj posao kako ga radim i mislim da je interes RS-a da se i BiH otvori k Europi, da dobijemo financijske fondove, da se odmaknemo od priča o Ustavu, da se bavimo ekonomijom i otvaranjem radnih mjesta”, poručio je Mladen Ivanić, kazavši kako u izjavi ne vidi ništa štetno po RS. Istodobno, Izetbegović je ocijenio da Dodik ponovno radi stvari u svom stilu te kako je Predsjedništvo BiH nadležno za koordinaciju svih odnosa s međunarodnim organizacijama, dakle i s Bruxellesom, i posebno Ustavom ovlašteno za koordinaciju entiteta. “Prema tome, definitivno je Predsjedništvo BiH pozvano napraviti prijedlog izjave. Ali Milorad Dodik u svom stilu nanovo pravi kočnice, pravi probleme u BiH”, upozorio je Izetbegović.

Mehanizam koordinacije

Kada je, pak, u pitanju uspostava mehanizma koordinacije od kojeg ovisi mnogo toga na europskom putu BiH kao i u kontekstu novog pristupa, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je naglasio kako prvo treba formirati Vijeće ministara, a nakon toga nastojati otkočiti proces koordinacije. Naglasio je kako je to obveza, ali i interes svih, budući da nakon toga dolazi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i značajnija financijska potpora iz EU-a.

Dnevni list

facebook komentari