Igor Girkin: “Ja sam taj koji je prvi povukao obarač, mi smo počeli rat!”

2

Službeni stav Kremlja o ratu u Ukrajini je jednostavan i jasan: nakon osvajanja vlasti u veljači, prozapadna hunta u Kijevu poslala je naonacističke bande, a potom tenkove i zrakoplove, da uguše mirne prosvjede proruske zajednice.

Lokalni stanovnici koji su puške uzeli u ruke su borci za slobodu i jedina pomoć koju dobivaju od Rusije je ona humanitarna.

U posljednjih šest mjeseci, ruska državna televizija bombardira je svoje gledatelje tom porukom, danju i noću, piše u kolumni Lucian Kim koji je kao novinar pokrivao ukrajinski sukob za niz medija.

Spin

No, jedan od čelnika pobune na istoku Ukrajine tu je priču okrenuo naglavačke. Igor Girkin, umirovljeni časnik ruskih specijalni snaga poznat kao Igor Strelkov ili “Pucač”, bio je vojni zapovjednik samoproglašene narodne republike Doneck prije nego što je naprasno povučen u Rusiju.

U intervjuu objavljenom prošloga tjedna u ultranacionalističkom ruskom tjedniku “Zavtra”, Girkin detaljno opisuje kako je pomogao u dizanju ustanka i kako su aktivni ruski vojnici kasnije intervenirali da bi pobunjenike spasili od poraza.

Girkin sebe vidi kao ratnika u širem ratu protiv bezbožnog Zapada koji je izgubio kršćanske korijene i želi ruske resurse kako bi održavao svoj dekadentni način života.

On ističe da se bori za viši ruski cilj i nema razloga povijati se pred Kremljem. Ruski tvrdolinijaški nacionalisti već ga vide kao alternativu predsjedniku Vladimiru Putinu.

Vod koji je pokrenuo zamašnjak rata

Za Girkina nema sumnje tko je počeo rat, on tvrdi da je to upravo on. “Ja sam taj koji je prvi povukao obarač. Da naš vod nije prešao granicu, sve bi završilo kao Harkiv i Odesa. Deseci bi bili ubijeni, spaljeni i uhićeni. Tako bi sve završilo”, rekao je Girkin. “Naš vod je pokrenuo zamašnjak rata. Mi smo izmiješali karte na stolu”, istaknuo je.

Ono što Kremlj nastoji skriti izmišljanjem priča i lažima, Girkin otvoreno kaže. Prosjedi 43-godišnjak, koji se ranije fotografirao u uniformi a danas u odijelu s kravatom, nimalo se ne srami onoga što je činio. Upravo suprotno, za ruske nacionaliste kao što je Girkin, postrevolucionarna paraliza u Ukrajini jedinstvena je prilika za obnovu Novorusije, posezanje za većim dijelom Ukrajine koje potječe još iz carističkih vremena.

Disfunkcionalne gangsterske države unutar ukrajinskih granica

U jeku borbi na istoku Ukrajine, Girkin je 14. kolovoza povučen u Rusiju. Zašto? Tko ga je povukao? Na temelju njegovih izjava, čini se da se Kremlj nije protivio samo pripajanju Donecka i Luhanska, nego je i želio spriječiti da postanu premoćni. Kao disfunkcionalne gangsterske države unutar ukrajinskih granica, pružile bi Moskvi snažnu polugu za premoć nad Kijevom.

Girkin nije previše kritizirao Putina, iako je u ranijim intervjuima optuživao izdajnike u vladi za neizvjestan ishod prijekta Novorusija i prigovarao što Moskva prodaje plin Ukrajini dok ukrajinska vojska bombardira Doneck.

Krajnji cilj Putina, koji koristi ruski nacionalizam za oportunističke ciljeve, nije obnova Sovjetskog Saveza nego vlastiti politički opstanak. Kada su deseci tisuća Moskovljana prosvjedovali protiv Putina prije tri godine, ultranacionalisti su marširali zajedno s njima. Ukrajinski sukob samo ih je osnažio.

Iskrena osoba nema što raditi u politici

U intervjuu “Zavtri”, urednik tih novina je u nekoliko navrata pokušavao navesti Girkina da otkrije zanima li ga politika, ali u tome nije uspio.

“Iskrena osoba nema što raditi u politici. Nadam se da će se to promijeniti. Konačno, rat mijenja puno toga”, rekao je. “Današnja politika je manipulacija izborima, laganje na televiziji, laganje posvuda. Glavna osobina političara je da se okreću kako vjetar puše”, istaknuo je.

Girkin za sebe kaže da se prije svega vidi kao “čovjeka iz tajnih službi”, na što mu je urednik odvratio da “kao čovjek tajne službe, ima izgleda postati veliki političar”.

Putin je, na kraju krajeva, kao bivši agent KGB-a potekao upravo iz miljea tajne službe.  (H/kamenjar)

facebook komentari

  • 1diablo

    Pa ovaj šmokljan je zabunom izafalao vlastite kolege u Bosni 93-će jer je bio pijan i preplašen..pljucc

    • peppermintt

      takve budale i jesu opasne u rukama manipulatora